A 10 legveszélyesebb aktív vulkán

A vulkánok két kategóriába sorolhatók: kialudt és aktív vulkánok. Az előbbiek már régen megszűntek létezni, és nem jelentenek veszélyt; az utóbbiak potenciális veszélyt jelentenek a közelben élőkre. Egy hegy, ahol évtizedek óta egy kis füst gomolyog, hirtelen felébredhet, hogy ezer fokosra vagy még magasabbra hevített lávatonnákat dobjon ki, amelyek egész városokat temethetnek maguk alá. A kitörés során nagy mennyiségű mérgező vulkáni hamu és füstfelhő szabadul fel, amely hosszú időre eltakarja a napfényt. Az ókori római Pompeji városa, amely a Vezúv kitörésekor teljesen elpusztult, kiváló példa arra, hogy egy aktív vulkán milyen komoly veszélyt jelenthet. De ez korántsem a legrosszabb forgatókönyv. Körülbelül 70 000 évvel ezelőtt egy kitörés az indonéziai Szumátra szigetén kénesőt okozott, amely körülbelül egy évtizeden át hullott a bolygón, és az ezt követő jégkorszak egyik fő oka volt. Ma mintegy hatszáz aktív vulkán van, amelyek tevékenységét a tudósok folyamatosan figyelemmel kísérik. Nézzük meg, mely vulkánok számítanak a legveszélyesebbnek!.

A Föld legveszélyesebb aktív vulkánjai

Jelölés hely név Értékelés
A Föld legveszélyesebb aktív vulkánjai 1 Merapi 4.1
2 Sakurajima 4.2
3 Aso 4.3
4 Popocatépetl 4.4
5 Etna 4.5
6 Vezúv 4.6
7 Mauna Loa 4.7
8 Galeras 4.8
9 Nyiragongo 4.9
10 Krakatoa 5.0

Merapi

Értékelés: 5.0

Merapi

A Merapi Indonézia legfiatalabb jávai vulkánja. Yogyakarta városához közel található, és 2914 méteres magasságban fekszik. A Merapi név “tüzes hegyet” jelent, és a vulkán elég jól megfelel ennek a meghatározásnak. A csúcsáról szinte naponta füstfelhő száll fel, emlékeztetve a hegy alatt leselkedő veszélyre. és évente néhányszor kisebb lávafolyások törnek elő. A Merapi történetében számos nagy kitörés történt, például az, amely a XI. század elején majdnem elpusztította a Mataram királyságot. 1673-ban egy hatalmas vulkánkitörés elnyelt több települést Jáván, és több tucat folyó útját terelte el. Az 1906-os kitörést egy robbanás kísérte, amely szétzúzta a kúp épségét. Szemtanúk beszámolói szerint a robbanás fülsiketítő hangja több száz kilométerre hallatszott. A következő nagy kitörésre 1930-ban került sor, és 1300 helyi lakos halt meg. A Merapi legutóbb 2010 végén csapott le. 350 000 embert sikerült időben evakuálni a félszigetről, köszönhetően a szükségállapot időben történő kihirdetésének. Sajnos több mint 350 lakos figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést, és meghalt, amikor a piroklasztikus áramlás elkapta őket.

Sakurajima

Értékelés: 4.9

Sakurajima

Sakurajima vulkán Japánban, az Osumi-félszigeten. Területe 77 négyzetkilométer, legmagasabb csúcsa 1117 kilométerre emelkedik a tengerszint fölé. A vulkán körülbelül 13 000 évvel ezelőtt keletkezett. A Sakurajima legnagyobb kitörése 1914-ben történt. Korábban Osumi egy különálló sziget volt, de a szorosba ömlő lávafolyamok a nagy japán Kjúsú szigethez kapcsolták, így félszigetté vált. A kitörést rengések kísérték, amelyek 35 ember halálát okozták. A vulkán 1955 óta folyamatosan aktív. A legutóbbi jelentős kitörés 2013-ban volt, amikor a Szakuradzsima mintegy ötezer méter magas hamuoszlopot dobott ki. a vulkán 1-es veszélyességi kategóriájú, a lejtőin tudományos megfigyelőállomással és a kráter folyamatos videokamerás megfigyelésével. A hegy lábánál fekszik Kagoshima városa, amelynek lakossága körülbelül 680 000 fő. Lakosai megszokták a rendszeres vészhelyzeti evakuálási gyakorlatokat, és a városnak számos speciális óvóhelye is van, ahol veszély esetén menedéket lehet találni. A potenciális veszélyek ellenére a vulkán eddig több jót tett, mint rosszat, évente akár 40 millió turistát is vonz, akik számára a múltbeli kitöréseknek szentelt kiállítási központot és a hegy lejtőin lévő kilátóteraszokat is kialakítottak.

Olvasson tovább  A bolygó 7 leggyorsabb futója

Aso

Értékelés: 4.8

Aso

Az Aso egy aktív vulkán Japánban, Kumamoto prefektúrában, Kyushu szigetének középső részén. A pleisztocén során alakult ki. A kaldera átmérője 24 kilométer, területe több mint 250 négyzetkilométer, és a legnagyobb a világon. A vulkánnak összesen öt csúcsa van, a legmagasabb, a Takadake 1592 méter magasra emelkedik. Ezek közül csak egy aktív, az 1323 méter magas Nakadake. A Kr. u. hatodik századtól a 2010-es évekig összesen 165 kitörés történt. Három ember meghalt és 11 megsérült egy 1979-es szilárd szikla kitörésében. 1997-ben egy kén-dioxid gázkibocsátás két turista halálát okozta. 1980-tól napjainkig mintegy 70 embert mérgeztek meg a mérgező gázok. Az Aso legutóbbi aktivitása 2011-ben volt, amikor a hamu 1800 méter magasra emelkedett. Azóta a műszerek mintegy két és félezer utórengést regisztráltak a környéken. A vulkán veszélyei ellenére Aso egy városnak és több kisebb falunak ad otthont, és akár 80 000 ember is él a közvetlen közelében. Füstölgő vulkán és festői környéke sok turistát vonz. Meglátogathatják az Aszónak szentelt múzeumot, felmászhatnak a csúcsra, és még a 125 méter mély Nakadake-kráterbe is betekinthetnek.

Popocatépetl

Értékelés: 4.7

Popocatépetl

Az aktív Popocatepetl vulkán a mexikói Puebla államban emelkedik, mindössze 64 kilométerre az ország fővárosától, Mexikóvárostól. A vulkán hosszú, nehezen kiejthető neve azték nahuatl nyelven azt jelenti: “gőzölgő hegy”. Csúcsa 5452 méteres tengerszint feletti magasságával Mexikó második legmagasabb csúcsa. Körülbelül 730 000 évvel ezelőtt alakult ki. Az azték feljegyzések szerint az első jelentős kitöréseket a 14. század közepén észlelték. Azóta 25 nagyobb láva kitörés történt. Az elmúlt 70 évben magas aktivitást regisztráltak. 2005-ben a kráter belsejében bekövetkezett robbanás lávafolyamot indított el a lejtőkön. 2019-ben a Popocatépetl egy öt kilométer magas füst- és hamuoszlopot vetett fel. Hasonló, de csak három kilométer magas kitörésre került sor 2020 januárjában. Folyamatos felügyelet alatt áll, hogy egy nagyobb hirtelen kitörés esetén katasztrofális legyen. A csúcs közelében közel 20 millió ember él, és a Popocatépetl-t rengeteg turista látogatja a világ minden tájáról. Ez utóbbit az magyarázza, hogy bár veszélyes, a vulkán hihetetlenül szép, és a lejtőkön 14 16. századi kolostor található, amelyeket az első spanyol misszionáriusok építettek.

Etna

Értékelés: 4.6

Etna

Az Etna Olaszország legnagyobb vulkánja, 1200 négyzetkilométeres területű. A kúp alakú csúcs 3369 méter magas, ezzel az Etna a legmagasabb az összes aktív európai vulkán közül. Szicília keleti részén található, Messina és Catania közelében. A vulkán körülbelül 500 000 évvel ezelőtt keletkezett, és a fő kráteren kívül több száz mellékkráterrel rendelkezik. Az Etna egyik legnagyobb kitörése 122-ben volt, amikor a láva elpusztította Catania nagy részét. Az 1169-es kitörésnek akár 15 000 ember is áldozatul eshetett. Egy másik nagy és halálos kitörés 1669-ben több tízezer cataniai házat borított el, 15 kisebb települést pusztított el, és legalább 15 000 ember életét követelte. A vulkán ma is nagyon aktív, az elmúlt tíz évben öt alkalommal tört ki. A legnagyobb 2015-ben volt, amikor a cataniai nemzetközi repülőtér bezárására kényszerült. De mindez nem akadályozza meg a helyieket, akik az Etna közelében élnek. A lejtőkön a talaj nagyon termékeny, köszönhetően a gyakori kitörések által termelt ásványi anyagok bőségének. A termesztés hatalmas – a hagyományos szicíliai szőlőtől a narancsig és a gránátalmáig. Az Etna, sok más vulkánhoz hasonlóan, népszerű turisztikai látványosság, évente több ezer látogatót vonz. Két síközpont aktív télen.

Olvasson tovább  Leonardo da Vinci 10 legjobb találmánya

Vezúv

Értékelés: 4.5

Vezúv

Olaszország három aktív vulkánjának egyike, és az egyetlen a kontinentális Európában. A Vezúv Olaszország déli részén, Nápolytól 15 km-re található. Csúcsa 1280 méter magas. A vulkán körülbelül 25 000 évvel ezelőtt keletkezett a litoszféralemezek ütközése következtében. A hírhedt Vezúv kitörés Kr. u. 79-ben körülbelül egy napig tartott, és elpusztította Pompeji nagyvárosát és két kisebb települést. A halottak pontos száma még mindig bizonytalan, mivel a régészek még mindig találnak maradványokat a vastag, helyenként akár nyolc méter magas láva- és hamuréteg alatt eltemetve. Egy másik súlyos kitörés 1805-ben történt. Nápoly részleges pusztulását okozta, és az áldozatok száma 26 000 körül volt. A vulkán 1944-ben is megmutatta magát lávafolyamokkal, amelyek elnyelték Massa és San Sebastiano városokat. Akkoriban 27 halálos áldozat volt. Most gyenge, de tartós fumarikus aktivitás van a Vezúvon. A vulkán körül több mint egy évszázada tudományos megfigyelőközpont működik, így ez a világ legtöbbet tanulmányozott vulkánja. A híres vulkán és Pompeji városának ásatásait rengeteg turista, régész és tudós látogatja, ez a régió legnépszerűbb látványossága.

Mauna Loa

Értékelés: 4.4

Mauna Loa

A Mauna Loa egy aktív pajzsvulkán, Hawaii második legmagasabb vulkánja. Csúcsa 4169 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A név hawaii nyelven “hosszú hegyet” jelent. A víz alatti részével együtt ez bolygónk legnagyobb vulkánja, amely 80 ezer köbkilométernyi területet foglal magában. A Mauna Loa körülbelül 700 000 évvel ezelőtt alakult ki, de csak 300 000 évvel később emelkedett ki a vízből. A vulkán Hawaii szigetének közepén, egy nemzeti parkban található. A tudósok becslése szerint 200 000 évvel ezelőtt tört ki először. Ezek közül a legnagyobb feljegyzett kitörés 1950-ben történt, amely teljesen elnyelte Joaquinu Moca falut, és részben elpusztított számos környező falut. A hawaii típusú kitörést a folyékony láva masszív kiáramlása jellemzi, amely nem termel hamut vagy felhevült vulkáni gázt. A 19. század eleje óta több mint 40 alkalommal tört ki. A szomszédos Kilauea vulkán lejtőjén található egy tudományos obszervatórium, amely több mint száz éve figyeli a Mauna Loát. A tudósok szerint a 2002 óta megnövekedett szeizmikus aktivitás arra utal, hogy a közeljövőben kitörés várható.

Galeras

Értékelés: 4.3

Galeras

Galeras, egy aktív vulkán Kolumbiában, Pasto városának közelében. A bennszülöttek Urkuninának nevezték el, ami azt jelenti, hogy “tűzhegy”. A hegy 4.276 méter magasra emelkedik, és az alján 20 kilométer átmérőjű. Ez az ország legnagyobb és legaktívabb vulkánja. A tudósok szerint majdnem egymillió évig volt aktív. Az elmúlt hét évezredben legalább hat nagyobb kitörés volt, és nagyon sok kisebb. 1993-ban a vulkáni tevékenység hirtelen megnövekedése kilenc embert ölt meg: hat vulkanológust és három turistát. Galeras szinte folyamatosan füstöl, mintegy félmillió embert tartva életben, Pasto városában. A legnagyobb veszély azonban a Loa-hegy lábánál fekvő falvak lakóit fenyegeti. A hatóságoknak azonnal evakuálniuk kellett mintegy nyolcezer embert a területről, miután a tudósok 2006-ban egy lehetséges kitörést jósoltak. 2010-ben egy másik fenyegetés miatt kilencezer lakos kényszerült elhagyni otthonát. Galeras viszont a nemzeti parkkal együtt, amelyben áll, egy helyi nevezetesség, amely elősegíti a turizmust a térségben.

Olvasson tovább  9 a ma létező legszokatlanabb vallások közül

Nyiragongo

Értékelés: 4.2

Nyiragongo

Afrika legveszélyesebb vulkánja a Kongói Demokratikus Köztársaságban található, a Kivu-tótól 20 kilométerre északra. Magassága eléri a 3470 métert. A vulkán nagyon aktív: csak 1882 óta 34 kitörés történt. A legnagyobb 2002-ben történt, amikor hatalmas mennyiségű láva szabadult fel, amely helyenként akár egy kilométer széles áradatokban terült el a környező vidéken. Az időben végrehajtott evakuálás 400 000 lakos életét mentette meg, de nem sikerült teljesen elkerülni az áldozatok számát – a mérgező füst és az összeomlott épületek 147 ember halálát okozták. A lávafolyam több falut és Goma városának 15 százalékát elpusztította, közel 350 000 embert hagyva hajléktalanná. Napjainkban a vulkáni tevékenység a hatalmas, akár két kilométer széles kráter mélyén fortyogó lávára korlátozódik. A Nyiragongo lávató a legnagyobb a világon, hőmérséklete meghaladja az 1000 Celsius-fokot. Időnként tüskék vannak benne, amelyek magassága 7 és 30 méter között változik. a vulkán belsejében lévő láva kémiai összetétele nagyon folyékony, és egy esetleges kitörés esetén közel száz kilométeres óránkénti sebességgel mozoghat lefelé a lejtőkön. A Nyiragongót szeizmográfokkal és webkamerákkal figyelik, de a veszély továbbra is valós, mert a vulkán kiszámíthatatlan. A Krakatoa-t a vulkanológusok még mindig kevéssé tanulmányozzák, és egészen a közelmúltig a KDK keleti részén zajló katonai összecsapások miatt nem volt lehetőség tudományos tevékenységre.

Krakatoa

Értékelés: 4.1

Krakatoa

az indonéziai Krakatoa sztratovulkán a történelem előtti idők óta aktív, és felelős a Szunda-szoros kialakulásáért. Az 1883-as kitörésnek volt a legnagyobb hatása. Az akár 200 megatonnás TNT-egyenértékkel felérő robbanás elpusztította a vulkán 2000 méter magas kúpját, és elpusztította a sziget nagy részét. A keletkező lökéshullám olyan erős volt, hogy sok tetőt levitt, fákat döntött ki és ablakokat tört ki az ablakokból, még 150 kilométerre az epicentrumtól, Jakartában is. A kitörés katasztrofális, több mint 30 méter magas szökőárat okozott, amely végigsöpört a közeli szigeteken. Csaknem háromszáz települést sodort el az óceán, és különböző becslések szerint 36 000 és 80 000 közötti lakos vesztette életét. A vulkán szeizmikus aktivitása további hat hónapig tartott, ami hozzájárult a globális átlaghőmérséklet 1,2 fokos csökkenéséhez. Több mint 40 évvel a robbanás után a Krakatau helyén egy új vulkán alakult ki, amelyet a helyiek Anak Krakataunak neveztek el. Az állandó kisebb kitöréseknek köszönhetően évente körülbelül 7 méterrel nőtt, amíg 2018-ban össze nem omlott a kúpja, és a 400 méter magas hegyet 110 méterre nem csökkentette. A szökőár 429 ember halálát okozta. Az indonéz hatóságok ezután másfél kilométeres körzetben lezárták a Krakatoa környékét a látogatók elől, és a vulkán három kilométeres körzetében megtiltottak minden települést.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: