A 13 legjobb gyógyszer a Helicobacter pylori fertőzés kezelésére

*A szerkesztők szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt forduljon orvoshoz.

Miután elolvasta ezt a cikket, egy orvosi háttérrel nem rendelkező személy nemcsak azt értheti meg, hogy mi a Helicobacter-fertőzés, hanem ami még fontosabb, miért kell kezelni, és hogyan kell kezelni a jelenlegi gondolkodás szerint. Tehát ha egy orvos egyszerűen azt javasolja, hogy “vegyen be egy antibiotikumot”, hogy megszabaduljon a Helicobacter pylori-tól, miután elolvasta ezt a cikket, akkor biztosan elmenekül egy ilyen orvostól, mint a pestis, és keressen egy igazi szakembert. A Helicobacter-fertőzés kezelése nem könnyű, de az első dolgokat először is el kell kezdeni.

Először hihetetlennek tűnt, hogy a gyomor savas környezetében, amely még a vasreszeléket is feloldja, élhet és szaporodhat bármilyen mikroorganizmus. Ez mára már bizonyított tény. Ez egy finom, spirálba csomagolt mikroorganizmus – Helicobacter pylori. Először véletlen leletnek gondolták őket, majd ártalmatlan szaprofitáknak gondolták őket. De aztán ezek a mikrobák egyre gyakoribbá váltak a hasi fájdalommal, böfögéssel, gyomorégéssel és a felső vagy gyomor dyspepsia egyéb tüneteivel rendelkező betegeknél.

E fertőző ágens jelentősége azonban sokszorosára nőtt, amikor kiderült, hogy a Helicobacter szorosan összefügg a gyomorfekélybetegség és a gyomorszerv rosszindulatú daganatainak kialakulásával a Helicobacter-hordozóknál. Az onkológusok a Helicobacter-fertőzés jelenlétét 1. szintű rákkeltőnek tekintik.

A fontos dolog az, hogy manapság már nagyon könnyű kimutatni ennek a fertőzésnek a jelenlétét. Létezik egy speciális ureáz légzéses teszt. Nagyon hatékony és nem invazív, csak egy csőbe kell belélegezni. Bárki elvégezheti ezt a tesztet, és megtudhatja, hogy veszélyeztetett-e.

Sajnos a “mi embereink” nem sokat törődnek a megelőzéssel, és gyakran a műtőasztalon végzik a szövődményekkel, például gyomorfekéllyel. Ha a beteg 50-55 év közötti vagy idősebb, ha diszpeptikus panaszok tünetei észlelhetők, és az orvos rákgyanús (pl. fogyás, étvágytalanság, vashiányos vérszegénység tünetei), biopsziával járó gasztroendoszkópiát kell végezni.

Bizonyítottan, hogy a hosszú ideje fennálló Helicobacter-fertőzés nemcsak gyomor- és nyombélfekélyt, hanem gyomorrákot is okozhat. A Helicobacter-fertőzés vashiányos vérszegénységet, a plazmatrombociták csökkenését, krónikus B12-vitaminhiányt okozhat, ami neurológiai rendellenességekben nyilvánul meg.

Ezért a Helicobacter-fertőzés kezelése fontos, de nem könnyű. Magát a mikroorganizmus kiirtásának eljárását eradikációnak nevezik, ami latinul “kiirtást” jelent. Ez nem véletlen kifejezés. Nem lehet egyszerűen elpusztítani egy Helicobacter-fertőzést, amelynél a gyomornedv kemény körülményei a normálisak, egyszerűen egyetlen gyógyszer felírásával “a véletlen folytán”. Sokféle eradikációs kezelés létezik, amelyek mind elismertek, “működnek”, és egy vagy más indikációra használják őket. Mielőtt azonban gyógyszeres kezelésre kerülne sor, a kezelés indikációit egyértelműen meg kell határozni.

Ki jogosult a kezelésre??

A mai világban, a magas színvonalú orvostudományi ellátással rendelkező országokban a kezelésre a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy jobb elkerülni egy állapotot, mint később kezelni egy kialakult betegséget, és sok pénzt költeni. Ezért, ha egy panaszmentes személy úgy dönt, hogy Helicobacter-fertőzésre irányuló vizsgálatot végez, és az megerősítést nyer, lehetőség van megelőző kezelésre, hogy csökkentsük a későbbi súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Ha a betegnek már vannak tünetei, akkor a kezelés még inkább javallott, különösen az olyan állapotok esetében, mint:

 1. a diszpepszia jelentős tüneteinek jelenléte, mint például gyomorégés, hányinger, puffadás és nehéz gyomorérzet étkezés után;
 2. Tompa, nem lokalizált, vándorló fájdalom vagy kellemetlen érzés az epigastriumban;
 3. hányinger és keserűség a szájban;
 4. diagnosztizált gyomor- vagy nyombélfekély jelenléte Helicobacter-fertőzéssel a kórtörténetben;
 5. a gyomornyálkahártyához kapcsolódó specifikus limfóma vagy daganat, az úgynevezett MALT-limfóma;
 6. A Helicobacter-fertőzésről ismert, hogy növeli az erozív gyomorhurut és a peptikus fekélybetegség kockázatát a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, például az aszpirin, különösen az indometacin és a diklofenák hosszú távú alkalmazása esetén. Ezért ha a betegnél bizonyítottan Helicobacter-fertőzés áll fenn, és hosszú távú nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelésre készül, például ha reumás ízületi gyulladással diagnosztizálják, akkor megelőző kezelésre is szükség van;
 7. ha bizonyítottan bélmetaplázia vagy epithelialis atrófia van, amelyet gasztroduodenoszkópiával észleltek;
 8. ha a Helicobacter-fertőzést hordozó betegnek közvetlen családtagjai – szülők vagy testvérek – vannak, akiknél gyomorrákot diagnosztizáltak, vagy akiknek a családjában a betegség miatt haláleset történt;
 9. tisztázatlan etiológiájú vashiányos vérszegénység esetén, ha más okokat kizártak, valamint idiopátiás trombocitopéniás purpura esetén;
 10. a Menetries-kór vagy hipertrófiás gasztritisz diagnózisa szintén az eradikációs kezelés indikációja. Ebben a betegségben a gyomornyálkahártya megnagyobbodik, redőket képez, és cisztás tömegek és különböző adenomák alakulnak ki. A Menetries betegségről ismert, hogy egy választható (opcionális) rákmegelőző állapot.

A modern gasztroenterológia nem áll meg, és folyamatosan választják a legjobb felszámolási módokat. Ezt a mikroorganizmust, valamint az összes többi, egy vagy más betegség kialakulásáért felelős mikrobát folyamatosan fejlesztik, és a rezisztencia, azaz a Helicobacter antibiotikumokkal szembeni ellenállása fokozatosan növekszik. E cikk alapja tehát a 2015-ös úgynevezett V. Maastrichti Konszenzus lesz.

A gasztroenterológusok e mérvadó találkozója szerint, amelynek eredményeit a világ számos országában, köztük az Orosz Föderációban is elfogadják, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott, a helicobacter-fertőzés időben történő kezelése vagy felszámolása:

 1. csaknem 35%-kal csökkenti a gyomor rosszindulatú daganatos megbetegedésének kockázatát;
 2. A már diagnosztizált gyomorrákot megelőző gyomorbetegségek megállítják a progressziót;
 3. ha a gyomortükrözés gyomoratrófiát mutat, az atrófia eltűnik, és a gyomornyálkahártya helyreáll;

Végül a Helicobacter-fertőzés időben történő felszámolása gazdaságilag előnyös a beteg és az orvos számára, mivel a költségek rendkívül alacsonyak a fertőzést okozó előrehaladott gyomorfekély vagy gyomorrák kezelésének költségeihez képest.

A Helicobacter-fertőzés (Helicobacter pylori) kezelésére szolgáló gyógyszerek áttekintése

Jelöléshelytermék neveár
PPI – protonpumpa-gátlók1Omeprazol (gasztrozol, Omez, Ortanol, Ultop)163 €
2Pantoprazol (Nolpaza)462 €
3Lansoprazol (Gelikol, Ranzap, Lanzoptol, Lancid, Epicur®)334 €
4Rabeprazol (Beret, Pariet, Zulbecox, Rabelock, Razo, Ulcernil, Hairabezol)2 125 €
5Esomeprazol (Nexium, Emanera)235 €
Antibakteriális szerek1Clarithromycin (Clacid, Clabax, Clabact, Ecositrin)629 €
2Amoxicillin93 €
3Tetraciklin29 €
4Metronidazol60 €
5Levofloxacin (Glevo, Remedia, Tavanic)77 €
Kombinált terápia: Három az egyben1Pilobact1 216 €
Viszmut gyógyszerek1De-nol887 €
Hogyan kell helyesen kezelni a Helicobacter-t
Hogyan fokozható a kezelési rend

A felszámoláshoz szükséges alapvető gyógyszerek

Kezdjük a Helicobacter-fertőzés felszámolására szolgáló különböző gyógyszeres kezelésekben alkalmazott gyógyszerek fő csoportjainak felsorolásával. Miután elolvasta ezt az áttekintést, a beteg nagyjából megérti, hogy a kezelő gasztroenterológus mely jogorvoslatok közül fog választani. A következő gyógyszerek mindegyike tabletta vagy kapszula – a Helicobacter-fertőzés kezelésére nem alkalmaznak injekciókat, cseppeket vagy a parenterális beadás egyéb formáit. Elégségesek a hagyományos tabletták, filmtabletták vagy bélsárkapszulák.

A lista először is tartalmazza a nemzetközi szabadnevet (INN), amelyet a különböző vállalatok által gyártott, azonos hatóanyagú gyógyszerek szinonimáinak listája követ. Általában a legdrágább gyógyszer az eredeti, azaz az első alkalommal kifejlesztett, legmegbízhatóbb és legtisztább anyagot használó gyógyszer. Mint tudja, az eredeti gyógyszerrel való kezelés mindig jobb az egészségének, de nem biztos, hogy jót tesz a zsebének. Természetesen vannak olyan minőségi generikumok is, amelyeket nem az eredeti gyógyszert gyártó vállalat, hanem jó hírnévvel rendelkező, jó hírnévvel rendelkező és jó minőségű gyógyszer-összetevőkkel rendelkező gyártó cégek állítanak elő.

A lista tartalmazza a minimális árat is, valamint a szórást is. Az irtásra felírt készítmény költségét a szükséges gyógyszer mennyiségével együtt adják meg. A listaárak az Orosz Föderáció különböző típusú tulajdonú gyógyszertáraiban 2019 őszén érvényesek.

A gyógyszerek felsorolása után a különböző kezelési sémák közvetlenül alább kerülnek ismertetésre, így nem szabad megpróbálni saját eradikációs sémákat összeállítani az alább felsorolt gyógyszerekkel, vagy egyetlen gyógyszert használni. Ez súlyos hiba, és nem más, mint öngyógyítás.

PPI – protonpumpa-gátlók

A protonpumpa-gátlók csökkentik a gyomorsavasságot, és olyan tünetet kezelnek, mint a gyomorégés. Ezeknek a gyógyszereknek több generációja létezik, és minél lejjebb vannak a listán, annál modernebbek és hatékonyabbak.

A protonpumpa-gátlók története az omeprazollal kezdődött, amelyet először 1979-ben gyártottak Svédországban a. 1988-ban kezdték el forgalmazni, mivel 9 éven keresztül különböző klinikai vizsgálatokon ment keresztül, és azonnali szenzációt keltett. Ennek a gyógyszernek a bevezetésével megkezdődött a gyomorsav koncentrációjának szabályozására bizonyítottan alkalmas szerek korszaka. A gyomorhurut és a peptikus fekélybetegség kezelésében az alábbiakban ismertetett antiszekréciós gyógyszerek alkalmazása végül a műtéti fekélyes beavatkozások számának csökkenéséhez vezetett, és lehetővé tette, hogy korai diagnózis esetén, konzervatív módon kezeljék ezt a súlyos betegséget. Az alább felsorolt gyógyszerek mindegyikét különböző eradikációs kezelésekben alkalmazzák.

Meg kell jegyezni, hogy az Oroszországban bejegyzett PPI-k legújabb generációját (Dexilant) még nem használják az eradikációs terápiában. Eróziós nyelőcsőgyulladás és gastrooesophagealis refluxbetegség kezelésére használják. Ezért nem jó ötlet azt feltételezni, hogy a legjobb gyógyszer a. Ezért meg kell engedelmeskedni a kezelőorvos utasításainak, és ha egy csomag Dexilantot vásárol a “házi” felszámoláshoz, akkor csak 2000 rubelt fog pazarolni.

Omeprazol (gasztrozol, Omez, Ortanol, Ultop)

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Omeprazole.webp

Az omeprazol a protonpumpa-gátlók első generációjához tartozik, és sikeresen alkalmazzák az eradikációs kezelésekben, különösen az “alacsony költségű” változatukban. Az omeprazol 20 mg-os kapszulákban kapható, és a hidrogén-kálium-ATPáz, a sósav szintézisében részt vevő enzim aktivitásának csökkentésével hat. Ennek eredményeképpen a gyomornedv savassága csökken.

Az omeprazol gyorsan hat, és maximális hatása 2 óra elteltével érvényesül. A gyógyszer hatása fokozatosan csökken, de még egy nappal az egyszeri adag bevétele után sem éri el a sósav a normál koncentráció 50%-át, azaz a szekréció fele megbízhatóan gátolt. Az omeprazolt általában naponta egyszer, de az eradikációs kezelések során naponta kétszer szedik, és a gyógyszer felhalmozódása miatt a maximális hatás körülbelül 4-5 nap után figyelhető meg. A gyógyszer a citokróm rendszeren keresztül teljesen metabolizálódik a májban, és a vesék útján ürül ki.

A gyógyszer ellenjavallt gyermekek, terhes és szoptató nők esetében, valamint máj- és vesekárosodás esetén óvatosan alkalmazható. A leggyakoribb mellékhatások a csalánkiütés, és néha hasmenés vagy székrekedés. Az esetek legfeljebb 1%-ában hasi fájdalom, puffadás és hányinger is jelentkezhet. Minden más mellékhatás nagyon ritka, mint például ízületi fájdalom, szájszárazság vagy a perifériás vér fehérvérsejtszámának csökkenése.

Fontos, hogy az omeprazolt a gasztroenterológus által javasolt séma szerint, de általában naponta kétszer, 20 mg-os adagban szedje egy vagy két héten keresztül, mindig más gyógyszerekkel kombinálva. Az omeprazol önmagában, valamint bármely más protonpumpa-gátló, még a legmodernebb sem képes megbirkózni a Helicobacter-fertőzéssel. Fontos, hogy az omeprazol a kezelés minőségének befolyásolása nélkül, étkezéssel együtt is bevehető legyen.

A legismertebb gyógyszer ebben a csoportban az Omez, amelyet az indiai Dr. Reddis laboratórium állít elő. Egy csomag 30 darab 20 mg-os omeprazol kapszula ára 130 és 167 rubel között van. Ez egy olcsó gyógyszer.

Pantoprazol (Nolpaza)

Népszerűségi értékelés:* 4.8

Pantoprazol. Nolpaza

A Nolpaza egy második generációs gyógyszer, a pantoprazol. 22 mg-os tabletta, és ugyanarra az enzimre, a kálium-hidrogén-ATPázra hat. A pantoprazol szintén gyorsan felszívódik, és az étkezés nem zavarja a kezelést. Az omeprazolhoz hasonlóan a májban metabolizálódik, és a vesén keresztül ürül ki. Az omeprazollal ellentétben alkalmazható krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél, sőt még hemodialízisben részesülő betegeknél is. A pantoprazol cirrózisban szenvedő betegeknél is alkalmazható, ami nem gyakori.

A gyógyszer a bélben feloldódó tablettákban kapható, és két antibiotikummal kombinálva alkalmazzák az eradikációs kezelésekben. Az omeprazolhoz hasonlóan a terhesség, a szoptatás és a 18 év alatti gyermekek ellenjavallatai közé tartozik a felhalmozott adatok kis száma miatt.

A hasmenés és a fejfájás a leggyakoribb mellékhatások, amelyek a betegek kevesebb mint 1%-ánál fordulnak elő. Egyéb mellékhatások: alvászavarok, puffadás és szájszárazság, puffadás, székrekedés és emelkedett májtranszaminázok. Bőrkiütés előfordulhat. Ha a Nolpaza-t vagy más pantoprazol-analógokat HIV-fertőzött, atazanavir-t szedő beteg szedi, ezt korrigálni kell. Az eradikációs rendszerben ugyanúgy alkalmazzák, mint az omeprazolt, naponta kétszer 1 tabletta 40 mg, és a kezelés időtartama szintén 1-2 hét.

A Nolpaza-t a KRKA vállalat állítja elő. Egy csomag 28 darab, egyenként 40 mg-os tablettát tartalmazó, két hetes kezeléshez a kiirtási ütemterv szerint 370-430 rubelért lehet megvásárolni a gyógyszertárakban. Az Unic által gyártott indiai Panum gyógyszer még olcsóbb – ára 230 és 417 rbl között mozog. Ugyanilyen dózisban.

Lansoprazol (Helicol, Ranzap, Lanzoptol, Lancid, Epicur®)

Népszerűségi értékelés:* 4.7

Lansoprazol (Helicol, Ranzap, Lanzoptol, Lancid, Epicur®)

A harmadik generációs protonpumpa-gátlók, mint például az Epicurus és a Lancid, szintén a kálium-nátrium-ATPázzal működnek együtt a sósavképződés utolsó szakaszában. Csökkenti mind a teljes, mind a bazális, mind a stimulált gyomornedv-kiválasztást. Az omeprazolhoz hasonlóan a hatás fokozatos, és a kezelés 4. napján éri el a maximumot. A gyógyszer 98%-ban a plazmafehérjékhez is kötődik, és a májon való áthaladás során metabolizálódik, majd a vesék által kiválasztódik.

Csakúgy, mint az előző esetben, a gyógymódot az eradikációs terápiára használják. Nem alkalmazható gyermekek, terhes és szoptatós anyák, valamint máj- vagy veseelégtelenségben szenvedő egyének számára. Ezért e patológia esetében a Nolpaza jövedelmezőbb lesz. A mellékhatások közé tartozhat a fejfájás, szédülés, álmosság, hasmenés, bőrallergiás reakciók, valamint nátha és torokgyulladás.

A lansoprazol különlegessége, hogy reggel, éhgyomorra kell bevenni. Eradikáció esetén naponta kétszer 30 mg-ot kell bevenni legfeljebb 2 hétig, a gasztroenterológus ajánlása szerint.

Az Epicur hazai gyógyszer költsége, csak ebben az adagolásban, 14 egységnyi mennyiségben, azaz egy hétig tartó felszámolásra, 370 és 580 rubel között van. Ennek megfelelően a teljes kezeléshez két ilyen csomagra van szükség. Ezt valahol 1000 rubel körül kell irányítani. Az indiai Lancid gyógyszer lényegesen kevesebbe fog kerülni. Egy csomag indiai lansoprazol – 30 mg #30 dózisban, ami elegendő egy teljes kéthetes eradikációs rendszerhez. Ugyanakkor a költsége 330 és 415 rubel között változik. Ennek eredményeképpen a gyógyszer ára a fele lesz az árnak.

Rabeprazol (Beret, Pariet, Zulbecox, Rabelock, Razo, Ulcernil, Hyrabezol)

Népszerűségi értékelés:* 4.6

Rabeprazol (Bereeta, Pariet, Zulbecox, Rabelock, Razo, Ulcernil, Hairabezol1.webp

A 4. generációs protonpumpa-gátlók vagy -blokkolók köztudottan a PPI-k e csoportjának valószínűleg legdrágább tagjai. Ez a Pariet, az eredeti rabeprazol. Természetesen nem csak a Helicobacter-fertőzés kezelésére használják, hanem akut peptikus fekélybetegségben, eróziós gyomorhurutban, Zollinger-Ellison-szindrómában és más esetekben is. Nagyon jól enyhíti a gyomorégést és a fájdalmat, és sokan úgy vélik, hogy ez a leghatékonyabb és legbiztonságosabb a PPI-k közül.

A gasztroenterológus által előírt séma szerint, és szükségszerűen a megfelelő antibiotikumok felírásával együtt, naponta kétszer 20 mg-ban alkalmazzák, amelyet az alábbiakban tárgyalunk. Fontos megjegyezni, hogy a Pariet esetében az eradikációs kezelés rövidebb, mint más esetekben, mindössze 7 nap, de ez még mindig a legdrágábbá teszi. Mennyibe kerül a Helicobacter-fertőzés felszámolása a Pariet segítségével??

Egy 14 tablettából álló standard csomag az ehhez a kezeléshez szükséges koncentrációban 1 950 és 2 400 rubel közötti összegbe kerül. Ezt a gyógyszert a Bushu Pharmaceuticals gyártja, és Japánban, Svájcban, Belgiumban a Janssen Cilag, azaz a Johnson Johnson, Oroszország védnöksége alatt gyártható. Az ilyen nemzetközi együttműködés nem ritka a gyógyszeriparban.

A Pariet egész tabletta formájában, a nap bármely szakában és étkezéstől függetlenül bevehető, ami nagyon kényelmes. Az előzőekhez hasonlóan ellenjavallt terhesség és szoptatás esetén, gyermekeknél is, a rabeprazol hatóanyaggal szembeni túlérzékenység esetén, valamint óvatosan súlyos veseelégtelenség esetén. A Pariet mellékhatásai enyhék, átmeneti jellegűek, és általában jól tolerálhatóak mindenféle zavar nélkül. Ezzel szemben, ha vannak is ilyen hatások, azok nem több, mint 1000 Parietet szedő emberre vetítve egynél. Ez valóban nagyon jó tolerancia, a gyógyszer igazolja az árát. Ha volt valamilyen rendellenesség, az fejfájás, laza széklet, szájszárazság és székrekedés volt. Természetesen, ha az Ön egészségének költségei túlzottnak minősülnek, akkor választhat egy olcsóbb rabeprazolt is. A Razo nevű, Indiában gyártott gyógyszer mindössze 320-450 dollárba kerül., és nem 14 tabletta van egy csomagban, hanem harminc.

Esomeprazol (Nexium, Emanera)

Népszerűségi értékelés:* 4.5

Esomeprazol (Nexium, Emanera)

A Nexium egy ötödik generációs protonpumpa-gátló, vagy más néven ezomeprazol. A korábbi esetekhez hasonlóan az eradikációs programokhoz alkalmazzák, napi kétszer 20 mg-os adagban, 1 héten keresztül. Egy csomag ebből a gyógyszerből két irtási programhoz (azaz 28 tabletta egy csomagban) 214-250 rubelbe kerülne., Az Astrazeneca gyártja Svédországban. Vannak más analógok is, például a szlovéniai Emanera, amely nagyjából ugyanabban az árkategóriában van.

A gyógyszer gyorsan és hosszú ideig hat. Napi szedés esetén a maximális hatás az ötödik napon figyelhető meg, és bebizonyosodott, hogy a pentagasztrinnal történő stimulálás után is 90%-kal csökken a gyomornedv savassága. A gyógyszer hatékonyságát jól mutatja a peptikus fekélyre való felírása. Az eradikációs kúra után nincs szükség további gyógyszerekre (koaguláció) a későbbi fekélygyógyuláshoz, általában a Nexium önmagában is jól teljesít.

A gyomorfekélyből eredő vérzésre is hatásos. Ez a gyógyszer NSAID-ok hosszú távú alkalmazása esetén javallt, és jelentősen csökkenti a gyomorfekély kockázatát. Az ellenjavallatok és mellékhatások nagyjából ugyanazok, mint a korábbi gyógyszerek esetében, és a leggyakrabban jelentett mellékhatások a fejfájás és a gyomorpanaszok.

Antibakteriális szerek

Térjünk át az eradikációs terápiás sémák második komponensére, amely nem kevésbé fontos, mint a protonpumpa-gátlók. A gyomorszekréció csökkenése lehetővé teszi a Helicobacter pylori számára, hogy “kiüsse a talajt a lába alól”, drámaian megváltoztatva a létfeltételeit, kényelmetlenül érezzük magunkat. Ami az antibakteriális gyógyszereket illeti, ezek azok, amelyek közvetlen káros hatással vannak a Helicobacter különböző életformáira. A különböző csoportokból korlátozott számú antibakteriális szer létezik, amelyeket a nemzetközi gasztroenterológiai közösség sikeresen értékelt a Helicobacter-fertőzés kezelésére. Ezek a klaritromicin és az amoxicillin antibiotikumok, a metronidazol, az ősi, de hatékony tetraciklin antibiotikum, amely szintén felhasználásra talált, és a levofloxacin, egy fluorokinolon. Nézzük meg röviden ezeket a gyógyszereket a jelenlegi eradikációs kezelések és protokollok esetében.

Clarithromycin (Clacid, Clabax, Clabact, Ecositrin)

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Clarithromycin (Clacid, Clabax, Clabact, Ecositrin)1.webp

A klaritromicin a makrolid antibiotikumra utal. Alkalmazási területe rendkívül széles, nem soroljuk fel az egyes mikroorganizmusok elleni hatékonyságát, csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a Helicobacter pylori nagyon érzékeny a klaritromicinre. Érzékenységét azonban mostanában fokozatosan csökkentik, és a klaritromicinnel történő kezelést a beteg lakóhelyéhez kell igazítani. Vannak olyan területek, ahol a Helicobacter pylori a Clarithromycinre nagymértékben rezisztens, ilyenkor kezdettől fogva más kezelést kell alkalmazni. És vannak olyan régiók, ahol járványtani bizonyítékok arra utalnak, hogy a Helicobacter pylori érzékeny a klaritromicinre. Magas érzékenység esetén a betegek közel 85-90 százaléka sikeresen meggyógyul.

Clarithromycin egy hétig, naponta kétszer. A szokásos adag 500 mg. Az egyik leghatékonyabb és nagymértékben tisztított gyógyszer a Clacid. A gyógyszer ellenjavallt anyarozs-alkaloidokkal együtt alkalmazva migrén kezelésére, terhes és szoptató nőknél, valamint 3 év alatti gyermekeknél. Súlyos májműködési zavarban szenvedő betegeknél óvatosságra van szükség. A Clacid, 14 500 mg-os tablettaként csomagolva, amely éppen megfelel egy eradikációs kúrához, 650 és 850 dörzsölés között fog kerülni., Egy hasonló hazai termék, az ABBA-Rus által gyártott Ecozitrin 370 és 420 rub közé kerül.

Talán a legolcsóbbnak tekinthető a Claritrosin, a hazai Synthes cég által, de van egy fogás. Egy 10 tablettás csomag 230-300 rubelbe kerül., De aztán meg kell vennie egy másik csomagot, hogy megtalálja a hiányzó négy tablettát a kétnapos kúra befejezéséhez. Ennek eredményeképpen körülbelül ugyanannyi pénzt fog költeni, mint amennyit egy kiváló minőségű olasz Clacidra költene.

Amoxicillin

Népszerűségi értékelés:* 4.8

Amoxicillin.Flemoxin Solutab

Az amoxicillin egy félszintetikus penicillin, amely nagyon gyorsan felszívódik a vérbe, és a vesén keresztül kiválasztódik. Az amoxicillint az eradikációs kezelésekben nagy dózisban adják: 1000 mg, azaz naponta kétszer 1 g. A kezelés egy hétig tart, ami azt jelenti, hogy 14 gramm amoxicillinre van szükség egy kúrához.

Talán a legjobb választás a Flemoxin Solutab gyógyszer, amely csak 1000 mg-os adagban, oldódó diszpergálható tablettákban, 20 tablettás csomagolásban van, azaz 6 darab marad. Ennek a gyógyszernek az ára 370 és 450 rubel között mozog.,Kiváló európai minőségben. Az Astellas nevű cég gyártja Hollandiában. A második lehetőség az Amoxicillin Sandoz, amelyet Ausztriában gyártanak. Minősége nem rosszabb, és a költsége jelentősen alacsonyabb, 150 és 175 rubel között. Az adagolás ugyanaz. Az egyetlen hátránya, hogy egy csomagban 12 tabletta van, ami azt jelenti, hogy két tablettát kell keresnie, vagy újra új csomagot kell vásárolnia, mint a Claritrosin esetében, ezért jobb, ha a Flemoxin mellett dönt.

A Flemoxin ellenjavallt a félszintetikus penicillinekkel szembeni érzékenység esetén, nagy óvatossággal kell felírni olyan betegeknek, akiknél lympholeukosist diagnosztizáltak, és krónikus veseelégtelenség jelenlétében. Terhesség és szoptatás alatt alkalmazható, de az eradikációs programban szereplő többi gyógyszer nem alkalmazható terhesség alatt. Ezért jobb, ha a nők Helicobacter-fertőzését életük egy másik szakaszában kezelik. Mellékhatásokat is okozhat, de általában jól tolerálható. Az ételbevitel nincs hatással a kezelésre, egy tablettát egy pohár vízben feloldva naponta kétszer kell meginni.

Tetraciklin

Népszerűségi értékelés:* 4.7

Tetraciklin

A jó öreg, olcsó tetraciklin egy széles spektrumú antibiotikum, és ritkán használják specifikus eradikációs kezelésekben. Ellenjavallt veseelégtelenség esetén, ha a fehérvérsejtszám jelentősen lecsökkent, terhesség és szoptatás esetén, valamint óvatosan súlyos májkárosodás esetén.

A tetraciklin, amelyet valószínűleg szinte teljes egészében az Orosz Föderációban állítanak elő, nem adaptálható és csomagolható kényelmesen a felszámolási programokhoz. Magas dózisban kell alkalmazni, 500 mg naponta 4-szer, azaz napi 2 g 10 napon át. Így a teljes tetraciklin-mennyiség tanfolyamonként 20 g lenne. 100 mg-os tabletta formájában kapható, 20 tablettás kiszerelésben. Ezért egy kúrához 10 csomag gyógyszerre van szükség, és naponta 20 tablettát kell lenyelni és gyakran bevenni. Reggel és ebédidőben, este és éjszaka egyenként öt tabletta. Valószínűleg ez a gyógyszer legkényelmetlenebb változata, amellyel egy eradikációs kúrában találkozhatunk. Tekintettel arra, hogy a terméket vagy Fehéroroszországban, vagy a Tyumen Chempharm gyárban állítják elő, európai minőségről nem beszélhetünk.

Metronidazol

Népszerűségi értékelés:* 4.6

Metronidazol.webp

A metronidazolt a Helicobacter-fertőzés felszámolására széles körben alkalmazzák ugyanúgy, mint a klaritromicint, napi kétszer 500 mg-ot egy héten keresztül. Szigorúan véve nem antibiotikum, és nitrocsoportja, amely nitrogént tartalmaz, a mikroorganizmusokra hat. A Takeda cég metronidazolt gyárt, és nagyon olcsó, egy 20 tablettás csomag elég egy eradikációs kurzushoz, és nem kerül több mint 80 rubelbe. oktatás 1 A Takeda cég metronidazolot gyárt, és nagyon olcsó, egy 20 tablettás csomag elég egy eradikációs kurzushoz, és nem kerül több mint 80 rubelbe.

A metronidazol szedése során különös óvatossággal kell eljárni. A metronidazol-kezelés alatt szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, mivel az antabusz-szerű (vagy tetura-szerű) reakciót okozhat. Az alkohol nem teljes oxidációjával és az ecetsav-aldehid felhalmozódásával jár a vérben. Ez légzési nehézségekhez, arcpírhoz és májtoxikus hatáshoz vezet, ha az alkoholt metronidazollal együtt adják.

Ellenjavallt leukopénia, epilepszia és májkárosodás esetén, a terhesség első harmadában és szoptatás alatt. A metronidazol fémes ízt és szájszárazságot, hasmenést, szédülést, ízületi fájdalmat okozhat. Ha az eradikációs program amoxicillin és metronidazol szedését is magában foglalja, a betegnek 18 évnél idősebbnek kell lennie. Metronidazol esetén a vizelet vöröses vagy barna színűvé válhat; ez csak átmeneti, és nem kell félni tőle.

Levofloxacin (Glevo, Remedia, Tavanic)

Népszerűségi értékelés:* 4.5

Levofloxacin (Glevo, Remedia, Tavanic

Végül a fluorokinolon levofloxacint használják az eradikációs kezelésekben, és a Tavanicot az egyik legjobb képviselőjének tartják. Széles spektrumú antibakteriális szer, amely megzavarja a mikroorganizmusok DNS-szintézisét. A levofloxacin hatékony, különösen, ha a fertőzés rezisztens a klaritromicinnel szemben. Levofloxacin 500 mg-ot írnak fel naponta 2-szer, szintén egy hétig vagy 10 napig, a gasztroenterológus belátása szerint.

A Tavanic csomag 5 napra (10 tabletta) egy eradikációs kezelésben 670-900 rubelbe kerül, és a teljes kezelés 1500-2000 rubelbe kerül. A Tavanicot a francia Sanofi gyártja. A legolcsóbb egyenértékű a Glevo, amelyet az indiai Genmark gyárt. Egy ilyen 25 darab 500 mg-os tabletta csomagja, amely elegendő egy kezeléshez, nem kerül többe, mint 210 rubel.

A Tavanic és a Glevo felírásának ellenjavallatai közé tartozik a myasthenia gravis, az epilepszia, a 18 év alatti életkor, a fluorokinolonokkal szembeni intolerancia, a terhesség és a szoptatás. Nagyon nagy óvatosságra van szükség, ha görcsrohamokra való hajlam, károsodott vesefunkció áll fenn.

Kombinált terápia: három az egyben

Pilobact

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Pilobact.webp

Népszerűségi értékelés:* 4.8

Pilobact1.webp

Hogy igazságos legyek, van egy Pilobact nevű kombinált gyógyszer. Egy vállalkozó szellemű indiai vállalat, a Sun Pharmaceutical hozta létre. Egyszerre tartalmaz klaritromicint, omeprazolt és tinidazolt. Van még Pilobact-AM (klaritromicin, omeprazol és amoxicillin). Így egy teljes felszámolási rendszer “egy palackban”. Ezt a gyógyszert 7 napig kell használni, és tablettákból és kapszulákból áll. A kapszulákon és a tablettákon a “reggel-után” és az “este” felirat külön színnel, piros és kék színnel van feltüntetve.

Ez a gyógyszer körülbelül 1100 rbl-ba kerül. egy csomag tabletta és kapszula, csak egy terápiás kúra esetén. Azonban mindhárom anyag indiai minőségű lesz, bár nem rossz. De ha valaki annyit tud költeni a kezelésre, amennyire szüksége van, természetesen a gasztroenterológus külön-külön is felírja a jó minőségű antibiotikumokat és a protonpumpa-blokkolókat.

Viszmut

Végül, az irtásra használt gyógyszerek utolsó csoportja a bizmutvegyületek. A bizmut a Mendelejev-táblázat egyik eleme, egy fém, amely számos meglepő nem fémes tulajdonsággal rendelkezik. A gyomor savas állapotában a bizmut tartalmú termékek védőfilmmel vonják be a gyomrot. E film alatt a fekélyek, ha vannak, jól gyógyulnak, és a nyálkahártya védve van a károsodástól. A bizmutréteg alatt a nyálka mennyisége nő, a pepszintermelés pedig csökken. Maga a bizmut antimikrobiális aktivitással rendelkezik a nyálkahártya mélyén, ahová a vérből származó gyógyszerek nehezen hatolnak be. Fontos, hogy a bizmut gyógyszerek, ha elszigetelten használják, gátolják a mikroba aktivitását, de nem változtatják meg a gyomornedv tulajdonságait, és nem befolyásolják az emésztést. A bizmutkészítmények szedése azonban feketére színezheti a székletet.

Ezek a gyógyszerek készenlétben állnak. Ezeket akkor írják fel, ha a Helicobacter-fertőzés nagyon ellenálló a klaritromicinnel szemben. A bizmut viszont képes elpusztítani a különböző formáit, mind a kokkuszokat, mind a vegetatívokat. Nem fogjuk felsorolni a bizmut drogok nagy számát, csak annyit mondok, hogy használják őket:

bizmut-szubnitrát vagy biszmofolk;

a komplex, olcsó, “ősi” gyógyszerek, a Vicalin és a Vicar, amelyek Oroszországban kaphatóak. Ezek olcsó gyógyszerek, egy 20 tablettás csomag nem kerül többe 170 rubelnél., de ezek általában durvák, és sokan nem tolerálják őket;

De-nol

Népszerűségi értékelés:* 4.9

De-nol.webp

A klasszikus bizmutkészítmény a kolloid bizmut-szubcitrát káliummal kombinálva. A jól ismert De-Nol márkanév alatt értékesítik, és Oroszországban gyártják az Astellas ellenőrzése alatt. Ez a gyógyszer Escape néven is ismert.

A De-nolt felnőtteknek írják fel, naponta négyszer egy tablettát étkezés előtt és éjszaka. Más kezelési módok is lehetségesek. A gyógyszereket nem lehet 2 hónapnál tovább szedni, de az eradikáció sokkal rövidebb ideig tart. A gyógyszer ára az adagolástól függ, de a 32 darab 120 mg-os tabletta átlagos ára általában nem haladja meg a 300 rubelt.;

a bizmut-szubszalicilát, a fém szalicilsavval alkotott vegyülete szintén megtalálható a nemzetközi irányelvekben. Ez a vegyület jelentős aktivitással rendelkezik a Helicobacter pylori ellen, de az Orosz Föderációban ritkán alkalmazzák.

A bizmutvegyületek időtartamát az orvos határozza meg az eradikációs kezelésben. A bizmutot nem szabad terhesség és szoptatás alatt szedni, és nem szabad túl hosszú ideig alkalmazni, mivel felhalmozódik a központi idegrendszerben az enkefalopátia tüneteinek fokozatos kialakulásával.

Hogyan kell helyesen kezelni a Helicobacter-t?

Most már tudja, hogy milyen gyógyszerek szükségesek a Helicobacter-fertőzés kigyomlálásához. Továbbra is ki kell választani a terápiás rendet. Ha ismert, hogy az ország egy adott régiójában a mikrobák klaritromicinnel szembeni rezisztenciája meghaladja a 15%-ot, alternatív eradikációs kezeléseket kell alkalmazni. A baktériumok a metronidazolnak is ellenállóak lehetnek, sőt néha kétszeresen is. De ezek persze bonyolult és finomságos dolgok, az orvos dolga.

Tehát többféle kezelési vonal létezik, és az első az egyetemes. Ez a sor tartalmazza a protonpumpa-blokkolók egyikét, a klaritromicint, az amoxicillint vagy a metronidazolt. A szokásos kezelés egy hét, de ha ezt 2 hétre növeljük, akkor hatékonyabb.

A következő sorban szintén protonpumpa-gátló, metronidazol és tetraciklin szerepel, de ezután naponta négyszer 120 mg-os dózisú bizmut hatóanyagot is adnak hozzá. Ez a négykomponensű kezelés (négyszeres kezelés) 10 napig tart. Amint fentebb említettük, a bizmut-sókat akkor írják fel, amikor a Helicobacter-fertőzéssel szembeni rezisztencia meglehetősen magas, ezért a klaritromicin nem szerepel itt.

Itt egy alternatív protokoll, az úgynevezett “szekvenciális terápia”. A beteg először 5 napig protonpumpa-gátlót, például omeprazolt és amoxicillint szed, majd az első kezelést 5 napig folytatja: az omeprazolt folytatja, majd klaritromicint és metronidazolt ad hozzá, és az amoxicillint visszavonja. Ha a lakóhelyi terület erősen rezisztens a klaritromicinnel szemben, akkor helyette levofloxacint adnak az eradikációs kezeléshez.

A gasztroenterológusok és az epidemiológusok folyamatosan “törik az agyukat”: hogyan lehet megölni egy ilyen kicsi, de olyan tartós Helicobacter pylori-t?. Ezután egy úgynevezett kísérő terápiát fejlesztettek ki, majd a két típust kombinálták: szekvenciális terápia és kísérő terápia. Az első esetben a beteg 10 napig protonpumpa-gátlót, klaritromicint, amoxicillint és metronidazolt kap.

A szekvenciális és egyidejű terápia kombinációja esetén a beteg egy hétig protonpumpa-gátlót és amoxicillint szed, majd bizonyos árnyalatokkal metronidazolt és klaritromicint ad hozzá. Ez egy rendkívül hatékony taktika, akár 99%-os gyógyulási aránnyal, és még a kétszeresen rezisztens Helicobacter-törzseket is sikerült kiirtani.

Hogyan fokozható a kezelési rend?

Egyéb gyógyszereket használnak a Helicobacter-fertőzés elleni küzdelem folytatására. Vannak olyan kezelések, amelyekben rifabutin antibiotikumot (2500 rubel) használnak.) és furazolidon. Nagy dózisú kétkomponensű terápia és egyéb kezelési módok alkalmazása.

A bizmut gyógyszerek mellett a gasztroprotektort, a rebapimidet bonyolult esetekben javallott (Rebagit). Az eradikációs kezelésekbe való beépítése 12%-kal javítja a kezelés hatékonyságát. A probiotikumok, bifidobaktériumok és laktobacillusok hozzáadása szintén növeli a kezelés hatékonyságát.

Nagyon fontos, hogy csak nemzetközileg elfogadott kezelési protokollokat, nemzetközileg jóváhagyott adagokat alkalmazzunk, és fontos, hogy csak eredeti gyógyszereket használjunk. Természetesen a generikumok hatékonynak tűnnek, de ennek a hatékonyságnak a tartománya nagyon széles, a tisztességes és a teljesen hamisítottak között. Sajnos nincs egyidejű gyógyszerészeti, terápiás vagy biológiai egyenértékűség az eredeti gyógyszerrel. Csak a “bioekvivalenciát” hasonlítják össze. Ezért ha a beteg nem tudja megvásárolni a valóban működő gyógyszereket, és kénytelen a legolcsóbb generikusokra szorítkozni, akkor végül a Helicobacter-fertőzés sem fog elpusztulni. A mikroorganizmus végül megtanul ellenállni a gyengébb és gyengébb minőségű gyógyszereknek azáltal, hogy ellenállóbbá válik.

Végezetül egy figyelmeztetés: a teljes kezelés ellenére lehetséges, hogy a Helicobacter-fertőzés újra kialakul. Sajnos, a Helicobacter pylori ellen még nem találtak fel valódi vakcinát. És a meglévő és széles körben reklámozott táplálékkiegészítőknek Helinorm formájában, amelyek “speciális laktobacillusokat” tartalmaznak, nincs bizonyított hatékonyságuk. A Helinormot a Nizhpharm védnöksége alatt állítják elő, de egy közös étrend-kiegészítő. Ez azonban nem akadályozza meg a gyártót abban, hogy 1400-1900 rubelt számoljon fel egy 28 kapszulából álló csomagért. Ez a gyógyszer nem szerepel egyetlen eradikációs kezelésben sem, és nevét szinte soha nem használják a fertőzés kezelésével kapcsolatos jelenlegi áttekintésekben.

*Népszerűségi rangsor a wordstat keresleti adatainak elemzése alapján..

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: