15 legjobb nem hormonális kezelés a pikkelysömörre

*A szerkesztő véleménye a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szakorvosi konzultáció szükséges.

Sokan ismerik a pikkelysömört. Ezek olyan foltok, amelyeket ezüstös, pikkelyes pikkelyek borítanak. Növekedéskor ezek a foltok gyűrű alakúak, füzér alakúak és intenzív viszketést okoznak, általában a folt szélei körül. A folt középső része viszonylag tiszta lehet a pikkelyektől. A növekedés során ezek a foltok gyűrű alakú, bizarr struktúrákat alkotnak.

Ha egy ilyen pikkelysömörös folt felszínét megkarcoljuk, az eltávolított pikkelyek alatt sima, fényes, vörös bőrfelületet találunk, amelyen néhány csepp vér lehet, az úgynevezett “véres harmat” jelenségét. Viszketési roham során a pikkelysömörben szenvedő személy egy héten belül vakarhatja a foltokat és “beboríthatja” a szoba egész padlóját az apró, megszáradt pikkelyekkel. De a viszketés ellenére, amely az exacerbációs időszakokban jelentkezik, a pikkelysömör a viszkető bőrbetegségek csoportjába tartozik, és egyáltalán nem a bőrgyulladás.

Ez azt jelenti, hogy a betegség középpontjában nem gyulladásos jelenség, hanem kórosan gyors sejtnövekedés áll. Ezért a pikkelysömörös betegek legtöbbször kozmetikai, szociális gyötrelmektől szenvedhetnek, de a bőr bénító és állandó viszketése szinte nem létezik. Természetesen ez nem vonatkozik a súlyosbodási időszakokra, vagy a pikkelysömör súlyos lefolyására a bőrben, illetve a pikkelysömörös eritrodermiára, amikor az egész bőr érintett.

A mai adatok szerint ötven véletlenszerűen kiválasztott emberből egynek pikkelysömör lesz. De nem csak a bőrkiütések veszélyesek. A pikkelysömör a hajat, a fejbőrt, a körmöket, az ízületeket érinti, és a kiterjedt pikkelysömör-artritisz súlyos formája sok esetben tartós rokkantsághoz vezet. De minden hiányossága ellenére a pikkelysömör az a tesztpálya, ahol a betegek minden országban több ezerféle krémet, kenőcsöt, népi jogorvoslatot, krémet, injekciót, pakolást és egyéb terápiát próbáltak ki.

Van azonban egy kisebb, de állandó betegcsoport, amely drága kezelést igényel. Talán Németországban vagy az Egyesült Államokban ez nem számított volna drágának, és a beteg megengedhette volna magának, hogy havonta egyszer vásároljon egy terméket körülbelül 500 dollárért. De Oroszország számára ez drága. Ezért a modern kezelés Oroszországban csak a betegek 18%-a számára elérhető. Ez nem elég, és az ilyen betegek csak szimpatikusak lehetnek. Ennek ellenére néhány nagyon drága termék is szerepel a listán.

Mely gyógymódok nem szerepelnek a listán, és miért??

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek rossz kezekben túl veszélyesek, vagy egyszerűen nem használhatók az intézményen kívül. Ebben a felülvizsgálatban például nem szerepelnek hormonális kezelések a pikkelysömör kezelésére. Miért?

A hormonok valóban az egyik leghatásosabb szerek, amelyek gyorsan segíthetnek egy pikkelysömörös betegnek. Ha egy jó erős hormonális kenőcsöt vagy krémet viszkető pikkelysömörös plakkra kenünk (ami vény nélkül szigorúan tilos), másnap reggelre szép eredményeket fogunk látni. A gyulladás intenzitása csökken, a bőrfolt sápadtabb lesz, és egy ideig nem képződnek pikkelyek. Ha rendszeresen kenegeted kiütéseidet hormonális termékekkel, a hatás félelmetes lehet. A kiütés minden eleme sápadt lesz, és egy kívülálló, aki nem ismeri az erős hormonok használatát, azt gondolná, hogy a beteg hat hónapot töltött egy speciális gyógyfürdőben.

De a hormonoknak van egy hátránya is. A hormonok ilyen nem megfelelő használata után egy idő után előfordulhat, hogy a súlyosbodás újra kezdődik, de: A hormonokon kívül más gyógyszer már nem működik. Minden, ami korábban működött, már nem működik! És a hormonális kenőcsöt, amely korábban csodákat tett egyik napról a másikra, most hatalmas mennyiségben kell használni, mivel hatékonysága szinte nullára csökkent. Így a hormonok nagy dózisban szintén rendszerhatásokat okoznak: emelik a vércukorszintet, elpusztítják a csontszövetet, csontritkulást okozva, csökkentik az immunitást, és növelik a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának kockázatát.

Ezért a pikkelysömörben a hormonokat csak orvos írhatja fel, és a szedést is neki kell felügyelnie. Számos megváltoztathatatlan feltétel van:

  1. A hormonokat csak akkor írhatja fel az orvos, ha más gyógyszerek hatástalanok, és a nem gyógyszeres módszerek, például a rossz szokások elhagyása és a testsúly vagy a stressz normalizálása nem hozta meg a kívánt eredményt;
  2. A hormonokat a leggyengébbtől a legerősebb felé kell felírni, és soha nem fordítva;
  3. Végül a hormonokat a lehető legrövidebb ideig és a lehető legalacsonyabb dózisban kell felírni. Bőrre kenve akár fél adag is használható, ha heparin kenőccsel kombináljuk. A heparin “elvékonyítja a vért”, javítja a véráramlást és megkönnyíti a felszívódást. Ez csökkenti a hormon adagját.

A homeopátiás gyógyszereket sem veszik figyelembe. A homeopátia széles körben “belenyúlt” az emberi ügyekbe, méghozzá teljesen érdemtelenül. És most ezek a kezek ott ragadtak, úgy tűnik, hosszú időre. A homeopátiás gyógyszerek nem tartalmaznak olyan koncentrációban olyan anyagokat, amelyek nem csak a szervezetben fejthetik ki hatásukat, hanem a legmodernebb módszerekkel is kimutathatók. A homeopátia azonban alkalmazható a pikkelysömör kezelésére, ha annak pszichogén vagy neurotikus oka van. Ha valaki szilárdan hisz abban, hogy meg fog gyógyulni, akkor bármi lehet gyógymód. Nyilvánvaló okokból itt belépünk az okkultizmus, parapszichológia, jóslás, mágia, mindenféle rituálék és gyógyítás csúszós lejtőjére, és ezért a homeopátia ezen áttekintése nem lesz.

Végül, ez a lista nem tartalmazza a psoralen nevű gyógyszereket. Ezek a fotoszenzibilizátorok, amelyek a puva terápiához vagy a speciális ultraibolya sugárzáshoz szükségesek. Mivel a puva-terápiát a bőrgyógyászati kórházakban vagy a bőrgyógyászati rendelőintézetek speciális helyiségeiben írják fel és végzik el, nyilvánvaló okokból ezeket a gyógyszereket itt nem említjük. A Puva-terápiát és az összes kapcsolódó gyógyszert bőrgyógyász írja fel, aki egy adott betegnél kezeli a pikkelysömört.

Farmakoterápia a pikkelysömör kezelésére hormonok használata nélkül

Az alábbiakban egy tucat és fél, a pikkelysömör kezelésében hatékony gyógyszert tekintünk át. Ezek krémek, kenőcsök, gélek és spray-k formájában megjelenő helyi termékek. A betegség minden formájára alkalmazhatóak. A szájon át szedhető készítményeket figyelembe veszik. Ezeket az orvos írja fel a betegség súlyos formáira. Az első gyógyszercsoporttal ellentétben ezeket a készítményeket szisztémás kezelésnek nevezik. Végül a cikk az injekciós vagy parenterális beadásra szánt készítményekkel zárul. A súlyos, szisztémás pikkelysömörben szenvedő betegek kezelésének legköltségesebb részét képezik, amely az egész bőrt, az ízületeket és még a belső szerveket is érinti.

Néhány hatóanyagot tartalmazó termékre először annak nemzetközi szabadnevén (INN) hivatkoznak. Ezután megadják az egyes kereskedelmi neveket, és számos ilyen termék esetében megadják azt az árat, amelyen a gyógyszer 2020 nyarán az Orosz Föderáció összes gyógyszertárában megvásárolható.

Ez a terméklista nem reklám vagy promóció, és nem minősül vásárlási felhívásnak. A második és harmadik szakaszban felsorolt termékek mind vényköteles termékek, és csak orvos írhatja fel őket. A helyi termékek vény nélkül kaphatóak és mindenki számára elérhetőek.

Top psoriasis nem-hormonális termékek

Jelölés hely termék neve ár
Helyi pikkelysömör gyógyszerek 1 Calcipotriol Divonex 1 207€
2 Cink-pirition (SkinCap, Zinocap) 1 144€
3 Ichthyol kenőcs (vegyület) 60€
4 Nyírfakátrány (összetett összetétel) 80€
5 Cartalin (vegyület) 829€
6 NM-BK (komplex készítmény) 52€
7 Szalicilsav 25€
8 Zorka krém 240€
9 Pimecrolimus (Elidel) 1 400€
Szisztémás pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszerek 1 Ciklosporin (Sandimmune Neoral) 2 500€
2 Neotigasone (acitretin) 3 634€
3 12 Metotrexát (Zexat, Metoject) 519€
4 13 Apremilast (OTESLA) 20 550€
5 14 Etanercept (Enbrel) 31 014€
6 15.Guselkumab (Tremfea) 293 000€

Helyileg alkalmazható készítmények a pikkelysömör kezelésére

A helyi gyógyszerek lehetőséget adnak a gyártóknak és a gyógyszertáraknak a pénzkeresésre. A betegek több mint 80%-a használ különböző kenőcsöket, pasztákat, krémeket, géleket és tablettákat. Egyes gyártók olyan trükköket alkalmaznak, amelyekkel a betegek tisztában vannak. Például a nagyon népszerű Zorka krém és a nagyon “büdös” Yam-BK kenőcs csak az erre szakosodott állatgyógyszertárakban kapható, amelyeket a pikkelysömörös betegek használnak, akik együttesen e kezelések teljes gyártásának 70%-át teszik ki.

Calcipotriol-Daivonex

Értékelés: 4.9

Calcipotriol-Daivonex

A kalcipotriolt Oroszországban Daivonex néven forgalmazzák. Ez a gyógyszer csak a psoriasis vulgarisra alkalmazható, azaz amikor jellegzetes bőrkiütés van, de nincsenek szisztémás tünetek. A kolekalciferol, azaz a D3-vitamin szintetikus analógja, és nem is annyira analóg, mint inkább származék, azaz metabolit. Az orvosok már régen felfedezték, hogy nyáron, amikor a pikkelysömörös betegek sok időt töltenek a napon, állapotuk jelentősen javul. Néha a plakkok akár teljesen eltűnnek, és a térd és a könyök területén úgynevezett vámplakkok maradnak. Ez a jelentős javulás azonban csak akkor következik be, ha a betegnek nincs D-vitamin hiánya.

A Daivonex gyógyszer a bőrsejtek növekedési ütemének szabályozásához szükséges. A pikkelysömörről ismert, hogy a gyors sejtosztódás okozza, és a Daivonex elnyomja a bőrsejtek gyors szaporodását és javítja differenciálódásukat. A pikkelysömörben a bőrsejtek nem differenciálódnak megfelelően, és gyorsan leperegnek, és nincs hasznuk. A Daivonex alkalmazása után immunszuppresszív reakció lép fel, és különösen a bőr T-limfocitái reagálnak a Daivonexre.

Olvasson tovább  A 13 legjobb szemcsepp vörös szemek ellen

A Dyvonex®-t naponta egyszer vagy kétszer kell alkalmazni, csak a fertőzött területekre, vékony rétegben. A kezelés látható hatásának észlelése körülbelül 7-10 napot vesz igénybe; az orvosi felügyelet nélküli kezelés nem tarthat tovább 6 hétnél, azaz több mint másfél hónapnál. A Deivonexet Írországban a Leo Pharmaceutical gyártja. Egy 30 g-os csomag ára átlagosan 1070-1700 rubel.

Előnyök és hátrányok

Ez egy nem hormonális gyógyszer, így még mindig biztonságos. Számos olyan kezelési sémát fejlesztettek ki, ahol a Daivonexet a pikkelysömör kezelésére használják. Bizonyos esetekben hasznos a Daivonexet hormonokkal együtt alkalmazni, sőt vannak olyan készítmények, mint a Xamiol és a Daivobet, amelyekben a kalcipotriol a kortikoszteroid hormon béta-metazonjával kombinálva van.

A Daivonex és a szalicilsav közötti kölcsönhatásokat kerülni kell, és tizennyolc éves korig ellenjavallt gyermekeknél. Nem szabad felírni a szervezet kalcium-anyagcseréjének károsodása esetén, valamint terhes és szoptató nőknél. Nem alkalmas az arc pikkelysömör kezelésére, ha a terület túl nagy. Ha a pikkelysömörös kiütések a teljes bőrfelület több mint 30%-át érintik, a Daivonexet részenként kell alkalmazni, különben szisztémás hatás alakulhat ki, ami a kalcium-anyagcsere zavarát eredményezi. A betegeket figyelmeztetni kell arra is, hogy a kezelés alatt ne töltsenek túl sok időt a napon.

Cink-pirition (SkinCup, Zinocap)

Értékelés: 4.8

SkinCap

A Skin-Cap egy régóta importált, cinkpiritiont tartalmazó gyógyszer. Magát a Skin-Cap-et a spanyol Cheminova cég gyártja, de létezik egy olcsóbb hazai változat is a Lekko cégtől. Íme néhány ár: SkinCap 0,2% 15,0 krém – 814 dörzsölésből., Skin-Cap 0,2% 70,0 spray can – 3020 rbl-től., Zinocap 0,2% 50,0 krém – 498 rbl-től., Zinocap 0,2% 58,0 aeroszolos doboz – 674 rubeltől.

Milyen hatással van a cink-pirition? Széleskörű antimikrobiális aktivitással rendelkező antibakteriális védőszer, amely segít elnyomni a patogén flóra, különösen a gombák fejlődését. A pikkelysömörös kiütések nemcsak a fedetlen bőrt érinthetik, hanem az úgynevezett intertriginózus területeket is, azaz a természetes dörzsölődések és ráncok területeit. Nyálkahártyát fejleszthetnek, és kedvező feltételeket biztosítanak a különböző gombák fejlődéséhez. Ilyen “problémás” helyekkel és “művekkel” Skin-Cap és Cinocap.

A termék dexpanthenolt, azaz pantoténsavat tartalmaz, amely gyorsabban gyógyítja a bőrt. A Skin-Cup akut pikkelysömörös plakkok esetén javallott, a plakkok méretének növekedésével, különösen, ha másodlagos nyálkahártya van. Ebben az esetben jobb az aeroszol használata, és amikor a helyzet stabilizálódik, és a betegség átmegy a szubakut időszakba – javasoljuk a krémet. Míg az aeroszolt egyszerűen 3 másodpercig permetezzük a közeli pontra, addig a krémet naponta 1-3 alkalommal dörzsöljük be a foltba. A kezelés időtartama 1 hónap. Az aeroszol esetében a felhordási gyakoriság ugyanaz.

Előnyök és hátrányok

A Cinocap és a SkinCap nemcsak pikkelysömör, hanem különböző típusú bőrgyulladások, például seborrheás és atópiás dermatitis esetén is alkalmazható a bőrre. Gyermekeknél is biztonságosan alkalmazható, mivel nem tartalmaz kortikoszteroid hormonokat. A Dyvonexszel ellentétben a SkinCap könnyen alkalmazható nagy felületeken, akár az arcon is. Hosszú ideig, akár 2 hónapnál is tovább használható. A cink-pirition különleges összehúzó tulajdonsággal rendelkezik, amely megakadályozza, hogy felszívódjon és bejusson a szisztémás véráramba.

Ichthyol kenőcs (komplex összetétel)

Értékelés: 4.8

Ichthyol kenőcs

Az Ichthyol kenőcsnek semmi köze a halakhoz vagy az ichtiológiához. Fő összetevője egy olajos ásványi anyag, az ichthamol, amelyet félkokszolással nyernek olajpala-ból. Az ichhammol tudományos neve ammónium-bituminoszulfonát. Ez a szagos és olajos anyag a baktériumok ellen küzd, baktériumölő hatású, különösen a streptococcusokkal és a staphylococcusokkal szemben, irritálja a bőrt, hosszabb ideig tartó használata után fájdalomcsillapító hatással van az idegvégződésekre és keratoplasztikus hatású. Amikor az ichtiol kenőcs a bőrre hat, először irritálja az idegrostokat, majd ellenkezőleg, érzéketlenné teszi azokat.

Az Ichthyol kenőcsöt rektálisan és külsőleg is alkalmazzák. A pikkelysömör stadiuma mellett az ichtiol kenőcsöt pyoderma, furunculosis, ekcéma és rosacea esetén is előírják. Ne használja az ichtiolos kenőcsöt pikkelysömörre az akut szakaszban, hanem csak a stabil vagy regressziós fázisban. A modern orosz gyógyszeripar a termék több fajtáját, például kenőcsöt, pasztát és krémet gyárt, különböző Ichthamol-koncentrációkkal. A pikkelysömörös betegeknél azonban 5%-os vagy 10%-os kenőcs használata ajánlott, és naponta akár kétszer is fel lehet kenni az elváltozásra. A tanfolyam időtartama egyéni. Sok orosz gyógyszergyár ichtiol kenőcsöt gyárt. Íme néhány ár: Ichthyol 10% 25 g kenőcs – 27 rubelből., Ichthiol 10% 40 g paszta – 86 rubelből.

Előnyök és hátrányok

Az ichtiolos kenőcs hátránya, hogy sajátos, erős szaga van, valahol az olaj és a kreozot szaga között, amelyet az alvóhelyek impregnálására használnak. Az Ichthyol kenőcs vagy krém elszínezheti a ruhákat, ezért jobb, ha este, zuhanyzás vagy fürdés után használjuk, amikor a bőr vérkeringése fokozódik. Az Ichthyol kenőcs allergiás reakciókat okozhat, ezért külső használatra csak a következő életkorúaknak szabad alkalmazni: legalább 12 éves korig. Ne használja az ichtiolos kenőcsöt, különösen nagy felületeken alkalmazva terhesség és szoptatás alatt. Másrészt az ichtiolos kenőcs minden háztartási gyógyszeres szekrényben hasznos lesz, mert külsőleg alkalmazva súlyosbíthatja és felgyorsíthatja a kelések érését. Másrészt azonban az ichtiol kenőcs nem tekinthető olyan gyógymódnak, amely teljesen és egyedül képes a pikkelysömörös kiütéseket a bőrről eltávolítani.

Nyírfakátrány (komplex vegyület)

Értékelés: 4.7

Nyírfakátrány

A nyírfakátrányt már régóta használják a bőrgyógyászatban, és tulajdonságai valóban változatosak. Enyhíti a viszketést, enyhíti a fájdalmat, szűkíti a bőr ereit, csökkenti a bőrpírt, és küzd a paraziták és a baktériumok ellen. Helyreállítja a bőr normál keratinizációs folyamatát is. A Hemlockot tiszta formában és számos más gyógyszerben is használják. Vishnevsky kenőcs, kénes-antémás kenőcs vagy Yam-Bk állatorvosi kenőcs néven ismert, amelyet az alábbiakban tárgyalunk. A keletkező kátrány fenolokat, szerves savakat, ezek észtereit, policiklikus szénatomokat és sok más vegyületet tartalmaz.

A pikkelysömörös kátrányt naponta egyszer vagy kétszer 20-30 percig kell alkalmazni az érintett területekre, majd alaposan le kell mosni meleg vízzel és szappannal, esetleg többször is. Csak ha a bőr száraznak vagy feszülőnek érzi magát, akkor 5%-os karbamidot tartalmazó kenőccsel vagy akár egyszerű vazelinnel is kezelhető. Egyes esetekben a kezelés kezdetén jelentős súlyosbodás léphet fel. A pikkelysömörös kiütés így világosabbnak tűnhet, szárazabbá válhat, és a hámlás koptatóbbá válhat. De később, ha nem szakítják meg a kátrányos kezelést, folyamatos javulás, és csökkentett vagy akár eltűnő viszketés tapasztalható. Bizonyos esetekben kipróbálhatja a kátrány rövid távú alkalmazását, napi 5 percig. Számos gyógyszertárban vásárolhat kátrányt, és a legkényelmesebb csomagolás 100 ml térfogatú, és költsége 80-200 rubel lesz.

Előnyök és hátrányok

Ha a kátrány hosszú ideig tartalmaz kátrányt, akkor a benne lévő aromás fenolok és más anyagok rákkeltőek lehetnek, ezért figyeljünk a lejárati dátumokra. A pikkelysömörben a kátrány nem alkalmazható a bőr nagy területein. A kátrány fő hátrányai közé sorolható barna színe, amely minden dolgot és ruhát, beleértve a bőrt is, valamint szúrós szaga. A pikkelysömör komplex kezelésében használt aszfaltkender segíthet a betegeknek pénzt megtakarítani más, többek között drága gyógymódokkal szemben, és maga is számos hatékony helyi kezelés összetevője a pikkelysömör és más bőrbetegségek kezelésére. Lehetőség van kátrányos kenőcs használatára is, 5-7%-os koncentrációban, amelyet naponta 1-2 alkalommal alkalmaznak a kiütéses elemekre.

Cartalin (vegyület)

Értékelés: 4.7

Kartalin

A kartalint nagyon szeretik a pikkelysömörös betegek, és a méhészeti termékek közé tartozik. De a méhméz mellett eukaliptusz- és levendulaolaj, kamilla, A-vitamin, és az utódlás is megtalálható benne. A szalicilsav segít a túlzott keratinizáció és a pikkelysömör okozta pikkelyek ellen, de a Kartalin fő “fénypontja” a szolidol. Az általános, de tisztított szolidol nagyon jó lehet a pikkelysömörre, és az ásványi eredetének köszönhető. Emlékezzünk vissza, hogy ugyanolyan ásványi anyag az Ichthyol kenőcs.

Ennek eredményeként a Cartalin antipruritikus hatású, csodálatosan hámlasztja a plakkokat, megszünteti a gyulladást és megállítja a betegség progresszióját. Nagyon hasznos a Karthalin alkalmazása tavasszal és ősszel, amikor a pikkelysömör szezonális fellángolása jelentkezik. Maga a krém egy sötétbarna massza, amelynek különleges szaga van, és a Kartalint a pikkelysömörben legalább 12 órán át kell alkalmazni a bőrön. A legjobb alkalmazási módszer az éjszakai kötés. De nyáron, ha a pikkelysömörös plakkok a kezeken, térdeken és a test más, szabadon lévő területein vannak, akkor ezeket a helyeket csak enyhén lehet bekenni, így a krém kombinált hatóideje mindössze 12 óra. Ezt két részre lehet osztani, a krémet reggel és este kell alkalmazni, 6 óránként.

A Kartalint a hazai Astrofarma cég gyártja, és egy csomag Kartalin 100 ml-es térfogatban 800-1600 rubelbe kerül. De mivel sok krém és kenőcs 30 grammos és akár 15 grammos csövekbe csomagolva, 400-500 rubeles áron, a költség aligha tekinthető magasnak.

Előnyök és hátrányok

A kartalin egyike azon kevés, szinte népi gyógymódoknak, amelyek rendszeres alkalmazásával néha tartós és tartós remisszióhoz vezethetnek. A pikkelysömörös plakkok teljesen eltűnnek; helyette a pigmentáció megváltozásából adódó diszkróm foltok maradnak, de a bőr egészséges. Ha a Kartalint továbbra is alkalmazzák az ilyen foltokra, azok világosabbá válnak, és a plakkok általában nem térnek vissza.

A krém tökéletesen tolerálható, és talán az egyetlen ellenjavallat az egyéni intolerancia és a méhészeti termékekkel szembeni intolerancia. A nyírfakátrányhoz hasonlóan a kezelés kezdetén a betegség során rövid ideig súlyosbodhat a betegség, de ez normális reakció. Hosszú távú, akár napi 4 hónapos alkalmazása lehetővé teszi a tartós remissziót, akár 5 évig vagy tovább is. De természetesen ez az állítás akkor igaz, ha az illető igyekszik követni az egészséges életmód elveit, és nem szenved kezdetben eritrodermiás pikkelysömörben vagy súlyos, az ízületek és a körmök elváltozásával járó formákban.

Olvasson tovább  A 10 legjobb immunmodulátor gyermekek számára

NM-BC (összetett képlet)

Értékelés: 4.6

NM-BC

Az NM-BC a legjobb illatú és legerősebb, de a helyi gyógyszertárban nem fogja megtalálni. Az NM-BK kenőcs egy állatorvosi gyógymód, de a hosszú távú pikkelysömörös betegek jól ismerik. Néha még a bőrgyógyászok is felírják, és nem szégyen, ha az orvos elküldi a beteget az állatgyógyszertárba.

Mi van a kenőcsben? Kén és cink-oxid. Keratolitikus, bőrpuhító és hámlasztó összetevőként szalicilsavat használnak, a bőr puhítására vazelint és lanolint használnak, és némi kreolint, kőszénkátrányt és terpentint is adnak hozzá. Ez a pokoli keverék antiszeptikus, hámlasztó, szárító és összehúzó hatású mikrobák elleni harcot eredményez. A terpentin és a kreolin irritálja a bőr felszíni hajszálereit, javítja a vérkeringést. A kenőcsöt lehetőleg fürdés után kell felvinni a bőrre, mivel az NM-BK nagyon “ragacsos” kenőcs, és nehezen kenhető. Miután a kenőcs 15-20 percig a bőrön volt, a bőr többszöri, forró vízzel és szappannal történő lemosásával el kell távolítani. A kenőcsöt az “Állatorvosi termékek” cég gyártja, és körülbelül 180 rubelbe kerül egy kis 50 g-os dobozért.

Előnyök és hátrányok

Az NM-BK gyorsan csökkenti a tüneteket, megszünteti a viszketést és csökkenti a hámlást. Már 3-4 napos alkalmazás után jelentős javulás figyelhető meg. A kenőcs jól tolerálható, de előfordulhat, hogy a kezelés kezdetén égő érzést érez, és egészen egyszerűen a forró, gőzölgő bőrre felkenve a kenőcs szaga is eluralkodik rajtunk. A kenőcs nagyon erős bűzessége ezért a fő hátránya. “A kreolin, terpentin, kátrány és kén illata nemcsak a beteget hagyja el, hanem több tucat méterrel terjed körülötte. Ezért ajánlatos a kenőcsöt este alkalmazni, és miután eltávolítottuk, nemcsak a bőrt kell alaposan lemosni, hanem a szobát is ki kell szellőztetni.

Szalicilsav

Értékelés: 4.5

Szalicilsav

A gyógyszertárban nem fogsz szalicilsavat látni folyékony formában, mindig sűrű formában lesz, és valószínűleg szalicilsavas kenőcs lesz. Fentebb már láttuk, mivel egyes helyi készítményekben szerepel. Azonban a szalicilsavas kenőcsöt tisztán is használják, mivel tökéletesen puhítja a durva szarurétegeket, azaz keratolitikus, és fertőtlenítő hatású, de nem erős. A pikkelysömörös betegeknek azonban néha szükségük van a durva kéreg felpuhítására, különösen, ha durva pikkelyek érintettek, és ha a faggyú- és verejtékmirigyek kiválasztását el kell fojtani. A pikkelysömör mellett zsíros szeborrhea, krónikus ekcéma, ichthyosis és a bőrkeményedések puhítására is használják. A szalicilsav kenőcsöt naponta legfeljebb 3-szor kell a bőrre felvinni. Szalicilsav kenőcs alapon Tula Gyógyszergyár, az árak a következők: Szalicilsav kenőcs 2% 50 g – 141 rubelből., szalicilsav kenőcs 5% 25 g-os doboz 146 rubelből.

Előnyök és hátrányok

A szalicilsavas kenőcs, amely a névadó savat tartalmazza, csak akkor segít, ha egyidejűleg kifejezett hámlás is van. Ha a beteg a lecsengő exacerbáció vagy a remisszió stádiumában van, és a plakkok egy kicsit lehámlanak, akkor ez a gyógyszer az exacerbáció stádiumáig megmenthető. A gyógyszer gyermekeknél ellenjavallt lehet, ha egyéni érzékenység áll fenn, és a mellékhatások közé tartozhatnak az allergiás reakciók, bőrkiütések és helyi reakciók égés és viszketés formájában.

Krém “Zorka”

Értékelés: 4.4

Zorka

A krém természetesen csak állatorvosi rendelőkben kapható. Hivatalosan csak a tehenek repedezett tőgyének kezelésére, valamint a tőgygyulladás megelőzésére és kezelésére használják. Az emberek által is használt, kiváló hidratáló a száraz bőrre, és segít a különböző mikrosérülések, horzsolások, karcolások és vágások gyógyításában. A krém hatóanyaga a floralizin. A krém nagyon jól védi a bőrt, de ha minden este rendszeresen alkalmazzák a pikkelysömörös plakkokra, akkor két-három hét alatt az akut súlyosbodásból a lecsengő súlyosbodásba, majd a remisszióba juthat.

A psoriasis vulgarisban szenvedő beteg a Zorka krém egy hónapig történő rendszeres alkalmazásával elérheti, hogy a kiütéses elemek elhalványuljanak, észrevehetetlenek legyenek, és a gyulladás és a hámlás intenzitása jelentősen csökkenjen, így inaktív fókuszok alakulnak ki. Ezt a krémet a Farmax, ZAO gyártja, és a nagy tégely (ne felejtsük el, hogy tehenek tőgyére tervezték) 200 ml-es kiszerelése mindössze 100 rubel körül van. A szokásos módon kell alkalmazni, naponta egyszer vagy kétszer, vagy akár éjszaka is, mivel a krém zsíros.

Előnyök és hátrányok

A krém nagyon jól tolerálható, jól hidratálja és puhítja az egészséges bőrt is, ezért már a humán gyógyszertárakban is kapható. A floralizin emberi használatra nem tiltott, de az állatgyógyászati készítmény esetében a tartósítószer a paraffin, így a krémnek kicsit paraffinszaga van, ezért olyan olcsó, a teheneket és a kecskéket pedig nem érdekli. De miután a paraffint felváltotta egy kozmetikai tartósítószer az illatanyaggal együtt, és a krém elkezdett szagolni, mint a szokásos kozmetikumok, az emberek ára 10-szeresére nőtt, és a gyógyszertárakban 600 rubelért árulják. és még magasabb. Még ha enyhén kerozin illatú krémet kenünk is a pikkelysömörös plakkokra, a szag néhány perc alatt elillan. Ezenkívül gyenge, és talán még kellemetlennek sem nevezhető. Ez semmi az NM-BK vagy az ichthyol kenőcs erős ambrosisához képest.

Pimecrolimus

Értékelés: 4.4

Elidel

A helyi pikkelysömör elleni szerek áttekintése az Elidellel zárul. Ez a gyógyszer gyengíti a T-limfociták és a hízósejtek azon képességét, hogy bioaktív anyagokat, citokineket és gyulladásos mediátorokat termeljenek. A pimecrolimus és előfutára, a takrolimus, a kalcineurin gátlásával hat, így elnyomják a másodlagos immunválaszt. A termék helyi alkalmazást követően magas gyulladáscsökkentő hatású, anélkül, hogy bőrelváltozásokat vagy atrófiát okozna.

Különlegessége, hogy szelektíven elnyomja a gyulladásos reakciókat a bőrben, de szinte semmilyen hatással nincs a szervezet más részein fellépő reakciókra. Rövid és hosszú távú használatra egyaránt javallott felnőtteknél és gyermekeknél három hónapos kortól. A krémet naponta kétszer kell felvinni a kívánt bőrfelületekre, és gyengéden bedörzsölni, amíg felszívódik. A gyógyszert legfeljebb 6 hétig kell alkalmazni, majd újra orvoshoz kell fordulni.

A pimecrolimust általában atópiás dermatitis és ekcéma kezelésére használják, de bizonyos esetekben pikkelysömörre is alkalmazható. Ezt a gyógyszert bőrgyógyász írja fel, és a helyi gyógymódok listájának végén található, egyszerűen a tartalék gyógyszer létezésének emlékeztetőjeként. Az Elidel 1% -os adagolással a legdrágább ebben a listában, mivel egy kis 15g-os tubus 800 és 1000 rubel között lesz. A német Meda Pharma vállalat állítja elő.

Előnyök és hátrányok

Ezt a gyógyszert akkor kell felírni, ha korlátozott kiütések vannak, főként az arc pikkelysömör esetében. Mind a takrolimusz, mind a pimecrolimusz helyi formában nem tiltott az arcon való alkalmazás, ellentétben számos fent tárgyalt helyi termékkel. A hátrányok közé tartozik a gennyes bőrfelületeken történő alkalmazás ellenjavallata, a streptodermia, a vírusos és gombás fertőzés jelei, valamint a gyógyszerrel szembeni túlérzékenység. A leggyakoribb mellékhatások az alkalmazás helyén jelentkező égés, bőrpír és átmeneti duzzanat.

A szisztémás pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszerek

Az alább ismertetett gyógyszerek mindegyike súlyos, ízületi, köröm- és belső szervi károsodással járó pikkelysömör esetén, valamint fogyatékkal élő betegeknél javallott. Ezek a gyógyszerek két csoportra oszthatók: szájon át szedhető tabletták és injekciós formák. Az orális kezelések közé tartoznak a citosztatikumok, amelyek lelassítják a bőrsejtek osztódását, és megszüntetik vagy csökkentik a pikkelysömör súlyos formáinál fellépő autoimmun folyamatot. Az injektálható formák modern monoklonális antitestek, amelyek szelektíven elnyomhatják az autoimmun folyamatokat is, mivel az arthritis psoriatica autoimmun patológiának tekinthető. Ha azonban az arthritis psoriatica pszoriatica vulgarisszal is párosul, a fent leírt helyi szereket mindezen betegcsoportok esetében is alkalmazzák. A ciklosporin és a metotrexát injekció formájában is adható, de tablettaként is alkalmazható. Ismerkedjünk meg velük részletesen.

Ciklosporin (Sandimmune Neoral)

Értékelés: 4.9

Sandimmune Neoral

Ciklosporin A. Ez egy különleges, erős immunszuppresszív hatású anyag, amelyet egy bizonyos gombafajból izoláltak. Gátolja a T-limfociták aktivitását, gátolja az interleukin felszabadulás mechanizmusát, és ennek következtében csökkenti a T-sejtek érzékenységét. Ez a gyógyszer nagyon hatékony, ha a betegnél kiterjedt, de lassú pikkelysömör diagnosztizálható, vagy ha pikkelysömörös eritrodermája van, amely olyan állapot, amelyben szinte az egész bőr érintett a pikkelysömörös folyamatban. Ciklosporin napi 2,5 mg/testtömegkilogramm dózisban, két adagban, vagy súlyos esetekben az adag kétszeresét adva. Ciklosporint kell alkalmazni az akut fázisban, súlyos indikációk esetén, a súlyosbodás és a remisszió késleltetése érdekében.

Előnyök és hátrányok

A ciklosporin súlyos immunszuppresszáns. A kezelés megkezdése előtt a plazma kreatininszintjét meg kell vizsgálni, és a kezelés alatt ellenőrizni kell, mivel a ciklosporin toxikus hatással lehet a vesére. Meg kell határozni a vérnyomást, a húgysavat, a káliumot, a transzaminázokat és a lipidprofilt. A gyógyszert nem szabad gyorsan abbahagyni, hanem egy hónapon keresztül hetente testsúlykilogrammonként 1 mg-mal kell csökkenteni. Ha 6 hét elteltével sem lenne eredmény, akkor le kellene állítani. Ne feledje, hogy a ciklosporinnal történő kezelés növeli a különböző limfómák és bőr rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. A ciklosporint a svájci Novartis Pharma és a cseh Teva cég gyártja Sandimmune Neoral és Ecoral márkanevek alatt, itt van néhány árcédula 2020 nyarára: Sandimmune Neoral 0,025 #50 kapszulában – 1251 rubelből., 0,05 ¹ 50 – 2415 rubel, 0,1 ¹ 50 – 4450 rubel, Ekoral 0,1 ¹ 50 – 3349 rubel egységenként.

Olvasson tovább  19 a legjobb gyógyszerek a hemoglobinszint növelésére

Neotigasone (acitretin)

Értékelés: 4.8

acitretin

A neotigazon olyan súlyos pikkelysömör kezelésére szolgál, amelyben a plakkok a bőr nagy részét borítják, és gyakoriak a visszaesések, vagy a pikkelysömörös eritrodermiában szenvedő betegeknél, ahol szinte az egész bőr érintett. Az acitretin hatóanyag a retinsav mesterségesen szintetizált analógja. Helyreállítja a normál bőrsejt-differenciálódási és proliferációs folyamatokat. A hatásmechanizmusa még ismeretlen, de rendkívül hatékony. A pikkelysömör mellett a Neotigasone a bőr keratinizációs rendellenességeinek kezelésére is javallott, amelyek közé tartozik a veleszületett ichthyosis.

Kapszulákban kapható: egy kapszula 10 vagy 25 mg acitretint tartalmazhat. Naponta egyszer kell bevenni szájon át, étkezés közben. Kezdő adag felnőtteknek – 25 mg. Hosszú ideig, legalább 2 hónapig és orvosi felügyelet mellett kell szedni. A gyógyszert egy francia cég, a Senecsi gyártja, és egy csomag ára, amelyet egy hónapos kurzusra terveztek, átlagosan 3600 rubel.

Előnyök és hátrányok

Stabilizálhatja a súlyos pikkelysömör állapotát, meggyorsíthatja a klinikai remisszióba való átmenetet, és akár meg is fordíthatja a betegség lefolyását, pl. az eritrodermiás pikkelysömör fehér bőrfoltokkal járó fokális pikkelysömörré alakításával. A kezelést azonban mindig orvosnak kell felügyelnie. A Neothigasone-val kezelt betegek több mint 50 százalékánál jelentettek mellékhatásokat. Gyakran az A-vitamin hipervitaminózis tünete. Ezek közé tartozik a száraz ajkak és a repedezett szájszélek, a szemszárazság, és kerülje a kontaktlencsék használatát a gyógyszer szedése alatt. Fejfájás, szomjúság és szájszárazság, izom- és ízületi fájdalom jelentkezhet.

Ezt a gyógyszert szigorúan tilos terhes nőknél alkalmazni. Bizonyítottan számos rendellenességet okoz a magzatban, ezért a használatának tilalma nemcsak a terhes nőkre vonatkozik, hanem minden olyan nőre, aki nemcsak a kezelés alatt, hanem a gyógyszer visszavonását követő 2 évig is teherbe eshet. Azoknak a nőknek, akik nem csak tervezik a terhességet, hanem teherbe eshetnek, mindig fogamzásgátló tablettát kell szedniük, és a kezelés megkezdése előtt egy hónappal, a kezelés alatt és 2 évvel a kezelés megkezdése után is el kell kezdeniük a szedését. Ezenkívül számos dokumentumot töltenek ki a kezelés megkezdése előtt, és még a terhesség hiányát igazoló igazolást is bemutatják. Így a nőknél nem lehet a gyógyszer önadagolása.

Metotrexát (Zexat, Metoject)

Értékelés: 4.7

Metotrexát

A metotrexát “veterán” a súlyos pikkelysömör kezelésében. Csaknem fél évszázada használják. Megváltoztatja a folsav anyagcseréjét, és gátolja a DNS-szintézist, amely túlzottan nagymértékű, ha a sejtek túl gyorsan osztódnak. A metotrexát bármilyen dózisban és formában történő felírásakor kötelező a betegnek nagy dózisú folsavat adni, amely segít elkerülni a vérszegénységet. A metotrexát hatásos a pikkelysömör olyan formáiban, mint az ízületi pikkelysömör és az eritroderma, a pustuláris pikkelysömör súlyos formája. A metotrexát minden egyes tablettája 2,5 mg hatóanyagot tartalmaz, és a pikkelysömör mellett a limfoblasztos leukémia és a reumás ízületi gyulladás kezelésére is javallott. Pszoriázis esetén a metotrexátot heti 4-10 tabletta adagban adják, folyamatosan növekvő dózissal.

A metotrexátot mindig bőrgyógyász vagy reumatológus írja fel. A metotrexát szerepel a létfontosságú gyógyszerek listáján, és olcsón kerül: a német Ebeve cég minőségi metotrexátja 320 rubel áron kapható. 50 db 5 mg-os tabletta esetében.

Előnyök és hátrányok

A ciklosporinhoz hasonlóan elengedhetetlen a létfontosságú vérparaméterek, a máj- és veseenzimek szoros ellenőrzése, valamint időnként mellkasröntgenvizsgálat. Ha a fehér- és vörösvérsejtszám csökken, és a vérlemezkeszám csökken, a kezelést azonnal abba kell hagyni, mivel a metotrexát hematotoxikus hatású lehet, jelentősen gátolva a csontvelő működését. Hasmenést, fekélyes szájgyulladást is okozhat. Amint fentebb említettük, a folsavat 5 mg-os adagban kell bevenni hetente egyszer, körülbelül három nappal a metotrexát szedése után. Ha a pikkelysömörös betegek jól reagáltak a terápiára, a kezelést a legalacsonyabb hatásos dózissal, azaz legfeljebb 22,5 mg/hét dózissal lehet folytatni.

Apremilast (OTESLA)

Értékelés: 4.6

OTESLA

Az Otesla egy új gyógyszer, amely szintén immunszuppresszánsnak minősül. A különbség e gyógyszer és az összes előző között az, hogy kizárólag a pikkelysömör és az arthritis psoriatica (és a pikkelysömörös eredetű spondylitis) kezelésére szolgál. Ez a gyógyszer gátolja a 4-es típusú foszfodiészteráz enzimet. Az eredmény a sejteken belüli gyulladásos válasz csökkentése a tumor nekrózis faktor és néhány interleukin expressziójának megváltoztatásán keresztül. Az Apremilast monoterápiaként vagy kombinált kezelésként alkalmazható súlyos és közepesen súlyos pikkelysömörben szenvedő betegeknél. Az Otesla hatásos a körömelváltozások, az erythroderma psoriatica intenzív viszketés esetén is. A gyógyszer elsősorban felnőttek aktív arthritis psoriatica kezelésére javallt.

Szájon át, 30 mg naponta kétszer, reggel és este. Az első alkalmazáshoz egy hétig tartó dózistitrálás szükséges, az első napon egyszeri 10 mg adagolással, amely a hatodik napra napi 60 mg-ra emelkedik. A maximális hatás a kezelés első 6 hónapjában jelentkezik, és ha nincs hatás, a kezelést felül kell vizsgálni. Ez a felülvizsgálat azonban nagyon, nagyon drága lehet a beteg számára. Az Oteslát az egyetlen svájci cég, a Celgene gyártja, és egy csomag Otesla, amely két hétig tartó kezelésre elegendő, 20000 rubelbe kerül. Ennek megfelelően egy hat hónapos tanfolyamra majdnem negyedmillió rubelt lehet költeni.

Előnyök és hátrányok

Igen, a gyógyszer nagyon drága egy orosz beteg számára. Bizonyos esetekben azonban önmagában megmentheti a talpi pikkelysömör súlyos formájától és a pikkelysömörös ízületi gyulladás súlyos formájától, amely nemcsak intenzív gyulladással, hanem az ujjpercek független passzív amputációjával is végződhet. Másrészt, ennek a gyógyszernek a felírása nem igényli a laboratóriumi értékek ellenőrzését, mint a citosztatikumok és az immunszuppresszánsok esetében. A gyógyszer terhesség és szoptatás esetén ellenjavallt, és 18 év alattiak számára nem ajánlott. Figyelembe veendő mellékhatások. Leggyakrabban hörghurut, étvágytalanság, álmatlanság és fejfájás esetén alkalmazzák. Hasmenés, hányinger és fáradtság nagyon gyakoriak.

Hozzá kell tenni, hogy 2019-től új indikáció áll rendelkezésre a gyógyszer számára: felnőtt betegek szájüregi fekélyek Behçet-kórban. Szintén gazdasági érdekesség: Az Otesla gyártó vállalat egyesül a Bristol-Myers Squibb céggel. Az esetleges trösztellenes követelések kiküszöbölése érdekében pedig eladja a gyógyszert és annak minden jogát az Amgen-nek, ami közel 14 milliárd dollárba került. Dollár.

Etanercept (Enbrel)

Értékelés: 4.6

Etanercept

Az etanercept hatása a tumor nekrózis faktor-alfa gátlásán alapul, amely kulcsszerepet játszik a szisztémás betegségekben. A gyógyszer használatra kész szubkután oldat formájában kapható. A csomag négy injekciós üveget tartalmaz. A 4 fiola ára 26000 rubel. Felnőtteknél alkalmazzák közepesen súlyos vagy súlyos pikkelysömörben, és hetente kétszer, háromnapos időközönként írják fel. Adható egyszerre 2 injekciós üvegben vagy hetente egyszer 50 mg szubkután módon. A kezelés időtartama ezzel a heti injekcióval nem hosszabb 12 hétnél, és a havi kúra költsége körülbelül 50 000 rubel. A kezelést általában a jelentős javulás eléréséig (hetente kétszer), de legfeljebb hat hónapig tanácsos folytatni. Bizonyos esetekben azonban az orvos döntése alapján hosszabb ideig folytathatja a kezelést.

Előnyök és hátrányok

Talán a legsúlyosabb hátránya ennek a gyógymódnak a magas ára. Kevés ellenjavallat van: aktív fertőzés, szepszis, terhesség és szoptatás. A mellékhatások valóban számosak, a hörghurut, a hólyaghurut és a bőrfertőzések nagyon gyakoriak, és néha súlyos fertőzések, például szeptikus ízületi gyulladás, tüdőgyulladás és még tuberkulózis is előfordulhat. Gátolja a fertőzések elleni egyik fő védőanyag termelését, amely a pikkelysömörben is szerepet játszik. A gyógyszer jó- vagy akár rosszindulatú daganatokat, vérszegénységet, gyakori allergiás reakciókat, görcsöket, bőrviszketést, lázat okozhat. Egyértelmű, hogy az Enbrel rendkívül hatékony a pikkelysömör súlyos formái ellen, mivel a betegek 50 000 rbl. havonta vállalja az ilyen súlyos mellékhatások kockázatát. Ezért az Enbrel csak szigorú orvosi felügyelet mellett, az immunstátusz előzetes felmérése és a szervezetben lévő összes fertőző forrás, beleértve a fogakat is, teljes fertőtlenítése mellett kezelhető.

Guselkumab (Tremfea)

Értékelés: 4.5

Guselkumab

Végül a Janssen monoklonális antitest csoport legújabb gyógyszerét tekintjük át. Nem fogjuk leírni a jól ismert jogorvoslatokat Humira és Stelar, amelyeket már használnak a súlyos pikkelysömör kezelésére. A guselkumab egy monoklonális immunglobulin G, amely gátolja az interleukin-23-at. Ennek eredményeként csökken a T-limfociták és alpopulációik érése, életképessége és proliferációja, és ez csökkenti a gyulladásos betegségek kockázatát, beleértve a pikkelysömör súlyos formáit is. Az interleukin-23 szintje emelkedett a plakkos pikkelysömörben szenvedő betegeknél, ezért a Tremfea a közepesen súlyos és súlyos pikkelysömör kezelésére javallott, ha ezek a betegek szisztémás kezelést igényelnek. Kéthavonta egyszer, 100 mg-os adagban, szubkután adják, kivéve a kéthavonta adott második injekciót. A kezelés átlagos időtartama négy hónap, és ha a beteg nem mutatja a javulás jeleit, a gyógyszert visszavonják.

Előnyök és hátrányok

A legfontosabb hátránya az ára, mivel ez egy új, 2017 óta törzskönyvezett gyógyszer, és eddig az egyetlen szelektív interleukin-23 gátló a világon. Egy csomag, egy fecskendő, 100 mg, jelenleg külföldről rendelhető, csomagonként 3450 euróért. Ennek megfelelően a kezelés első hónapjában több mint 7000 eurót kell költeni, a fennmaradó hónapokban pedig ennek a felét.

A guselkumab komoly gyógyszerként nem mentes a mellékhatásoktól. A korábbiakhoz hasonlóan előfordulhat fertőzés, herpesz, bronchitis, gastroenteritis, csalánkiütés, fájdalom az injekció beadásának helyén. Vannak ellenjavallatok is, beleértve a klinikailag jelentős fertőzéseket, például a tuberkulózist. De ez a gyógyszer olyan hatékony, hogy a beteg megfelelő kezelésével és a fertőző szövődmények elleni védelemmel hosszú ideig el lehet halasztani a rokkantságot, és stabil remissziót lehet elérni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: