Hogyan válasszon akkumulátort a mobiltelefonjához

A mobiltelefonhoz való akkumulátor kiválasztásakor először meg kell határoznia, hogy kompatibilis-e a készülékkel.

tartalom

 1. A kiválasztás fő kritériumai
 2. Hogyan válasszon külső akkumulátort a telefonjához
 3. A legjobb telefon akkumulátor gyártók

Hogyan válasszon akkumulátort a mobiltelefonjához: mit kell keresni

A mobiltelefon akkumulátorának kiválasztásakor a következő fő szempontok érvényesülnek:

 1. Kompatibilitás az Ön által használt telefonnal;
 2. Kapacitás.
 3. Vegye figyelembe azt is, hogy az akkumulátor lehet belső vagy külső. Az utóbbi típusú akkumulátorok, az úgynevezett “power bankok” nem a telefonba vannak beépítve, és hordozható töltőként való használatra szolgálnak.
 4. Az akkumulátor gyártója is fontos.

Legfontosabb kiválasztási kritériumok

A kiválasztás legfontosabb paraméterei a következőkTípus, kompatibilitás és kapacitás.

Akkumulátor típusa

Az akkumulátorokat belső és külső (hordozható) akkumulátorokra osztják.

Belső akkumulátorok

belső akkumulátorok

A belső akkumulátor a telefon létfontosságú funkcionális eleme. Ez táplálja az összes többi áramkört. Valójában egyetlen mobiltelefon sem működhet beépített belső akkumulátor nélkül.

Az újratölthető belső akkumulátorok mindig a mobiltelefon szállítási terjedelméhez tartoznak. Hosszú élettartam jellemzi őket, így vagy sérülés (pl. vízbe fulladás vagy duzzanat) vagy jelentős elhasználódás után ki kell cserélni őket.

A belső akkumulátor cseréjének szükségességét jelző “tünetek” a következők:

 1. A duzzanat vagy bármilyen más spontán deformáció;
 2. A telefon gyors lemerülése a váratlanul gyors vagy lassú töltés miatt;
 3. Hő megjelenése normál használat során.

Természetesen a hosszú élettartam csak akkor érhető el, ha a telefont megfelelően kezelik – nem hagyják fűtőelemek közelében, közvetlen napfényben, rendkívül hideg vagy nagyon párás körülmények között.

A belső akkumulátorok általában nem keresztkompatibilisek. Vagyis egy adott telefonnal való használatra tervezték őket. Ez a specializáció mind konstrukciós szinten – az akkumulátor mérete, alakja és csapkiosztása lehetővé teszi, hogy az adott modell akkumulátortálcájába illeszkedjen -, mind pedig elektromos szinten – az akkumulátor áram- és feszültségértéke csak kompatibilis elektronikában használható.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk rádiót

Következésképpen soha ne próbálja meg az egyik telefon akkumulátorát egy másik telefon akkumulátortálcájába behelyezni – még ha ez technikailag lehetséges is, nincs garancia arra, hogy ez nem “károsítja” a készülék belsejében lévő érzékeny elektronikát.

Hordozható akkumulátorok

Hordozható akkumulátorok

A hordozható akkumulátorok (külső, “power bankok”) nem jelentenek alternatívát a belső akkumulátor helyett. A telefon nem fog működni egy ilyen akkumulátorral. A hordozható akkumulátorokat a készülék “vészhelyzeti” feltöltésére tervezték a normál hazai hálózat elérhetetlensége esetén – hosszú utazások, túrázás vagy banális áramkimaradás esetén.

A külső akkumulátor működése egyszerű. Először saját magát tölti fel, majd egy ideig (általában elég sokáig, néhány hétig) tárolja az energiát, és a telefon csatlakoztatásakor újra feltölti a telefont.

Kompatibilitás

Amint fentebb említettük, a különböző mobiltelefon-gyártók különböző akkumulátortálca-formájú és -feszültségű készülékeket gyártanak. Ezért nagyon fontos meghatározni a kompatibilitást.

Ez általában közvetlenül az akkumulátor csomagolásán van feltüntetve. Műszaki leírása felsorolja azokat az eszközöket, amelyekhez illeszkedik.

Az alternatíva az akkumulátor keresése az akkumulátor konkrét modellje alapján. Ezt az akkumulátoron található címkén találja.

Az akkumulátor kapacitása

Az akkumulátor kapacitása befolyásolja a készülék üzemidejét. Ezért minél magasabb az érték, annál jobb. De ne feledje, hogy a nagyon nagy kapacitású akkumulátorok általában elég nagyok, így egyszerűen nem férnek be a készülék hátsó borítása alá.

Az új akkumulátor kapacitásának lehetőleg meg kell egyeznie a lecserélendő akkumulátor kapacitásával, vagy azt kissé meg kell haladnia. Ez biztosítja a maximális kompatibilitást.

Hogyan válasszon külső akkumulátort a telefonjához

Hogyan válasszon külső akkumulátort a telefonjához

A külső akkumulátort, más néven hordozható töltőt úgy tervezték, hogy helyreállítsa az okostelefon belső akkumulátorának energiatartalékait. Ezért a készülék kiválasztásának fő kritériuma az akkumulátor kapacitása. A kimeneti áramra és a ház anyagára is figyelhet.

Külső akkumulátor kapacitása

Minél nagyobb a külső akkumulátor kapacitása, annál többször tudja feltölteni a telefonját. A mobiltelefonok sajátossága azonban az, hogy kezdetben meglehetősen “kis” belső akkumulátorokkal vannak felszerelve. Átlagos kapacitásuk kb. 1000-1500 mAh.

Olvasson tovább  Melyiket válasszuk: okostelefon vagy tablet

Ezért egyszerűen nincs szükségük igazán nagy külső akkumulátorra. Még egy 5000mAh-s olcsó modell is elég lesz 2-3 újratöltésre. Minél nagyobb az akkumulátor, annál jobb a hosszú utazásokhoz.

Vegye figyelembe, hogy a csomagoláson feltüntetett kapacitás kissé eltér a tényleges akkumulátortól. Ennek számos tényező az oka, többek között az önkisülés, az átviteli veszteség és más tisztán fizikai jelenségek. Ezért egy 5000 mAh kapacitású külső akkumulátor elegendő lesz a telefon 2 töltéséhez, amelynek beépített akkumulátorkapacitása 1500 mAh.

Városi használatra és rövid utazásokra elegendő lesz az 5000 mAh kapacitású akkumulátor. Hosszú utazásokhoz célszerű 10 000 mAh vagy annál nagyobb kapacitású modelleket vásárolni.

Töltési áram

A töltési áram határozza meg a telefon töltési sebességét. Minél magasabb, annál gyorsabban regenerálja a készülék belső akkumulátora a tartalékát.

De van néhány “de” is. A régebbi mobiltelefonokat nem nagy áramerősségű töltésre tervezték – 1A-nál nagyobb áramnál egyszerűen kiéghetnek. Ezenkívül ez a nagy áram károsíthatja a belső akkumulátort.

Ezért kifejezetten mobiltelefonokkal való használatra célszerű 1A vagy annál is kisebb teljesítményű külső akkumulátorokat vásárolni. Természetesen ebben az esetben a teljes feltöltés hosszú időt vesz igénybe (akár több órát), de a károsodás kockázata minimális.

Az új mobiltelefonok (például a Nokia által 2016-2017-ben kiadottak) nagy töltési áramokkal is megbirkóznak. Számukra egy Powerbankot lehet vásárolni 2.1 .

A tok anyaga

A tok anyaga meghatározza a Powerbank számos gyakorlati és teljesítményjellemzőjét. Általában fém vagy műanyag kivitelben kaphatók.

 1. A műanyag olcsó és igen praktikus anyag. Azonban nem karcállóak, és leejtés esetén megsérülhetnek. Ezért a műanyag tápegységeket nagy körültekintéssel kell használni.
 2. A fém drágább, de ellenállóbb. Nem karcos vagy repedt. A fém hátránya a termikus tulajdonságai. Gyorsan megfagy, és a beépített akkumulátorok önkisüléséhez vezet a hidegben. A fém külső akkumulátorok ezért nem alkalmasak alacsony hőmérsékleten történő használatra.
Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a telefon töltőjét

A legjobb telefon akkumulátor gyártók

A legjobb minőségű belső akkumulátorok gyártói között a következő cégek szerepelnek:

 1. Craftmann;
 2. TF1 (TelForceOne);
 3. artner.

Természetesen a legjobb belső akkumulátorok az eredetiek, azaz a telefont gyártó cég által gyártottak.

A külső akkumulátorok gyártói között megkülönböztethetők:

 1. Inter-Step;
 2. Xiaomi;
 3. Hiper.
 4. A Canyon termékeket modern mobiltelefonokhoz is használhatja.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon tokot az okostelefonjához, és az okostelefon védőüvegének kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: