A bolygó 10 legnagyobb barlangja

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt kérdezzen meg egy szakértőt.

A barlangok valóban egyedülálló jelenségek. Bolygónk természetes kamrái egyszerre lélegzetelállítóak fenségességükben, lenyűgözőek hangulatukban és ijesztőek sötét barlangjaikban… A földalatti képződmények nagy változatossága létezik a világon – barlangok, labirintusok, tavak. De némelyikük olyan hatalmas, hogy megérdemlik, hogy részletesen megnézzük őket.

Az alvilág óriásai: a 10 legnagyobb barlang a Földön

Jelölés a hely barlang neve értékelés
Az alvilág óriásai: a 10 legnagyobb barlang a Földön 1 Optimista (Ukrajna) 5.0
2 Sarma (Abházia) 4.9
3 Kruber Voronya (Abházia) 4.8
4 Sac Aktun (Mexikó) 4.7
5 A Mamontova-barlang (USA) 4.6
6 Red (Oroszország) 4.5
7 Aisrizenvelt (Ausztria) 4.4
8 Miao (Kína) 4.3
9 Lubang Nasib Bagus (Malajzia) 4.2
10 Songdong (Vietnam) 4.1

Optimisticheskaya (Ukrajna)

Értékelés: 5.0

Optimista (Ukrajna)

A világ leghosszabb gipszbarlangját, amely a Ternopili régióban található, viszonylag nemrég – 1966-ban – fedezték fel. Egy helyi vadász fedezte fel, aki medveüreg után kutatva botlott a sziklafalba. Kezdetben a legtöbb barlangkutató szkeptikus volt azzal kapcsolatban, amit találtak, és úgy vélték, hogy ez egy sekély, legfeljebb néhány méter mély hasadék, ami nem meglepő, mivel a bejárat keskeny és jellegtelen volt.

A helyi szakértők azonban másképp gondolkodnak, és ezért tréfásan “optimistáknak” nevezik őket. És az optimizmus nem ok nélkül: aprólékos és aprólékos mérések feltártak egy hatalmas földalatti képződményt, amely az emberi szemek elől rejtve van, és a labirintus hossza szempontjából a legimpozánsabbnak bizonyult.

Több mint fél évszázadon át több mint 200 expedíció vizsgálta meg a 223 kilométernyi kanyargós alagutat és bizarr alakú termeket. A tervek szerint azonban sokkal nagyobb kiterjedés várható: az Optimist-barlang föld alatt rejtőző titkait még fel kell tárniuk a barlangkutatóknak világszerte.

Az évek során számos különböző nehézségű útvonalat alakítottak ki, amelyek mindegyike elérhető a turisták számára. A természeti képződmény lenyűgözi Önt egyedülálló látványosságaival: hihetetlen csarnokok, gyönyörű boltozatok, sok földalatti folyó…

A barlang feltárásával párhuzamosan az ott kialakított bázistáborok száma gyorsan növekszik. Ma már 15 van belőlük, és a legtávolabbi is kényelmesen elfér 50 ember. Minden tábor rendelkezik élelmiszerrel, primusszal, nagy vízkészlettel (a távolabbi tábor 700 literes vízkészlettel), az éjszakázás és a meleg ételek főzésének feltételeivel.

Sarma (Abházia)

Értékelés: 4.9

A világ egyik legmélyebb természeti képződménye. Az Arabica masszívumban található, és csak nemrég (1990-ben) fedezték fel, így az egyik legfiatalabb barlangfelfedezés. Az Optimista-barlanghoz hasonlóan a Sarma a bejáratnál egy szerény sziklahasadéknak tűnik, amely mégis felkeltette az irkutszki barlangkutató figyelmét a benne lévő erős légáramlás miatt. Innen a neve – Sarma – Bajkál szél.

Olvasson tovább  13 a bolygó leglassabb élőlényei közül

A barlang bejárata több mint 2000 méteres magasságban található, hogy eljusson oda, fel kell másznia a hegyre. Máig körülbelül 1830 méter mélyen kutatták fel, és sok barlangász úgy véli, hogy ez nem a határ. A barlang alakja a földalatti járatokkal összekötött kutak egymásutánja. A barlang feltehetően a gipsz- és mészkősziklák számos töréséből alakult ki. A sziklaalakzat annyira egyedülálló, hogy továbbra is vonzza a barlangkutatókat a világ minden tájáról.

A grúz-abház konfliktus után a barlang 1998-ig a barlangkutatók számára megközelíthetetlen maradt. Ma azonban ez egy igazi ünnep a hivatásos földalatti felfedezők számára. A geológiai képződmény azok számára hozzáférhető, akik nemcsak professzionális felszereléssel, hanem speciális képzéssel is rendelkeznek. A Sarma felfedezése a turisták számára szigorúan tilos.

Krubera-Voronya (Abházia)

Értékelés: 4.8

Ugyanabban a hegyi masszívumban, mint a Sarma, van egy másik, nem kevésbé egyedülálló hegyi képződmény – a világ egyik legszebb és legmélyebb barlangja – a Krubera Voronja. Eredetileg az orosz karsztkutatás megalapítójáról (Alexander Kruber) kapta a nevét. A következő expedíciók résztvevői még egy barlangot adtak a névhez – a Holló-barlangot.

A barlang a hegyekben található, 2250 m tengerszint feletti magasságban. Ez egy függőleges alatti földalatti képződmény: számos, különböző mélységű kút van összekötve egymással járatokon keresztül. Miután 2014-ben felfedeztek egy másik bejáratot az első felett, hivatalosan is új mélységi rekordot jegyeztek fel: ma ez a szám 2199 méter.

Körülbelül 200 méter mélységben a barlang 2 ágra oszlik: a Nekuybyshevskaya, amely 1700 méter mélységbe megy le, és a Fő ág. Ez utóbbi viszont még több ágra oszlik. A barlang mélyén 8 alagutat fedeztek fel, amelyeken keresztül víz áramlik.

A Kruberá Voronja csak a barlangászok számára nyitott: a felfedezéséhez jelentős tapasztalat szükséges, és a közönséges turisták számára egyszerűen nincsenek előkészített járatok. A barlangban bővelkedő természeti szépség a tömegek számára is elérhetővé vált, köszönhetően az évente néhány alkalommal a barlang tanulmányozására szervezett szakmai expedícióknak.

Sac Actún (Mexikó)

Értékelés: 4.7

Sac Actún (Mexikó)

A Yucatán-félszigeten található, több mint 317 km hosszú, grandiózus földalatti rendszer egyedülálló: területének 98%-a el van árasztva, és csak 2% (kb. 5 km) marad szárazon, ezért a barlangot gyakran víz alatti folyónak nevezik. Sak-Aktunt búvárok fedezik fel. Ennek a földalatti képződménynek a barlangkutatása 1987-ben kezdődött, és azóta területének legfeljebb 1%-át tárták fel.

A barlang számos földalatti járatát szinte teljesen elborító földalatti folyó vízhőmérséklete egész évben +25 °C körül van 0. A merülés mélységétől függően a víz összetétele változik: a felső rétegek édesek, míg a fenékhez közelebb a víz sós lesz.

A barlang neve “fehér barlangnak” fordítható, ami a barlang számos, hatalmas cseppkövekkel teli termének legtöbb boltozatának jellegzetes színére utal. Itt a mészkőszikla dominál. a járatok mélysége változó: az eddig mért legnagyobb mélység 102 méter. A föld felszínén, közvetlenül a barlangi labirintusok felett találhatók a maja és más városok ősi romjai.

Érdekesség: a 43 méter mély barlangban több emberi koponyát találtak, feltehetően a felső paleolitikumból, az emberek élettevékenységének nyomait, állatcsontokat, valamint számos ősi tárgyat. A tudósok szerint a maják barlangjáratokat használtak az épületeik közötti közlekedésre.

Olvasson tovább  Aivazovszkij 15 leghíresebb festménye

Mammut-barlang (USA)

Értékelés: 4.6

Mammothova (USA)

A világ leghosszabbjának tartják. Az USA-ban (Kentucky) található az azonos nevű parkban. Nevét anélkül kapta, hogy az állatvilág ősi óriásaihoz kötődne. Mindez a barlang gigantikus méretének köszönhető. 20 hatalmas csarnokot és több mint 220 földalatti járatot találtak a földalatti képződményrendszerben.

Teljes hosszuk több mint 587 km, de ez még nem minden: a barlangászok szerint a Mamontova-barlang mérete sokkal nagyobb, mint a feltárt terület. A barlang számos ágának egyikén folyik a 60 méter széles Echo folyó, amely helyenként 10 méteres mélységet is elér.

Ma a Mamontova-barlang számos turista zarándokhelye. Kifejezetten az ilyen földalatti szépségeket kedvelők számára 6 különböző nehézségű és időtartamú (1-től 6 óráig terjedő) útvonalat alakítottak ki. A legnépszerűbb útvonal a “Fagyott Niagara”.

Az előforduló cseppkövek egyedülálló változatossága szépségükkel és hihetetlen méretükkel lenyűgözi a képzeletet. Ugyanilyen népszerű az utazás az Echo folyó mentén: minden hang, amíg ott van (legyen az a beszélt szó vagy bármilyen kopogás), a visszhangok valódi szimfóniájává alakul.

Krasznaja (Oroszország)

Értékelés: 4.5

Krasznaja (Oroszország)

Az orosz Krím természeti szépségeivel lep meg. Területének több mint egyharmada hegyvonulatokkal és számos egyedülálló barlangrendszerrel tarkított. Mindegyiküket érdemes megnézni, de az úgynevezett Vörös Barlang – egy több mint 25 kilométer hosszú, hatalmas földalatti rendszer – különösen lenyűgöző.

1963-ban egy szovjet expedíció fedezte fel és kutatta fel aprólékos munkával. A geológián túl a földalatti képződmény régészeti szempontból is jelentős érdekességgel bír. Ősi élet nyomaira bukkantak a területén.

A bizarr földalatti barlangok sorozata, amelyek egy kusza és bonyolult labirintust alkotnak, felejthetetlen benyomást keltenek. A Vörös Barlang számos terme közül a Kék Csepp-terem a leghíresebb: 145 méter magas.

Igaz, hogy a barlangnak csak az első 500 métere járható be a turisták számára, de ez is elég ahhoz, hogy hihetetlen barlangi élményt szerezzenek. A további haladás csak akkor engedélyezett, ha különleges képességekkel rendelkezik, és csak búvárruhát visel – ideális nyaralás az extrém kalandorok számára.

Eisrizenvelt (Ausztria)

Értékelés: 4.4

Icrisenvelt (Ausztria)

Az egyedülálló földalatti képződmény, amely valóban kolosszális méreteivel figyelemre méltó: ez a világ legnagyobb jégbarlangja, amely egész évben a permafrosztban “él”. A Jégóriás-világ 42 km hosszú és több mint 400 méter mély. A név osztrákul úgy hangzik, mint “Jégóriások világa”, és joggal: a hideg cseppkövek hihetetlen pompája messziről összetéveszthető a valódi jégóriásokkal.

Az emberek már régóta sejtették a Jégvölgy létezését, de csak 1879-ben fedezte fel hivatalosan a jég alatti rendszert Anton von Posselt-Kzorich természettudós. Alexander von Mörk helyi barlangkutatónak köszönhetően a barlangot alaposan feltárták. Az egyik fülkében temették el.

Érdekesség: A légáramlatok intenzív és állandó keringése miatt a barlangtermekben lévő jégtömegek folyamatosan változtatják alakjukat.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb országa terület szerint

Az első kirándulást a Jégdrizenveltre 1920-ban tették. Ma ez az egyik leghíresebb látnivaló a maga nemében. Március és november között évente több mint 1500 turista csodálja meg a jeges földalatti képződmény hihetetlen szépségét (télen a barlang zárva van a látogatók előtt, mivel nagy a lavinaveszély).

Miao (Kína)

Értékelés: 4.3

Az 1989-ben kínai és európai barlangkutatók közös erőfeszítései révén felfedezett barlang aligha nevezhető a világ legnagyobb barlangjának. Kevesebb mint egy kilométer hosszú és kevesebb mint 200 méter széles. Mégis, már a földalatti képződmény felfedezésekor is rájöttek a kutatók, akik véletlenül bukkantak rá, hogy az lehetetlenül hatalmas.

A barlang legmélyebb kútjának aljára körülbelül 2 óra alatt lehet lejutni. A teljes földalatti létesítményt azonban nem lehet személyesen megvizsgálni, ezért annak térfogatát lézerszkenneléssel vizsgálták. Az eredmények megdöbbentőek: 10,78 millió. 3. Ez azt jelenti, hogy Miao 22 futballpálya, 4 Kheopsz-piramis vagy egy Boeing 747-es utasszállító repülőgép kényelmes parkolója lehet.

Lubang Nasib Bagus (Malajzia)

Értékelés: 4.2

Egy ilyen bonyolult név egy barlangnak, amely nagyon egyszerűen lefordítva – “a szerencse barlangja”. Itt található a világ legnagyobb barlangja is (Sarawak), amely 600 méter hosszú és 415 méter széles. Magassága több mint 100 méter.

A lelőhelyet a barlangkutatók véletlenül fedezték fel. Amikor először léptek be a barlangba, a felfedezők a folyó mentén haladtak felfelé, és egy barlangban találták magukat, amelynek boltozatai el voltak rejtve a lámpások fénye elől. Ekkor azonnal világossá vált, hogy a mérete kolosszális. A természetes képződményben lévő fő barlang térfogata 163.000. 3, A barlang térfogata pedig olyan lenyűgöző, hogy az minden más földalatti létesítményt felülmúl: a teljes földalatti rendszer 25 millió. 3.

Shondong (Vietnam)

Értékelés: 4.1

Songdong (Vietnam)

1991-ben egy vietnámi farmer rábukkant egy dzsungelben elveszett barlang bejáratára, de megijedt a mélyből feltörő víz morajlásától, és a meredek lejtő miatt lehetetlen volt belenézni. Ez 18 évig késleltette a világ legnagyobb barlangjának felfedezését: csak 2009-ben erősítette meg hivatalosan egy brit barlangkutató csoport a teljes földalatti rendszer felfedezését, amikor mélyre ereszkedve felfedezte azt. A barlangot az első turisták csak 2013-ban látogatták meg.

A Shondong egy 150 járatból álló bonyolult labirintus, amely a földalatti mészkősziklába hatol. Ezeket egy hatalmas alagút köti össze, amelynek alját egy folyó vezeti, amely a monszun idején elárasztja a rendszert. Ebben az időszakban a barlang megközelíthetetlen. A földalatti járatok 150 m szélesek, és egyes boltozatok hihetetlenül magasak, akár 200 m magasak is lehetnek.

Shondong nemcsak a puszta mérete miatt egyedülálló, hanem azért is, mert saját mikroklímája van. Még felhők is vannak, és a gigantikus földalatti üregben lévő számos résnek köszönhetően a napfény behatol a belsejébe, ami számos, akár 3 méter magas fa növekedését serkenti. A hegy számos vadon élő állatnak ad otthont, például orrszarvú madaraknak, majmoknak, repülő rókáknak és még sok másnak.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: