A legjobb magas vérnyomás tabletták

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. A vásárlás előtt konzultálni kell egy szakemberrel.

Maga a cím meglehetősen bizonytalannak tűnik. Végül is, ha magas vérnyomásról vagy esszenciális magas vérnyomásról beszélünk, ezt a diagnózist csak akkor tudjuk felállítani, ha a vérnyomás tartós és hosszú távú emelkedése van, de minden másodlagos okot kizárunk. oktatás 1 A magas vérnyomás és a magas vérnyomás csak akkor emelkedik, ha a vérnyomás tartósan és hosszú távon emelkedik. És sokan lehetnek, és ezeket “tüneti magas vérnyomásnak” nevezik. Ezek például a véráramlás dinamikájával (hemodinamikai), a rossz vesefunkcióval (renális) vagy az agyi nyomásmechanizmusok rendellenes szabályozásával függhetnek össze. Ezekben az esetekben is különböző gyógyszerekre van szükség, a kiváltó októl függően.

De az igazi, esszenciális hipertónia elsősorban akkor alakul ki, amikor a vesék kimerítik a vérnyomás csökkentésének képességét saját mechanizmusaik révén, például a keringő folyadék mennyiségének csökkentésével és több vizelet kiválasztásával.

Napjainkban a magas vérnyomás a felnőtt emberiség csapása, évente 90 000 000 esettel növekszik, és évente több mint félmillió beteg hal meg ezzel a diagnózissal. Természetesen nem feltétlenül az, hogy a beteg halála szív- és érrendszeri balesethez kapcsolódott, de a magas vérnyomás diagnózisa befolyásolja az életminőséget, mivel a világ felnőttjeinek több mint negyedét érinti. oktatás 1 A magas vérnyomás nem feltétlenül a szív- és érrendszeri balesethez kapcsolódik.

A cikk tartalma

Kockázati tényezők: Kezelje a vérnyomását tabletták nélkül

Különböző kockázati tényezők és mechanizmusok járulnak hozzá a magas vérnyomás kialakulásához és fenntartásához. Ezeket nem szabad elfelejteni, mielőtt elkezdené szedni a különböző gyógyszereket. Valójában egy kompetens orvosnak a vérnyomás kezelését nem gyógyszeres úton kell kezdenie a kockázati tényezők befolyásolása érdekében. Azokat a kockázati tényezőket, amelyek megváltoztathatók, hatásuk megállítható, vagy a szervezetre gyakorolt hatásuk csökkenthető, módosítható tényezőknek nevezzük.

Vannak azonban nem befolyásolható kockázati tényezők is, pl. életkor. Minél idősebb az ember, annál inkább kimerülnek a kompenzációs mechanizmusai, az erek szűkülnek az érelmeszesedés miatt, és ezt az időhatást nem lehet elkerülni.

De vannak olyan módosítható kockázati tényezők is, amelyek befolyásolhatók. A tartósan magas vérnyomás sokkal gyakrabban alakul ki a:

 1. gyakori táplálkozási elhízás. Sajnos már az elhízás első fokán is hatszor nagyobb a magas vérnyomás kockázata, és a magas vérnyomásos esetek 85% -a elhízott emberek körében fordul elő. Ide tartozik a neuroendokrin elhízás, a diencephalicus és hypothalamus szindrómás betegek;

 2. A dohányzás a második fontos tényező a magas vérnyomás kialakulásában. A dohányfüstnek való kitettség rontja az érrendszeri egészséget, és növeli a szívkoszorúér-betegség vagy szívroham kockázatát;

 3. az étkezési só túlsúlya az étrendben. A só köztudottan vízhúzó, és az asztali só nátrium visszatartja a vizet a szervezetben. Túlzott folyadékmennyiség és magasabb vérnyomás. A magas vérnyomásban szenvedők számára ajánlott normál mennyiségű konyhasó – legfeljebb napi 5 gramm;

 4. a mikrotápanyagok, a kalcium és a magnézium hiánya, amelyek részt vesznek a szívműködés szabályozásában és a normális szívritmus kialakításában

 5. Alkoholos italokkal való visszaélés;

 6. Hipodinamónia, mozgásszegény életmód és alacsony fizikai aktivitás.

Mindezek a tényezők már fiatal korban magas vérnyomáshoz vezetnek. További tényezők az életkor, a magas vérnyomásra való örökletes hajlam, az afrikai fajhoz tartozás. Az afrikaiakról ismert, hogy négyszer nagyobb valószínűséggel szenvednek a magas vérnyomás különböző formáitól, mint a fejlett társadalomban élő fehérek.

Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a gyógyszereket, a különböző tablettákat, amelyeket sürgősen (a magas vérnyomás szabályozására hipertóniás válság során) és rutinszerűen használnak. De először elmondjuk egy kicsit arról, hogy mi a normális vérnyomás, hogyan alakul ki, és mit befolyásolhat a gyógyszeres kezelés.

Mi a magas és alacsony vérnyomás??

Az élő anyagot és az élettelen természetet a homeosztázis, vagyis a test állandó belső összetétele különbözteti meg. Ehhez szükséges az anyagcsere bizonyos szintjének fenntartása, amely két ellentétes egység és küzdelem: a különböző anyagok (tápanyagok) asszimilációja és kiválasztása (káros). A vér az a jármű, amely a tápanyagokat a test minden részébe szállítja, és eltávolítja a káros anyagokat. Ahhoz, hogy a vér a legkisebb kapillárisba is eljusson, kezdetben normális vérnyomást kell létrehozni, a presszorhatás segítségével.

A hajszálerekben a vér tápanyagokat juttat ki és más anyagokat visz el. Az oxigénben megfogyatkozott és szén-dioxiddal telített vér az artériákban nyomás alatt lüktető skarlátvörösből sötét, vénás vérré változik, amely nyugodtan áramlik, például a vénás billentyűrendszer által az izommunka hatására elszállítva. A nagy vénákból a vénás vér a szív jobb oldalára áramlik, és onnan a tüdőbe, hogy oxigénnel telítődjön és újra skarlátvörös legyen.

A skarlátvörös vér ezután a pulmonális érrendszeren keresztül a bal pitvarba, majd a bal kamrába jut. Ez az, amelyik a legerőteljesebb összehúzódást adja, és a vért az aortába nyomja. Ezt a szívizom által létrehozott nyomást nevezzük felfelé irányuló nyomásnak, vagy szisztolés nyomásnak, amelyet a szívizom generál.

A felső nyomás vagy szisztolés nyomás

A szisztolé a szívverés. Minden szívverés során a bal kamra szívizomzata egyidejűleg pumpálja az artériás vért az aortába, a jobb kamra szívizomzata pedig a tüdőbe. Ezt követi a kamrai szívizom nyugalmi fázisa, a diasztolé fázis. Ekkor a vér a megfelelő pitvarokból a megfelelő kamrákba áramlik, majd a ciklus megismétlődik. A bal kamra szívizomzatának szisztolés feszültsége az, ami a felső, legmagasabb vagy szisztolés nyomást hozza létre. Egészséges felnőtteknél 120-139 milliméter higanyszál között mozog.

Mihez hasonlítható ez a nyomás?? A higany majdnem 14-szer nehezebb a víznél. Ha ezt az értéket megszorozzuk 14-gyel, akkor körülbelül 2 méter magas vízoszlopot kapunk. Ez azt jelenti, hogy ha egy nagyobb artéria megsérül, a vér a szisztoléban szó szerint néhány méterrel arrébb spriccel.

Alsó vagy diasztolés nyomás

Amikor a kamrák nem húzódnak össze, akkor nyugalmi állapotban vannak, és ez a szívverések közötti idő. Ezt diasztolénak hívják. És az ekkor fennálló nyomás lesz az alacsonyabb, vagy diasztolés nyomás. Emlékeztetjük, hogy mind a szisztolés, mind a diasztolés nyomás artériás nyomás – a vénás nyomásról nem beszélünk. Ha nincs szívverés a diasztolé alatt, akkor egy másik mechanizmusra van szükségünk az alacsonyabb nyomás fenntartásához.

Ez a mechanizmus létezik, és a nyomást az érfal rugalmas komponense hozza létre. Ha egy gumikesztyűbe vizet teszünk és lekötjük, akkor az ujjunkkal ellenállást érzünk, amikor megnyomjuk ezt a gumikesztyűt. Ez a rugalmas ellenállás. Most próbáljuk meg megszorítani ezt a gumikesztyűt a kezünkkel. Tehát izomösszehúzódást alkalmaztunk, a szisztolé helyett, és még tovább növeltük a nyomást. Ha a kesztyűt egy rugalmas csőrendszerhez csatlakoztatnánk, és rövidre zárnánk önmagával, akkor az ökölösszehúzódás után egy pulzushullám haladna a rugalmas erekben, szinte teljesen utánozva mind a felső, mind az alsó vérnyomást.

Természetesen egy ilyen hullám egy csillapított oszcilláció, de teljesen lefedi az összes kisebb artériát, a kapilláris hálózatot és a vénás rendszert. A diasztolés nyomást nem az izom ideiglenes kilökődése, hanem az érfal rugalmassága és a benne lévő folyadék (vér) térfogata okozza. A számok nem haladhatják meg a 90 mmHg értéket. st. Ha ezek a számok 90 és 99 mm között változnak, ez már a magas vérnyomás első fokát jelenti.

A szív- és érrendszer különbözik a gumikesztyűtől

De természetesen a szív- és érrendszer kesztyűvel vagy gumilabdával való analógiája, amelyhez csövek vannak csatlakoztatva, nagyon durva összehasonlítás. Ez csak első közelítésben fizikailag helyes. Az ember egy nyitott, nem lineáris rendszer; a nyomásszabályozásnak több redundáns rendszere van.

A vérnyomás az erek lumenétől függően változhat. Az artériákban simaizomzat van. Ez egy körkörös és hosszanti izomréteg. Ha az érágy kapacitása csökken, az edényekben lévő folyadék össztérfogata csökken, és a tényleges nyomás emelkedik.

Ez függhet például a noradrenalin hormon felszabadulásától a véráramba. A vérnyomás emelkedése egy védekező mechanizmus, amely lehetővé teszi az izmok jobb vérellátását menekülés vagy támadás közben. Ha ezt a biológiai határt túllépjük, kóros érgörcs lép fel, amikor az erek annyira beszűkülhetnek, hogy alig engedik át a vért.

Erre az érgörcsre példa lehet egy teljesen fehér, porcelánszínű hólyag urtikáriában, amely elviselhetetlenül viszket. Az érgörcs olyan erős, hogy a vörösvértesteket a kóros nyomás egyszerűen kipréseli a hólyagból. De ez már nem artériás nyomás, hanem szöveti nyomás. Allergiás reakcióként felszabaduló hisztamin befolyásolja. Az érgörcs koszorúér-áramlási zavarokhoz, szívinfarktushoz és akár elsődleges szívmegálláshoz is vezethet.

Az érgörcs mellett az erek ellazulása, a vérnyomás csökkenése és az ér térfogatának növekedése is előfordulhat. Ehhez más hormonok és más mechanizmusok szükségesek. Ez az alapja az alfa-adrenoblokkolók (olyan gyógyszercsoport, amely blokkolja az erek receptorait a hormonok hatására) és azok, amelyek nem teszik lehetővé, hogy összehúzódjanak, szabályozva az alacsonyabb vérnyomást.

A szisztolés vérnyomás, vagyis a felső vérnyomás is csökkenthető. Ezért a béta-adrenoblokkolók egész osztályát fejlesztették ki, például a szív teljesítményének csökkentésére, a szívfrekvencia lassítására. Ezeket például tachycardia, azaz megnövekedett szívfrekvencia és magas vérnyomás esetén alkalmazzák.

Melyik a veszélyesebb: a magasabb vagy az alacsonyabb nyomás??

Melyik a veszélyesebb, a magas felső vérnyomás vagy a magas alsó vérnyomás?? Természetesen magas vérnyomás esetén mind a felső, mind az alsó vérnyomás emelkedik. E nyomásértékek között körülbelül 40-50 mmHg különbségnek kell lennie. Ez a különbség teszi lehetővé az impulzusnyomás kialakulását és az impulzushullám terjedését. Ha egy személynek nincs felső és alsó vérnyomása, és csak egy állandó nyomás lenne, a vérkeringés lehetetlen lenne.

Első látásra a túl magas szisztolés nyomás veszélyesebbnek tűnik. Igen, a hipertóniás krízis során, amikor a vérnyomás eléri a 200 mm Hg feletti értékeket, valóban elszakadhat egy ér, és például vérzéses stroke vagy agyvérzés léphet fel. Ennek elkerülése érdekében időben meg kell állítani a hipertóniás válságokat, vagy még jobb, ha egyszerűen megakadályozza azok előfordulását. oktatás 1 A hipertóniás kríziseket időben meg kell állítani.

A magas, alacsonyabb vérnyomás kevésbé tűnik veszélyesnek. Valójában azonban a helyzet éppen ellenkezőleg áll. A magas szisztolés vagy magas vérnyomást általában érezzük, és ezekre reagálunk. A magas szisztolés vérnyomás alkalmanként hipertóniás krízisben is előfordul. De a magas vérnyomás a betegnél állandó. Sokkal gyorsabban elhasználja az ereket, és különböző szövődményekhez vezet, mint például a vesék és a retina érrendszeri elváltozásaival járó hipertóniás angiopátia. Az alsó magas diasztolés nyomás veszélyesebb, mint a felső diasztolés nyomás.

Hipertónia vagy magas vérnyomás: mi a különbség??

Úgy tűnik, nincs különbség. A magas vérnyomásban az ember magas vérnyomásban szenved, és a magas vérnyomásban magas vérnyomás is van. A kezelés elvei azonban egészen mások lesznek. A magas vérnyomás vagy esszenciális hipertónia olyan állapot, amikor az embernek magas a vérnyomása, de alapos vizsgálat után nem állapítható meg különösebben nyilvánvaló oka. Az ilyen esszenciális hipertónia általában érett korban, 30 és 50 év között alakul ki, fokozatosan, lassan halad előre, tünetmentes, és már a célszerv, például a szívizom, a vesék, a retina károsodásával jelentkezik.

Olvasson tovább  A 12 legjobb omega-3 vitamin a nők számára

Egy tapasztalt orvos már a beteg kezdeti vizsgálata során gyaníthatja, hogy valami nincs rendben, és semmiképpen sem illik bele az esszenciális hipertónia ilyen ismert keretébe. Például egy fiatal vagy egy fiatal férfi, riasztó, ha a kezdet hirtelen kezdődik, ha a magas vérnyomás azonnal súlyosan észlelhető, magas számokkal. Ezután meg kell keresnie az okot, amelyet az úgynevezett tüneti magas vérnyomás okozhat. És ezeknek a másodlagos magas vérnyomásos betegeknek a száma valójában igen magas, az első alkalommal magas vérnyomással kapcsolatos panaszokkal küzdő betegek 5-10%-a.

Melyek azok az okok, amelyek másodlagos magas vérnyomáshoz vagy magas vérnyomás szindrómához vezethetnek?? Itt vannak:

 1. vesebetegség. Ha a folyadék nem távozik a szervezetből, akkor a térfogata megnő, és következésképpen az edények falára gyakorolt nyomás megnő. Ezek olyan betegségek, mint a krónikus glomerulonefritisz és a pyelonefritisz, a policisztás vesebetegség, a daganatok, az amyloidózis vagy a cukorbetegség szövődményei, az úgynevezett diabéteszes angioödéma;

 2. vaszkuláris vesebetegség. A veseartériák érelmeszesedése, tromboembólia, aneurizma, vese prolapsus vagy nephroptosis és veseartéria hipoplasia, veleszületett és szerzett egyaránt. Ebben az esetben a veseerek nem lesznek képesek a vizelet tisztításához és elvezetéséhez szükséges vérmennyiséget a vesébe juttatni, ez szintén magas vérnyomáshoz vezet;

 3. Urológiai kórképek: veleszületett vagy szerzett hidronefrózis, a húgyutak szerkezetének rendellenességei, ezek végül magas vérnyomáshoz is vezethetnek;

 4. Endokrin betegségek: Conn-szindróma, vagy a mellékvesekéreg hiperpláziája miatt megnövekedett aldoszteronszint; feokromocitóma, vagy olyan daganat, amely túlzott mennyiségű adrenalint termel; Icenko-Cushing-kór, amely az adrenokortikotrop hormon nagymértékű termelésével jár; és a névadó szindróma, amelyben az ACTH a szervezet különböző helyein termelődik rákos daganatok következtében. A szomatotrop hormon (STH) túltermelődése, az akromegália és a pajzsmirigyhormonok feleslege, azaz a tirotoxikózis valódi magas vérnyomáshoz vezet;

 5. a tüneteket okozó magas vérnyomás nagy része az érrendszeri elváltozások véráramlási rendellenességeinek köszönhető, ezt a csoportot nevezzük hemodinamikai magas vérnyomásnak. Ezek közé tartoznak az ateroszklerotikus aortaelváltozások, az aortabillentyű elégtelensége, bizonyos típusú elzáródások és ritmuszavarok, a ductus arteriosus patentus, az aorta coarctatio és egyéb állapotok;

 6. Az idegrendszer szerves betegségei szintén vezethetnek agyi tüneti magas vérnyomáshoz. Ezek közé tartozik a hipotalamusz szindróma, agyi daganatok, agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, koponyaagyi trauma és szubarachnoidális vérzés.

Természetesen nem minden olyan állapotot írunk le, amely magas vérnyomáshoz vezet. Bővebben itt

Nyilvánvaló azonban, hogy ha a beteget alaposan és részletesen megvizsgálják, és találnak egy okot, például pajzsmirigy túlműködést, pajzsmirigy túlműködéssel összefüggő tireotoxikózist, akkor a beteg nem kapja meg az alább felsorolt vérnyomáscsökkentő tablettákat, hanem a talált okkal kezelik. Ha a pajzsmirigyműködés normalizálódik, a vérnyomás is normalizálódik.

De ha minden gondos keresés ellenére semmit sem találunk, akkor feltételezhetjük, hogy a betegnek valóban magas vérnyomása van, és egyáltalán nem az artériás hipertónia tüneti vagy másodlagos formája.

Mikor veszélyes az öngyógyítás, és hogyan jelentkezik az alacsony vérnyomás?

A magas vérnyomáscsökkentő tablettákban lévő gyógyszerekkel kapcsolatos minden információ csak tájékoztató jellegű, a gyógyszer felírása az orvos előjoga. Vannak azonban olyan speciális betegcsoportok, amelyek esetében a vérnyomás öngyógyítása és öncsökkentése különösen ellenjavallt. Ezt csak orvos teheti meg, mivel vannak speciális árnyalatok. A betegek ezen kategóriáiban a vérnyomást óvatosan, lassan és csak bizonyos számokra kell csökkenteni, amelyek még mindig magasnak tűnhetnek. Ezek a következő betegek:

 1. Terhes.A hipertóniás krízisben a túl drasztikus és súlyos vérnyomásesés a placentáris véráramlás súlyos romlását és vérnyomásesést okozhatja, beleértve a magzatot is, ami hipoxiát és magzatplacentáris elégtelenséget okozhat;

 2. Különböző szívritmuszavarokban szenvedők.A vérnyomás hirtelen csökkentése szintén ellenjavallt, mivel ez a ritmuszavar súlyosbodásához és súlyosabb szívritmuszavarokhoz vezethet;

 3. Diuretikumokat szedő betegek.A vízhajtók és más magas vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kombinációja szinergikus vagy egymást erősítő hatásokat eredményez. Béta-adrenoblokkolók, ACE-gátlók, különböző szartánok, furoszemid, toraszemid és más erős vízhajtók kombinációja;

 4. Idősek és idős betegek, akik ischaemiás stroke-ot vagy tranziens ischaemiás rohamot szenvedtek el. Ha a vérnyomásuk hirtelen leesik, agyi véráramlási hiány lép fel, ami az agyszövet akut iszkémiáját okozhatja, és akár valódi iszkémiás stroke-ot is okozhat. Ezért a szélütéses, szélütés előtti állapotban lévő betegek vérnyomását csak orvosnak szabad csökkentenie, meghatározott sémák szerint;

 5. Ritka szívritmus esetén, Ha a beteg bradycard, kevesebb, mint 55-60 ütés/perc.Ezeknél az egyéneknél a vérnyomás hirtelen csökkenése a megfelelő agyi perfúzióhoz szükséges vér hiánya miatt érösszeomláshoz és ájuláshoz vezethet.

A vérnyomás rendkívül gyors csökkenésének jelei, amikor az alacsony szintre esik, a következők: erős gyengeség, sápadt bőr, fülcsengés. Erős nyomásesés esetén villódzó villódzás, foltok és karikák jelennek meg a szem előtt. Hirtelen izzadás, sürgős lefekvés szükségessége. A betegnek gyenge, szabálytalanul gyors és gyengén töltött pulzusa van.

Ha alacsony vérnyomás jelei jelentkeznek, tanácsos erős, édes teát adni a betegnek, melegen tartani és orvost hívni.

Modern vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

Jelölés Helyszín Név Ár
Tabletták a magas vérnyomás rutinszerű kezelésére 1 Moxonidin (Physiotensis, Moxarel) – agonista-adrenerg központi receptor 191 €
2 Doxazozin (Cardura, Artesin, Camiren, Urocard) -alfa-adrenoblokkoló 555 €
3 Amlodipin (Norvasc): 3. generációs kalcium blokkoló 111 €
4 Bisoprolol (Concor, Bidop, Biol, Coronal, Niperten): béta-adrenoblokkoló 151 €
5 Lozartan (Cozaar, Vasotensis, Lozap, Lorista) – angiotenzin receptor blokkoló 48 €
6 Perindopril (Prestarium A): ACE-gátló 275 €
7 Arifon retard: Diuretikumok és kombinált készítmények 170 €
Vérnyomáscsökkentő kombinációk 1 Lorista ND (hidroklortiazid + lozartán) 239 €
2 Noliprel AB Forte (perindopril + indapamid) 685 €
3 Prestance (amlodipin + perindopril) 560 €
4 Prestilol (bisoprolol + perindopril) 525 €

Gyors vérnyomáscsökkentő tabletták

És mégis, néha nagyon gyorsan, azaz több órán keresztül kell csökkenteni a vérnyomást. Ez a magas vérnyomás sürgősségi kezelése. Bár sokkal előnyösebb a magas vérnyomást rutinszerűen, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kiválasztásával kezelni, tisztában kell lennie azokkal a gyógyszerekkel, amelyek elég gyorsan csökkenthetik a vérnyomását.

Ha valaki ideges, néhány csepp Valocordin vagy Corvalol vagy valeriána tinktúra elegendő lehet. Megnyugszik, és a vérnyomás a fiziológiai mechanizmusok szerint visszatér a normális szintre, mivel ugyanaz a noradrenalin eltűnik a vérből. Ezek a gyógyszerek nem tisztán vérnyomáscsökkentők, hanem nyugodtak és pihentetőek.

Számos vérnyomáscsökkentő tabletta listája. Ezeket általában nem nyelik le, hanem a szájban összezúzva, a nyelv alá tartva fogyasztják. Ebben az esetben a gyógyszer közvetlenül a nyelvcsonti erekbe szívódik fel, megkerülve a májat és eljutva oda, ahová kell. Szájon át szedve sokkal gyorsabb hatást fejt ki magas vérnyomás esetén, mint a tabletták lenyelése. Ezeket a tablettákat az elsősegélycsomagjában kell tartania. Azonban röviden bemutatjuk jellemzőiket, mivel minden esetben orvosnak kell felírnia őket:

 1. Nifedipin (Cordaflex). Csak akkor alkalmazható, ha nincs szívdobogás. Mind a szisztolés, mind a diasztolés nyomásfokozódás fokozatosan csökken 15-20 perc alatt. Néha ez elegendő lehet az elsősegélynyújtáshoz, mivel egyetlen nifedipin tabletta körülbelül 5 órán át tart. Ha egy tabletta nem elegendő, legkorábban 30 perc múlva meg lehet ismételni;

 2. Captopril (Capoten). Az ACE (angiotenzin konvertáló enzim) gátlók csoportjába tartozik, és sürgősségi kezelésben alkalmazható. Abban különbözik a nifedipintől, hogy kellemetlen “meglepetést” okozhat, mivel kevésbé kiszámíthatóan csökkenti a vérnyomást, és jelentős csökkenés esetén összeomlást okozhat. Rövidebb ideig, körülbelül egy órán át tart a hatása. Ez a gyógyszer több mellékhatást okozhat, például allergiás duzzanatot vagy bőrviszketést;

 3. Ha a magas vérnyomást szívdobogás és tachycardia kíséri, a béta-adrenoblokkolók – például a propranolol. Ez a gyógyszer Anaprilin, Inderal, Obzidan, Inderal, Obzidan, Obzidan, Inderal, Obzidan, Inderal, Obzidan, Obzidan. Mellékhatás lehet a pulzus érzékelhető lassulása. Ezért a gyógyszer bevétele után nem szabad fizikai tevékenységet végezni.

A gyors hatású vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett vannak olyan tabletták is, amelyek finoman csökkentik a vérnyomást. Ezek közé tartoznak a népszerű vény nélkül kapható gyógyszerek is:

 1. “Andipal. Ez egy analgin, fenobarbitál, dibazol és papaverin tartalmú kombinált készítmény. Enyhe nyugtató és vérnyomáscsökkentő, a betegek által jól tolerálható, éjszaka adható az alvás javítása érdekében;

 2. “No-Spah”, drotaverin, dibasol – ezek a gyógyszerek enyhe vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezhetnek, mivel enyhén csökkentik a simaizom elemek tónusát az érfalban.

A fő részre áttérve nézzük meg a magas vérnyomás tablettákat, amelyeket az orvosok a betegek számára tervezetten, lassan mozgó módon választanak, a vérnyomás és a fizikai aktivitás naplójának vezetésének lehetőségével.

Magas vérnyomáscsökkentő tabletták a rutin terápiához

Elöljáróban emlékeztetjük Önöket, hogy:

 1. a normális vérnyomás a 120-129 közötti tartomány a szisztoléban és a 80-84 közötti tartomány a diasztoléban;

 2. ha a vérnyomás magasabb, de nem haladja meg a 139 89 feletti értéket, akkor magas normálisnak nevezik, és akkor az artériás hipertónia különböző fokozatai vannak;

 3. az első fokú magas vérnyomás szisztoléja 159-ig és diasztoléja 99-ig terjed;

 4. másodfokú szisztolé esetén 179-ig, diasztolé esetén 109-ig;

 5. Végül, az ezeknél magasabb nyomásértékeket harmadfokú magas vérnyomásnak minősítik.

Sok beteg egyáltalán nem érzi a vérnyomását, és kellemetlen panaszok jelentkeznek, amikor a célszerveket érinti. A vesekárosodás például szomjúságot, a vizelet mennyiségének megváltozását, ödémát okozhat. A túl magas vérnyomás fejfájást, szívfájdalmat, szívdobogást és a mellkas bal oldalán jelentkező fájdalmat okoz. A látás fokozatos romlása is előfordulhat.

Fontos hozzászoktatni a beteget, hogy legalább naponta kétszer helyesen mérje a vérnyomását egy megfelelő gépen. Elengedhetetlen, hogy minden beteget alaposan megvizsgáljanak, és minden kockázati tényezőt figyelembe vegyenek, mielőtt bármilyen kezelést előírnának. Ez a magas vérnyomás öröklődése, a magas és rossz koleszterin jelenléte, olyan gyógyszerek szedése, amelyek befolyásolhatják a nyomás növekedését (vazokonstriktor cseppek az orrban, születésszabályozó tabletták).

Az orvosnak fel kell mérnie a beteg étkezési szokásait, testsúlyát és egészségtelen szokásait. A fizikai aktivitás szintje, az éjszakai horkolás és az alvási apnoe nagyon fontosak. Fontos azt is megtudni, hogy a páciens kapott-e már korábban kezelést, és milyen eredménnyel. Az orvos a kardiovaszkuláris kockázatot mindenféle kikérdezés, vizsgálat és vizsgálat alapján értékeli. Kötelező az echokardiográfia, a bal kamrai hipertrófia értékelése, a nyaki verőerek ultrahangvizsgálata és az ateroszklerotikus plakkok keresése.

Ezután, amikor a szív- és érrendszeri kockázatot megállapították, és gyógyszeres terápiát vagy kezelési tervet készítettek.

Az orvosnak egy meghatározott, elérhető célt kell kitűznie egy meghatározott, kezelhető időkereten belül,– Ez a magas vérnyomás története. Így a magas és nagyon magas kardiovaszkuláris kockázati számok esetében a vérnyomást 130 alá kell csökkenteni 80 %-kal. A nagyon magas kockázatú betegeknél a vérnyomást legalább egy hónapig kell csökkenteni, és ha jól tolerálják, akkor még tovább csökkenthető, de hosszabb időre.

Napjainkban a magas vérnyomás elleni tablettákat 2 különböző kezelési módban alkalmazzák. Ez monoterápia, vagy egyetlen gyógyszer alkalmazása. És ha egy gyógyszer nem hat, akkor gyógyszer-kombinációra van szükség. Ha egy személynek 3. fokú artériás magas vérnyomása van, nagyon nagy a szívszövődmények kockázata, azonnal el lehet kezdeni a kombinált gyógyszerekkel történő kezelést. Néha három vagy több gyógyszer kombinációjára van szükség.

A naponta egyszer felírható vérnyomáscsökkentő tabletták, amelyek 24 órán keresztül hatnak a vérnyomásra, előnyösebbek. Ez lehetővé teszi a betegek számára, hogy elkötelezzék magukat a kezelés mellett, vérnyomásuk kevésbé változik a nap folyamán, és a szövődmények kockázata sokkal alacsonyabb lesz. Gyakori, hogy egy gyógyszer alacsony dózisával kezdünk, majd szükség szerint növeljük az adagot, megváltoztatjuk a gyógyszert, vagy egy második gyógyszert adunk hozzá, bár kezdetben kisebbet. A megfelelő terápia kiválasztása kényes művészet, és még minden orvos sincs teljesen tisztában vele.

Olvasson tovább  A 7 legjobb gyógymód akut légúti fertőzésekre

A legismertebb és leghatékonyabb vérnyomáscsökkentő tabletták az alábbiakban vannak felsorolva. A 2020 végéig érvényes kiskereskedelmi árakat az Orosz Föderáció minden tulajdonformájú gyógyszertárai számára megadják. Az INN, azaz a nemzetközi szabadnév áll az első helyen, majd zárójelben a gyógyszer képviselői következnek. Elsőként az eredeti gyógyszert, a referenciagyógyszert, majd a kereskedelmi másolatokat, azaz a generikumokat kell megnevezni.

Egy gyógyszer felvétele vagy fel nem vétele erre a listára nem minősül a gyártó vagy a gyógyszer reklámozásának vagy reklámellenes tevékenységének. A felsorolt gyógyszerek mindegyike szerepel a magas vérnyomás kezelésére vonatkozó nemzeti és nemzetközi klinikai irányelvekben, valamint a nemzetközi és nemzeti protokollokban. Az egyes gyógyszerekkel kapcsolatos egyetlen információ a hivatalos betegtájékoztató, amely szabadon hozzáférhető.

Számos különböző tabletta ismert a vérnyomás rutinszerű csökkentésére. Ezek közé tartoznak az adrenoreceptor-agonisták, alfa-adrenoblokkolók, kalciumantagonisták, béta-adrenoblokkolók, angiotenzinreceptor-blokkolók, diuretikumok, ACE-gátlók. Emlékezzünk arra, hogy minden csoportnak sok tagja van, és akár több generáció is lehet.

A moxonidin (Physiotensis, Moxarel) egy centrális adrenerg receptor agonista

Értékelés: 4.8

Moxonidin (Physiotensis, Moxarel)

A fiziotensis vagy moxonidin egy kis csoport tagja, nevezetesen a központi adrenerg receptor agonistáké. Tompítják a szimpatikus idegrendszert, és ez csökkenti a perifériás érrendszeri ellenállást. Ezt követi a szív teljesítményének csökkenése, majd a vérnyomás enyhe csökkenése. A moxonidin az imidazolin receptorokra hat, és nincs hatása másokra, ellentétben a durvább gyógyszerekkel. A Physiotensis vérnyomás monoterápiás alkalmazása esetén a kiindulási értékhez képest 28 mm-rel csökkenhet a szisztolés és 20 mm-rel a diasztolés vérnyomás. A Physiotensis naponta egyszer vehető be, mivel a hatás 24 órán át tart. A Physiotens Németországban, a Solvay Pharma által gyártott, és 28 tabletta, feltehetően egyhónapos tanfolyamra, 715-850 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

A Physiotensis naponta egyszer vehető be, és egy második generációs gyógyszer. A Physiotensis javítja a szénhidrát-anyagcserét és segít kissé csökkenteni a testsúlyt. Hatással van a szívizom hipertrófiájára is, ami a szívizom hipertrófiájának fontos csökkentését jelenti.

Másrészt vannak mellékhatások is, amelyek pontosan az adrenoreceptorok túlzott stimulációját jelentik. Ez magában foglalja az enyhe álmosságot, szájszárazságot, csökkent hatékonyságot és elvonási tüneteket, ha a kezelést gyorsan abbahagyják. A Physiotensis viszont modernebb, mint e csoport első képviselői, és csak alkalmi mellékhatásokat okoz. Ezek a tabletták nem írhatók fel alacsony vérnyomású, lassú szívritmusú és kifejezett atrioventrikuláris vezetési zavarral küzdő betegek számára. Kerülje a Physiotensis egyidejű alkalmazását alkohollal és triciklikus antidepresszánsokkal.

A doxazozin (Cardura, Artesin, Camiren, Urocard) egy alfa-adrenoblokkoló

Értékelés: 4.8

Doxazozin (Cardura, Artesin, Camiren, Urocard)

A Cardura egy másik csoportba tartozik, ezek más hatásmechanizmusú tabletták, az alfa-adrenoblokkolók. A világhírű Pfizer konszern németországi részlege által gyártott 30 tablettás csomag 630-760 rubelbe kerül. körülbelül egy hónapig kell tartania. Az alfa-adrenoblokkoló doxazozin egy szelektív hatásmechanizmusú szelektív tabletta. Képes blokkolni a noradrenalin és az adrenalin hatását az érfalra az alfa-adrenoreceptorokon keresztül, ez értágulathoz vezet, és a teljes érkapacitás növekedése miatt csökkenti a vérnyomást. A Cardura javítja a lipidspektrumot, csökkenti a “rossz” koleszterinszintet és növeli a szövetek inzulinérzékenységét.

Előnyök és hátrányok

Ez a tabletta sokkal enyhébben működik, mint a legelső alfa-adreno-blokkoló, a fentolamin. A kezelés kezdetén elég finoman csökkentik a vérnyomást, és nem okoznak összeomlást hirtelen felemelkedéskor, azaz ortosztatikus hipotenziót. Ezt a gyógyszert naponta egyszer lehet bevenni, és az egyik fő indikáció az artériás hipertónia kezelése a férfiak jóindulatú prosztata adenómájával. A Cardura nem növeli a szexuális diszfunkció kockázatát a betegek ezen csoportjában, és ez nagyon fontos. Túladagolás esetén azonban előfordulhat fejfájás, alacsony vérnyomás, ájulás. Ez azonban dózisfüggő, és amint az adagot csökkentik, az ortosztatikus hipotenzió tünetei megszűnnek. A Cardura ellenjavallt krónikus szívelégtelenségben, ájulásban, ha hirtelen felállnak.

Amlodipin (Norvasc): 3. generációs kalcium blokkoló

Értékelés: 4.8

Amlodipin (Norvasc): 3. generációs kalcium blokkoló

A széles körben ismert vérnyomáscsökkentő tabletták, injekciók és infúziók következő csoportja a kalcium-blokkolók. A szívkoszorúér-betegség, különböző szívritmuszavarok, agyi érrendszeri rendellenességek, Raynaud-szindróma és különböző nyelőcsőgörcsök kezelésére is alkalmazzák. Ebben a csoportban több generáció van. Az első generáció, mint például a nifedipin, nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, és naponta 3-4 alkalommal kell felírni. A 2. generációs gyógyszerek hosszú hatásúak, és naponta kétszer adhatók. A modern, harmadik generációs tabletták azonban naponta egyszer is felírhatók, és ez az egyik legismertebb – az amlodipin vagy Norvasc. Ez szintén egy német Pfizer által gyártott tabletta. Egy 30 tablettás csomag 163-200 rubelbe kerül a különböző gyógyszertárakban, és egy eredeti termék esetében ez viszonylag alacsony ár.

E gyógyszerek hatásmechanizmusa összetett, és magában foglalja a lassan aktiválódó kalciumcsatornák működését és a kalcium sejtekbe történő felvételének megzavarását. A kalcium-blokkolók tehát az erek izmaira hatnak, különösen a különböző kis artériák izmaira. Az erek kitágulnak, az érágy térfogata megnő, a kapacitás nő és a vérnyomás csökken. Fontos plusz a koszorúerek tágulása, ami lehetővé teszi, hogy ezt a gyógyszert angina pectorisra használják. A szívizomban a béta-adrenoblokkolók alkalmazása csökkentheti a szívizom oxigénigényét.

Az amlodipint szintén naponta egyszer írják fel, és az artériás hipertónia különböző típusainak kezelésére szolgál. Ezenkívül a kalcium-blokkolók a szívizom iszkémiájának minden formája, a Raynaud-kór vagy -szindróma, valamint a szívelégtelenség nélküli angina pectoris esetén is alkalmazhatók.

Előnyök és hátrányok

Ennek a gyógyszernek a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél történő alkalmazása segít megelőzni a stroke-ot, csökkenti a szívizom hipertrófiáját, és a metabolikus semlegesség lehetővé teszi a kalcium-blokkolók felírását diabetes mellitusban. Ne feledje, hogy a fő mellékhatások a fejfájás, a székrekedés és az alsó végtagok duzzanata, szívdobogás, a szívbe szökő vér és a láz; esetenként előfordulhat íny túltengés. Az amlodipin nagyon jól kutatott: az amlodipinről világszerte több mint 5700 tudományos közlemény született.

E tabletták kombinációja itt kombinálható. Ha emellett ACE-gátlókat írnak elő, akkor megszüntetik az alsó végtagok duzzanatát, és a béta-adrenoblokkolók előírása csökkenti a reflex tachycardia megjelenését, ami szintén a kalcium-blokkolók mellékhatása lehet. Ne írja fel ezeket a tablettákat az aorta szűkület bizonyított formái, instabil angina pectoris és a szívfrekvencia jelentős emelkedése esetén.

A biszoprolol (Concor, Bidop, Biol, Coronal, Niperten) egy béta-adrenoblokkoló

Értékelés: 4.7

Bisoprolol (Concor, Bidop, Biol, Coronal, Niperten)

Egy másik modern magas vérnyomáscsökkentő tabletta a béta-adrenoblokkoló, a bisoprolol, az eredeti Concor. Ez is egy modern gyógymód, és csak naponta egyszer írják fel magas vérnyomás esetén. Egy 50 tablettás csomagért nem kell sokat fizetnie – 240 és 285 rubel között. Ezt a gyógyszert a Merck gyártja.

A biszoprolol a modern szelektív béta-adrenoblokkolók közé tartozik, és képes általánosan csökkenteni a szívfrekvenciát, a szívizom összehúzódását, csökkenteni a vérnyomást. Az eredmény a szívizom oxigénigényének csökkenése, ami nagyon fontos megelőző intézkedés az iszkémiával és a szívroham kialakulásával szemben. A Concor a magas vérnyomás mellett angina pectoris, akut szívroham és annak másodlagos megelőzésére is javallott. Az artériás hipertónia esetében azonban szem előtt kell tartani, hogy e gyógyszerek alkalmazása cukorbetegségben és egyéb anyagcserezavarokban szenvedő betegeknél csak korlátozottan alkalmazható.

Előnyök és hátrányok

A béta-adrenoblokkolók gyakori mellékhatásai a szívfrekvencia lassulása, atrioventrikuláris blokk kialakulása, a végtagok lehűlése, a lábak érelmeszesedésének súlyosbodása. A központi idegrendszeri hatások közé tartozhat a gyengeség, alvászavarok, elvonási tünetek, túladagolás esetén pedig az artériás hipotenzió kialakulása és a szívelégtelenség tüneteinek fokozódása. A bisoprolol abszolút ellenjavallt bradikardia, sinuscsomó-gyengeség szindróma, 2. vagy magasabb fokú atrioventrikuláris blokk és bronchiális asztma esetén.

A lozartán (Cozaar, Vasotenz, Lozap, Lorista) egy angiotenzinreceptor-blokkoló

Értékelés: 4.7

Lozartán (Cozaar, Vasotenz, Lozap, Lorista)

A Cozaar az angiotenzinreceptor-blokkolók osztályának első tagja, nemzetközi neve lozartán. Az angol Merck Sharp and Home cég gyártja, és 28 db 100 mg-os tabletta olcsón, 170 és 207 rbl között kapható. Ez a gyógyszer blokkolja az angiotenzinreceptorokat, ezért gátolja az érszűkületet, fokozza a vese glomeruláris ereket és csökkenti a vese szűrési nyomását. A Cozaar javítja az érrendszeri endotélfunkciót és csökkenti a vérnyomást.

A gyógyszer növeli a húgysav kiválasztását a szervezetből, úgynevezett urikozurikus hatást fejt ki. Védi a veséket, csökkenti a szívizom hipertrófiáját. A Cozaar artériás magas vérnyomás kezelésére is felírható naponta egyszer. A Cozaar tabletta azonnal megkezdheti a magas vérnyomás kezelését, ez egy első vonalbeli gyógyszer. Krónikus szívelégtelenségben is alkalmazzák, ha a betegek nem tolerálják az ACE-gátlókat.

Előnyök és hátrányok

A Cozaarnak van néhány különleges tulajdonsága is. Nem írható fel, ha a betegnek kétoldali veseartéria-szűkület van, vagy ha a betegnek egyetlen veséje van, és az adott veseartéria érszűkületét diagnosztizálták. Terhes nőknél szintén nem javallott, és a nagy dózisú vízhajtóknak olyan mellékhatásai lehetnek, mint a gyors felálláskor fellépő alacsony vérnyomás vagy ortosztatikus hipotenzió, amint azt fentebb már említettük. Nagy előnye, hogy az angiotenzinreceptor-blokkolókat, beleértve a Cozaart is, bármilyen más vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel kombinálni lehet. Az egyetlen kivétel az ACE-gátlók – a Cozaar nem kombinálható velük. A lozartán szintén ígéretes gyógyszer, a nemzeti orvosi könyvtárban (Pubmed:https:/) közel 10 000 tanulmány található róla

ubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?A túladagolás az artériás hipotenzió tüneteihez és a szívelégtelenség fokozott tüneteihez vezethet.

Perindopril (Prestarium A): ACE-gátló

Értékelés: 4.7

Perindopril (Prestarium A)

Ezek a gyógyszerek nem kevesebbet tesznek, mint megmentik a beteg életét és javítják a prognózist számos szív- és érrendszeri betegségben. Az angiotenzinreceptor-antagonistáktól eltérően az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek gátolják magát az angiotenzin-konvertáló enzimet. Ennek eredményeként nem termelődik angiotenzin-2, ami csökkenti a vérnyomást és az általános szimpatikus idegrendszeri aktivitást.

Nagy érték az ACE-gátlók felírása szívelégtelenség, akut infarktus és posztinfarktus, ischaemiás szívbetegség esetén. Arteriális hipertónia esetén az ACE-gátlókat leginkább súlyos alapbetegségben szenvedő betegeknél írják fel. Ez magában foglalhatja a cukorbetegséget, a szívkoszorúér-betegséget, a krónikus szívelégtelenséget és a korábban elszenvedett szívinfarktust. Az ACE-gátlókat akut szívinfarktus esetén is felírják, ami pozitív hatással van a túlélésre. Egy olyan nagyszerű gyógyszert, mint a Prestarium A, a francia Servier cég gyártja, és egy 30 tablettás csomag 460 és 580 rubel között kerül 2020 őszén.

Előnyök és hátrányok

Ha a betegnek szívelégtelenség hátterében kialakult artériás magas vérnyomása van, akkor az ACE-gátlók, beleértve a népszerű modern perindoprilt is, a tüdőartériás nyomás csökkenését okozzák, csökkentik a keringés kis körének torlódását, és növelik a szív teljesítményét. Az ACE-gátlók javítják a veseműködést is, ezért a nefropátia különböző típusai esetén javallottak, és a cukorbetegség a leggyakoribb ok.

A perindopril jól tolerálható. A betegek legfeljebb 10%-ánál azonban mellékhatásként száraz és tartós köhögés jelentkezhet, amely általában a kezelés megkezdését követő 5 napon belül megszűnik. Proteinuria, azaz a vizeletben megnövekedett fehérje, ízlelési zavarok vagy azok hiánya alakul ki egyes esetekben. Esetenként a vér káliumszintje emelkedhet, vagy a vesefunkció a kezelés korai szakaszában romolhat.

Ebből a csoportból bármelyik gyógyszer abszolút ellenjavallt terhesség esetén, mivel magzati torzulást okozhatnak, angioödéma quincke jelenlétében, ha a betegnek valaha is volt ilyen. A lényeg az, hogy mellékhatásként ilyen ödéma alakulhat ki, és akkor életveszélyes, bár ez nagyon ritka, az ACE-gátlók ellenjavallt, ha a plazma káliumszintje folyamatosan emelkedik: több mint 6 millimol/liter. A kezelést a vesefunkció folyamatos ellenőrzése mellett kell végezni.

Arifon retard: Diuretikumok és kombinált terápiák

Értékelés: 4.7

Arifon retardált

A különböző diuretikumok vagy diuretikumok elengedhetetlenek az artériás hipertónia kezelésében. A fentiekben két fő hatásmechanizmussal rendelkező tablettákat vizsgáltunk:

 1. Az első az érizomzatra gyakorolt hatás, amely tágítja azt, növeli az általános érkapacitást és csökkenti a vérnyomást;

 2. A második mechanizmus közvetlenül a szívre hat a szívritmus lassításával, a szívteljesítmény csökkentésével, a szívizom erejének csökkentésével és ismét a vérnyomás csökkentésével.

Olvasson tovább  A 13 legjobb gyógyszer a memóriára és a figyelemre

A diuretikumok alkalmazása lehetővé teszi egy harmadik mechanizmus hozzáadását, a keringő folyadék mennyiségének egyszerű csökkentését, amely közvetlen fizikai törvények alapján szintén csökkenti a vérnyomást. A diuretikumok önmagukban vagy más gyógyszerekkel kombinálva is alkalmazhatók, és nagyon gyakran ezek a kombinált tabletták jönnek létre.

Egy vízhajtót azonban különösen gyakran használnak kombinációban, bár ennek nincs akkora vízhajtó ereje, mint a furoszemidnek, vagy a Lasixnak, vagy a még erősebb toracemidnek. Mind a Lasix, mind a torazemid súlyos ödéma, folyadék-visszatartás esetén, például krónikus szívelégtelenségben, de az Arifon Retard hatóanyagként kapható indapamid szinte az összes fenti gyógyszercsoporttal kombinálható. A gyógyszert a francia Servier cég gyártja, és egy 30 lassan felszabaduló tablettát tartalmazó csomag körülbelül 300 rubelbe kerül. csomagonként.

Előnyök és hátrányok

Az indapamid és a hidroklorthiazid, a tiazid diuretikumok csoportjának két képviselője, régóta alkalmazzák a magas vérnyomás kombinált terápiájában. E diuretikumok felírása csökkenti a szív- és érrendszeri szövődményeket és a teljes halálozást az artériás hipertóniában szenvedő betegeknél. További indikációk lehetnek ödéma, nefrotikus szindróma, akut glomerulonefritisz. Az artériás hipertóniában naponta egyszer írják fel őket, és jelentősen növelhetik bármely más tabletta hatékonyságát. Ezeknek a vízhajtóknak a kis dózisai gyakorlatilag nem okoznak jelentős növekedést a vizelet mennyiségében, másképp hatnak. A Noliprel forte, a Lorista vagy a Gizaar szedésekor előfordulhat, hogy észre sem veszi, hogy vízhajtót szed, és egyes esetekben a diurézist fokozó tényleges hatás egyáltalán nem látható – nem veszít annyi folyadékot, mint a furoszemid vagy a toraszemid szedésekor.

Kombinált vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

Nyilvánvaló, hogy sokkal könnyebb azonnal megvásárolni egy kombinált gyógyszert, amelyet kifejezetten úgy választanak ki, hogy az összetevők tökéletesen kiegészítik egymást, a gyógyszert naponta egyszer kell bevenni, és a személy több gyógyszer helyett vásárolt egyet. Ez nagymértékben leegyszerűsítette az artériás hipertónia különböző formáinak kezelését. És leggyakrabban ilyen kombinációk vannak, amikor egy diuretikumot egy másik csoportból származó hatóanyaggal együtt adnak hozzá.

Ezekből a kombinációkból elég sok van, és a betegek szívesebben vásárolják meg őket. Általában két gyógyszert kombinálnak, de vannak olyan gyógyszerek is, amelyek akár három különböző terméket is tartalmaznak. Az ilyen kombinált gyógyszerek megjelenése a piacon nem jelenti azt, hogy a fejlesztők minden lehetségeset kombinálnak egy tablettában, sőt, egy ilyen gyógyszer kiválasztása – meglehetősen összetett és aprólékos feladat. Mindenekelőtt biztonságosnak kell lennie, és ha a mellékhatások, a túladagolás kockázata és a más gyógyszerekkel való kölcsönhatások túl magasak, a kombináció nem kerül forgalomba, még akkor sem, ha nagyon hatékony. A vezető gyógyszergyártók kombinált termékeire a következők a példák.

Lorista ND (hidroklortiazid + lozartán)

Értékelés: 4.8

Lorista ND (hidroklortiazid + lozartán)

Ha a Cozaar-t a vízhajtó hidroklorthiaziddal kombinálják, akkor Gizaar-nak, más néven Lorista N-nek vagy Lorista ND-nek nevezik. A Lorisztut a neves szlovéniai KRKA vállalat gyártja. És 30 tabletta, amelyben 100 mg lozartánt hidroklorotiaziddal kombinálnak, 330-540 rubelbe kerül. Ha 60 tablettás csomagot vásárol, az ár jelentősen emelkedik, 630-ról 1280 rubelre.

Más kombinált terápiákhoz hasonlóan a Lorista ND is szinergista, azaz a kombinált készítmények jobban csökkentik a vérnyomást, mint a kombinált készítmények önmagukban. A lozartán blokkolja az angiotenzinreceptorokat, ezáltal egyenletesen csökkenti azokat, és egyik napról a másikra szabályozza a vérnyomást. A hidroklorotiazid tágítja az arteriolákat, és ezért szintén csökkenti a vérnyomást.

A gyógyszer az artériás hipertónia különböző formáinak kezelésére javallt, csökkentve a teljes kardiovaszkuláris halálozás kockázatát bal kamrai hipertrófiában szenvedő betegeknél. Fogyasztható függetlenül attól, hogy mennyit fogyasztunk belőle. A lozartán ajánlott adagja nem több, mint 100 mg naponta.

Előnyök és hátrányok

Minden kombinált terápia lassan hat, a Lorista NT 3 héten belül fejti ki maximális hatását, és csak két-három hét elteltével lehet megítélni a hatékonyságát. Vannak azonban mellékhatások. Gyakori fejfájás, hirtelen vérnyomásesés felálláskor dózisfüggő helyzetekben (ortosztatikus hipotenzió), szívdobogás, köhögés, laza széklet, száraz bőr és izomhátfájás. Bizonyos esetekben a szérum káliumszintje megemelkedik, ezért szükséges a megfigyelés.

A gyógyszer szedése ellenjavallt: súlyos veseelégtelenség, terhesség, szoptatás, 18 év alatti életkor. Számos relatív ellenjavallat létezik – itt nem soroljuk fel mindet -, de orvosának kell döntenie. Pl. megnövekedett plazmakoncentrációjú húgysav vagy köszvény, szisztémás kötőszöveti betegség.

Noliprel AB Forte (perindopril + indapamid)

Értékelés: 4.8

Noliprel AB Forte (perindopril + indapamid)

Ha a perindoprilt vagy prestarium A-t a vízhajtó indapamiddal kombináljuk, akkor Noliprelt, Noliprel Forte-t kapunk. Az ACE-gátló lisinopril (Diroton) és az indapamid kombinálásával Diroton Plus-t kapunk.

A Noliprel AB forte az egyik legerősebb, nagy dózisú gyógyszer, 10 mg perindoprilt tartalmaz. Jól szabályozhatja az artériás magas vérnyomást, még a nagy, masszív férfiaknál is. Egy 30 tablettából álló csomag ára 630-760 USD között van., A híres francia Servier cég gyártja. A Noliprel, amelynek hatóanyaga jóval kisebb dózisban van jelen, kíméletesebben csökkenti a vérnyomást. Egy kicsit kevesebbe kerül: 580 és 615 rubel között. ugyanarra a csomagra.

Az előző esethez hasonlóan a gyógyszer összetevőinek együttes hatása nagyobb, mint a hatásuk külön-külön. Emlékezzünk arra, hogy az indapamid diuretikum lassítja a nátrium fordított felszívódását a vesetubulusokban, ami fokozza a vizeletáramlást és csökkenti a vérnyomást. A perindopril egy angiotenzin-konvertáló enzim gátló. Csökkenti az aldoszteron termelődését, javítja a szívizom működését és csökkenti a szív terhelését. A Noliprel Forte fokozatos és hosszan tartó hatással rendelkezik, egyetlen adaggal, amely lehetővé teszi, hogy egy napig alacsonyan tartsa a vérnyomását. A kezelés hatását azonban csak egy hónap elteltével szabad értékelni. Naponta egyszer, a vérnyomás ellenőrzése mellett előírták.

Előnyök és hátrányok

Fontos, hogy a Noliprel és változatai kezelésének hirtelen befejezése nem okoz elvonási szindrómát. A noliprel csökkenti a kamrai hipertrófiát és javítja az érrendszer rugalmasságát is. Ugyanakkor lehetnek olyan mellékhatásai, amelyek az egyes összetevőkre jellemzőek: szédülés, fejfájás a perindopril esetében, bőr túlérzékenységi reakciók az indapamid esetében. A leggyakoribb mellékhatás a bőrreakció volt, de csak azoknál a betegeknél, akik allergiásak és hajlamosak voltak a hörgőasztmára. Fejfájás, szédülés és fülzúgás is gyakori volt. A “gyakran” azonban legfeljebb 10%-os gyakoriságot jelent.

Szigorú ellenjavallatokat is figyelembe kell venni, 19 különböző diagnózis létezik a gyógyszer szedésére, és a kezelőorvos feladata, hogy kiválassza őket. Számos konkrét jelzés is van, amelyeket nem részletezünk, de példaként csak egyet említünk. Például ennek a gyógyszernek a valsartánnal és ezen felül sacubitrillel (neprilizin-gátló) való együttes alkalmazása ellenjavallt, mivel növeli az angioödéma vagy Quincke-ödéma kockázatát.

Talán az egyik legnagyobb bosszúság lehet a tartós száraz köhögés, amely fontos mellékhatás. Amint ezt a gyógyszert visszavonják, a köhögés azonnal megszűnik. Megbízhatóan csökkenti a vérnyomást elfogadható, célszintre, és csökkenti a teljes és a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát.

Prestance (amlodipin + perindopril)

Értékelés: 4.8

Prestans (amlodipin + perindopril)

Az előző gyógyszer, a Noliprel, a perindopril és egy diuretikum kombinációja volt, egy diuretikum. A perindoprilhez azonban kalciumantagonista vagy kalciumcsatorna-blokkoló is adható. Ez a gyógyszer nem lesz diuretikus hatású, de érdemes az artériás hipertóniában szenvedő betegek kezelésére is. Prestance a Servier-től. Az 5 mg amlodipin és perindopril azonos mennyiségű tablettái 500 és 600 rubel között kerülnek. 30 tablettás csomagonként (havi kúra). Hasonlóképpen, az összetevők jobban működnek együtt, mint önmagukban.

A javallatok nem csak az artériás magas vérnyomás, hanem a szívkoszorúér-betegség, különösen a stabil angina pectoris is. Mint más esetekben, egy tablettát naponta egyszer, lehetőleg reggel, éhgyomorra kell bevenni. A Prestans-kezelésnek hosszú távúnak kell lennie, mivel más esetekben a gyógyszer fokozatosan nyeri el vérnyomáscsökkentő hatását, és a Prestans hatékonyságát néhány hétig nem szabad megítélni. Ez azt jelenti (mint más esetekben), hogy a betegnek naplót kell vezetnie, hogy legalább naponta kétszer mérje a vérnyomását.

Előnyök és hátrányok

Mint minden más javallat esetében, a készítményhez is létezik egy átfogó és nagyon részletes használati utasítás, amely ismerteti a számos mellékhatást és mellékhatást. A Prestans esetében például 98 különböző mellékhatást azonosítottak, és ezek gyakoriságát a következő becslések alapján állapították meg. Nem szabad azt gondolnia, hogy más gyógyszereknél kevesebb mellékhatás van. Csak a többi jogorvoslat esetében felsoroltunk néhányat a leggyakoribb mellékhatások közül, de itt úgy döntöttünk, hogy csak a teljes számú. Más gyógyszereknek ugyanannyi mellékhatása van.

Ez nem azt jelenti, hogy a gyógyszerek veszélyesek az egészségre, hanem azt, hogy a forgalomba hozataluk előtt alaposan tanulmányozták őket, és még egyetlen olyan esetet is jelenteni és közzé kell tenni, amely a vizsgálat során egy beteggel történt. Nagyon is lehetséges, hogy ez a mellékhatás egyáltalán nem a gyógyszer beadásának volt köszönhető, de a 3. fázisú klinikai vizsgálatok szabályai miatt ezt meg kell említeni.

Hasonlóképpen, az ellenjavallatok száma 18 különböző elemet tartalmaz. Különleges javallatok vannak terhes nők, szoptató anyák, máj- vagy veseműködési zavarban szenvedő betegek, különböző diagnózisú idős betegek számára. Érdemes megemlíteni, hogy a kombinált gyógyszerek valamennyi hivatalos betegtájékoztatója hosszú, részletes dokumentum, és az orvosoknak alaposan át kell tanulmányozniuk azokat, mielőtt felírják őket.

Prestilol (bisoprolol + perindopril)

Értékelés: 4.7

Prestylol

A Prestylol, amelyet szintén a francia Servier gyógyszergyár állít elő, az ACE-gátló perindopril és a béta-adrenoblokkoló biszoprolol kombinációja. Egy 30 tablettából álló csomag 570 és 730 rbl közé kerül. A biszoprololol lehetővé teszi a nagy szelektivitású adrenoreceptor-blokkolást, azaz a légúti ellenállás befolyásolása nélküli szelektivitást. Már írtunk a perindoprilról, mint ACE-gátlóról.

A biszoprolol 6 órán belül eléri maximális hatását egyszeri szájon át történő adagolás után, és azt az adagot követően 24 órán keresztül fenntartja. A gyógyszer csökkenti a bal kamrai hipertrófiát, és az artériás hipertónia, a stabil angina pectoris és a krónikus szívelégtelenség kezelésére javallt. Ez azt jelenti, hogy a Prestylolol már három különböző diagnózis esetén is javallott. A gyógyszert naponta egyszer, reggel, éhgyomorra kell bevenni. Van egy speciális csoportja a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknek, akiknél az adagolás a vesék szűrési kapacitásától függően eltérő lesz. Például 60 ml/min-nél kisebb, de 30 ml/min-nél nagyobb kreatinin-clearance-értékkel rendelkező betegeknél az 5 + 5 mg Prestilol tablettából fél tabletta bevétele javallott.

Előnyök és hátrányok

A Prestylolnak számos mellékhatása és ellenjavallata is van az összetevőinek ellenjavallatai miatt, de nyilvánvaló előnye, hogy nemcsak az artériás magas vérnyomás és a stabil angina pectoris, hanem a krónikus szívelégtelenség esetén is alkalmazható. És nem titok, hogy egyes betegeknél e súlyos diagnózisok kombinációja áll fenn. Az is fontos, hogy májműködési zavarban szenvedő betegeknél, szemben a krónikus veseelégtelenséggel, nem szükséges csökkenteni az adagot. Kivéve persze, ha súlyos problémák merülnek fel, például krónikus májelégtelenség.

Következtetés

Végül háromkomponensű készítmények jelentek meg a gyógyszerpiacon. Például a Triplixam kalcium-blokkoló, ACE-gátló és vizelethajtó. Amlodipin, perindopril és indapamid kombinációja. Egy 30 tablettából álló csomag 750-827 rubelbe kerül. A magyar Richter Gedeon cég gyártja az Ekvapress nevű gyógyszert, amely szintén amlodipint és indapamidot tartalmaz, de perindopril helyett lisinoprilt használnak. Ennek a gyógyszernek a költsége egy hónapos kurzusra 730 és 1300 rubel között van.

Elvileg ugyanaz mondható el ezekről a gyógyszerekről, mint a többiről. De a gyógyszeripar valószínűleg itt megáll, és nem ad hozzá egy negyedik, ötödik, hatodik, stb. összetevőt. Először is, jelentősen megnő a kiszámíthatatlanság, a mellékhatások száma, valamint az összetevők és más gyógyszerek közötti kölcsönhatások lehetősége.

A hivatalos utasítások hatalmas, súlyos kötetekhez fognak hasonlítani, és az orvosok számára nehezebb lesz pontosan megjósolni a hatásokat és felmérni a lehetséges kockázatokat. Reméljük, hogy a “3” bűvös szám valóban az arany középút.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: