Top 30 látnivaló Kölnben

Köln egy német város, amely középkori építészetéről, lenyűgöző múzeumairól és hosszú történelméről híres. A Kölsch sör, a világ első kölnije és a Nobel-díjas Heinrich Böll otthona. Köln az a hely, ahová érdemes visszatérni, és soha nem hagyni el, mert egy hónap alatt nem fogod tudni bejárni az egészet. Szakértőink kiválasztották Önnek a 30 leghíresebb és legérdekesebb dolgot, amit Kölnben egyedül vagy a családjával tehet.

A legjobb látnivalók Kölnben

Jelölés hely név Értékelés
Köln székesegyházai, templomai, vallási helyszínek 1 Kölni dóm 5.0
2 Nagy Szent Márton templom 4.9
3 Szent Panteleimon templom 4.8
4 Apostoli templom Kölnben 4.7
5 A Melaten egy ősi temető Kölnben 4.6
Kölni múzeumok 1 A kölni Régészeti Múzeum 5.0
2 Kölni ház 4711 4.9
3 A csokoládé múzeuma Kölnben 4.8
4 Walraf-Richartz Múzeum Köln 4.7
5 Schnütgen Múzeum a Cecília templomban 4.6
6 Bier Museum Kölnben 4.5
Történelmi és kulturális látnivalók Kölnben 1 Kölni városháza 5.0
2 Hohenzollern-híd 4.9
3 Augustusburg kastély 4.8
4 Gürzenich koncertterem 4.7
5 Bayenturm torony 4.6
6 Weisshaus – Köln mesterséges csodája 4.5
7 Kölni TV-torony 4.4
8 A kölni Cranhaus 4.3
9 Hanenthorburg kapu 4.2
10 Szent Gereon malma 4.1
11 A Bottmühle torony Kölnben 4.0
Gyermekekkel látogatható látnivalók 1 Flora Botanikus Kert 5.0
2 Odysseum interaktív múzeum gyerekeknek és fiataloknak 4.9
3 Kölni Állatkert 4.8
4 Ócenárium Köln közelében 4.7
5 Fantasyland komplexum 4.6
6 Siebengebirge Natúrpark 4.5
7 Szoborpark 4.4
8 Karneváli szökőkút a Gülich téren 4.3

Kölni dómok, templomok, vallási helyek

Köln templomai világhírűek építészetükről és történelmi értékükről. Kölnben számos nagyszerű katedrális várja a látogatókat, amelyek a középkor, a gótika és Németország vallástörténetének felfedezésével foglalkoznak.

Kölni dóm

Értékelés: 5.0

Kölni dóm

A kölni dóm a város leghíresebb nevezetessége és Köln névjegye. Ez az ország legnagyobb gótikus katedrálisa. Csodával határos módon túlélte a második világháborút. Az UNESCO védelme alatt álló építmény Németország egyik építészeti öröksége és a világ 100 csodájának egyike. Az építkezés a 12. században kezdődött, és a 18. században fejeződött be. A helyszínt gondosan választották ki, mivel ez az a hely, ahol a Római Birodalom idején a keresztények titokban összegyűltek. A katedrális legmagasabb pontja a tornyai – ezek 157 méter magasak és 86 méter szélesek.

A székesegyháznak van egy kincstára. Az itt található kulturális és történelmi kincseket Európa legjelentősebbjei között tartják számon. Még a Vatikán sem büszkélkedhet olyan kiterjedt gyűjteménnyel, mint a kölni dóm falai között. Például a kincstárban található egy festett fakereszt, amelyet az egyik érsek kérésére készítettek 975-ben. De a kölni dóm leghíresebb kincse a három királyok ládája. Ez a láda három legendás varázslókirály hamvait tartalmazza. Ez az arany szarkofág az egyik legnagyobb Nyugat-Európában.

A kölni székesegyház lenyűgöző építészetével és a germán gótikus stílus tökéletes megvalósításával turisztikai látványosság. Lenyűgöző tornyok és tornyok, támpillérek, galériák, boltívek és bonyolultan mintázott csipkeverékek merítik el Önt a gótikus templom komor, méltóságteljes hangulatában.

Belépőjegy ára: 6 EUR felnőtteknek, 3 EUR kedvezményes látogatóknak, 12 EUR családoknak.

Nagy Szent Márton templom

Értékelés: 4.9

Nagy Szent Márton templom

A Szent Márton-templom vagy Nagy Márton, ahogy a kölni lakosok hívják, a 10-11. század egyik legfestőibb román stílusú temploma. Az épületet az ókori római fürdők és raktárak helyén emelték. A régi alapokból kevés maradt, de az egyik ősi oszlop töredéke állítólag képes felismerni a gonoszt a gyülekezet szívében és elméjében. Az ereklye távol tartja a rossz embereket, és még a túlságosan negatív látogatókat is megöli. A templom egésze bizánci stílusú, csodálatos boltozatokkal és ólomüveg ablakokkal. A II. világháború alatt a templom majdnem teljesen elpusztult, háborús emlékművé akarták alakítani, de a helyreállítási munkálatok végül 1960-ban fejeződtek be.

A templom modern belseje meglehetősen szerény, sőt aszketikus. De az épület megjelenése lenyűgöző; úgy néz ki, mint egy tornyos középkori vár, amelynek sok tornya a környező épületek fölé magasodik. A kilátás messziről, a Fishmarkt térről és este, amikor a fények kigyúlnak, valóban felejthetetlen.

A templomba a belépés ingyenes, és számos idegenvezetés is tartalmazza.

Szent Panteleimon templom

Értékelés: 4.8

Szent Panteleimon templom

A Szent Panteleimon, Kozma és Damján katolikus templom Köln “óvárosának” déli részén található. A templom egyike a városban fennmaradt 12 román stílusú templomnak, de a Nagy Mártonnal ellentétben rendkívül gazdag belső térrel rendelkezik. Az épület nagyon jól megmaradt; háromhajós, román stílusú, két kereszthajóval rendelkező bazilika. A templomnak nagy, zárt galériája és két karcsú, magas (42 méter) tornya van.

A templom a Kr. u. 2. és 4. századból származik.. egy villán alapul, amelyet története egy szakaszában keresztény szertartásokra használtak. Egy nekropolisz maradványai, ősi mészkő szarkofágok láthatók a dombon, amelyen a nevezetesség áll.

A Szent Panteleimon templom számos ereklyének és szentélynek ad otthont. Itt találhatók például Miklós csodatevő, Panteleimon nagymártír és Nagy Brúnó érsek ereklyéi, aki 955-ben a templom épületében bencés kolostort alapított. A kölni templom spirituális, történelmi és kulturális jelentőségű vallási épület. A látogatók számára ingyenes.

Apostoli templom Kölnben

Értékelés: 4.7

Apostoli templom Kölnben

A katolikus apostoli templom, egy román kori látványosság, egy háromhajós bazilika két kereszthajóval. A keresztény szentély egyedülálló jellegzetessége a magas nyugati torony, amely 67 méterrel magasodik a környező épületek fölé. A torony a harmadik legmagasabb a kölni román stílusú templomok közül.

Az apostoli templomot a Kr. u. 9. században emelték.., Nem sokkal később kolostor épült mellette. Az épületet többször átépítették, de a fő- és a nyugati hajó falai érintetlenek maradtak. 1960-ban a templomhoz hozzáépítették az egykori városi tornatermet. Érdemes megjegyezni, hogy az iskola ma is működik.

Mivel Köln épületeinek 95%-át lerombolták a II. világháború alatt, az apostoli templom is megsérült. A helyreállítási munkálatok csak 1966-ban kezdődtek és majdnem 40 évig tartottak. De ez nem volt kellemes meglepetések nélkül, mivel egy korábban eltemetett és ismeretlen kriptát fedeztek fel és fedeztek fel újra.

2010 óta az apostoli templom a kölni katolikus közösség plébániatemploma, amely minden látogató számára nyitott.

Melaten – Köln ősi temetője

Értékelés: 4.6

Melaten - ősi temető Kölnben

Melaten egy ősi temető, amelyet 1180-ban alapítottak. Az ősi templomok mellett a középkor és az ókor világába repíti a látogatókat. A Melaten azért számít műemléknek, mert a temető tele van romos eredeti sírkövekkel, amelyeket világhírű szobrászok, építészek és építészek készítettek. “A Halál kaszája Melaten egyik leghíresebb műemléke. E nekropolisz hírnevét nem kis részben az itt eltemetett nagyszerű polgárok nevének köszönheti. Köztük vannak megbecsült gyárosok és művészek, írók és zenészek, sőt ügyvédek is. A melateni temetőben egy lepratelep is működött, ahol a leprás betegek elszigetelten éltek. A temető nevét a francia malade (beteg) szóból kapta. Melaten történelmének egy másik ténye, hogy nyilvános kivégzések helyszíne volt, az állítólagos boszorkányok máglyán történő elégetése. A kivégzések az inkvizíció eltörlése után is folytatódtak, egészen a 18. századig.

A Melaten egy városi temető Köln Lindenthal kerületében. Több mint 43 hektárnyi kiállítási terület. Az ismert adatok szerint 2010-ben több mint 55 000 sír volt ott. A helyszín mostantól nyitva áll a turisták és látogatók előtt.

Kölni múzeumok

A kölni múzeumok értékük és szépségük révén egyedülálló történelmi műtárgyakkal rendelkeznek, amelyek senkit sem hagynak közömbösnek. A város múzeumai hívők és ateisták, felnőttek és gyerekek, a régészeti leletek, a csokoládé és a sör szerelmesei számára egyaránt érdekesek.

Kölni Régészeti Múzeum

Értékelés: 5.0

Kölni Régészeti Múzeum

A kölni Régészeti Múzeum vagy Római-Germán Múzeum egy egyedülálló komplexum, amely az ókori római város ásatásai során feltárt értékes történelmi tárgyaknak ad otthont. A komplexum egy római villa maradványaiból nőtt ki, amely a Kr. u. 3. században létezett.. A múzeumot 1946-ban alapították, 1974-ben nyerte el jelenlegi formáját, és azóta folyamatosan bővül a gyűjteménye. A régészeti leletek gyűjteménye a paleolitikumtól a kora középkorig terjedő időszakot öleli fel.

Olvasson tovább  A 7 legjobb Karon Beach szálloda

A múzeum fő kiállítási tárgyai közé tartozik egy 70 négyzetméteres Dionüszosz-mozaik, egy Kr. u. 225-ből származó kerámiacsempékből készült padló.., A római városfal maradványai. A látogatók a Kr. u. 1-4. századi ókori római város mindennapi életét, háztartási tárgyait is megtekinthetik.. Az óváros panorámája, az északi kapu boltíve, az ókori szennyvízcsatorna, szobrok és oszlopok, római kocsik és sírkövek, üvegáruk, arany ékszerek és még sok minden más látható. A kölni régészeti múzeumot a történelem szerelmeseinek, akik a város római koráról szeretnének többet megtudni, mindenképpen meg kell látogatniuk.

A jegyek ára 3 EUR és 5 EUR között mozog.

Kölni ház 4711

Értékelés: 4.9

Kölni ház 4711

A 4711-es kölni ház nemcsak a város történelmi nevezetessége, hanem a leghíresebb aktív boltja is. A Kölnbe látogatók és a turisták még mindig megvásárolhatják a híres kölni 4711-et, ha elmennek a Glockenstrasse-ra, és keresnek egy házat, amelynek ugyanez a száma. Az első kölni 1709-ben készült Kölnben. Még a “kölni” kifejezés is “kölni vizet” jelent, és maga a város világhírű az illatairól és a régi parfümgyárakról.

A Cologne House 4711 egy üzlet a földszinten, ahol a márka különböző illatai vásárolhatók meg. Az első emeleten egy rögtönzött múzeum található, számos kulturális és történelmi jelentőségű tárgy gyűjteményével. A parfümgyár tulajdonosainak és a ház lakóinak fotói és személyes tárgyai, valamint érdekes tárgyak mesélnek ennek a lenyűgöző helynek a történetéről. A ház, ahol a bolt található, szintén nagyon érdekes. Szép és mutatós homlokzata neogótikus stílusban épült. És közvetlenül a tető alatt van egy óra, amely óránként egy menetet játszik, és egy játékőrökből álló konvoj lovagol ki.

A belépőjegy 5 EUR-tól, a fakultatív vezetett túrák pedig 10 EUR-tól kezdődnek.

A csokoládé múzeuma Kölnben

Rangsor: 4.8

A kölni csokoládémúzeum

Az 1993-ban megnyitott Csokoládémúzeum a világ első csokoládémúzeuma. Németország 10 legnépszerűbb múzeumának egyikét a helyi Imhoff-Stollwerk cukrászcég nyitotta meg, amely 200 éve foglalkozik cukrászattal. A látványosság egy félszigeten található, egy hatalmas, modern, hajó alakú épületben, amely 2000 négyzetméteren terül el. A kölni múzeum kiterjedt gyűjtemény, a kiállítási tárgyak a csokoládé történetét mutatják be az elmúlt 3000 év során. A látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a legmodernebb automatizált gépeken megfigyeljék az édességkészítés folyamatát.

A múzeumnak több önálló részlege van – a csokoládékészítéshez használt trópusi növények üvegháza, csokoládégyár, cukrászda, amelyet a múzeum földszintjén található kis üzletben lehet megvásárolni, több száz kiállított tárggyal. A csokoládé történetével kapcsolatos, az aztékokig visszanyúló kiállítással egybekötött terem is található.

A hatalmas kétszáz kilogrammos szökőkút, amelyből folyékony csokoládé folyik, nagy érdeklődést vált ki a turisták körében. Több méter magas, a látogatók megmártózhatnak benne, és megkóstolhatják az édes terméket.

Belépőjegy: 12,5 EUR felnőtteknek, 7,5 EUR 6 év alatti gyermekeknek, családi jegy 2 felnőtt és 6 év alatti gyermek részére – 31,5 EUR. Köln saját idegenvezetéssel rendelkezik.

A Walraf-Richartz Múzeum Kölnben

Értékelés: 4.7

Wallraf-Richartz-Museum Köln

A Wallraf-Richartz-Museum nemcsak Köln, hanem Németország egyik legrégebbi és legnagyobb művészeti galériája. A múzeumot 1827-ben alapították, 1981-ben saját épületbe bővítették, majd 2001-ben költözött a jelenlegi kocka alakú kiállítótérbe. A gyűjtemény eredetileg a kölni egyetem rektorának kéziratokból, könyvekből, régi bankjegyekből és festményekből álló gyűjteményén alapult. Az üldöztetés idején a Walraf-Richartz-múzeumban gyűjtötték össze és őrizték meg a kölni iskola vezető egyházi művészeinek egyedülálló oltárképeit. A vallási gyűjtemény legjelentősebb és legrégebbi része a “Szent Ursula mártírhalála Köln városában”, amely a 14. század elején történt. A kiállítás a múzeum teljes földszintjét elfoglalja.

Az első emeleten Rembrandt, Rubens, Van Dyck és más művészek barokk kori festményeiből nyílik kiállítás. A 18. és 19. századi festményeknek szentelt negyedik emelet a német művészekre összpontosít. Az ötödik emeleten a 19. századi impresszionizmus korszakának kiállítása látható. A múzeum gyűjteménye a festményeken és szobrokon kívül több mint 70 000 pergamen miniatúrát, rajzot, vázlatot, grafikai tervet és egyebeket is tartalmaz..

A fő kiállításra a belépőjegyek ára 8,5 EUR-tól kezdődik.

Schnütgen Múzeum a Cecília templomban

Értékelés: 4.6

Museum Schneutgen a Szent Cecília templomban

A Schnütgen Múzeum a Szent Cecília templomban található. Maga a templom egy régi kölni nevezetesség, a román építészet gyönyörű példája, az épület körül számos lándzsaablakkal. A 10. századból származik, és érdemes meglátogatni mindazoknak, akiket érdekelnek a vallási ereklyék.

A Schnütgen múzeumkomplexum a nevét Köln egyik gazdag polgáráról kapta, aki itt állította ki értéktárgyakból álló gyűjteményét, köztük festményeket, gobelineket és dísztárgyakat. Napjainkban a kiállítási tárgyak hatalmas gyűjteményét mutatja be, amelyek többsége több mint 10 évszázados múltra tekint vissza. Vannak fa- és kőszobrok, ólomüveg és ékszerkészítés mesterművei, bonyolult textúrájú hímzésekkel díszített textíliák és finom elefántcsont figurák. A Schnütgen-kiállítás különlegessége, hogy a bemutatott művek szinte mindegyike vallási vonatkozású. A kiállított festmények különösen számos bibliai témát illusztrálnak. A múzeumban kiállítják azokat a ruhákat is, amelyeket a templom lelkészei viseltek a maguk idejében.

A normál jegyek ára 6 EUR, a kedvezményes jegyeké pedig 3,5 EUR.

Bier Museum Kölnben

Értékelés: 4.5

Bier Museum Kölnben

Az 1982-ben megnyitott Bier Museum felnőtt látogatóknak szóló múzeum. Autentikus bajor hangulat, kellemesen vidám zene és élénk beszélgetések a látogatók és a személyzet között. A hagyományos kölni sörkertekkel ellentétben a Sörmúzeumban 18 különböző sör közül választhat, köztük a híres Guinnessből, amelyet a német sörfőzés hagyományai szerint, autentikus recept alapján főznek. Vagy a Weihenstephaner Hefe Weissbier, amelyet a 11. században a weihenstephani kolostorban főztek.

A sörkóstolás mellett a turistáknak lehetőségük van egy csodálatos sörkiállítást is megtekinteni. A kiállítási tárgyak a sör történetéről szólnak. Ez különösen a legendás Gambrinus alakja, egy flamand mesefigura, akinek tulajdonítják a sörfőzés módszerének feltalálását Nyugat-Európában. Valamint címkék, reklámplakátok stb. gyűjteménye..

A múzeumba a belépés ingyenes, a sör ára pedig nem sokban különbözik a többi sörkertétől – átlagosan 1,50 euró. A látványosság naponta 14 órától.00 és 03 között.00.

Köln történelmi és kulturális látnivalói

Köln történelmi és kulturális látnivalói a város életének minden aspektusát tükrözik, a román kortól a 19. század elejéig. A kölni városháza egy olyan múzeum, amely betekintést nyújt a kölni emberek életébe, az építészetbe és a kölni történelmet meghatározó személyiségekbe.

Kölni városháza

Értékelés: 5.0

Kölni városháza

A kölni városháza első említése 1135 és 1152 között keletkezett dokumentumokban található. Azután épült, hogy a város városállammá vált. A városháza tornya, más néven a városháza, a céhek pénzén épült, késő gótikus stílusban. Az épület 5 emeletes, az alsó 3 négyszögletes, a felső 2 nyolcszögletes. A városháza jellegzetessége egy középkori Platz-Jabbeke-maszk faragott ábrázolása, amely minden órában kinyitja a száját és hosszú nyelvét kidugja, az óra harangjátékának kíséretében. A Régi Városházán nem kevesebb, mint 130 szobor és szobor található.

A városháza tornyát a második világháború alatt a bombázások súlyosan megrongálták, és szinte teljesen megsemmisült. Az 1950-ben megkezdett helyreállítása a helyi lakosság újjáélesztésére és regenerálására irányuló szándék szimbóluma. Minden kézműves, építőmester, kőműves és más mesterember összefogott, emlékezve céheik évszázados hagyományaira, és műhelyt hozott létre a “Város Házának” újjáépítésére. A toronyhoz 1569-ben pergola formájában egy melléképületet építettek. Szerzője, Wilhelm Fernukken építész a reneszánsz stílusban alkotta újra a városházát.

Hohenzollern-híd

Értékelés: 4.9

Hohenzollern-híd

A kölni Hohenzollern híd Köln másik nevezetessége. A látnivaló nem messze van a kölni dómtól és a vasútállomástól. Ez a híd, a katedrálissal együtt, alkotja a híres panorámát, amely felismerhető a városban és a képeslapokon, útikönyvekben és ajándéktárgyakon.

A Rajna két partját összekötő Hohenzollern-híd vasúti híd, de gyalogos zónákkal rendelkezik. A vasútvonalat és a gyalogos sétányt egy fémkerítés választja el, amelyet boldog párok által felakasztott “szerelemlakatok” ezrei lógnak. A kerítésen annyi lakat van, hogy a vonaton elhaladó emberek nem látják a Rajnát. Az ilyen “díszítések” összsúlya meghaladta a több tonnát, de a városi hatóságok nem távolítják el őket, kivéve, ha a kastélyok túl nagyok és akadályozzák a gyalogosok vagy a járművek mozgását.

A Hohenzollern-híd szintén történelmi jelentőséggel bír. Eredetileg a 20. század elején épült, a bejáratot normann tornyok díszítik (ma már lebontották). Az átkelő mindkét oldalán a Hohenzollern-dinasztia porosz és német uralkodóinak szobrai állnak. A híd kiszélesítése és a gyalogos- és kerékpársávok kiépítése teljesen megőrizte a műemlék építészeti jellegét.

Augustusburg kastély

Értékelés: 4.8

Augustusburg kastély

A Köln melletti Augustusburg vagy Rajna Versailles a rokokó építészet igazi gyöngyszeme. Az UNESCO Világörökség része is. Kelemen Ágoston érsek építtette 1725-ben. A csarnok belsejének befejező munkálatai évtizedekig tartottak, Európa legjobb kézműveseinek részvételével. Történelmileg többek között Napóleon, I. Vilmos, Schroeder, Shirak, Reagan és Clinton, II. Erzsébet királynő és Mihail Gorbacsov is megfordult a palotában. A fenséges épület ma nyitva áll a turisták előtt, de csak vezetett túrával közelíthető meg. Ugyanakkor a történelmi műemléket körülvevő buja barokk park kora reggeltől estig látogatható.

Olvasson tovább  A világ 25 legszebb vízesése

A palota megtekintése a nagy lépcsőházzal kezdődik, amely nagy hatást gyakorol a látogatókra. Gipsz és agyag keverékéből készült, de úgy néz ki, mintha értékes, valódi márványból faragták volna. A mennyezet lapos, de kupolásnak tűnik. Ezt az optikai illúziót a jellegzetes festmények és freskók hozzák létre. A palotában tett túra során megismerheti, hogyan szerveződött az udvari élet Németországban a 17. és 18. században.

Jegyár: 3,5 EUR-tól 19 EUR-ig.

Gürzenich koncertterem

Értékelés: 4.7

Gürzenich koncertterem

A Gürzenich koncertterem Köln egyik nevezetessége, amely Hitler fellépéseire emlékeztet. Az 1441 és 1452 között épült, gótikus stílusú építmény. Nagy, téglalap alakú építményként tervezték, minden sarkon egy-egy kis toronnyal. A falakon magas, keskeny keresztirányú ablakok, valamint két csúcsíves bejárat található az épület keleti oldalán. A boltívek fölött két szobor látható, amelyek Köln történelmi személyiségeit ábrázolják: Marcus Vipsanius Agrippa és Marsilius (a város alapítója és védelmezője).

A csarnokot széles körben használták náci gyűlések propaganda helyszínéül. De sajnos a fényűző belső terek a második világháború alatt nagymértékben elpusztultak, és nem lehetett visszaállítani eredeti állapotukat. A homlokzat erős, csenevész kőfalai azonban megmaradtak, és szinte teljesen épek. Egy felújítási és korszerűsítési időszakot követően, valamint egy modern üveglift beépítését követően az épületet koncert- és kiállítótérré alakították át. Most rangos művészeti kiállításoknak, szimfonikus és orgonakoncerteknek, valamint a világ minden tájáról érkező ismert énekesek és művészek előadásainak ad otthont. A csarnokot kongresszusi teremként és különböző kulturális események, diplomáciai és politikai találkozók központjaként használják.

Bayenturm torony

Értékelés: 4.6

Baynturm torony

A Bayenturm torony Köln egyik híres középkori védműve. Egy időben, 1220-ban, a városfal része volt. Kiválóan megőrzött és maradandó benyomást keltő. A 35 méter magas építmény a Rainauhafen sétányra néz. A falak 2,5 méter vastagok. A nyolcszögletű torony 2 emeletes. Többször elfoglalták és megostromolták, és tűzkárokat szenvedett. De sok más városfallal ellentétben megőrizte eredeti megjelenését, és kevés helyreállítást igényel.

A Bayenturmot a város 1288-as függetlenségének tiszteletére egy címer díszíti. Az épületben 1907-ben a város korai történetét bemutató múzeum kapott helyet. De a második világháború alatt a történelmi kincsek nagy része elpusztult… A torony belsejét 1992-ben teljesen felújították, ami több mint 5 millió márkába került a városnak. 1994 óta az alapítvány székhelye. A toronyba a belépés korlátozott, de a sétányon sétálva megcsodálhatja a fenséges, domináns külsőt.

Weisshaus – Köln mesterséges csodája

Értékelés: 4.5

Weisshaus - Köln ember alkotta csodája

A Weisshaus Köln “Fehér Háza”, a Sulzer kerület egyik legrégebbi, vízre épült kastélya. A monumentális épület szó szerint a folyó közepén található, egy szikladombon, mint egy szigeten. A vár hangulatos és meghitt középkori palota volt, a 14. században védelmi szerepet töltött be a Trier felől érkező támadásokkal szemben, és állandóan fenyegette a pusztulás veszélye. A kölni Weißhaus 957-ben a Szent Panteleimon testvériség apátjainak székhelye is volt. Ma a Weishaus magántulajdonban van.

Bár a látogatók nem látogathatják meg magát a kastélyt, amelynek teljes területe 743 négyzetméter.., semmi sem akadályozza meg, hogy megcsodálja bonyolult építészetét. Az épület klasszicista stílusban épült. A fehérre meszelt palotát pompás korlátok, tornyok és tornyok, valamint kovácsoltvas kapu díszíti. A toronnyal ellátott főtorony 4 emeletes. A turistákat két festői íves híd is vonzza, amelyek a Weisshaus sziklaalakzatot és a tározó két partján lévő nagy parkot kötik össze.

A kölni TV-torony

Értékelés: 4.4

A kölni TV-torony

A kölni TV-torony nemcsak a város, hanem az egész ország büszkesége. A Colonnius néven is ismert vasbeton torony Németország egyik legmagasabb tornya. A műemlék építésében néhány nagyon tehetséges német építész, Leonard Frits és Edwin Heile vett részt, akiknek neve országszerte ismert.

A tévétorony rekordidő alatt épült fel. 1978-ban kezdődött, és 1981-ben már használatba is vették az épületet, ünnepségek kíséretében. A kölni TV-torony majdnem 253 méter magas. 166 méteres magasságban volt egy kilátóterasz és egy kétszintes étterem. Később átépítették, így a torony magassága 14 méterrel nőtt. A kilátóterasz és az étterem azonban bezárt.

Az országos hírű kölni TV-torony látványos helyen található, ahol a városlátogatók és a turisták egyaránt élvezhetik a nagyszerű kilátást, és megpihenhetnek a mindennapi életből. A toronytól nem messze található egy park, ahol sétálni lehet a gyerekekkel.

Cranhaus Köln

Értékelés: 4.3

Cranhaus Kölnben

A Cranhaus egy modern szecessziós stílusú építészeti komplexum. Az építészeti együttes három magas lakó- és irodaépületből áll, amelyek az orosz “G” betű alakját formázzák. A kikötői toronydarukhoz hasonló egyedi formája miatt kapta a “daruház” nevet. Ráadásul az épületek a Rajna partján, közvetlenül Köln kikötőjében találhatók. Annak ellenére, hogy az épületegyüttes építése csak 9 évvel ezelőtt fejeződött be, a Cranhaus méltán tekinthető a város egyik szimbólumának. Az épületegyüttes központi eleme 2009-ben elnyerte a nemzetközi építészeti és formatervezési díjat, az Architecture Oscart. A MIPIM-díjakat a legjövedelmezőbb és legvonzóbb üzletközpont-beruházási projektek kapják.

A Kranhaus három épületből áll, mindegyik 17-19 emelet magas, több mint 60 méter hosszú, több mint 70 méter széles és több mint 33 méter széles. Két szerkezet modern irodaház, míg a harmadik lakóépület – luxuslakások és -lakások – lakhatási célokra használható. A modern német építészet e remekműve a kölni Rheinauhafen partján csodálható meg.

Hanenthorburg kapu

Értékelés: 4.2

Hanenthorburg kapu

A Hanenthorburg Köln városának egyik legpompásabb, pompás és masszív kapujaként ismert. A 13. század elején épült a város nyugati részén, és nemcsak védelmi célt szolgált. A méltóságok és neves vendégek ünnepélyes köszöntésére használták őket. Ezen a kaputornyon keresztül haladtak a római császárok a kölni dóm felé, hogy a bölcsek ereklyéi előtt tisztelegjenek. A Hanenthorburg volt Aachen császári város főbejárata is. A kapu harmadik funkciója az, hogy tornyaiban bűnözőket tartottak fogva, például a híres Adolf Clarenbachot, akit a reformációban vádoltak meg. Az újkori történelemben a Hanenthorburg a város történelmi múzeumaként, később pedig művészek kiállítótermeként szolgált.

A hanenthorburgi kapu arról is híres, hogy a mai napig szinte változatlan, hiteles formában maradt fenn. A két toronyból és középen egy boltívből álló impozáns építményre pillantva el lehet képzelni, milyen nagyszerű volt Köln a középkorban, és milyen jól védve volt az ellenséges támadásoktól.

Szent Gereon malma

Értékelés: 4.1

Szent Gereon malma

A Szent Gereon-malom a kölni függönyfal kevés megmaradt szakaszának egyike. A helyiek gyakran általánosságban használják a nevet egy hatalmas, a középkorból származó kőépítményre. A falazat több mint 100 méter magas, és maga a “malom” az erőd egyik tornya, kissé átalakítva. A versailles-i békeszerződés után szinte az összes kölni bástyát lebontották, de az egyiket szélmalommá építették át. Nevét a közeli Szent Gereon katolikus templomról kapta, amelyet a Kr. u. 4. században emeltek..

A második világháború során Köln kulturális műemlékeinek 95 százaléka megsérült, és ez alól a malom sem volt kivétel. 1954-ben azonban Hans Schilling építész felújította a helyszínt.

A Szent Gereon-malom nagy történelmi értékkel bír és a turisták számára is érdekes. De azok, akik eljönnek megnézni, nem kerülhetik el a közeli parkot. A parkot a náci rezsim áldozatainak szentelték. A fő emlékmű egy bronzszobor, amely egy halott gyermeket karjában tartó anyát ábrázol.

Bottmühle torony Kölnben

Értékelés: 4.0

Bottmühle torony Kölnben

A Bottmühle-torony német műemléki védettség alatt álló épület. A középkorban épült a Kecske malom néven ismert fából készült malom helyén, és a mai napig kiválóan megmaradt. Egy ötven védelmi építményből álló komplexum része volt, amelyet fal és 12 kapu kötött össze. Az épületet a neves építész, Alessandro Pasqualini tervezte. A Bottmühle-torony sokáig Európa legjobb védelmi komplexumának része volt. Köln e tekintetben még Párizst is felülmúlta, mivel tökéletesen védve volt a külső behatolás és támadás ellen. Az épület azonban 1835-ben magántulajdonba került. Az épület azonban 1911-ben ismét az állami alapba került, és a város része lett.

A Bottmühle-torony a középkor igazi gyöngyszeme. Történelmi értéke abban rejlik, hogy a számos háborúban alig sérült meg, tökéletesen megőrzött építészeti műemlék, amely a város fölé magasodik, és félelmet, tiszteletet és csodálatot ébreszt. Ma a Sokol Ifjúsági Szövetségnek ad otthont a Bottmühle, de a turisták ingyenesen megcsodálhatják az ősi látványosságot.

Gyermekeknek szóló oldalak

Sok turista és utazó látogat el Kölnbe gyerekekkel. Kifejezetten a város ilyen vendégei számára a szakértők összeállítottak egy listát a látnivalókról, ahol sem a 4 éves gyerekek, sem a tizenévesek, sem a felnőtt társaik nem fognak unatkozni.

Olvasson tovább  Gibraltár 20 legjobb látnivalója

A Flora Botanikus Kert

Értékelés: 5.0

Botanikus kert növényvilága

A kölni Flora, Európa egyik első botanikus kertje. 1864-ben nyitották meg, az azonos nevű park északi részét kertté alakították át. A kert területe 11,5 hektár. A turistáknak, különösen a kisgyermekes turistáknak azonban nem kell végigsétálniuk rajta, mivel a Bimmelbahn kirándulóvonattal vezetett túrát tartanak.

A kert több tematikus területre oszlik. Ilyen például a mediterrán kert és az aromapark, a kacsákkal teli tó, a parasztkert, amely gazdag növénykollekcióval rendelkezik, amelyet élelmiszerként és az állatok etetésére használnak. Az Alpinum területe pedig gazdag hegyi növényekben, több mint 2000 fajjal – bokrok, fűszernövények és virágok. Mindent egybevetve a kölni botanikus kert a botanika valóságos enciklopédiája. Ezért nem csak a szabadtéri szerelmesei jönnek ide sétálni, hanem a növények iránt érdeklődők is. A kertben rendszeresen rendeznek tematikus virágkiállításokat, például kaméliákat, amelyek még a hidegben is virágoznak.

A kert teljesen parkosított, saját infrastruktúrával – szabadtéri kávézókkal és ülőhelyekkel, szökőkutakkal és szobrokkal, padokkal és fedett üvegházakkal – rendelkezik. Ingyenes belépés.

Az Odüsszeum, egy interaktív múzeum gyerekeknek és fiataloknak

Értékelés: 4.9

Odysseum interaktív múzeum gyerekeknek és fiatal felnőtteknek

A kölni Odüsszeum egy olyan hely, ahol meg lehet és meg is kell érinteni a műtárgyakat. Ez egy nagyszerű hely a szórakozásra, kísérletezésre és kalandra. A múzeumkomplexumban hihetetlen felfedezéseket tehet, csodálatos dolgokat tudhat meg, mindent saját szemével láthat, és még rendezvényeken is részt vehet. Az Odysseum az egyetlen ilyen jellegű múzeum Németországban.

Az ifjú felfedezők és idősebb korosztályuk látványos kirándulásra indulhatnak, amelynek során több mint 200 különböző tematikus állomáson vehetnek részt. A biológia, a történelem, a földrajz és sok más terület szerelmesei sok érdekességet találhatnak az állatkertben. Ez az állatkert a földi élet különböző korszakait mutatja be, a neandervölgyiektől az űr meghódításáig. Tegyen egy igazi űrhajós szimulátort, vagy repüljön repülővel a kölni dóm felett. Érdekes, informatív, hasznos, szórakoztató: így lehetne jellemezni a kölni Odüsszeumban tett látogatást.

Belépő: 16 EUR felnőtteknek, 8 EUR 4-17 éves gyerekeknek, 44 EUR családoknak (2 felnőtt + 2 gyerek).

A kölni állatkert

Értékelés: 4.8

A kölni állatkert

A kölni állatkert kötelező látnivaló a gyerekeknek. A mindössze 20 hektáros területen fekvő állatkert évente akár 2 millió turistát és látogatót is fogad, és az egyik legfontosabb helyi látványosság.

A kölni állatkert 1860-ban épült, két háborút és egy válságot is túlélt, de sikerült megőrizni az eredeti kölni állatkert kinézetét, amellyel épült. Az állatkert fejlett állattartási rendszerrel rendelkezik. Nem fogsz látni egyetlen rácsot sem. “Az állatkerteket csak sövények, vízzel teli árkok és kis kerítések választják el a közönségtől. Az állatok jól érzik magukat, a látogatók pedig biztonságban vannak. Az Elefántáriumban múzeumot építenek, az Akvárium, a Vízilóház átlátszó medencével, a Terrárium, a Rovarárium és a Dzsungelpálya pedig nyitva áll a nagyközönség előtt. A kölni állatkert fő látványossága a majomhegy, amelyet nagy majmok népesítenek be.

A jegyek ára 9 EUR és 19,5 EUR között mozog, a 4 év alatti gyermekek pedig ingyenesen látogathatják a kölni állatkertet.

Az óceanárium Köln közelében

Értékelés: 4.7

Ócenárium Köln közelében

Egy másik látnivaló Köln közelében, amelyet érdemes meglátogatni a gyerekekkel, az Ócenárium. Kialakítása egyedülálló, mivel a látogatókat egy hatalmas alagút fogadja, panorámaablakokkal és tapintható falakkal. Az akváriumban több mint 2000 tengeri állat, hal, puhatestű és más tengeri élőlény él. Bizonyos órákban a látogatók csatlakozhatnak a “vendégek” etetéséhez.

Az óriási óceanáriumban a látogatóknak egyedülálló lehetőségük nyílik arra, hogy testközelből ismerkedjenek meg a Vörös Listán szereplő halakkal és a víz alatti világ más képviselőivel. Vannak ritka vagy veszélyeztetett állatfajok is, például puhatestűek. Meglepő módon az óceanárium olyan jó körülményeket biztosít, hogy tökéletesen szaporodnak. Harminc különálló víztartály áll a nagyközönség rendelkezésére, amelyekben angolnák, murénák, polipok és még hatalmas cápák is élnek. Az akvárium fénypontja a dinoszauruszokról szóló állandó kiállítás. A helyszín oktatási túrákat kínál, így a gyerekek és szüleik sokat tanulhatnak a víz alatti élőlényekről, szokásaikról, személyiségükről, viselkedésükről és étkezési szokásaikról.

A jegyek ára 11,96 EUR és 14,95 EUR között mozog; a 3 éves kor alatti gyermekek ingyenesen léphetnek be.

A “Fantasyland” komplexum

Értékelés: 4.6

A Fantasyland komplexum

Disneyland-szerű szórakoztató komplexum, Kölntől nem messze. A parkot a 00-as évek elején egész Németország legjobb vidámparkjának választották, és érdemes meglátogatni gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A rekreációs komplexum több mint 28 hektáros területen fekszik, és évente mintegy 2 millió turistát, belföldi és helyi látogatót vonz.

A Fantasyland komplexum népszerűségének alapja a szabadidős területek és attrakciók széles választéka, a nagy sebességű lovaglások. A látogatókat a Brandenburgi kapu másolata fogadja, és a területen belül elmerülhet egy nyaralás vagy egy adott történelmi időszak egyedülálló hangulatában. A régi Berlin, a régi Mexikó, a vadnyugat, Kína városa és Mexikóváros csak néhány a tematikus területek közül, amelyekre a vidámpark fel van osztva.

A csillagászok és az űrrajongók számára külön terület áll rendelkezésre, ahol interaktív utazást tehetnek a Tejútrendszerben. A legmodernebb vizuális és akusztikai effektek a világűrben való tartózkodás valósághű benyomását keltik. Azok számára, akik a nyugodt nyaralást részesítik előnyben, csónakázási lehetőséget kínálunk.

A jegyek ára 42,5 EUR-tól kezdődik, négyéves korig a gyermekek és a születésnaposok számára ingyenes.

Siebengebirge Natúrpark

Értékelés: 4.5

Siebengebirge Natúrpark

A Siebengebirge egy vulkanikus eredetű magashegység a Rajna jobb partján, amely több mint 40 csúcsból áll, köztük a 7 legnagyobb csúcsból – amelyről a régió a nevét kapta. A nemzeti park területén a Kr. u. első század óta nem bányásztak építőanyagokat és ásványi anyagokat.. A parkban kőfejtés folyt, amelyet világi és egyházi épületek, nevezetesen a kölni dóm építéséhez használtak fel. A 19. században már nem bányásztak építőanyagokat és ásványi anyagokat a területen. A Siebengebirge 1956-ban vált hatalmas természetvédelmi és természetvédelmi területté, és ma Németország egyik legrégebbi parkja és az ország egyik legkedveltebb turisztikai látványossága.

A Siebengebirge szoborpark 4800 hektárnyi területet foglal magában, nem csak erdős hegyeket és túraútvonalakat. A környéken minden megtalálható, ami egy egész napos vagy hosszabb családi nyaraláshoz szükséges – padok, piknik- és grillezőhelyek, kávézók, szállodák stb.. A Petersberg-hegyen található egy csodálatos, fenséges építmény, amely egy Disney-rajzfilm kastélyára emlékeztet – a hivatalos látogatók fogadására szolgáló kormányzati rezidencia. A Siebengeberg régióban számos egyedi látnivaló található, például a Heisterbach-kolostor romjai.

Szoborpark

Értékelés: 4.4

Szoborpark

A szoborpark egy ellentmondásos és érdekes látványosság. 1997-ben alapították a Stoffel család gyűjtői és galériásai. A park jellegzetessége, hogy nincsenek régi vagy egyszerűen ismerős szobrok, még a lakosok számára sem. A kiállítás néhány évente teljesen megújul. A kortárs szobrászok önkifejezésének helyszíne, amely teljesen alkalmas a feltörekvő művészek számára, hogy letegyék névjegyüket.

A Szoborpark egy olyan területen található, amelyet burjánzó öreg fák szegélyeznek. Különböző absztrakt kompozíciók, bizarr geometriai alakzatok és furcsa, de vonzó avantgárd technogén díszítések lappanganak, vagy éppen merészen mutatnak. A parkban német és külföldi művészek alkotásai láthatók. A látogatók a modern szobrok széles választékát ismerhetik meg. Egyszerre általában több mint 30 alkotás van kiállítva. A kiállítási tárgyak művészeti és kulturális értéke folyamatos vita tárgyát képezi a kölni közösségen belül. A kompozíció ellentmondásos jellege ellenére több mint 15 éve sikeresen működik, sok turistát vonz, és kétségtelenül a város egyik nevezetessége.

A kölni szoborparkba ingyenes a belépés.

Karneváli szökőkút a Gülich téren

Értékelés: 4.3

Karneváli szökőkút a Gulich téren

Nézze meg a Gülich téren található karneváli szökőkutat a híres kölni városháza felé vezető úton. A Gülich tér kicsi, mondhatni aprócska, de mindig zsúfolt turistákkal, így nehéz eltéveszteni a látványosságot.

Egykor egy kalapos és családja lakott itt, és itt született a fia, Nicholas, aki híres korrupcióellenes aktivista lett. Ő és harcostársai először többséget szereztek a városi tanácsban, majd letartóztatták és kivégezték őket. A Gülich család házát lebontották, és nem építettek helyette új lakásokat. A ház helyén egy szégyenoszlopot állítottak, majd amikor Miklóst rehabilitálták, hősként ismerték el, és szoborként díszítette a városházát, a téren szökőkutat emeltek. A szökőkútból kicsorduló vízsugarak mintha sírva fakadnának a kivégzett hősért.

Pedig az attrakciót azért állították fel, hogy megemlékezzenek a kölni karneválról, az “Indiai csütörtökről”. A kölni matriarchátus teljes lendületben van: a férfiak elveszítik nyakkendőjüket, és pontosan és teljes mértékben meg kell felelniük a nők kívánságainak. 1825-ben Johann Wolfgang von Goethe meglátogatta a karnevált, és verset írt, amelyet később a szökőkút tövében helyeztek el.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: