Külső akkumulátor kiválasztása okostelefonjához: egyszerű és hasznos tippek

Nem elégedett okostelefonja akkumulátorának élettartamával? Aggódik, hogy a lehető legrosszabb pillanatban marad kapcsolat nélkül? Ebben az esetben szükséged van egy power bankra. De bölcsen kell választani, különben a vásárlás csak csalódást okoz.

Külső akkumulátor kiválasztása okostelefonjához

A külső akkumulátor célja

Mint sok más dolog esetében, a powerbank megvásárlása előtt tudnia kell, hogy mire fogja használni. Azt fogja mondani: “Hogy feltöltse az okostelefonját.”. Igen. De milyen körülmények között? És hányszor kell tölteni? És milyen gyakran nem férnek hozzá hálózati áramhoz?? Ha egyszer megválaszolja ezeket a kérdéseket, legalább nagyjából megérti, hogy milyen külső akkumulátorra van szüksége.

Powerbank “minden esetre”. Egy ilyen tartozék általában hónapokig teljesen feltöltve marad otthon. Hasznos hirtelen áramkimaradás esetén – ami sok városban évente legalább egyszer előfordul. Néhányan egy ilyen akkumulátort is magukkal visznek egy hátizsákban vagy akár egy kabátzsebben. Ismét csak arra az esetre, ha az okostelefonja rosszkor merülne le, és nincs hozzáférése konnektorhoz. Nem kell pénzt költenie egy nagy, drága akkumulátorra, ha használni kívánja. Egy apró kiegészítővel is beéri, amelynek kapacitása nagyjából megegyezik az okostelefon beépített akkumulátorának kapacitásával.

PowerBank túrázáshoz. Nem az okostelefon az egyetlen dolog, amit külső akkumulátorral tölthet. Ezért egy ilyen tartozék aktívan használható túrázáskor vagy hosszú kerékpártúrákon. Szó szerint megmentheti a fényképezőgépét, valamint kapcsolatot biztosíthat, ha okostelefonjáról hirtelen lemerül az áram. És nem valószínű, hogy egyedül fogsz kempingezni. De hülyeség egyszerre több powerbankot venni, mert ez sok súlyt jelent. Ezért az ilyen ünnepek rajongói jobb, ha egy elég nagy kapacitású modellt kapnak. De ne vidd túlzásba! Egy különösen nehéz külső akkumulátort teljesen kényelmetlen lesz szállítani. Szintén nem árt, ha van egy vízálló tokja.

Ha a legtöbbet szeretné kihozni készülékeiből. Ebben az esetben egy olyan tartozék megvásárlására gondolhat, amelynek kapacitása 20000 mAh. Ez elég ahhoz, hogy többször is feltöltse okostelefonját.

Powerbank laptop töltési lehetőséggel. Egy ilyen tartozék lesz atipikus, és nem csak azért, mert a hatalmas kapacitása. A készüléknek számos adapterrel kell rendelkeznie, amelyek illeszkednek a legnépszerűbb gyártók noteszgépeihez. Egy ilyen Powerbank is képes megnövelt áramerősségű elektromos áramot szolgáltatni.

Olvasson tovább  Adatok átvitele iPhone-ról iPhone-ra

Most ki kell találnia, hogy milyen kapacitásra van szüksége. De nem ez az egyetlen dolog, amire figyelnie kell.

USB-portok száma

A legalapvetőbb energiabankok nagyon szerény kapacitással rendelkeznek. Elég energia csak egy eszköz töltéséhez, és nem elég energia egy eszköz teljes feltöltéséhez. Ezért ezek a tartozékok egyetlen USB-csatlakozóval vannak felszerelve, amelybe a készüléket bedugják. De ha a külső akkumulátor kapacitása elég nagy, akkor egyszerre több eszköz töltésére is gondolhat. Ezért javasoljuk, hogy legalább két USB-porttal rendelkező power bankot vásároljon. Ha pedig többnapos kempingezéshez fogja használni, akkor kétszer annyi kell.

Külső akkumulátor kiválasztása okostelefonjához

Töltési áram

Fentebb már említettük, hogy a laptop powerbanks megnövelt áramerősséget biztosítanak. De ez a paraméter a hagyományos külső akkumulátorok esetében is eltérő. Könnyen elszalaszthatja a lényeget, ha olyan tartozékot vásárol, amely feltölti a készüléket, de nagyon sokáig tart a töltés.

Az első tápegységek 1A maximális áramerősséggel küldtek energiát. Abban az időben ez elég volt, mivel az okostelefonok nem támogatták a nagyobb paramétert. Hasonló lassú töltővel jöttek, ha emlékszel. De ez már nem így van. Az okostelefonok túlnyomó többsége támogatja a gyorstöltést, sokuknál még a 2A sem a határ. Ezért javasoljuk, hogy olyan külső akkumulátort válasszon, amely legalább egy olyan csatlakozóval rendelkezik, amely támogatja a nagy áramot. Ebben az esetben a készülék elég gyorsan elszívja az energiát.

A különböző USB-portok különböző áramerősséget biztosíthatnak. Ezt ne feledje. Ezt meg kell említeni a termék specifikációjában. Valahol a csatlakozó közelében fel van írva, hogy mekkora áramerősséget bír el egy adott csatlakozó. A flip-telefon és más régebbi elektronikus eszközök töltéséhez kisebb mennyiségű áramra lehet szükség.

Az utóbbi időben a Qualcomm vagy a MediaTek gyors töltési technológiáját támogató powerbanks felbukkantak a boltok polcain. Ha a megfelelő technológiát az Ön okostelefonjában is alkalmazzák, akkor a töltési sebesség hasonló lesz a ROM-mal látotthoz!

Ne feledje, hogy a gyorstöltési technológia különböző lehet. Például a Meizué az mCharge, a Qualcommé pedig a Quick Charge 3 nevet viseli.0 vagy 4.0. Nem kompatibilisek egymással. A választási tévedések elkerülése érdekében az okostelefon gyártójától kaphat egy powerbankot – most az ilyen tartozékok szinte az összeset előállítják.

Ne feledje azt sem, hogy általában a kimeneti áramot az összes csatlakoztatott eszközzel elosztják. Ez azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy egyszerre két vagy három készüléket is gyorsan fel tud tölteni. Nem tehet semmit, mivel az ilyen tartozékokban használt áramforrás korlátai ilyenek – ez az akkumulátor, nem a konnektor.

Olvasson tovább  Az USB hibakeresés aktiválása Androidon

Bemeneti áramerősség

Ezután gondoljon arra, hogy a powerbank milyen gyorsan töltődik. Ez nem olyan, mintha varázslatos módon újratöltené magát. Nem ritka, hogy a boltok polcain olyan tartozékokat találunk, amelyek legfeljebb 1 amper áramfelvételre képesek, még akkor is, ha a hálózati adapter ennél többet kínál. Ez nem is olyan rossz egy 2000 mAh kapacitású akkumulátor esetében. De ha ez sokkal magasabb, a külső akkumulátor örökké fog tartani a töltés.

Javasoljuk, hogy vásároljon egy olyan powerbankot, amely 2A töltési sebességgel töltődik. És a jó modelleknek van egy lebegő paraméterük. Ez azt jelenti, hogy egy teljesen lemerült tartozék még több áramot vesz fel. A szokásos két amperre akkor jön, amikor az akkumulátor körülbelül félig feltöltött – ez a túlmelegedés kockázatának kiküszöbölése és a hosszabb élettartam érdekében történik. Ez a fajta tartozék gyorsan töltődik, még akkor is, ha nagyon nagy kapacitással rendelkezik. Sok modern 20 000 mAh-s modell például mindössze három-négy órát vesz igénybe a feltöltéshez. Hasonlítsa össze ezt a napok tartott, hogy egy külső akkumulátor csomag áram körülbelül öt évvel ezelőtt!

Soha ne dőljön be egy marketingfogásnak! Egyes modellek tokján egy angol nyelvű felirat található, amely azt mondja, hogy five minutes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a powerbank ilyen gyorsan töltődik. Az alkotók csak annyit mondanak, hogy öt perc elteltével a külső akkumulátornak elegendő energiája lesz egy átlagos okostelefon teljes feltöltéséhez. Ennél többet nem.

Adapterek

Az első külső akkumulátorok egy csomó adapterrel érkeztek. Gondoljunk csak vissza a nyomógombos telefonokra és okostelefonokra, amelyek alig több mint egy évtizede voltak népszerűek. Mindegyiknek más aljzata volt a töltőhöz. Mostanra a helyzet megváltozott, de nem drámaian. A Powerbanknak gond nélkül csatlakoztathatónak kell lennie a következő csatlakozókhoz:

  1. Micro-USB – ezt a portot még mindig a legtöbb olcsó okostelefon használja, a táblagépekről nem is beszélve;

  2. A közép- és csúcskategóriás eszközökben használt USB Type-C szimmetrikus felépítésű;

  3. ghtning – az Apple által készített okostelefonok és táblagépek ezzel a csatlakozóval vannak felszerelve.

Néhány nagyon régi Apple készülék tulajdonosának szüksége lehet egy adapterre a 30 tűs készülékekhez. Ha kempingezés közben szeretné feltölteni DSLR fényképezőgépe akkumulátorát, szükség lehet egy mini-USB adapterre. De mi a helyzet a laptopokkal, már mondtuk – a feltöltésükhöz speciális powerbanks egy csomó különböző átmérőjű kerek csatlakozókkal.

Külső akkumulátor kiválasztása okostelefonjához

Egyéb jellemzők

  1. Még több dolog, amire gondolnia kell a külső akkumulátor kiválasztásakor? A méretről és a súlyról. Különösen akkor, ha a tartozékot mondjuk egy kabátzsebben kívánja hordani. Ezek a paraméterek azonban közvetlenül az akkumulátor kapacitásából származnak.

  2. Hasznos, hogy maga a power bank töltöttségi szintje is látható. Megmutathatja a pontos értéket vagy egy hozzávetőleges értéket. Például egy tartozék testén négy LED lehet. Egy fény jelzi, hogy az akkumulátor legalább 25%-os töltöttségű, kettő fény jelzi, hogy 50%-os töltöttségű, három fény jelzi, hogy 75%-os töltöttségű, négy fény jelzi, hogy 100%-os töltöttségű vagy közel 100%-os töltöttségű. A közbenső értékek a szomszédos LED villogásával jeleníthetők meg.

  3. Egyes powerbanks beépített vagy csatlakoztatható napelemmel rendelkeznek. Javasoljuk, hogy felejtse el. Az a tény, hogy orosz körülmények között a külső akkumulátor feltöltése a napon nem fog működni, még akkor sem, ha hosszú ideig az ablakpárkányon tartja. Nem is beszélve a túrázási körülményekről – egyszerűen nem lesz ideje arra, hogy a nap alatt tartsa a tartozékát. Az ilyen panel energiahatékonysága lehetővé teszi, hogy csak valahol Dél-Afrikában vagy Miamiban használja.

  4. A víz- és porvédelem sokkal hasznosabb lenne. Különösen akkor, ha a powerbankkal a szabadban tervez kirándulást. Egy ilyen tartozék karabineres klippel is felszerelhető, így a hátizsákhoz rögzíthető, így több hasznos dolognak is helyet adhat.

  5. A közelmúltban reálissá vált a vezeték nélküli töltést támogató külső akkumulátor vásárlása. Ha ez a technológia egy okostelefonban is megvalósul, akkor elég, ha a powerbank testére helyezi, és elfelejtheti a kábelt. De győződjön meg róla, hogy megfelel a technológiának – ma már több fajta létezik. A külső akkumulátor beszerzésének legegyszerűbb módja, ha ugyanattól a márkától szerez be egyet, amelyik az okostelefonját is gyártotta, ahogy azt fentebb javasoltuk.

Következtetés

Az elektronikai üzletek több száz, sőt több ezer különböző típusú powerbankot kínálnak. Úgy tűnik, hogy egy adott modell kiválasztása szörnyű fejfájást okoz. De most megbizonyosodott róla, hogy ez nem így van. Számos modell csak néhány paraméterben különbözik egymástól.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk MP3-lejátszót zenehallgatáshoz?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: