A 7 legbiztonságosabb közlekedési mód

A statisztikák kemény dolgok, és azt mutatják, hogy az egyik vagy másik közlekedési mód biztonsági szintje folyamatosan változik. Ennek oka a hirtelen időjárásváltozás, a tervezési újítások, az utasforgalom változása. Egyes autók a legtöbb ember számára alapból kevésbé veszélyesek, mások – tudtukon kívül – ijesztőek. De melyik a legbiztonságosabb?? Erről fogunk beszélni.

A 7 legbiztonságosabb közlekedési mód

JelölésszékhelyA szállítás módjaértékelés
Kényelmes utazás vagy a 7 legbiztonságosabb közlekedési eszköz7Motorkerékpár (moped)4.4
6Autó4.5
5Komp4.6
4Földalatti4.7
4Busz4.8
3Repülőgépek4.9
1Vonat5.0

Motorkerékpár (moped)

Értékelés: 4.4

Motorkerékpár (moped)

Az elmúlt évek globális statisztikái azt mutatják, hogy a tendencia változatlan: a kétkerekűek még mindig a legveszélyesebb közlekedési módok között a szomorú első helyet foglalják el, és a mi értékelésünkben az utolsó helyen állnak. Bár a motorkerékpárok jellemzően csak 1-2%-át teszik ki a forgalomnak, mégis a közúti balesetek 1/5-éért felelősek.

Sajnos sok motoros elfelejti, hogy egy kétkerekűt 80 km/h feletti sebességgel vészfékezés alatt tartani szinte nulla feladat, így az ilyen bravúrok teljesen helytelenek. Ennek ellenére tény, hogy a statisztikák szerint 1,5 milliárd. körülbelül 125 haláleset – a motorosok még gyakrabban halnak meg, mint az autósok (körülbelül 28-szor gyakrabban).

Autó

Rangsor: 4.5

Autó

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a légi közlekedés sokkal veszélyesebb, mint a négykerekűeké, mivel az utóbbi években egyre több baleset történt magán- és menetrend szerinti járatokon. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ez igaz: a repülőgépen repülve nincs kontroll, és minden csak a pilótától, az időjárástól és a szerencsétől függ. Tény, hogy az autóban ülve sem lehet teljesen biztos a biztonságában: még a közlekedési szabályok legszigorúbb betartása sem segít, ha egy rosszul illeszkedő sofőr hirtelen “kirepül” a szembejövő forgalmi sávba vagy az oldalra.

Évente néhány millió ember hal meg a világ útjain. A statisztikák szerint 1,5 milliárd. km-enként 4-5 halálesetet okoz. Mindazonáltal a korábbi évtizedekhez képest pozitív tendencia figyelhető meg: a balesetek száma csak az elmúlt 3-4 évben jelentősen csökkent. Ennek sajnos semmi köze a járművezető gondosságához és szakszerűségéhez a volán mögött: az egész a fejlettebb technológiáról szól – az autógyártók nagy figyelmet fordítanak a járműtervezés fejlesztésére és az ütközésbiztonsági intézkedésekre.

Komp

Értékelés: 4.6

Komp

A vízi közlekedés egyik legelterjedtebb “képviselőjeként” a kompot nem lehet a legbiztonságosabbnak nevezni, bár a halálesetek többsége (a statisztikák szerint) nem annyira akkor következik be, amikor összeomlik, hanem miután az utasok a fedélzetre esnek. És az ilyesmi sajnos nem ritka: a hivatalos világstatisztikák szerint 1,5 milliárd. km 20 halálos áldozatot követelt.

A kompokkal kapcsolatban fontos szempont, hogy úgy tervezték őket, hogy rossz időjárás esetén nagyobb a valószínűsége a balesetnek. A kompok ugyanis más hajókkal ellentétben hatalmas, kinyújtott fedélzettel rendelkeznek, ami a “szabad felület” hatás miatt jelentősen csökkenti a szerkezeti stabilitást. Még egy kis mennyiségű víz a fedélzeten, egy kis gördüléssel együtt is elég lehet ahhoz, hogy a hajó felboruljon.

Földalatti

Értékelés: 4.7

Földalatti

A metróban rendkívül ritkák a balesetek vagy terrortámadások, de ha mégis bekövetkezik egy tragédia (másképp nem lehet leírni), akkor általában tömegesen halnak meg az emberek, ahogy egyébként a kompok esetében is. Egy metrószerelvény műszaki meghibásodása esetén nincs veszélyben az utasok élete. Ami a biztonsági üléseket illeti, az alább tárgyalt vonatokhoz hasonlóan a kocsi közepén található ülések a legbiztonságosabbak.

Érdekes tény: bár minden metrószerelvény fel van szerelve megállócsappal, az utasok még vészhelyzetben sem használhatják azokat. Tény, hogy egy földalatti alagútban még vészhelyzet esetén is nagyon veszélyes a vonatmegállás. Ezek a megállítócsapok a mozdonyvezetők számára készültek (a parkosított pályákon történő műveletek során használják őket).

Busz

Értékelés: 4.8

Busz

A szabványos tömegközlekedési rendszer, amely a harmadik helyet foglalja el a rangsorban. És megérdemelten, mert statisztikailag, 1,5 milliárd. A halálos áldozatok száma kilométerenként mindössze 0,5. De sajnos még az ilyen “csendes” járművek is veszélyesek lehetnek, különösen akkor, ha a baleset nem a buszvezető hibája. A legnagyobb biztonság érdekében érdemes tudni, mely ülések a legjobbak a távolsági buszokon. Ezek a központi helyek a vészkijáratok vagy a középső ajtók (ha vannak ilyenek) közelében vannak.

Persze, ha egy buszba való belerohanásról van szó, nem sokat segít, de más esetekben még sokat is segít. A távolsági buszok (különösen a régebbi modellek) esetében azonban azok, akik háttal ülnek a vezetőnek vagy a többi utasnak, kisebb eséllyel szenvednek balesetet. És most a legveszélyesebb helyek: az első ülések a vezető mögött és mellett, valamint az egész utolsó sorban.

Repülőgép

Értékelés: 4.9

Repülőgépek

Már évek óta a második legmagasabb biztonsági minősítéssel rendelkezik a világon (1,5 milliárd. km 0,5 emberi halálozással jár). Bár az utóbbi időben megnőtt a kényszerleszállások és a repülőgép-szerencsétlenségek száma, ez nem tette veszélyesebbé a repülést, még akkor sem, ha a dolgok másképp néznek ki.

Fontos megérteni, hogy egy repülőgép-szerencsétlenség számos körülmény összejátszása, és a repülőgép-fóbiások megnyugtatására érdemes megjegyezni, hogy a repülőgép-szerencsétlenség esélye 1:3 300 000-hez van. Tehát inkább személyes balszerencse, ami egy olyan tényező, ami mindenhol szomorú szerepet játszhat. Ráadásul még egy repülőgép-szerencsétlenség esetén is jó esély van a túlélésre. Egy sokatmondó statisztika: az elmúlt 20 év összes légiközlekedési balesete közül a halálos áldozatok az összes utas mindössze 5%-át tették ki.

Érdekes tény: a világon sokan félnek a repüléstől, és inkább vezetnek vagy motoroznak, nem véve észre, hogy az utóbbi két esetben a veszély sokkal nagyobb, és a kockázat, hogy egy ostoba motoros elüt egy ostoba motoros, nagyon magas, még akkor is, ha az úton maximális óvatossággal járnak.

A legbiztonságosabb ülések az utastérben nyilvánvalóan a hátsó ülés végén vannak. Bár nem olyan kényelmesek, mint a repülőgépek fejrészében ülők, baleset vagy kényszerleszállás esetén életmentőek lehetnek.

Vonat

Értékelés: 5.0

Vonat

A legbiztonságosabb közlekedési módok vitathatatlan vezetője és az egyik legkényelmesebb utazási mód a bolygón. Nincs különbség az elővárosi közlekedés (egyszerűen fogalmazva: elektromos vonatok) és a távolsági vonatok között: 1,5 milliárd ember számára. km csak 0,2 emberi halálesetet okoz. A statisztikákat egy nagyon népes ország, India rontja: a biztonság fogalma ott nagyon sajátos, sőt talán egyáltalán nem is létezik.

A vonat nem véletlenül vált a legbiztonságosabb járművé, és ennek több oka is van: a legszigorúbb útvonal, a szembejövő forgalom hiánya és a konstrukció megbízhatósága. Annak érdekében, hogy a váltott vágányokon közlekedő vonatok ne ütközzenek egymással, útvonalukat a forgalomirányítás ellenőrzi.

A legbiztonságosabb ülések a kocsiban a középső ülések, a legbiztonságosabb autók pedig a középső ülések. Ezek általában stabilabbak, és frontális ütközés esetén nagyobb esélyt kínálnak a túlélésre.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: