A világ 10 legveszélyesebb rovara

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak vagy vásárlási ajánlásnak. Vásárlás előtt kérjen szakmai tanácsot.

Rovarok – az állatok legnépesebb és legváltozatosabb osztálya, a tudósok szerint csak körülbelül kétmillió faj van ezekből a lényekből, és alaposan tanulmányozott közülük csak egy kicsit több mint hatszázezer faj. Bolygónk minden szegletében élnek, gyakran az emberek szomszédságában, vagy akár az épületek és emberi lakások belsejében is megtelepednek. E rovarok némelyike meglehetősen ártalmatlan; mások meglehetősen veszélyesek, vagy azért, mert erős mérgek, vagy azért, mert halálos betegségeket terjesztenek. Íme ennek az osztálynak tíz képviselője, akikkel való találkozás nem hoz semmi jót az embereknek.

A világ legveszélyesebb rovarainak áttekintése

Jelölés hely: név értékelés
A világ legveszélyesebb rovarainak besorolása 10 Golyó hangya 4.1
9 Patkány bolha 4.2
8 A triatomin bogár 4.3
7 Afrikanizált méh 4.4
6 A lepke hernyója 4.5
5 Ázsiai óriásdarázs 4.6
4 A vörös tűzhangya 4.7
3 Lonomia 4.8
2 Cecelégy 4.9
1 Maláriás szúnyogok 5.0

A golyós hangya

Értékelés: 4.1

A golyós hangya

Az egyik legnagyobb hangya, a paraponera clavata Dél- és Közép-Amerikában él Nicaraguától Paraguayig. Leggyakrabban nedves esőerdőkben található. A csigahangyák nagy, néhány száz egyedből álló kolóniákban élnek. Az ázsiai óriásdarázs általában fákon fészkel, de néha a fák ágain is épít fészket. A rovar neve pontosan illusztrálja a harapás utáni érzést, amely intenzitásában a golyó okozta sokkhoz hasonlítható. A Schmidt-skála szerint a csigaharmat az első helyen áll a csípőerő tekintetében. Napos hangyának is nevezik, mivel a fájdalom a harapás területén legalább egy napig érezhető, néha a végtag ideiglenes bénulásával jár együtt. Ezt a hatást a támadás során beadott neuraliptikus poneratoxin, egy méreg okozza. Érdekes, hogy néhány brazil indián törzsben a beavatási rítus során a törzs fiatal tagjainak tíz percet kell tölteniük kesztyűben, amely e hangyák szőtt csípéseit tartalmazza, csak akkor tekinthetők felnőtt férfiaknak.

Patkány bolha

Értékelés: 4.2

Patkány bolha

Az összes bolhafaj közül a patkánybolha a legveszélyesebb, mivel a pestisbacillust hordozza, és egyik állatról a másikra továbbítja. A rovarok többször is szörnyű szerepet játszottak a történelemben: hozzájárultak a kórokozó baktériumok széles körű elterjedéséhez a 12. századi jusztiniánuszi pestis idején, amely becslések szerint 100 millió ember halálát okozta, valamint a 14. század közepén kitört fekete halálhoz, amely Európa lakosságának közel egyharmadát megölte. A pestisbaciluson kívül olyan káros baktériumokat is közvetítenek, amelyek agyvelőgyulladást, tularémiát és más veszélyes betegségeket okoznak. A patkánybolha harapása nemcsak a fertőzés veszélyét hordozza magában, hanem hosszan tartó fájdalmas viszketés, fejfájás, testhőmérséklet-emelkedés is kíséri.

Olvasson tovább  A világ 10 leggyorsabb vonata

Triatomine bug

Értékelés: 4.3

Triatomine bug

A triatominabogár fő élőhelye Dél- és Közép-Amerika, de a növekvő turizmus és a kivándorlás miatt az USA több államában is elterjedt. Ez a rovarfaj néha Európa, Afrika és Ázsia forró régióiban is megtalálható. Mivel vérrel táplálkoznak, előszeretettel telepednek meg emberi lakások közelében, különösen, ha azok könnyen áthatolható lakások, például nádfedeles vagy földkunyhók. A “csókolózó bogarak” elnevezést azért kapták, mert az alvó embert az ajkán szokták megharapni, mert könnyebben csípnek, mint a bőrt. A rovarok ajkaihoz vonzódik a légzés közben kibocsátott hő is. Maga a csípés nem veszélyes, csak duzzanatot és átmeneti fájdalmat okoz, de a triatominus poloska egy élősködő egysejtű organizmus vektora

ypanosoma cruzi. A fertőzötteknél fokozatosan kialakul a Chagas-kór, ami leggyakrabban szívelégtelenséghez és a belső szervek visszafordíthatatlan károsodásához vezet. Az orvosi statisztikák szerint a betegség évente legalább 12 000 ember halálát okozza.

Az afrikanizált méh

Értékelés: 4.4

Afrikanizált méh

Az afrikanizált méhek a világ legagresszívabb rovarjai közé tartoznak. A brazil genetikusok hibájából származnak, akik normál és afrikai méheket kereszteztek. Egy eddig még nem vizsgált új faj véletlenül elszabadult, és a következő években elterjedt Brazíliában, a szomszédos Dél-Amerikában, Mexikóban, és mostanra több dél-amerikai államba is eljutott. Nemcsak új területeket hódítanak meg, hanem a helyi méhek kaptárjait is elfoglalják, megölik a királynőt, és helyébe az anyakirálynőt ültetik. Ezért a “gyilkos méhek” becenevet kapták . Az ázsiai méhek gyakran támadnak emberekre és állatokra is, elég, ha öt méterre sétálnak a kaptártól, és máris provokálják őket. Rajban támadnak, és akár egy kilométeres távolságból is üldözhetik zsákmányukat. Rio de Janeiro egyik tengerparti körzetének lakói szenvedtek a legtöbbet a gyilkos méhektől 1967-ben – mintegy 150 ember halt bele a csípésekbe, miután a raj megjelent az utcákon. A következő 60 évben több mint 200 ember esett áldozatul ennek az ember által teremtett fajnak.

A fakólepke hernyója

Értékelés: 4.5

A lepke hernyója

A megalopyge operc rovar lárvája

  Az aris moly, más néven kakasmoly lárvája nem tűnik veszélyesnek a felszínen. Ez a szőrös állat főként az USA, Mexikó és Közép-Amerika északi részén található lombhullató erdőkben él. A fák leveleivel és bizonyos növényfajokkal, például borostyánnal és csipkebogyóval táplálkozik. A hernyó aranyos megjelenése megtévesztő, félelmetes védelmet rejt a mérgező tüskék formájában, amelyek nemcsak a ragadozókra, hanem még az egészséges felnőttekre is veszélyesen szúrnak. A méreg befecskendezése után intenzív, lüktető fájdalmat okoz, amely fokozatosan a test minden részére kiterjed, duzzadt nyirokcsomókkal, fejfájással és hányással jár. Kezeletlenül sokk és légzési elégtelenség alakulhat ki.

  Óriás ázsiai lódarázs (Vespa mandarinia)

  Értékelés: 4.6

  Az ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia)

  Ezt a hatalmas lódarazsat vespa mandarinia-nak nevezték el, mivel narancssárga fejének elülső része egy mandarinfa héjára hasonlít. Több ázsiai országban és az oroszországi Primorszki Krajban található meg, és viszonylag nemrégiben terjedt el az Egyesült Államokban, Mexikóban és a Karib-szigeteken. Az ázsiai óriás lódarázs tápláléka főként méhlárvákból áll. A kaptárjaikat védő felnőtt méhek ellen a ragadozók erős állkapcsokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy könnyedén kettéharapják a méhek kitinhéját. Az ázsiai tűzdarázs provokáció esetén megtámadja az embert, de rendkívül agresszív. A több mint öt centiméteres testhosszúságú és hét és fél centiméteres szárnyfesztávolságú óriás hat milliméteres mérges fullánkkal rendelkezik. A szemtanúk szerint egyetlen csípés (és a darázscsípés többször is alkalmazható) olyan érzést kelt, mintha egy vörösen izzó szöget ütöttek volna a testükbe. A méreg olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek más darazsakat is vonzanak a közelben, és egynél több darázs támadása még akkor is halálos lehet, ha nem allergiásak. Évente 40-70 ember esik áldozatul a rovaroknak. A vespa mandarinia Japán egyik legveszélyesebb állatának számít.

  Vörös tűzhangya

  Értékelés: 4.7

  Vörös tűzhangya

  A legtöbb hangyafaj a dél-amerikai trópusokon él, mai elterjedési területük az Egyesült Államok néhány államára, Mexikóra és a Karib-tengeri szigetekre is kiterjed. A rovarok kicsik, két-hat milliméter hosszúak, mégis gyakran nagyobb zsákmányt ölnek: hernyókat, rovarokat, kétéltűeket, sőt egyes emlősöket is. A tűzhangyák akkor a legagresszívabbak, amikor egy hangyaboly védelmében támadnak több tucatnyi-százra, amint az ember megközelíti azt. A hangyák mindegyike nem csak egy, hanem egy sor lövést ad le, és az alkaloid szolenopszint tartalmazó mérget fecskendez be. A csípés helyén ödéma és hólyagok alakulnak ki, amelyek a hőégéshez hasonlíthatók. Az áldozatok bőrén néha hegek maradnak, és nagyszámú hangya többszöri csípése esetén nagy a kockázata annak, hogy anafilaxiás sokkban halnak meg.

  Lonomia

  Értékelés: 4.8

  Lonomia

  A világ legveszedelmesebb hernyója Dél-Amerika trópusi vidékein található. Leggyakrabban Brazíliában, Paraguayban és Argentínában fordul elő. A trópusi erdők mellett a faj a gyümölcsfákat is elkezdte meghódítani, növelve az emberrel való találkozás valószínűségét. Az óriás selyemhernyó pillangó hernyóját “lusta bohócnak” nevezték el, de aki véletlenül kapcsolatba kerül vele, az nem lesz nevetni való. A testét borító mérgező tüskék botulinumtoxint termelnek, amely képes elpusztítani a véralvadásért felelős fehérjét. A befecskendezett méreg mennyisége csak egy ezredrésze a mérges kígyók által általában befecskendezett mennyiségnek, de még ez is elég ahhoz, hogy súlyos következményeket okozzon az áldozat számára. Az áldozat a legjobb esetben masszív zúzódásokat szenved, a legrosszabb esetben belső vérzés, veseműködési zavar és agyvérzés lehetséges. A Lonomia méreg a világ egyik legerősebb természetes mérgének számít. Évente akár 30 ember is meghal, miután ilyen hernyókkal érintkezik, és hasonlóan sokan szenvednek súlyos, rokkantságot okozó testi károsodást.

  Cecelégy

  Értékelés: 4.9

  Cecelégy

  A cecelégy az afrikai kontinens trópusi és szubtrópusi szélességein él, főként nedves erdőkben és folyópartok közelében. Ezeknek a legyeknek mintegy húsz különböző fajtája él Afrikában, és a közönséges legyektől a szárnyuk összehajtásának módja és a hosszú, előrefelé irányuló szúró nyúlványuk alapján lehet megkülönböztetni őket, amellyel az emlősök vérét szívják. A legyek nem mérgezőek, de csípésükkel a trypanoszómákat, az álomkórért felelős parazita szervezeteket terjesztik. A betegség hónapokig tarthat, először az emberi immunrendszert pusztítja el, majd az idegrendszert károsítja. Becslések szerint Afrikában már több mint félmillió ember halt meg az álomkórban.

  Maláriás szúnyogok

  Értékelés: 5.0

  Malária szúnyogok

  A maláriát terjesztő szúnyogokat tartják a legveszélyesebb rovaroknak bolygónkon; évente becslések szerint 300 millió ember fertőződik meg a plazmodia vírusok miatt, és közülük több mint 750 000 meghal. Szinte az összes fertőzés a Szaharától délre fekvő Afrikában történik. Az öt év alatti gyermekek különösen veszélyeztetettek, az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint átlagosan minden percben egy afrikai gyermek hal meg maláriában. A szúnyog nyálmirigyein keresztül a szervezetbe jutva a vírus aktívan szaporodni kezd a májban. A lappangási időszak több hétig tart, ezután a malária plazmodiumok beszivárognak a vörösvértestekbe és elterjednek az egész szervezetben, súlyos vérszegénységet okozva. A halál belső szervi elégtelenség vagy az agyi erek pusztulása következtében következik be. A malárián kívül ez a szúnyogfaj más halálos betegségeket is terjeszt: agyvelőgyulladást, dengue-lázat, sárgalázat és sárgalázat.

  Olvasson tovább  Dél-Amerika 15 legmagasabb vulkánja
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: