Az 5 legjobb gyógyszer az osteochondrosisra

*A szerkesztő értékelése a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt konzultáció szükséges egészségügyi szakemberrel.

Az osteochondrosis egy viszonylag biztonságos állapot, vagy állapot, nevezzük, aminek akarjuk. Ezután részletesen leírjuk, hogy mi az osteochondrosis, hogyan kell kezelni és hogyan kell megelőzni, és ha van legalább egy olyan személy, aki felnőttkorig élt, és nem rendelkezik az osteochondrosis jeleivel. oktatás 1 Az osteochondrosisnak nem kell. Ezt a következő szakaszokban részletesen tárgyaljuk. De még most is minden olvasó egyetért abban, hogy az osteochondrosis egyáltalán nem olyan súlyos betegség, mint a szívroham, a stroke vagy a cukorbetegség.

Mindig ezt hallod: “a férfi második szívrohamban halt meg”, “a nő harmadik agyvérzésben halt meg”, “a férfi cukorbetegség súlyos szövődményeiben halt meg”, és így tovább. Az osteochondrosisról nem fogsz hasonlót hallani. Senki sem hal bele az osteochondrosisba, de mindenki szenved tőle, különösen az idősek.

Első közelítésben az átlagos ember, osteochondrosis egy hátfájás, korlátozása a mobilitás és a rugalmasság, a ropogás, merevség a mozgás, nehézséget reggel, amikor felkelni az ágyból, és többé-kevésbé kényelmes mozgás vacsorára, amikor egy felnőtt, és még egy idős ember már “elválasztani”. Osteochondrosis az átlagember számára – ez egy lövés a hát alsó részén, egy meleg kutyabunda öv, végtelen kenőcsök, krémek, gyógyfürdők, injekciók….

Amint láthatja, az osteochondrosis gyógyszerezése forró téma, a piac nagyon nagy, a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerektől a különböző kétes minőségű táplálékkiegészítőkig, amelyeket sikeresen és még megszállottan reklámoznak. Mielőtt azonban az osteochondrosis kezeléséről beszélnénk, meg kell értenünk, hogy mit is kezelünk. Tehát mi az osteochondrosis, és mi ez a feltétel? Hogyan különbözik az osteochondrosis a közönséges “fájdalmaktól és fájdalmaktól”??

Mi az osteochondrosis?

Az osteochondrosis nem véletlenül végződik “-oz” végződéssel. Az orvostudományban ez a betegségdiagnosztikai kifejezés bármely szövet megnagyobbodását, túlburjánzását, feldúsulását jelenti. A szklerózis az érfal megvastagodása és megkeményedése, amely a lumen szűküléséhez vezet; a trombózis a túlzott trombózis folyamata. A betegség lehet tünetmentes és csendes, amíg a “mennyiség” egyelőre nem változik “minőséggé”. Az amiloidózis akkor fordul elő, amikor a kóros fehérje amiloid sok éven át felhalmozódik, de elkezdi megmutatni a különböző tüneteket, amikor túl sok lesz a szervezetben, és az amiloid elkezdi zavarni a különböző szervek munkáját, különösen a veséket.

Azok a betegségek, amelyek kifejezett gyulladásos tüneteket mutatnak, ahol szöveti duzzanat és fájdalom, kifejezett diszfunkció, láz van, azok a diagnózisok, amelyek “-it”-re végződnek. Ebben az esetben, ha az izom- és csontrendszer patológiájáról beszélünk, akkor az arthritis, amely az arthrosistól eltérően gyulladásos elváltozás. Ez spondylitis, vagyis a csigolyák gyulladásos elváltozása.

Ebből következik, hogy az osteochondrosisnak még definíció szerint sem lehetnek kifejezett tünetei, hanem lopakodva és hosszú idő alatt kell kialakulnia. Ez igaz, de mi áll az “osteochondrosis” kifejezés mögött??

“Chondros” görögül “porcot” jelent. A hondrózis a porc túlburjánzását jelenti. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy minden porcunk úgy fog nőni, mint fiatal korunkban, és új, rugalmas és teljes értékű porccal helyettesíti. Ez nem így van. A kondrózis a porc alakjának és szerkezetének a normálistól eltérő megváltozása, a porc túlburjánzása a szélein, a csontszövettel való érintkezési ponton.

Az évekig tartó folyamatos igénybevétel során a porc- és csontszövetek egymáshoz “dörzsölődnek”, egymáshoz öregednek és megváltoztatják a konfigurációjukat. Ha megnézzük egy idős ember csigolyáinak röntgenfelvételét, csőrszerű kinövéseket, osteophytákat, azaz a csontok szélein az életkorral összefüggő deformitásokat láthatunk. Ugyanez történik a porcokkal is. A porc kiszárad, kiszárad és elveszti párnázottságát és rugalmasságát.

Ha a porc egészséges és fiatal, akkor a csigolyák közötti porckorongoknál bizonyos távolságot tart a szomszédos csigolyák között. Egyébként az “osteochondrosis” vagy “porc csontosodása” kifejezés az emberi csontváz bármely porcszövetére alkalmazható, de az orvosok szinte kizárólag a porckorongok dystrophiájának (azaz táplálkozási elégtelenségének) és degenerációjának (azaz fokozatos pusztulásának) állapotaként használják.

Mert sok csigolyánk van. Hét csigolya a nyaki, 12 a mellkasi és 5 az ágyéki csigolyában. Az egyes szomszédos csigolyák között egy rugalmas betét, a porckorong helyezkedik el. Kivételt képezhet az első és a második nyakcsigolya, az atlasz és a tengely, amelyeknek speciális szerkezete támogatja, dönti és forgatja a fejet. De már a második és a harmadik nyakcsigolya között is van egy teljesen normális porckorong. Hasonlóképpen, az ötödik ágyéki csigolya, az utolsó csigolya és a masszív keresztcsont között nincs porckorong, hanem egyfajta porcbetét van. Egyes esetekben az illetőnek veleszületett sajátossága van: a felső keresztcsigolya úgynevezett lumbalizációja, és elválik a keresztcsonttól. Ebben az esetben az ötödik ágyékcsigolya és az első rendellenes keresztcsigolya között is van egy porckorong.

A porckorongok egy rugalmas, párnázó szerkezet egyik összetevője, és fő céljuk és feladatuk az, hogy ne rázzák a fejet és az agyat, és ne szórják szét a csontvázat. Végül is a felegyenesedés az egyetlen módja annak, hogy az ember mozogjon. De az ember nemcsak jár, hanem fut is. És ügyelnie kell arra, hogy bármilyen gyorsan is fut, a feje ne remegjen. E célból a természet megteremtette a lábfej rugózó és párnázó boltozatát, a térdízületekben lévő porcot, a gerinc fiziológiás görbületét a sagittalis síkban, két lordózist és két kyphosist. A gerinc profilját egy kicsit olyanokká teszik, mint egy matematikai integráljel. Végül a porckorongok teszik teljessé a tökéletes párnázó rendszert.

Fiatalon a rugalmas és rugalmas porc fenntartja a csigolyák közötti normális távolságot, ruganyos, és jelentős terhelést képes elviselni. Idősebb korban elveszítik rugalmas funkciójukat, a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, és a szomszédos porckorongok között lévő csigolyaközti foramenből kiálló ideggyökerek beszorulhatnak a csontba, mivel a porckorongok már nem nyomják szét a csigolyákat. Ezenkívül maguk a porckorongok is károsodhatnak. Ezt az állapotot nevezzük előreesésnek vagy sérvnek.

Az osteochondrosis megnyilvánulásai: protrúzió és hernia

Mi a különbség a kitüremkedés és a sérv között?? Minden porckorong külső rétegekből áll, amelyeket rostos gyűrűnek neveznek. Ez egy sűrű szövet, amelyet lineáris glikozaminoglikánok – kondroitin-szulfát és glükózamin molekulák – alkotnak, amelyek láncokba kapcsolódnak, és a porckorong kerületén körbefutnak, és mint egy öv, visszatartják a túlságosan kövér hasat. A rostos gyűrű a porckorong külső rétege, amely megakadályozza, hogy szétessen, és ellenáll a felülről érkező nagy nyomásnak. Minden porckorong belsejében egy vizesebb és törékenyebb nucleus pulposus található.

Olvasson tovább  12 legjobb vitaminok akne

Túlterhelés esetén, például ha az ember egy zsák krumplit cipel a vállán, az ágyéki porckorong, amelynek szélére a legnagyobb nyomás nehezedik, deformálódhat, és valamilyen helyen kidudorodhat az anatómiai kontúrból. A rostos gyűrű azonban még képes megtartani a belső struktúrákat, és a porckorong kiáll, de még nem omlott össze.

De ha ezek a terhelések folytatódnak, akkor ki szakítja el a rostos gyűrű külső rétegeit, és a porckorong belső tartalma kiesik?. “Kívül”: bárhol, a korong előtt vagy mögött. Természetesen az emberi testben nincs üresség. Ezért a prolapsált porckorongsérv beszoríthatja a szalagokat és súlyos fájdalmat okozhat. Nyomhatja az ideggyököket, és zsibbadást okozhat a lábban, “kúszó” érzéseket, lövésszerű fájdalmat, amely a hát alsó részéből sugárzik, például a térd alá vagy akár a lábfejbe. Ha a porckorongsérv valamelyik motoros gyökérre vagy motoros idegre hat, gyengeség léphet fel a lábban. A páciensnek elkezd lankadni a lába, a paretikus izmok vékonyabbak és atrófiásabbak lesznek, ez néhány hónap múlva észrevehető lesz. Súlyos esetekben perifériás bénulás alakul ki, az illető vonszolja a lábát, és rokkanttá válik. De ez nem fog azonnal megtörténni. Legalább néhány hónap van még hátra. És mi történhet gyorsan??

Sokkal veszélyesebb a sérvezett laza szekvencia, azaz a sűrű és éles porcdarabok behatolása a központi csatornába. Itt található a gerincvelő a nyaki, mellkasi és ágyéki gerincben, valamint azon túl a gerincvelőt folytató végfonat és speciális idegek, amelyeket cauda equina-nak nevezünk. Ha egy sérvtöredék vagy laza szekvencia elkezdi összenyomni a gerincvelőt vagy a cauda equina struktúráit, súlyos rendellenesség léphet fel. Ez ágyékzsibbadáshoz, lábbénuláshoz, impotenciához, sőt vizelet- és székletinkontinenciához is vezethet.

Az állapot sürgős, és a beteget sürgősen a gerincidegsebészeti osztályra kell szállítani, ahol a sérvet és a szekvenciát eltávolítják, dekompressziós műtétet végeznek – a gerincvelő vagy a cauda equina struktúráiból eltávolítják a felesleges nyomást -, és a beteget gyorsan talpra állítják.

Nyilvánvaló, hogy a protrúzió, a sérv, a kompressziós radikulopátia, azaz az ideggyökerek sérv általi nyomása, sőt, a szekvenciális sérv – mindez az osteochondrosis szövődménye. Ez az oka annak, hogy a betegeket folyamatosan kezeli az orvos, mindenekelőtt protrúzió miatt, amikor a porckorongok még épek, de jelentős fájdalomtünetekkel járnak. De vajon maga az osteochondrosis betegség-e?? Lássunk a végére ennek a kényes kérdésnek.

Az osteochondrosis betegség??

Az osteochondrosis egyáltalán nem betegség, hanem az elöregedett porckorongok és porcok állapotának neve. Így nevezik azokat a morfológiai tüneteket és bizonyos panaszokat, amelyek a porcok öregedésére jellemzőek. Az öregedésre általában jellemzőek bizonyos panaszok, ezt ne felejtsük el, de ez nem jelenti azt, hogy az öregedés betegség lenne.

Ha elmegy egy testnevelési intézetbe, válassza ki a legegészségesebb diákokat, sportolókat, mesterjelölteket és nemzetközi osztályú sportmestereket, kérje meg őket, hogy menjenek a poliklinikára, és készíttessenek röntgenfelvételt a gerincükről. A radiológus, aki a röntgenfelvételeket ismerteti, egyáltalán nem tudja, hogy egy sportoló kereste fel őt. Leírja, hogy mit lát, és a húszas éveikben járó fiatal felnőttek röntgenfelvételein már legalább kisebb, de felismerhető jelei vannak a porckorongok osteochondrosisának.

Minél idősebb leszel, annál több ilyen jelet látsz. Nemcsak a röntgenfelvételen, hanem az életben is megjelennek a panaszok. A hát merevsége, a fiatalos rugalmasság hiánya teljesen normális. Ezért a következtetés: az osteochondrosis a porcszövet természetes öregedési folyamata, az egész mozgásszervi rendszer öregedésének részeként.

Van egy fontos részlet. Az osteochondrosis elsősorban a csigolyák közötti kis ízületeket érinti, más ízületeket, például a könyököt, nem érint. A lényeg az, hogy a gerinc szinte állandó terhelésnek van kitéve, kivéve alvás közben. Ezért lehet egy férfi reggel 1,5 cm-rel magasabb, mint este, különösen fiatal korban. “A napközben megsüllyedt porc éjszaka ellaposodik, folyadékkal feltöltődik, visszanyeri rugalmasságát, és reggelre megnő a magassága. Idős korban, amikor a porc már kiszáradt, és nem tudja visszanyerni rugalmasságát és megnagyobbodni egyik napról a másikra, ez a jelenség alig észrevehető. A dystrophia és a degeneráció természetesen a leginkább igénybevett ízületeket érinti, amelyek az embernél a csigolyák, a térd és a csípő kis ízületei. Ennek eredményeképpen minél idősebb egy személy, annál súlyosabb az osteochondrosis.

Osteochondrosis – a civilizáció ára

Van egy érdekes jelenség is: a gerinc osteochondrosisa tisztán emberi patológia. Nincs még egy olyan élőlény a bolygónkon, amely állandóan a hátsó lábain járkálna, és a testét egyenesen tartaná. A kenguruk és a csimpánzok nem számítanak. Időről időre megvan ez a módjuk, hogy mozogjanak. Talán a zsiráfok porckorongjai kivételt képeznek, mert mindig függőleges helyzetben vannak, és minden nap megterhelésnek vannak kitéve. A zsiráfnál azonban a fej relatív tömege a testhez és az erőteljes nyakhoz képest kicsi.

Magától értetődik, hogy a tengeri emlősöknek, legközelebbi rokonainknak az óceánban, egyáltalán nincs csontritkulásuk. Delfinek, orkák, bálnák, a gerincet nem terheli terhelés, mert bár a vízben ugyanazok a fizikai és biomechanikai törvények érvényesek, mint a szárazföldön, de maga a vízi környezet a gerincoszlop terhelését a végsőkig csökkenti, és nem teszi függőleges támasztékká.

A szárazföldi emlősöknél sincs a szó mi értelmében vett csontritkulás. Kutyáknál, macskáknál és még patás állatoknál is. Náluk a porckorongok nem jelentenek függőleges támasztékot, hanem más porcok, például a végtagokban érintettek. Az ízületi struktúrák azok, amelyek a legnagyobb terhelésnek vannak kitéve egy életen át, és csontritkulásnak vannak kitéve. Az emberek esetében ez elsősorban a gerinc. Mondhatnánk, hogy ez a civilizációért való törlesztésünk. Az ember talpon van, és a keze szabad a munkára. Ha egy embernek nem lenne csontritkulás, akkor nem tudná elolvasni ezt a cikket, mert nem lenne ábécé, az ember nem ismerte volna a tüzet, az elektromosságot és nem tanult volna meg használni a kereket. Tehát hálásnak kell lennünk az osteochondrosisért, mint a saját javunkért való törlesztésért.

Mit kell kezelni?

Azt gondolhatnánk, hogy ha az osteochondrosis az öregedés, és az öregedés elkerülhetetlen, akkor semmit sem lehet tenni, és fiatal fajként kell viselnünk a keresztet. Valójában ez messze nem így van. Természetesen nem lehet elkerülni a porckorongok öregedését, de lehetséges a helyes öregedés, akut és krónikus hátfájás nélkül, a mozgástartomány és az életminőség megőrzésével.

A legfontosabb dolog az, hogy sok éven át aktívan hosszú életet tartsunk fenn. Világos tehát, hogy az orvosok nem az osteochondrosist kezelik, mivel az öregedési folyamatot nem lehet megállítani, hanem az osteochondrosis és a helytelen életmód következményeit.

Hogyan kezelik az orvosok az osteochondrosis hatásait?? Gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiával. Gyógyszerekre akut súlyosbodás esetén van szükség, pl. akut hátfájás, lumbágóroham és akut mozgáskorlátozottság esetén. A gyógyszerek csökkentik a fájdalom súlyosságát, enyhítik a gyulladt területtel érintkező mély és felszíni hátizmok görcsét, megszüntetik a duzzanatot és enyhítik a nyilalló fájdalmat.

Ha egy ideggyökér a csigolyák közé szorul, és a kompressziós radikulopátia jelei mutatkoznak, az orvos csökkentheti ezen ideggyökerek duzzanatát, vagy javasolhat egy modern, minimálisan invazív sebészeti kezelést, ahol a kitüremkedést vagy sérvet eltávolítják, és az ideggyökereket már nem nyomják be.

Olvasson tovább  13 legjobb jogorvoslat a nátha ellen

Osteochondrosis gyógyszerek

Tehát tudjuk: az osteochondrosis szövődményeinek kellemetlen tüneteinek csökkentése érdekében enyhíteni kell a fájdalmat, a gyulladást, csökkenteni kell az izomgörcsöt. Honnan jön az izomgörcs?? Mindvégig azt mondtuk, hogy a porc szerkezete megbomlott. Az a tény, hogy amikor egy kitüremkedés vagy sérv keletkezik, ez a dudor a hát mély szalagokba ágyazódik. És a mozgásban lévő szalagok révén a porckorongsérv folyamatosan ugyanazt a pontot kezdi irritálni az izomban, ahogyan a cipő durva belső felülete folyamatosan ugyanazt a pontot irritálja a sarok bőrén. Az eredmény egy hólyag a sarkon. A hát mély izmaiban pedig krónikus görcs van, mert az izom bármilyen ingerre csak egyféleképpen tud reagálni: összehúzódással.

Ha ez az irritáció tartós, mint például egy sérvszerű kidudorodás, az izomösszehúzódás is állandóvá válik. Ennek eredményeképpen az izomba áramló vér mennyisége csökken, és a kiáramlás is csökken. Az izom oxigénhiányos lesz, és a salakanyagok, főként a tejsav, nem áramlanak ki az izomból. Az ilyen tejsavval “megmérgezett” izom hosszú fájdalmakat okoz a hátban, a nyakban és a lapockák között, amelyek annyira ismerősek az irodai dolgozóknak vagy azoknak, akik nem tornáznak.

A B-csoportba tartozó neurotropikus vitaminok szintén segíthetnek enyhíteni az osteochondrosis kellemetlen tüneteit, olyan esetekben, amikor egy kitüremkedés vagy sérv beszorította az ideggyökeret. A műtétig az idegeket ezekkel a vitaminokkal lehet támogatni, és funkciójukat fenn lehet tartani.

A chondroprotektorok különleges státuszúak. Funkciójuk a porc rugalmasságának javítása, mivel ezek az anyagok éppen a glikozaminoglikánokból, nevezetesen a kondroitin-szulfátból és a glükozaminból állnak. Ezek a gyógyszerek jól és könnyen fogynak. De a hátrányuk az, hogy még nem találtak hiteles bizonyítékot arra, hogy a tabletták és kapszulák formájában szájon át bevitt porcösszetevők közvetlenül a porcba jutnak és koncentrálódnak, beépülnek annak szerkezetébe, és végül javítják a porc működését. Általánosságban elmondható, hogy nincs különbség egy nagy tányér ízletes gomba vagy rakott ételek között, amelyek porcösszetevőket is tartalmaznak, és egy drága importált csontvédőszer között. A tényeken alapuló szemszögből nézve ezek a gyógyszerek nem hatnak. Számos orvos és beteg szerint azonban a kondroprotektorok használata javítja a mozgásszervi rendszer működését. Ezért ezeket a gyógyszereket is bevonjuk a felülvizsgálatba.

Tehát az osteochondrosis kezelésére szolgáló gyógyszerek áttekintésében a nem-szteroid gyulladáscsökkentők vagy NSAID-ok, a chondroprotektorok, az izomrelaxánsok, a B-vitaminok és néhány helyi alkalmazásra szánt készítmény klasszikus képviselőit fogjuk megvizsgálni.

Az összes gyógyszer esetében a feltüntetett ár az Orosz Föderáció nagyvárosaiban található valamennyi tulajdonformájú gyógyszertárakban 2020 júliusára érvényes aktuális ár. Az osteochondrosis gyógyszereinek listája nem vásárlási javaslat; az összes gyógyszert az akut hátfájás kezelésére vonatkozó nemzeti és klinikai irányelvek, valamint a vázizomrendszer dystrophiás-degeneratív patológiájának kezelésére vonatkozó nemzeti és klinikai irányelvek tartalmazzák.

Jelölés hely termék neve ár
Az osteochondrosis gyógyszerei 1 NSAID-ok: etorikoxib (Arcoxia) 1 446€
2 A Teraflex és Teraflex Advance csontprotektorok 1 476€
3 B-vitaminok: Milgamm 304€
4 Myorelaxánsok: Mydocalm (tolperizon) 545€
5 Helyi NSAID-ok: Dimexid 45€

NSAID-ok: etorikoxib (Arcoxia)

Értékelés: 4.9

Arcoxia

Arcoxia – modern NSAID, szelektív 2. típusú ciklooxigenáz gátló. Ez a gyógyszer biztonságos, és még a gyomorhurut különböző formáiban, sőt peptikus fekélyben szenvedő betegeknél is alkalmazható, de csak remisszióban és gyógyszerekkel (omeprazol) történő fedezéssel.

Az NSAID-ok csoportjába tartozó más gyógyszerekhez hasonlóan az itorikoxib is javallott a mozgásszervi patológia kezelésére. Ide tartoznak az osteoarthritis különböző formái, a szisztémás patológiában jelentkező súlyos gyulladások (reumás és Bechterew-kór). Az Arcoxia-t tüneti kezelésként is alkalmazzák a köszvényes artritiszben és az osteochondrosis bonyolult formáiban a gyulladással járó fájdalom kezelésére.

A legjobb, ha rövid kúrákban, a hát vagy az ágyéki gerinc akut fájdalmát követő első napokban adjuk be. Az intervertebralis sérv fájdalmát jól enyhítő terápiás dózis nem több mint 90 mg naponta egyszer, és az akut fájdalom enyhülése után a gyógyszert naponta egyszer 60 mg-os dózisban írják elő. Az Arcoxia-kezelés időtartama nem haladhatja meg az egy hetet.

Előnyök és hátrányok

Az Arcoxia készítmény ellenjavallt terhesség és szoptatás alatt, valamint gyermekek és serdülők, 16 év alatti fiúk és lányok esetében. A gyógyszer alkalmazható, de elővigyázatossággal fekélyek, Helicobacter-fertőzés, cukorbetegségben és krónikus alkoholizmusban szenvedő személyeknél, valamint véralvadásgátlót, például warfarint vagy trombocitaellenes szereket, például Curantilt, klopidogrelt vagy acetilszalicilsavat szedő személyeknél. Egyéb ellenjavallatok: fekélyvérzés, gyulladásos bélbetegség súlyosbodása, súlyos vese- vagy májkárosodás, magas vérnyomás és csökkent véralvadási képesség.

Tereflex és Tereflex Advance csontvédő szerek

Értékelés: 4.8

Teraflex

A Tereflex minden egyes tablettája 500 mg glükozamint és 400 mg kondroitint tartalmaz sók (klorid és szulfát) formájában, így a tabletta tömege 0,9 g. A készítményt hosszú távú használatra ajánljuk, ezért 60, 100 és 200 kapszula kiszerelésben kapható.

A Teraflex tabletta és az ibuprofentartalmú forma alkalmazása számos dystrophiás és degeneratív ízületi betegségben indokolt. Ide tartozik az artritisz és az ízületi gyulladás, a synovitis, a porckorongbetegség – osteochondrosis és annak neurológiai szövődményei, osteoarthritis, spondilózis. Gyakorlatilag minden reumatikus betegség, amely különböző mértékben az ízületek bevonásával jár, indikációként szolgálhat a porcot védő és megőrző szerek felírására. Természetesen, mivel az élet során mindenki fokozatosan problémákat fejleszt az ízületi mobilitással kapcsolatban, a kondroprotektorok szinte minden idős ember számára jelennek meg, függetlenül az állapotuktól. Ha van probléma – a megszüntetésükre, és ha nincs probléma – a megelőzésre.

A terápia megkezdésekor 3 hétig napi 3 kapszula (nem étkezés közben), majd ezt követően naponta 2 kapszula.

A Tereflex mellett létezik egy Tereflex Advance nevű forma is. Valószínűleg a leghatékonyabb a fájdalom, a gyulladás és a krónikus ízületi betegségek egyéb tüneteinek leküzdésében. De nem a kondroitin és a glükozamin rovására, hanem azért, mert az NSAID-ok egyik képviselőjét, az ibuprofent adták hozzá. A páciensen múlik, hogy a Teraflexet vagy a Teraflex Advance-t használja, de ha ízületi duzzanat, fájdalom, bőrpír és láz tünetei vannak, akkor az ibuprofenes formával kezdheti. Egy átlagos havi csomag Tereflex (100 kapszula) 2000 rubelért kapható., A Teraflex Advance körülbelül ugyanannyiba kerül. Made in the USA.

Előnyök és hátrányok

Mint fentebb említettük, a bizonyítékokon alapuló orvoslás szempontjából az összes csontprotektor erősen megkérdőjelezhető hatékonysága. Ami a kezelés menetét illeti, minden az ajánlások szintjén marad. A gyártó ajánlja az adagolást anélkül, hogy megadná, hogy a receptet milyen patológiában írják fel – 3-6 hónapig. Ami az ismétlődő kúrákat illeti, azok sokaságát és időtartamát vagy az orvos, vagy maga a beteg határozza meg, mivel a Teraflex tabletták nem vényköteles gyógyszerek. Ez a gyógyszer nem alkalmazható allergia, összetevőkkel szembeni intolerancia esetén, gyermekeknél, terhes és szoptató nőknél. Ami a mellékhatásokat illeti, a kapszulák általában jól tolerálhatók, esetenként átmeneti gyomor-bélrendszeri zavarokkal és egyéb tünetekkel (szédülés). Az utasítások azt tanácsolják, hogy nemkívánatos tünetek esetén ne hagyja abba a gyógyszert, hanem először csökkentse az adagot.

Olvasson tovább  13 legjobb jogorvoslatok szemölcsök és papillómák ellen

B-vitaminok: Milgamma

Értékelés: 4.8

Milgamm

A Milgamma a neurotropikusnak nevezett B-vitaminok koncentrátuma: B1, B6 és B12, azaz tiamin, piridoxin és cianokobalamin. Egy ampulla 100 mg B1- és B6-vitamint tartalmaz, míg 1 mg cianokobalamin elegendő a következőkhöz. Lidokain mint oldószer. A vitamininjekciók mindig elég fájdalmasak, ezért a lidokain mint helyi érzéstelenítő jelenléte csökkenti az injekció fájdalmát. B1-vitamin erősíti az idegszövet regenerációját, csökkenti a gyulladást. A piridoxin javítja a neuromuszkuláris átvitelt, a B12-vitamin vagy cianokobalamin pedig javítja az idegek myelinburkolatát, normalizálja az idegek átvitelét és javítja a vérsejtek szintézisét.

A Milgamma különböző idegrendszeri betegségek tüneti kezelésére javallott, elsősorban a különböző plexopátiák és az osteochondrosis neurológiai szövődményeinek kezelésére. Ugyanaz a radikulopátia, ideggyök-kompresszióval, lumboishyalgia, fokozott izomtónus… A Milgammu-t 10 napon keresztül napi 2 ml-ben kell adagolni és beadni, azaz 1 ampulla. Ezután át kell térni a Milgamma compositum tabletta formájára. A Milgammut a német Verwag Pharma cég gyártja, és 10 ampulla ára egy tanfolyamra 440-520 rubel között mozog.

Előnyök és hátrányok

A Milgamma hátránya, hogy önmagában, nem-szteroid gyulladáscsökkentők és relaxánsok, valamint helyi szerek nélkül alkalmazva nem valószínű, hogy csökkenti a fájdalmat vagy nagymértékben javítja az életminőséget. Ha azonban a Milgamma-t kombinált terápiában alkalmazzák, csökkenti más gyógyszerek használatát, és megtakarítást eredményez a kezelésben. Ne feledje, hogy a Milgamma ellenjavallt terhes és szoptató nők, gyermekek és súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében. A leggyakoribb mellékhatások különféle allergiás reakciók voltak bőrkiütések, Quincke-kór formájában, de ezek legfeljebb egy az ezerhez tartoztak.

Myorelaxánsok: Mydocalm (tolperizon)

Értékelés: 4.8

Midocalm

A jelenleg leggyakrabban használt két izomlazító a Midocalm és a Sirdalud. A Midocalme előnye, hogy az akut fájdalom első napjaiban is alkalmazható, mivel nem csak tablettában, hanem intramuszkuláris injekcióhoz való ampullában is kapható. A felszabadításnak ezt a formáját “Midocalm-Richter”-nek nevezik. A tizanidin vagy Sirdalud nem javallott az akut fázisban, mivel csak tabletta formájában kapható. A Tolperizon a Midocalm eredeti gyógyszer, amelyet a Richter Gedeon magyar gyógyszergyár gyárt, 5 ampullás (1 ml-es) kiszerelésben. A tolperizon mellett lidokaint is adtak az oldathoz a fájdalom enyhítésére, mivel a tolperizon önmagában eléggé fájdalmas, ha intramuszkulárisan adják be. Ez 475 rubelbe kerül.

A midocalm a központi izomrelaxánsok csoportjába tartozik, és a gerincvelő specifikus reflexeire hat. Ennek eredményeképpen csökken a reflexreaktivitás a retikulospinális traktusban, és megnő az izom perifériás véráramlása. A tolperizon kisebb mértékben antiadrenerg és görcsoldó hatású. Ez a gyógyszer minden olyan állapotra javallt, amelyben a harántcsíkolt izmok görcsös és fokozott tónusúak. Nemcsak akut és krónikus hátfájás, hanem stroke, szklerózis multiplex, izomspaszticitás a nagy ízületek ízületi gyulladásában. A traumás műtétek utáni komplex kezelésben is alkalmazzák. A Midocalm-ot intramuszkulárisan kell beadni, naponta kétszer egy milliliterrel.

Előnyök és hátrányok

A Mydocalm nagyon jól tolerálható, számos tanulmány szerint a mellékhatások előfordulása kevesebb, mint 1 az 1200 betegből. E mellékhatások közül az izomláz, gyengeség, vérnyomáscsökkenés, szédülés, álmosság, csökkent aktivitás, és a többi mellékhatás. Ez a mellékhatás egy esetleges diffúz izomrelaxációnak tulajdonítható. A gyógyszer ellenjavallt terhesség, myasthenia, 18 éves kor alatt és szoptatás alatt. A gyógyszer nagyon jól működik az akut és krónikus hátfájás szindróma kezelésében. A Midocalm használata csökkenti a munkaképtelenség időtartamát, és javítja a napi tevékenységeket. Az egyetlen dolog, amit nem szabad a Midocalm szedésének hátterében használni, az a személygépkocsi használata, valamint a gyors reakcióval, mozgó gépekkel és mechanizmusokkal kapcsolatos munka.

Helyi NSAID-ok: Dimeksid

Értékelés: 4.7

Dimexide

A dimetoxidot csak helyileg alkalmazzák, és önmagában is gyulladáscsökkentő gyógyszer, nem tartozik az NSAID-ok ismert csoportjába. A Dimeksid alkalmazása csökkenti a szövetek gyulladásos duzzanatát a fokozott mikrocirkuláció és a kis vénák jobb elvezetése miatt. Az a tény, hogy a Dimexid helyi irritáló hatású, és növeli a véráramlást a hajszálerekben, és következésképpen a kiáramló. A Dimeksid javítja a neutrofilek aktivitását is, amelyek elpusztítják a káros mikroorganizmusokat (a szövetekben makrofágoknak nevezik őket), és csökkenti az immunkomplexek tartalmát a perifériás vérben. A Dimeksid érdekes jellemzője a tüdőn keresztül történő kiválasztódásnak tekinthető, a kilélegzett levegővel, és ezért, ha a beteget intenzíven kezelik Dimeksiddel, akkor fokhagyma szaga van. Ez a szulfhidrilcsoportok jelenlétének köszönhető, amelyek a sajátos szagot adják.

A dimetoxid számos szövetbe behatol és mélyen felszívódik a bőrbe. Ezért a leghasznosabb az izom- és ízületi betegségek, azaz a mozgásszervi megbetegedések kezelésében. A dimetilszulfoxid helyi alkalmazásának fő indikációi az osteochondrosis diszkogén szövődményei (protrúzió és sérv), radikulitis és intercostalis neuralgia, isiász, ín-, szalag- és lágyrészsérülések, ödémával kísért zúzódások és más hasonló betegségek.

Különös hangsúlyt kell fektetni a Dimexid hatékonyságára a fertőző, gyulladásos bőrbetegségek, például a kelések, a furunkulózis, a streptodermia esetében. A Dimexed fő hatása azonban a hát mélyizmokra van. A másodlagos myofaszciális szindróma megszűnik, az izom mikrocirkulációja helyreáll, és az izomgörcs megszűnik. Javítja az életminőséget és növeli a hát mozgásterjedelmet. A Dimeksid emellett a bőr mélyebb rétegeiben gyengéd meleget hoz létre, ami további terápiás hatással bír.

A Dimeksid csak helyileg alkalmazható krémek, borogatások formájában, és csak a bőrön alkalmazható, a nyálkahártyán nem. A tiszta dimetoxidot nem szabad azonnal alkalmazni, és leggyakrabban vízzel fele-fele arányban hígított 50%-os oldatot használnak. Érzékeny bőrfelületek esetén a Dimexid-et még jobban kell hígítani.

Először, az első kezelés előtt ellenőrizni kell a bőr érzékenységét. Ebből a célból a vízzel fele-fele arányban hígított Dimeksidet kell a csukló vagy a könyökcsont területére felvinni, és 10-15 percig várni. Ha nem jelentkezik viszketés, intenzív bőrpír és irritáció, akkor megkezdheti a kezelést.

Egy gézkendőt vagy egy tiszta, kis pamut törülközőt meg kell nedvesíteni a vízzel fele-fele arányban hígított Dimexiddel. A háton, az érintett porckorong területén, a szomszédos csigolyák megragadásával alkalmazzák. Egy 20×20 cm-es négyzet alakú törlőkendő általában elegendő. A megnedvesített törlőkendőt vízálló celofán- vagy polietilénfóliával kell lefedni, és egy száraz törülközőt kell ráhelyezni. Így a hő felhalmozódásának és a Dimeksid hatékonyabb hatásának feltételei jönnek létre. Alkalmazási idő 20-30 perc, minden nap 1-2 héten keresztül. Az oldat készítéséhez szükséges koncentrátumot 100 ml-es és 50 ml-es fiolákban árulják a gyógyszertárakban. Egy nagy üveg ára 33 és 50 rubel között mozog, egy kis üveg ára 35 és 75 rubel között.

Előnyök és hátrányok

Ebben az esetben ennek a gyógymódnak a hatása pontosan ugyanaz lesz, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése. A Dimexed fő hatásai: a gyulladás csökkentése, az ödéma csökkentése. A duzzanat csökkenése a lövésérzés megszűnéséhez vezet, mivel az ideggyökerek megszűnnek a túlzott kompresszióban. 12 év alatti gyermekek, terhes és szoptató nők esetében tilos a használata. Használata tilos a stroke-ban, és különösen az akut időszakban. Ellenjavallat a szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, angina pectoris, valamint a súlyos máj- és veseelégtelenség.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: