14 legjobb kezelés az arcüreggyulladásra

*A szerkesztő véleménye a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak, és nem is értékesítési célzatú. Vásárlás előtt konzultációra van szükség egy szakemberrel.

Az emberi koponya csontjainak belsejében számos üreg található, amelyeket sinusoknak neveznek. Megkönnyítik a csonttömeget és rezonálnak, hangosabbá téve a hangot. Melegítik és párásítják a bennük lévő levegőt, és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A legnagyobb melléküregek a páros arcüregek, vagy arcüregek, amelyeket Nathaniel Guymore angol orvos és anatómus után neveztek el, aki felfedezte őket.

Ezek széles kilépőnyílásokkal rendelkeznek, amelyek az orrüreggel kommunikálnak. A fül-orr-gégészek által kezelt összes betegség közel egyharmada így vagy úgy, de az arcüregek, és mindenekelőtt az arcüregek patológiájához kapcsolódik. Az arcüreg belső részét bélelő nyálkahártya és a nyálkahártya alatti szövetek akut vagy krónikus gyulladásos folyamata, amelyet akut vagy krónikus arcüreggyulladásnak, illetve arcüreggyulladásnak nevezünk. Mivel azonban leggyakrabban az orrüreg és az orrmelléküregek is érintettek, a betegség neve “orrmelléküreggyulladás” is előfordulhat.

Valóban, a sinus maxillaris, azaz a szemüregüreg, a leggyakrabban érintett arcüreg. Valamivel ritkábban:

 1. Ethmoiditis, vagyis a rácscsont labirintusának csontos léghordozó sejtjeinek gyulladása;
 2. Még ritkább a homloküreg gyulladása, a frontitis;
 3. Nagyon ritkán foglalkoznak a fül-orr-gégészek mélyen fekvő orrmelléküreg-gyulladással, vagy sphenoiditisszel. De a sinus sphenoidalis és az agy, a liquorcsatornák és a központi idegrendszer struktúráinak közelsége teszi a sphenoiditist a legveszélyesebbé, mivel nagy a kockázata a koponyán belüli szövődményeknek, például a gennyes agyhártyagyulladásnak.

Ha egyszerre több melléküreg gyullad be, a fül-orr-gégész poliszinuszitiszt diagnosztizál, ha pedig az összes melléküreg egy oldalon gyullad be, ami masszív és hirtelen hipotermia után következik be (például nyitott szélvédőjű autóvezetéskor), a diagnózis hemisinuszitisz.

Az arcüreggyulladás tünetei és okai

Az akut arcüreggyulladás vagy a krónikus folyamat súlyosbodásának egyik legfontosabb tünete az orrmelléküregek területén, azaz az arcon jelentkező nehézkesség. Fájdalom a felső állkapocsban és fejfájás, valamint bőséges vagy ritka orrnyálkahártya-váladékozás. A betegnek nehézségei lehetnek az orrlégzéssel, és előfordulhat, hogy nem képes szagolni.

Ha a melléküregek kivezető nyílásai elzáródnak, és a gyulladásos váladék nem folyik le az orrüregbe vagy a száj- és garatüregbe, akkor a melléküregben lévő magas folyadéknyomás miatt reszelős fejfájás jelentkezik. Ebben a helyzetben gyakran szükség van az arcüreg megnyitására és lecsapolására.

Nagyon fontos különbséget tenni az egyoldalú és a kétoldalú folyamat között. Ha mind a jobb, mind a bal oldali arcüreg gyulladt, a betegnek diffúz fejfájása lehet, és az orrlégzés mindkét oldalon károsodik. Ennek megfelelően egyoldali gyulladás esetén minden tünet a fej megfelelő felére lokalizálódik. A tünetek és a fejfájás súlyosbodása, különösen a törzs lehajlításakor és a hasüreg alatti nyomás fokozódásakor.

Súlyos lefolyás esetén az arc aszimmetriája és duzzanata, valamint olyan általános tünetek jelentkezhetnek, mint a szubfebriilis láz, rossz közérzet, csökkent munkaképesség, és a vérvizsgálatok tipikus gyulladásos elváltozásai. A leukocitózis növekedése, emelkedett szedimentáció és egyéb jelek a.

Az arcüreggyulladás oka gyakrabban orrmelléküreg-gyulladás, nátha, mind akut, mind krónikus, vírusos betegségek, mint a kanyaró, influenza, skarlát és egyéb fertőzések. Az arcüreggyulladás oka gyakran odontogén tényező, vagy a felső állkapocs nem szanált fogainak jelenléte.

Szintén előfordul, de sokkal ritkábban, az úgynevezett nosokomiális arcüreggyulladás, valamint az immunitás masszív elnyomásával járó gombás folyamat, például a kortikoszteroid hormonokkal történő hosszú távú kezeléssel, vagy a HIV-fertőzés hátterében. A nosokomiális arcüreggyulladás kórházi fertőzés. A nosokomiális sinusitis általában légzőszervi megbetegedésekben szenvedő intenzív osztályos betegeknél diagnosztizálják, különösen akkor, ha az orrüregben hosszú ideig, több napon át idegen test van. Ez lehet egy nazogasztrikus cső, egy tampon vagy egy intubációs cső.

Általánosságban elmondható, hogy az arcüreggyulladás problémája minden évben növekszik, és a gyulladásos arcüreggyulladás a leggyakoribb ok, amely miatt a betegeket be kell fogadni a fül-orr-gégészeti osztályra, ami az összes sürgősségi eset 20% -át teszi ki. Napjainkban számos különböző konzervatív és sebészeti kezelés létezik, de a krónikus akut arcüreggyulladás előfordulása folyamatosan növekszik, és fennáll az intraorbitális és intrakraniális szövődmények lehetősége. (Sinusitis: előadás háziorvosoknak, Moszkvai RPC Otorhinolaryngology)

Az akut arcüreggyulladás bakteriális kórokozói közül jelenleg a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae és a különböző, nem A csoportba tartozó β-hemolitikus streptococcusok a legjelentősebbek.

(Az akut sinusitis etiopatogenetikai terápiája, az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériumának FGBU “Szentpétervári Fül-, Torok-, Orr- és Beszédkutató Intézet”, Oroszország Egészségügyi Minisztériumának irányelvei, az Orosz Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott 2014. évi irányelvek.).

Az akut és krónikus arcüreggyulladás jelenlegi kezelési protokolljai közé tartozik a különböző gyógyszerek beadása konzervatív kezelésként és a sinus dekompresszióval (a folyadéknyomás csökkentése és a fájdalomcsillapítás) és a sinus-drenázs (a gyulladásos váladék folyamatos elvezetése), valamint a különböző gyógyszerek beadása a sinus üregbe. Tekintsük a fő gyógyszereket különböző formákban a maxilláris sinusitis számára, amelyek a kiskereskedelemben vény nélkül kaphatók.

A következő termékek formális sorrendben vannak felsorolva, a lista nem minősül hatékonysági vagy népszerűségi rangsornak, és ez a cikk csak iránymutatásul szolgál. Az alábbiakban ismertetett anyag nem ürügy a vásárlásra. Bármilyen gyógyszert fül-orr-gégésznek kell felírnia, figyelembe véve a javallatokat és ellenjavallatokat.

Az anyag egyetlen információforrása az akut és krónikus sinusitis kezelésére vonatkozó jóváhagyott nemzeti és nemzetközi klinikai irányelvek és protokollok, orvosi folyóiratokban megjelent cikkek, valamint a nemzetközileg referált adatbázisokban (pl. Pubmed) közzétett publikációk. A gyógyszerekkel kapcsolatos információk forrása a hivatalos használati utasítás volt, amely nyilvánosan elérhető a honlapon

Azok számára, akiket érdekel a legújabb állapot és az új kezelések a maxilláris sinusitis és más sinusitis problémák, akkor tanácsot adhat a legtöbbaz EPOS európai konszenzus dokumentum legújabb változata.

A legjobb gyógyszerek az arcüreggyulladásra

Jelölés Helyszín: Név Ár
Intranazális adrenomimetikumok – anticongesztánsok 1 Nafazolin (Naphtisin, Sanorin) 11 €
2 Xylometazolin (Galazolin, Podnos, Xylenol, Xymelin, Rhinorus, Rhinostop) 42 €
3 Oximetazolin (Nasivin, Nasivin-érzékeny, Oxyfrine, Rhinostop, Sialor) 148 €
4 Vibrocil (Bebifrin) 198 €
Helyi gyulladáscsökkentő kezelés: intranazális GCS 1 Flutikazon (Flixonase, Avamis), 432 €
2 Beclomethasone (Nasobec) 198 €
3 Mometazon (Nasonex, Nosefrin) 303 €
Antibakteriális szerek 1 Framicetin (Isofra) 311 €
2 Polidexa 255 €
3 Miramistine 189 €
Mucolytics 1 Sinuforte 2 014 €
2 Libexin Muco (karbocisztein) 467 €
3 Ambroxol (Ambrobene, Ambrohexal, Ambrosal, Bronchovern, Lasolvan, Medox) 27 €
4 Tuaminogeptán + acetilcisztein (Rhinofluimucil) 158 €

Intranazális adrenomimetikumok – gyulladáscsökkentők

Különböző érösszehúzó cseppek, amelyek csökkentik a duzzanatot, és az arcüreggyulladás kezdeti szakaszában javítják a kommunikációt az arcüreg kivezető nyílása és az orrüreg között. Fontos azonban, hogy a beteg tisztában legyen azzal, hogy a vízelvezetés javításának ez a tüneti eszköze csak az akut sinusitis, azaz az arcüreggyulladás kezdeti szakaszában, vagy a krónikus folyamat akut súlyosbodásában segít.

Tény, hogy az orrüreg belsejében a nyálkahártyára felvitt folyékony gyógyszer csak “az egyik oldalon” hat, és gyakran nem jut be az orrmelléküregbe, mivel az oda vezető belső csatornanyílást belülről duzzadt nyálkahártya fedheti. Mivel a gyógyszer nem hatol be az arcüregekbe, ezeket a cseppeket csak antibiotikumokkal együtt szabad alkalmazni az arcüreggyulladás kezelésére, és nem szabad önmagukban támaszkodni a hatásukra.

Nafazolin (naftizin, Sanorin)

Értékelés: 4.8

Nafazolin (naftizin, Sanorin)

A naftisin, (kémiailag nafazolin) egy érösszehúzó, amely alfa-adrenomimetikus hatású az arcüreggyulladásban. A nafazolin hatásmechanizmusa az alfa-2 adrenoreceptorok aktiválása. az orr alatti nyálkahártya érgörcsét, a nyálkaszekréció és a bőrpír csökkenését, az exsudatív komponens csökkenését eredményezi. Az eredmény könnyebb orrlégzés.

A Naftizin indikációi az orrgaratban zajló összes akut folyamat, valamint az ödémával kísért krónikus elváltozások, allergiás és vazomotoros komponensek. A naftisint egy cseppet kell alkalmazni mindkét orrlyukba, legfeljebb napi háromszor. A naftisin valószínűleg a legolcsóbb gyógyszer az arcüreggyulladás kezelésére a minősítésben. Egy 15 ml-es flakon mindössze 9 rubelbe kerül., Egy ugyanilyen mennyiségű spray 23 rubelről indul. A naftisint helyi gyógyszeripari vállalatok, például a “Slavyanskaya Apteka” és a “Lekko” állítják elő.

Olvasson tovább  A 11 legjobb gyógymód a gyomorégés ellen

Előnyök és hátrányok

A naftisin a legnépszerűbb humorellenes szerek közé tartozik, köszönhetően az alacsony költségének, a gyógyszertárakban való széles körű elérhetőségének és sajnos a lakosság alacsony szintű orvosi műveltségének. A naftisin hosszan tartó használat esetén függőséget okozhat, és a naftisin állandó használata az orrüreg nyálkahártyájának sorvadását és az úgynevezett atrófiás nátha kialakulását eredményezi.

Ez állandó függőséget eredményez a naftisintől, és a beteg kénytelen szinte folyamatosan használni, mivel az orra azonnal eldugul nélküle. Ezenkívül a naftisin rövid hatástartamú, legfeljebb három-négy órán át nyújt enyhülést. A naftisin általános adrenomimetikus hatásából adódóan szisztémás hatásokat képes okozni. Ez magas vérnyomást, szívdobogást – tachycardia – okoz. A XXI. században már régóta léteznek hatékonyabb és nem annyira “durva” orrcseppek az arcüreggyulladásra.

Xylometazolin (Galazolin, Podnos, Xylenol, Xymelin, Rhinorus, Rhinostop)

Értékelés: 4.8

Xylometazolin (Galazolin, Podnos, Xylenol, Xymelin, Rhinorus, Rhinostop)

Az arcüreggyulladás elleni cseppek következő generációját a Xylometazoline-t tartalmazó népszerű készítmények egy csoportja képviseli. Spray formájában is kaphatók, 0,05%-os adagolással gyermekek számára és 0,1%-os adagolással felnőttek számára.

A xylometazolin szintén adrenomimetikum, de nem irritálja az orrjáratokat, nem okoz függőséget vagy atrófiás náthát, és szinte nincs szisztémás hatása. Hatása lényegesen hosszabb, 6-10 órán át tart. A Galazolin és más termékek használata naponta átlagosan kb. 2-szer, reggel és este javasolt, néha szükség van egy napközbeni instillációra is.

A xylometazolin sok különböző céget gyárt, de az egyik legminőségibb és leghatékonyabb gyógyszer az Otrivin gyógyszer, amelyet a Novartis, Svájc gyárt. A felnőtteknek szánt 10 ml-es flakon mindössze 135 rbl-ért vásárolható meg. Így a Grotex, LLC által gyártott hazai xilometazolin ugyanabban az adagolásban és mennyiségben csak 19 rubelért kapható.

Előnyök és hátrányok

Először is, a xilometazolin biztonságosabb gyógyszernek tekinthető, nincs szisztémás hatása, mint a nafazolinnak, és hatása elhúzódik. Ezenkívül van egy speciális adagolás a gyermekek számára. Mindazonáltal az adrenomimetikumok, még a biztonságosabbak is, okozhatnak mellékhatásokat. Gyakran előfordul, hogy a túladagolás fejfájás és orrégés alakul ki, néha szárazság van az orrban. Vegye figyelembe azokat a lehetséges diagnózisokat is, amelyeknél az adrenomimetikumok alkalmazása általában ellenjavallt. Ezek közé tartozik a glaukóma és a pajzsmirigy patológiája, a magas vérnyomás és a szívdobogás, a terhesség és a 2 év alattiak, még a gyermekgyógyászati adagok esetében is, valamint az egyéni intolerancia. Általánosságban elmondható, hogy a xilometazolin és analógjai jól működnek az akut arcüreggyulladás alapgyógyszereként.

Oximetazolin (Nasivin, Nasivin-érzékeny, Oxyfrin, Rhinostop, Sialor)

Értékelés: 4.8

Oximetazolin (Nasivin, Nasivin-érzékeny, Oxyfrin, Rhinostop, Sialor)

Az orrüreg belső felületének duzzanatát csökkentő legújabb gyógyszerek, az Oxyfrin és mások oximetazolint tartalmaznak. Ez a vegyület kettős hatású. Alacsony koncentrációk stimulálják az alfa-2 adrenoreceptorokat, míg a magas koncentrációk az alfa-1 receptorokra hatnak. Túladagolás nélkül alkalmazva az oximetazolin nem okoz helyi irritációt, és hosszú távú alkalmazás esetén nem okoz nyálkahártya-pirosságot.

A Nasivin az arcüreggyulladás mellett allergiás fül-orr-gégészeti betegségek, középfülgyulladás, diagnosztikai manipulációk esetén is javallott a vérzés kockázatának csökkentése érdekében.

A Nasivin-t 1-2 cseppben alkalmazzuk a jobb és bal orrjáratba naponta 3-szor (0,05%). Újszülötteknél 0,01%-os koncentrációt használnak. A Nasivin spray formájában is kapható, és rövid, legfeljebb 5 napos kúrákra javallott. A Nasivint a németországi Megske gyártja. A 10 ml-es baba orrcseppek minimális költsége 116 rubel lesz. és magasabb, és a felnőtteknek szánt orrspray 0,05%-os koncentrációban ugyanannyiba kerül.

Erősségek és gyengeségek

A nazivin és analógjainak fő előnye a kedvezőbb biztonsági spektrum, valamint a hosszú és tartós hatás. Egyetlen injekció beadása után az orrlégzés és a nyálkahártya-ödéma csökkentő hatása akár 12 órán át is tarthat. Az ajánlottnál sokkal nagyobb dózisban történő alkalmazás esetén azonban szisztémás hatások, például hányinger, szűk pupillák, szapora szívverés, megemelkedett testhőmérséklet stb. is jelentkezhetnek. Az oximetazolinnal történő kezelés folytatása 7 napon túl szintén nem ajánlott. Bár sokkal biztonságosabbak, függőséget okozhatnak, és jelentősen csökkent a hatékonyságuk.

Vibrocil (Bebifrin)

Értékelés: 4.8

Vibrocil (Bebifrin)

Ez a gyógyszer vegyes, és a hatások nem csak alfa-adrenomimetikusak, ami szűkíti az arteriolákat, csökkenti az orrüreg duzzanatát és bőrpírját. A Vibrocil megkönnyíti a szájüregből történő elvezetést, és hisztaminreceptor-antagonistaként is működik, ami antiallergiás hatással bír. Ezért a Vibrocil használata szélesebb körben elterjedhet, és a maxilláris sinusitis mellett a fül-orr-gégészeti klinikákon allergiás betegek számára is alkalmas.

A Vibrocil-t 6 évesnél idősebb gyermekeknél és felnőtteknél naponta háromszor 2-3 cseppet kell mindkét orrlyukba cseppenteni. 1 évesnél fiatalabb gyermekeknél elegendő egy-egy csepp a bal és jobb orrjáratba, azonos gyakorisággal történő adagolással. A Vibrocil spray formájában is kapható, amely speciálisan kimért adagot adagol. A Vibrocil-t a jól ismert Novartis (Svájc) gyógyszergyár gyártja, és 15 ml-es cseppentős üveg 240 rbl-től kapható.

Előnyök és hátrányok

A Vibrocil egyesíti a fenilefrin által okozott magas érösszehúzó hatást a dimetindén allergizáló hatásával. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy csökkentsük a receptek számát, és kettő helyett egy gyógyszert használjunk, elkerülve a polipragmát. A gyógyszer ára természetesen nem alacsony, de figyelembe véve, hogy a Vibrocil egy “kettő az egyben” gyógyszer, nem túl magas.

A felhasználás sajátosságai közé tartozik az is, hogy rövid, legfeljebb 7 napos, orvosi rendelvény nélküli kúra szükséges. Hosszan tartó alkalmazása, mint más arcüreggyulladás elleni cseppek, a ricochet-hatás miatt az állapot romlásához vezethet, a gyógyszer által okozott orrnyálkahártya duzzanattal. Ennek a gyógyszernek nincsenek kifejezett túladagolási tünetei és nincsenek súlyos mellékhatásai. A Vibrocil erős visszaélés esetén esetenként gyomorpanaszokról és szívdobogásról számoltak be.

Helyi gyulladáscsökkentő kezelés: intranazális GCS

Köztudott, hogy a legerősebb gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatásúak a kortikoszteroid hormonok, mint a prednizolon, a dexametazon és aktív származékaik, amelyeket a klinikai gyakorlatban alkalmaznak. Természetesen az akut és krónikus arcüreggyulladásban a hormonok nem mindig minden betegnél javallottak, hanem csak gyors gyulladás, túlzott és intenzív exsudáció esetén, amelyet nagy mennyiségű váladék felhalmozódása kísér az arcüregben, ami kifejezett klinikai tüneteket okoz. Az ilyen betegek lázat, fejfájást, arcfájást és egyéb tüneteket tapasztalnak. A glükokortikoszteroidok intranazális formái segíthetnek.

Flutikazon (Flixonase, Avamis)

Értékelés: 4.9

Flutikazon (Flixonase, Avamis)

A Flixonase kizárólag flutikazon tartalmú hormonális készítmény, ami azt jelenti, hogy monokomponensű, és csak a glükokortikoszteroidot tartalmazza. Ez a gyógyszer kölcsönhatásba lép az orrgarat nyálkahártyájának specifikus hormonreceptoraival, és gátolja az összes immunsejtes áramkört. Csökkenti a makrofág és neutrofil aktivitást, a hízósejtek leállítják a gyulladásos mediátorok, például hisztamin, citokinek felszabadítását. Ez elnyomja az allergiás reakciót és csökkenti a felső légúti nyálkahártya hiperémia és duzzanat tüneteit.

A Flixonase hatékonyan kezeli az olyan tüneteket, mint az orrdugulás és tüsszögés, orrviszketés és könnyezés, szemnyomás és a felső állkapocsban a maxilláris melléküregek váladékának túlcsordulása miatt fellépő szorító érzés

A Flixonase gyorsan hat, a beteg már egy-másfél óra múlva érzi a tünetek enyhülését, a hatás egy egész napig tart a flutikazon egyetlen adagjának orrba történő beadása után. A Flixonase-t felnőtteknek két adagot kell beadni mindkét orrlyukba reggelente. Ez összesen 200 µg napi adagot jelent. A tünetek enyhülése után az adag felére csökkenthető. A maximális adag 400 µg naponta, azaz egy nap alatt legfeljebb 4 befecskendezés orrlyukanként.

Ezt a gyógyszert a GlaxoSmith K gyártja az Egyesült Királyságban

 • Egyetlen üveg, amely 60 adag hormonspray-t tartalmaz, ára 400 rubel (kb. USD)., Egy porlasztott adag 50 mg hatóanyagot tartalmaz.

  Előnyök és hátrányok

  A flutikazon az egyik legenyhébb és leghatékonyabb hormonális gyógyszer, a klinikai irányelvek betartása esetén nem okoz túladagolási tüneteket. Ugyanakkor kölcsönhatások léphetnek fel más, egyidejűleg szedett gyógyszerekkel, különösen a gombaellenes és HIV-gyógyszerekkel. Ezért a gyógyszer első felírása abban az esetben, ha a beteg hasonló gyógyszereket szed, kötelező orvoshoz fordulni. Ez a gyógyszer nem alkalmazható egy hétnél tovább klinikai ellenőrzés nélkül; ha hosszabb időre írják fel, a mellékveseműködést rendszeresen ellenőrizni kell.

  Beklometazon (Nasobec)

  Értékelés: 4.8

  Beklometazon (Nasobec)

  Az arcüreggyulladás kezelésére szolgáló hormonális spray hatóanyaga a hatásos kortikoszteroid beclometazon. Ez a gyógyszer egy szagtalan, fehér szuszpenzió, amely kifejezett gyulladáscsökkentő, antiallergiás és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik az orrüregben és az orrmelléküregek szájüregében.

  A beclometazon hatásmechanizmusa a glükokortikoszteroid hormonok standardja. Az akut és krónikus arcüreggyulladás mellett a gyógyszer javallt a vasomotoros allergiás rhinitis kezelésére, beleértve a pollinosis okozta szezonális exacerbációkat is. Felnőtteknél intranazálisan, egyszeri 50 µg-os adagban, de legfeljebb napi négyszer adják mindkét orrjáratba, és az adagot később csökkentik, miután stabilizálódott. A cseh Teva gyógyszergyár által gyártott Nasobek olcsó: 200 adagot egy üvegben 151 rubelért lehet megvásárolni. Így ez az injekciós üveg maximális napi 400 mikrogrammos adagja 25 napra, azaz egy hónap folyamatos kezelésre elegendő.

  Olvasson tovább  A 9 legjobb gyógymód mérgezésre

  Előnyök és hátrányok

  Más hormonális termékekkel és érösszehúzó cseppekkel ellentétben a Nasobec enyhülésének észlelése több napig tart, de ha egyszer befejeződött, még több napig hatásos marad. Kevés mellékhatás jelentkezik, ha az adagolást betartják; alkalmanként enyhe irritáció az orr szárazságérzete miatt. Ha egy gyógyszert a maximálisan ajánlott dózis négyszeresének megfelelő dózisban szednek, csak akkor kezdenek megjelenni a szisztémás hatások, amelyek mellékvese-elégtelenséggel járnak. Ez a gyógyszer terhes nőknél is alkalmazható, ha nagyon szükséges, bár a szokásos megfontolások miatt nem ajánlott – elkerülve a terhes nők számára felírt recepteket, kivéve azokat, amelyek létfontosságúak.

  Összességében a Nasonex biztonságos gyógyszer, amely csökkentheti a krónikus arcüreggyulladás akut súlyosbodásának tüneteit, és javíthatja az életminőséget akut arcüreggyulladás esetén.

  Mometazon (Nasonex, Nosefrine)

  Értékelés: 4.8

  Mometazon (Nasonex, Nosefrin)

  Az intranazális glükokortikoszteroid hormonok harmadik képviselője az akut és krónikus arcüreggyulladás tüneti és patogenetikai kezelésére a Nasonex, amelynek hatóanyaga a mometazon-furoát. A mometazon hatásmechanizmusa, az összes kortikoszteroid standardja. Csökkenti a hisztamin és az arachidonsav-metabolitok felszabadulását, csökkenti a neutrofil és makrofág migrációt a gyulladás helyére, és csökkenti az allergiás tüneteket a hisztamin és más mediátorok felszabadulásának gátlásával.

  A Nasonex a krónikus arcüreggyulladás akut súlyosbodása esetén javallott, és antibiotikumokkal együtt kell alkalmazni. A Nazonex jól kezeli az allergiás nátha, különösen a pollinózis okozta szezonális nátha tüneteit is. A Nasonex profilaktikusan is alkalmazható, pl. a virágzás kezdete ellen. A Nasonexet felnőtteknek a szokásos adagolási formában adják: két adagot mindkét orrlyukba, 50 µg-ot tartalmazva, naponta kétszer. Más intranazális hormonspray-khez hasonlóan a napi adag nem haladhatja meg a 400 mikrogrammot. A Nazonexet a Schering-Plough (UK) neves gyógyszergyártó cég gyártja. Egy 60 adagot tartalmazó üveg a nagyobb orosz városokban 386 rubeles kiskereskedelmi áron kapható.

  Előnyök és hátrányok

  A Nasonex előnyei közé tartozik a rendkívül alacsony felszívódás a vérben és a szisztémás hatások teljes hiánya. Ezért nincs hivatalos utasítás még a farmakokinetika leírására sem, azaz arra, hogy a hatóanyag hogyan viselkedik a vérben. A mometazon csak nagyon kis mennyiségben szívódik fel a vérbe, még kis mennyiség lenyelése esetén is. Ezért nem szabad félnie, hogy lenyeli a gyógyszer feleslegét, amely véletlenül bejutott a torokba, miután az orrba injekciózták. Bár rendkívül biztonságos, terhes és szoptató nőknek az általános ellenjavallatok miatt nem ajánlott. A mometazon mellékhatásai lehetnek, de csak helyi jellegűek. Orrégés, időnkénti irritáció és időnkénti enyhe orrvérzés. Mindig maguktól megszűnnek, és 20 betegből 1-nél fordultak elő.

  Antibakteriális szerek

  Valószínűleg az akut arcüreggyulladás és a krónikus folyamat akut súlyosbodásának leggyorsabb módja a gyógyuláshoz és az összes tünet csökkentéséhez az antibiotikum-oldatok befecskendezése közvetlenül az arcüreg üregébe a punkció és a lavage során. De nem mindig lehet azonnal orvoshoz jutni, és nem mindig lehetséges ezt a minimálisan invazív sebészeti beavatkozást elvégezni.

  A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte minden beteg maga kezdi el az antibiotikumok szedését, és csak a sebészeti beavatkozás elkerülése érdekében. Ebben a szakaszban nem foglalkozunk a modern és erős antibiotikumokkal, amelyeket intramuszkulárisan vagy intravénásan, azaz parenteralisan adnak be. Vessünk egy pillantást fő képviselőikre, amelyeket a fül-orr-gégészeti betegségek kezelésére használnak. Létezik egy sor nagy hatású antibakteriális szer, amelyeket helyileg alkalmaznak az orrüreg nyálkahártyáján.

  Framicetin (Isofra)

  Értékelés: 4.9

  Framicetin (Isofra)

  Az Isofra egy rendkívül hatékony antibiotikum, egy aminoglikozid (framicetin) kereskedelmi neve. A framicetin jól oldódó szulfátként viselkedik, és intranazális spray-ként kerül forgalomba. Baktericid hatása mellett a gyógyszer bakteriosztatikus hatással is rendelkezik, azaz nemcsak megakadályozza a különböző kórokozók szaporodását, hanem segít elpusztítani őket. A bakteriosztatikus hatás akkor jelentkezik, amikor a gyógyszer elegendő koncentrációt ér el az orrgarat felületén, majd a kórokozók eliminálódnak. A fül-orr-gégészeti fertőzések és a felső légutak leggyakoribb kórokozóit érinti.

  Az Isofra-t naponta egy adagot adnak a jobb és a bal orrjáratba, 4-6 alkalommal naponta; gyermekeknél az injekciók száma 3-ra csökken. Az Isofra szakorvosi konzultáció nélküli alkalmazásának maximális időtartama legfeljebb egy hét. A gyógyszert a franciaországi “Laboratorio Bouchard Ricordati” gyártja, és egy szórófejes üveg (15 ml) ára 255 rubel.

  Előnyök és hátrányok

  Az Isofra előnyei közé tartozik az antibakteriális aktivitás széles skálája, a viszonylag ritkán előforduló napon belüli használat, valamint az enyhe bőrallergiás reakciók formájában jelentkező mellékhatások ritka kialakulása. Az egyetlen kellemetlen tény, amely a gyógyszer hosszan tartó használatát kíséri, a természetes biocénózis megsemmisítése és a felső légúti dysbacteriosis megjelenése. A hosszan tartó használat szintén hozzájárulhat a mikroorganizmusok rezisztenciájának kialakulásához, ezért a kezelés ideális időtartama 5-7 nap.

  Polidexa

  Értékelés: 4.8

  Polidexa

  A Polydexa rendkívül hatékony antibakteriális szer az alternatív terápiás kezelésekhez, amikor például a maxilláris sinus üres kivonatok és az orrüreg törlőkendők bakteriológiai tenyésztései a Framycetinre rezisztens törzseket mutatnak. Ebben az esetben a Polidexa gyógyszer javallott, amely két antibiotikumot – polymyxin B és neomicin – tartalmaz. Ez a kombináció jelentősen kiterjeszti az antibakteriális hatás spektrumát a szájüregek, valamint a külső és középfül struktúráinak gyulladását okozó mikroorganizmusokra. A Polidexa dexametazon hatóanyagot is tartalmaz, amely elnyomja a kísérő gyulladást és csökkenti a fájdalom és a duzzanat tüneteit.

  A félreértések elkerülése érdekében meg kell említeni, hogy a gyógyszernek két formája van: a gyógyszer, amelyet középfülgyulladásban a fülbe temetnek, és az orrcseppek Polidex fenilefrinnel, amelyek az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatás mellett a légzés tüneti enyhülését okozzák az érszűkület és az alfa-adrenomimetikus hatás miatt.

  A Polydexet felnőtteknek 3-5 alkalommal kell beadni az orrba, minden orrjáratba befecskendezve. 15 év alatti gyermekek esetében a napi injekciók száma nem haladhatja meg a három adagot. A termékkel történő kezelés átlagos időtartama 7-10 nap. A Polydexa injekciós üveget fenilefrinnel 15 ml-re 270 rubelért vásárolhatja meg., Ezt is a francia Lab Bouchard Ricordati cég gyártja.

  Előnyök és hátrányok

  A Polydexa egy többkomponensű szer, amely azonnal és erőteljesen hat a gyulladásra, a szájüregeket okozó mikroorganizmusok különböző törzseire, beleértve a monokomponensű antibakteriális szerekkel szemben rezisztenseket is, valamint egy érösszehúzó – fenilefrin – szerre. Ez lehetővé teszi, hogy a gyógyszer gyorsan gyógyítsa a szövődménymentes arcüreggyulladást a kellemetlen tünetek első napjaiban.

  Ellenjavallatok: 2,5 év alatti életkor, súlyos szív- és vesebetegségek, magas vérnyomás. A gyógyszer allergiás reakciókat is okozhat, amelyeket az orrnyálkahártya égő és kellemetlen érzései fejeznek ki. A gyógyszert több napig, de legfeljebb 10 napig kell alkalmazni a kezelőorvos jóváhagyása nélkül.

  Miramistin

  Értékelés: 4.8

  Miramistin

  Büszkeségre ad okot, hogy az Orosz Föderációban ilyen nagy hatékonyságú fertőtlenítőszert fejlesztettek ki. Itt nem fogjuk megnevezni a gyógyszer kémiai nevét, ez nagyon bonyolult. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy az aktív, fertőtlenítő hatású anyag egy ammóniumvegyület.

  A Miramistint sikeresen alkalmazzák az orrgarat és a garat gyulladásos betegségeinek minden formájára, beleértve a krónikus és akut arcüreggyulladást is. Az orrmosás, valamint az orrgarat- és szájüregi tisztítás mellett fertőtlenítőszerként a Miramistin első vonalbeli szerként javallott a maxilláris melléküregek drénezésére és öblítésére is. Ez a gyógyszer rendkívül hatékony a különböző típusú, Gram-pozitív és Gram-negatív kórokozók ellen. A Miramistin elpusztítja a protozoákat, vírusokat és gombás kórokozókat.

  Orröblítést és torokgargalizálást Miramistinnal naponta háromszor kell alkalmazni arcüreggyulladás esetén. A Miramistin injekciós üvegben spray formájában kapható, 50 ml és 500 ml térfogatú injekciós üvegek kaphatók. Egy 150 ml-es szórófejes flakon átlagos ára 270 rubel. A Miramistine-t a hazai Infomed K.

  Előnyök és hátrányok

  A miramisztin nem irritálja a száj és az orrnyálkahártyát. Ez egy enyhén habos folyadék, amelynek nincs se íze, se szaga. A miramisztin a legtöbb esetben nem képes allergiát okozni, kivéve a ritka egyéni intoleranciát. A miramisztin nem szisztémás hatású, nem szívódik fel a bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül, és csak ott hat, ahol alkalmazzák. Gyakorlatilag nincsenek ellenjavallatok a Miramistin felírására, és szinte korlátozás nélkül alkalmazzák akut és krónikus arcüreggyulladás kezelésére. Az antimikrobiális hatás és a biztonsági profil arányát tekintve az egyik legelőnyösebb termék a vásárláshoz és a kezeléshez ebben a rangsorban. Ez azt jelenti, hogy a Miramistin ára több mint megfizethető.

  Mucolytics

  Tekintsünk egy másik nagyon fontos gyógyszercsoportot, amelyet figyelembe kell venni, különösen a krónikus arcüreggyulladásban, amikor az arcüregben lévő titok vastag, viszkózus lesz, és magától megáll az orrüregbe való kilépésre. E váladék reológiai tulajdonságainak javítására, folyékonyságának növelésére, valamint a túl hosszú mucinmolekulák rövidebb fragmentumokra történő lebontására nyákoldó gyógyszereket használnak. Általában a hörghurut különböző formáira és a tüdőbetegségre írják fel, de az arcüreggyulladás kezelésében is alkalmazzák a vízelvezető funkció helyreállítására és a nyálkakiválasztás javítására. Tekintsük a legnépszerűbb és leghatékonyabb gyógyszereket, amelyeket széles körben használnak a hazai és nemzetközi gyakorlatban.

  Olvasson tovább  11 Top jogorvoslatok szemölcsök

  Sinuforte

  Értékelés: 4.9

  Sinuforte

  A Sinuforte valószínűleg a legmeglepőbb gyógyszer, amelyet a szájüreggyulladás kezelésére szolgáló kezelések között találunk. Nagy hatékonysága a jól ismert és gyönyörű ciklámen virág, pontosabban a gumóinak azon képességén alapul, hogy bőséges nyálkakiválasztást indukáljon az orrüregbe az arc koponyájának minden szinuszából. Ezt a túlzott nyálkakiválasztást hiperszekréciónak nevezzük, amelyben a nyálka nagyon erősen cseppfolyósodik. Viszkozitása nagyon alacsony lesz, és a nyálka magától kezd el mozogni a melléküregek üregéből a kilépő csatornákon keresztül az orrgaratba. A gyógyszer azonban nem szelektív hatású csak a maxilláris sinusokra. A nyálka aktív kiáramlása minden melléküregből megkezdődik, és a vízelvezető funkció normalizálódik. A készítmény egyébként növeli a melléküregek nyálkahártyájának kapilláris vérellátását, azaz a mikrocirkulációt. A gyógyszer gyorsan hat, néhány perc alatt elkezdi kifejteni hatását, amely akár két órán át is eltarthat. Az orrmelléküreg-gyulladás minden típusára javallott, mind akut, mind krónikus esetben. A maxilláris sinusitis mellett etmoiditis, frontitis és más hasonló betegségek kezelésére is alkalmazzák.

  A Sinuforte-ot úgy kell alkalmazni, hogy egy porlasztót – adagolót helyezünk minden orrjáratba, és 2-3 cseppet permetezünk a termékből. A gyógyszert naponta egyszer, naponta vagy minden második nap kell alkalmazni az arcüreggyulladásra. Napi használat esetén a kezelés átlagos időtartama nem haladhatja meg az 1 hetet, de ha a Sinuforte-ot minden második nap beadják, a kezelés időtartama megduplázható, és két hétre növelhető. A spanyol Pharma Mediterranea és az Invar által gyártott gyógyszergyártó cég. A Sinuforte viszonylag drága gyógyszer. Egy üveg 1820 rubelbe kerül. és felette. A szárított, liofilizált koncentrátumot 5 ml folyadékkal hígítjuk. Minden milliliter 10 cseppet tartalmaz, így ha naponta két cseppet használ, egy csomag 25 napos kezelésre, vagy két teljes kúrára elegendő.

  Előnyök és hátrányok

  A Sinuforte nagy előnye, hogy egyedülálló hatással van a melléküregek nagy mennyiségű nyálka szintézisére, ami egy tisztító eljárás, és komplikációmentes esetekben helyettesítheti a maxilláris sinus punkcióját. De a Sinuforte-nak is vannak ellenjavallatai.

  Így ciszták vagy polipok jelenléte esetén az arcüregekben, ha a kivezető csatornák elzáródnak vagy szövetek akadályozzák őket, a felesleges váladék nem tud távozni. Ez az állapot súlyos romlását okozhatja: tartós fejfájás, az arc feszültsége, vérnyomás-emelkedés és egyéb kellemetlen tünetek.

  A sürgősségi kezelés az állkapocsüregek sürgős kétoldali punkciója lenne a váladék eltávolítása érdekében. Ezért mielőtt először használná ezt a drága és rendkívül hatékony kezelést, meg kell győződnie arról, hogy az orrüregben képződött váladék útja akadálymentes. Ezt pedig csak fül-orr-gégész állapíthatja meg. Ezért a következtetés: mielőtt majdnem 2000 rubelt költene. a Sinuforte-ra, teljes körű orvosi konzultációra van szükség.

  Libexin Muco (karbocisztein)

  Értékelés: 4.8

  Libexin Muco (karbocisztein)

  A karbocisztein az acetilcisztein módosított molekulája. Feladata a nyálkahártya glikoproteinjeinek cseppfolyósítása és lebontása, amely a homloküregekben található. Természetesen elsősorban hörghurutban használják, de szájon át szedve a karbocisztein képes befolyásolni a szervezetben termelődő összes váladékot. A karbocisztein aktiválja a szialinsav-transzferáz enzimet. Ez a nyálka sav-bázis egyensúlyának normalizálódását okozza, ami a nyálka elfolyósodásához vezet. Nagyon fontos, hogy a karbocisztein elősegíti a szekréciós immunglobulin A kiválasztását, amely védőfunkciót lát el az arcüregben.

  Tartós krónikus arcüreggyulladás esetén kell szedni, amikor a nyálka és a váladék elvezetése az orrüregbe károsodott. A Libexin Muco szirup formájában kapható, és egy felnőttnek naponta háromszor három evőkanállal kell bevennie. A Libexin Mouko-t a francia Sanofi gyógyszergyár gyártja, és egy 125 ml-es üveg 400 rubelbe kerül. és felette.

  Előnyök és hátrányok

  A karbocisztein fő előnye a nagyfokú szekrécióhígítás nemcsak a maxilláris sinusitisben, hanem más sinusitisekben is: ethmoiditis, frontitis és a labirintusmembrán károsodása. Ez a gyógyszer ellenjavallt, például a gyomor- és nyombélfekélybetegség súlyosbodásában szenvedő betegeknél, akut cystitis és glomerulonephritis jelenlétében, amely a glomeruláris vesekészüléket érinti. Nem alkalmas terhes és szoptató nőknek, valamint két év alatti csecsemőknek.

  Ambroxol (Ambrobene, Ambrohexal, Ambrosal, Bronchovern, Lazolvan, Medox)

  Értékelés: 4.8

  Ambroxol (Ambrobene, Ambrohexal, Ambrosal, Bronchovern, Lazolvan, Medox)

  A készítmény nagyon népszerű a pulmonológiában és a fül-orr-gégészeti betegségek kezelésében, amit számos különböző kereskedelmi analóg bizonyított. Az Ambrobene az egyik legmagasabb minőségű és rendkívül hatékony gyógyszer, amely Ambroxol-t tartalmaz. A német Merkle cég gyártja. Kémiai név – benzil-amin. Ha krónikus arcüreggyulladás esetén az arcüregben a váladék besűrűsödik, az Ambrobene a bevételt követő 30 percen belül a váladék intenzív elfolyósodását okozza.

  Az ambrobene elsősorban krónikus arcüreggyulladásban javallott, mivel a betegség akut formájában általában nincs akadálya a gyulladásos váladék cseppfolyósításának, és az magától távozik. Ha azonban a folyamat krónikussá válik, gyakran a váladék besűrűsödését okozza. Az Ambrobene számos különböző formában kapható: kapszulában, szirupban, tablettában és még intravénás injekcióhoz való oldatban is, a pulmonológiában sürgős helyzetekben.

  Az Ambrobene az arcüreggyulladásra leggyakrabban szirupban vagy tablettában alkalmazzák. Adagolás – a kezelés súlyosságától és céljától függően.

  A szirupot 100 ml-es üvegben 100 rubelért vásárolhatja meg. Az ambroxol a természetben nem létezik, mesterségesen szintetizálják, és bár ritkán, de néha mellékhatások jelentkeznek. Leggyakoribb a száj és az orrüreg kiszáradása, a túladagolás émelygést és ízlelési zavarokat okozhat. Nem ajánlott az Ambroxol-tartalmú termékek szedése a terhesség első trimeszterében, valamint súlyos vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegeknél. De a mellékhatások ellenére egy nagy plusz a sinus szekréció gyors cseppfolyósítása, ami lehetővé tette, hogy az Ambroxol bekerüljön a maxilláris sinusitis kezelésére szolgáló eszközök értékelésébe.

  Tuaminogeptán + acetilcisztein (Rhinofluimucil)

  Értékelés: 4.8

  Tuaminogeptán + acetilcisztein (Rhinoflumucil)

  Bemutatjuk a klasszikus kombinált Rinofluimucil készítményt. Ez egyrészt nyákoldó, másrészt nyálkaoldó hatású. Az acetilcisztein komponens cseppfolyósítja a nyálkahártya váladékot, a gennyes váladék is folyékonnyá válik, a fehérvérsejtek aktivitása csökken, és a gyulladás tünetei, valamint a koponyában lévő váladék és az arcfájdalom enyhülnek.

  A tuaminogeptán szűkíti az orrüreg és az arcüregek nyálkahártyájának ereit. Ez segít megszüntetni a nyálkahártyák hiperémia és duzzanatát. A Rinofluimucil különböző típusú orrmelléküreg-gyulladások esetén javallott. Beleértve azt is, amikor sűrű váladék van, amelyet nehéz leválasztani.

  A Rhinofluimucil aeroszol formájában kapható, az orrjáratokba kell beadni, és felnőttek számára 2 dózisú adagolás javasolt, azaz a kioldószelep két alkalommal történő megnyomása, napi 3-4-szeri gyakorisággal. Nem tarthat tovább 14 napnál. A Rhinofluimucil az olasz Zambon cég terméke, és egy 10 ml-es üveg átlagosan 280 és 330 rubel között kerül.

  A Rinofluimucil hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozó jó minőségű kutatásokat a Vestnik Otorhinolaryngology legújabb, 2020-as, T. 85, №5, . 40-43

  Előnyök és hátrányok.

  Ezt a gyógyszert csak az arcüreggyulladás helyi megnyilvánulásaira írják fel, ha nincs általános gyulladásos reakció, láz vagy rossz közérzet. Ne használja, ha intoleráns az adrenomimetikumokkal szemben. A Rinofluimucil három év alatti gyermekeknek történő felírásakor nagyon óvatosnak kell lennie. A gyógyszert tilos glaukómában, tireotoxikózisban. A gyógyszer nem rendelkezik antimikrobiális hatással, ezért szükség esetén antibiotikumokkal és antiszeptikumokkal kell kombinálni.

  Mit ne tegyen a maxilláris sinusitisért, vagy a következtetés helyett

  Ebben a minősítésben áttekintettük a gyógyszerek fő csoportjait, amelyeket különböző akut és krónikus sinusitisek, és mindenekelőtt a maxilláris sinusitis kezelésére használnak, amely a leggyakoribb sinusitis.

  Összefoglalva, ami káros lehet a maxilláris sinusitisben szenvedő beteg egészségi állapotára, különösen az első napokban, amikor a fül-orr-gégészhez való látogatás még nem történt meg, és különböző öngyógyítási kísérleteket tesznek. Akut arcüreggyulladás esetén a hőkezelések és a meleg az első napokban szigorúan ellenjavallt. Az akut fázisban duzzanat és fájdalom jelentkezik, és a hely felmelegítésére tett kísérlet csak növeli a duzzanatot és a fájdalmat, és ha a szekréció kiáramlása a sinusból megzavarodik, akkor sebészeti beavatkozásra lesz szükség.

  A második hiba az, hogy a kezelést azonnal erős antibiotikumokkal kezdik, tabletták formájában, vagy ami még rosszabb, intramuszkuláris injekciókkal. Ez az erős gyógyszerek önfelírása, és a szisztémás véráramba való bejutásukkal csak bélrendszeri diszbiózist okozhat, és nem valószínű, hogy segít a maxilláris sinusitisben. A legjobb esetben a tünetek némileg enyhülnek, a gyulladás krónikussá válik, és az arcüreggyulladást okozó mikroorganizmusok rezisztenciát szerezhetnek az antibiotikumok egyszeri beadásával szemben. Ezért először keressen fel egy orvost, és csak az ő utasításait kövesse.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: