A világ 10 legerősebb hurrikánja

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem eladási célzatú. Vásárlás előtt szaktanácsadásra van szükség.

A hurrikán szó, amelyet egy erős trópusi ciklon leírására használnak, a huracán névből származik, amely a maja mitológiában a szelek istene. A ciklon olyan légköri örvény, amely az óramutató járásával ellentétes vagy az óramutató járásával megegyező irányban örvénylik, attól függően, hogy az északi vagy a déli féltekén alakul ki. A ciklon központi részét nevezik a vihar szemének; ez egy alacsony nyomású zónát tartalmaz, amelyben nyugalom és magas hőmérséklet uralkodik. A ciklon abban különbözik a tipikus vihartól, hogy nagy szélsebességgel, 120 és 350 km/h között mozog. A hurrikánok kialakulásának folyamata még nem teljesen ismert, és továbbra is a kutatás tárgyát képezi. Annyi bizonyos, hogy ezt a légköri jelenséget olyan tényezők kombinációja okozza, mint az Egyenlítő közelében lévő alacsony légnyomású zónák, az óceán feletti meleg régiókban kialakuló kondenzáció és a különböző magasságokban változó szélsebesség. A legtöbb hurrikán az észak-amerikai kontinens partjainál fordul elő. Az ázsiai országokban a trópusi ciklonokat általában tájfunnak nevezik.

Az emberre és a természetre közvetlen veszélyt jelentő természeti jelenségek közül a hurrikán az egyik legveszélyesebbnek tekinthető, mivel nehezen kiszámítható viselkedése és hatalmas pusztító ereje miatt. 1973-ban a tudósok egy öt kategóriát tartalmazó skálát alkottak a katasztrófa súlyosságának meghatározására. Az egyszerűség kedvéért a hurrikánoknak neveket is adnak, leggyakrabban női neveket. Ez a hagyomány az előrejelzőktől származik, akik a 20. század közepén tanulmányozták a ciklonok viselkedését, és feleségükről, anyósukról és más női rokonokról nevezték el őket. Évente átlagosan 5-8 súlyos ciklon fordul elő a Földön, amelyek többsége nem túl veszélyes. De időről időre előfordulnak igazán nagy hurrikánok. Bővebben róluk.

A világ legerősebb hurrikánjai

Jelölés helyszín termék neve Halálesetek száma
A világ legerősebb hurrikánjai 1 Camille hurrikán 259
2 Nina tájfun 100 000
3 Andrew hurrikán 26
4 Mitch hurrikán 11 000
5 Irma hurrikán 134
6 Pauline hurrikán 500
7 San Calixto hurrikán 27 500
8 Wilma hurrikán 23
9 Bhola ciklon 500 000
10 Katrina hurrikán

Camille hurrikán

Értékelés: 4.1

Camille hurrikán

1969 augusztusában Afrika partjainál keletkezett ciklon, amely a hónap közepére elérte a Kajmán-szigetek partjait, és epicentrumában a szél sebessége körülbelül 180 km/óra volt. Hurrikán csapott le Kuba nyugati partjaira, kevés kárt okozva. Hamarosan elérte az Egyesült Államokat, és csúcspontján Louisianán, Mississippin és Alabamán haladt keresztül. Ahogy az elemek a szárazföld fölé vonultak, gyengülni kezdtek, és végül özönvízszerű felhőszakadással sújtották Virginiát. Az eső mennyisége elérte a 790 mm-t óránként, ami katasztrofális áradást okozott, az állam történetének legsúlyosabb áradását. A hurrikán a Saffir-Simpson-skálán 5-ös kategóriájú hurrikánnak minősült, és a tényleges erőssége még mindig ismeretlen, mivel nem maradtak hátra ép meteorológiai műszerek. A Camille hurrikán becsült maximális szélsebessége meghaladta a 320 kilométer per órát. A katasztrófa három államban 143 ember halálát okozta, további 153-an haltak meg a kiterjedt áradásokban, és közel kétezer lakos sérült meg. Több mint öt és félezer ház semmisült meg, és számos utat elzártak a sárcsuszamlások és kidőlt fák. A teljes kár modern mércével mérve 9,9 milliárd dollár volt.

Olvasson tovább  A Föld 12 legnagyobb gyíkja

Nina tájfun

Értékelés: 4.2

Nina tájfun

1975 augusztusában egy intenzív trópusi ciklon, amelyet szupertájfunnak neveztek, vonult át Kínán és Tajvanon. akár 250 kilométer/órás szélsebesség is lehet. A vihar széles körű károkat okozott, elpusztítva Henan tartomány legnagyobb gátját, a Zhuhe folyón épült Banqiao gátat és több mint 60 másik kisebb gátat. A 15,7 milliárd köbméteres árvíz hatalmas áradást okozott – közel tíz kilométer széles és hét méter magas hullám öntötte el a területet. A katasztrófa összes áldozatának száma a különböző becslések szerint 170 000 és 230 000 fő között mozgott, és magában foglalta mind a 26 000 vízbe fulladt embert, mind azokat, akik később éhen haltak a termés elárasztása és a több százezer állat elpusztulása miatt. A közlekedési infrastruktúra pusztulása miatt mintegy egymillió lakos élelmiszerszállítása szűnt meg, akiknek a légi szállításra kellett hagyatkozniuk. A Nina hurrikán Kína történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája lett, 1,2 milliárd dolláros kárral.

Andrew hurrikán

Értékelés: 4.3

Andrew hurrikán

Az Andrew hurrikán 1992-ben az Atlanti-óceánon, Észak-Amerika partjainál keletkezett. A Bahamákon áthaladva elérte a 240 km/órás szélsebességet. Négy ember meghalt a szigetországban. A felső rétegek hőcseréjének megszakadása miatt, ahogy az USA partjai felé haladt, a hurrikán kezdett lecsillapodni. A szárazföld fölé érve azonban a vihar újra erőre kapott, ami meglepte a meteorológusokat, mivel az ilyen viselkedés szokatlan a trópusi ciklonok esetében. A korai figyelmeztetés és az evakuálás sok halálesetet megelőzött, de a vihar így is 26 halálos áldozatot követelt, és további 39 halálos áldozatot követelt a sérülések következtében. 5-ös kategóriájú hurrikán, amely végigsöpört Floridán és Louisianán, több mint 80 000 épületet rombolt le, 355 000 embert tett hajléktalanná, rengeteg fát döntött ki és hatalmas területen tönkretette az elektromos vezetékeket. Az amerikai hatóságok 26,5 milliárd dollárra becsülték a károkat, de külső elemzők szerint a számokat alábecsülték, és a katasztrófa valódi veszteségei 34 milliárd dollárra rúgtak. Tizenhatezer amerikai katonát kellett bevetni az utak megtisztítására és az áldozatok megsegítésére. Az Andrew hurrikán pontos sebességét nem lehetett megmérni, mivel minden mérőműszert kiütött, de a durva becslések szerint 230 és 320 kilométer/óra között mozgott.

Mitch hurrikán

Értékelés: 4.4

Mitch hurrikán

Mitch az elmúlt évszázad egyik legpusztítóbb hurrikánja. 1998 októberében a Karib-tenger déli részén trópusi vihar alakult ki, és Közép-Amerika felé vette az irányt. Mire elérte a partot, a szélsebesség meghaladta az óránkénti 300 mérföldet. Hondurast és Nicaraguát sújtotta a legsúlyosabban a napokig tomboló hurrikán. Ezt követően kisebb erővel vonult át El Salvador és Guatemala felett, heves esőzéseket hozva. Az Egyesült Államok volt a legszerencsésebb, mivel a hurrikán Floridára már elvesztette minden pusztító erejét. Több mint 20 000 ember halt meg, és becslések szerint további 2,7 millióan váltak hajléktalanná. A hurrikán közvetlen hatásán túlmenően a hurrikán hat méter magas hullámokkal szökőárat okozott, amely elsöpört minden part menti építményt, és széles körű áradásokat okozott. Honduras közlekedési infrastruktúrájának 80%-a és termésének 70%-a megsemmisült. Éhínség, gyógyszerhiány és fertőző betegségek terjedése voltak a hurrikán hosszú távú következményei. Nicaragua majdnem akkora károkat szenvedett, mint Honduras, míg El Salvadorban és Guatemalában több tízezer lakosnak volt szüksége sürgős evakuálásra. Emellett a két ország elvesztette exportterméseinek jelentős részét, például a kávé és a cukornád termesztését. A Mitch hurrikán okozta károkat egymilliárd dollárra becsülték, ami nagy összeg a szegény közép-amerikai országok számára.

Olvasson tovább  A 10 legnehezebb fémek sűrűsége

Irma hurrikán

Értékelés: 4.5

Irma hurrikán

Az Irma volt a leghosszabb ideig tartó nagy hurrikán a rekordok szerint. Több mint másfél napon át állandó, óránként mintegy 300 kilométeres szélsebességgel tombolt. A trópusi ciklon 2017 augusztusában keletkezett az afrikai partok közelében, és néhány nap alatt a legveszélyesebb 5-ös kategóriájú hurrikánná fejlődött. A Karib-tengeren csapott le, katasztrofális pusztítást okozva. Számos szigetet érintett, például St. Maartenen a Princess Juliana repülőtér elpusztult, és az épületek 90 százaléka megsérült, a helyi lakosság fele hajléktalanná vált. Kuba partjainál a hurrikán hét méter magas hullámokat vetett, és elárasztotta Havannát, a fővárost. Az Irma legutóbbi áldozata az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Florida állam volt, ahol több mint hatmillió embert kellett sürgősen evakuálni. A heves esőzések okozta áradások Miami városában és környékén jelentős károkat okoztak. Több mint 130 ember meghalt, és mintegy 77 milliárd dolláros anyagi kárt okozott a katasztrófa.

Pauline hurrikán

Értékelés: 4.6

Polin hurrikán

A Mexikót valaha sújtó legpusztítóbb és leghalálosabb természeti katasztrófának az 1977-es Polin hurrikánt tartják. A nyílt óceánon alakult ki, mintegy négyszáz kilométerre Santa Maria Huatulco városától, és a mexikói partok mentén ért partot. A szél csúcssebessége meghaladta a 215 kilométer per órát. A hurrikán heves felhőszakadásokat hozott, amelyek kiterjedt áradásokat és hatalmas földcsuszamlásokat okoztak. Mintegy ötszáz ember halt meg, és mintegy 300 000 mexikói vált hajléktalanná a katasztrófa következtében. A Polin hurrikán 1977-ben hét és fél milliárd dollárra becsült károkat okozott.

San Calixto hurrikán

Értékelés: 4.7

Az 1780-as San Calixto trópusi ciklon a modern történelem egyik leghalálosabb hurrikánja. Történelmileg a Zöld-foki szigetek közelében indult el, és onnan vette útját a Karib-tengeri szigetvilág felé. A becslések szerint a hurrikán szélsebessége 350 kilométer/óra volt, amikor a szigetekre csapott le. A heves vihar mindent maga mögött hagyott, épületeket rombolt le, fákat döntött ki és hajókat borított fel a tengeren. A francia haditengerészet 40 hajót veszített a függetlenségi háborúban, Grenada szigetén 19 holland hajót süllyesztett el, és St. Lucia közelében egy hurrikán szétzilálta a George Rodney admirális vezette brit hajóraj flottáját. Az egyik hajót a levegőbe és egy városi kórházra repítette a szél, jelentős károkat okozva. Szemtanúk beszámolói szerint a vihar olyan erős volt, hogy letépte a fák kérgét… A ciklon akár nyolc méter magas szökőárat is keltett, amely a karibi szigetek nagy részén végigsöpört, és elpusztította a viharból megmaradt néhány házat. Amikor a vihar elült, Haitin, Barbadoson és sok más helyen az épületeknek csak 10-5 százaléka maradt állva. A San Calixto hurrikán összesített halálos áldozatainak száma meghaladta a 27 000-et.

Olvasson tovább  A 12 legérdekesebb tinifilm

Wilma hurrikán

Értékelés: 4.8

Wilma hurrikán

A Wilma hurrikán 2005-ben történt. Ez volt az egyik legintenzívebb trópusi ciklon, amelyet valaha 5-ös kategóriájú viharnak minősítettek. A hurrikán az Atlanti-óceánról a Mexikói-öböl felé haladva Kubában, a Yucatán-félszigeten és Floridában ért partot, majd az Egyesült Államok délkeleti partvidékén. A meteorológusok szerint a ciklon elérte a 295 kilométer/órás maximális szélsebességet. A hurrikán többször is megváltoztatta útvonalát, a szárazföld felé, a szárazföldről kifelé, majd vissza az óceán felé tartott. A hatóságok időben történő reagálása és az ezt követő evakuálási intézkedések hozzájárultak a civil áldozatok számának minimalizálásához. Ennek ellenére a természeti katasztrófa mintegy száz ember halálát okozta. A gazdasági kár meghaladta a 29 milliárd dollárt.

Bhola ciklon

Értékelés: 4.9

Bhola ciklon

A Bhola ciklon a Bengáli-öbölben alakult ki, és észak felé, Kelet-Pakisztán felé indult el. 1970 novemberében a hurrikán Pakisztánban érte el a szárazföldet, majd a szárazföld belseje felé haladt, és néhány óra alatt egész falvakat és több tucat kilométernyi mezőgazdasági területet pusztított el. A kikötőben horgonyzó hajó 220 kilométer per órás széllökéseket regisztrált. A hurrikán sokkal kisebb károkat okozott, mint a Gangesz-delta akár tíz méter magas hullámokkal járó árhulláma. A vihar végigsöpört Kelet-Pakisztánon, és megérkezett az indiai Nyugat-Bengál államba. A rizsültetvények nagy területen történő teljes pusztulásához, több nagy hadihajó megrongálódásához, két repülőtér elsüllyedéséhez és kilencezer halászhajó megsemmisüléséhez vezetett. A vihar útvonalán lévő épületek mintegy 85 százaléka romokban hever. Különböző becslések szerint a katasztrófa 300 000 és 500 000 ember halálát okozta, az érintettek száma pedig meghaladta a 3,6 milliót. A gazdaságot és a lakosokat ért kár becslések szerint 540 millió dollár.

Katrina hurrikán

Értékelés: 5.0

Katrina hurrikán

Ha a legsúlyosabb természeti katasztrófákról van szó, minden amerikai a Katrina hurrikánra gondol. A 2005-ös hírhedt trópusi ciklon a Bahamák közelében keletkezett. Az 5-ös kategóriájú hurrikán gyorsan erősödött, és 280 kilométer/órás széllel Florida felé tartott. Az első hurrikán Florida déli részére csapott le, több millió lakost hagyva áram nélkül és néhányan tető nélkül maradtak. A hurrikán ezután áthaladt a Mexikói-öblön, több mint száz olajfúró platformot rongált meg, és nagy erővel ért partot. A hatóságok vészhelyzeti evakuálást rendeltek el Mississippi, Alabama és Louisiana potenciálisan veszélyes területein. De amikor a vihar közvetlenül a sűrűn lakott New Orleans felé fújt, a város közlekedési infrastruktúrája nehezen tudott megbirkózni a több millió távozó lakos beáramlásával. A lakosság mintegy 20 százaléka kénytelen volt a városban maradni, otthonukban vagy külön erre a célra épített óvóhelyeken húzódtak meg. A Katrina hurrikán New Orleans térségében a gátak átszakadtak, és a város 80 százaléka víz alá került. A túlélők mentésére csónakokat, helikoptereket és jelentős számú embert – a Nemzeti Gárda 43 000 katonáját – mozgósítottak. A trópusi ciklon utáni küzdelem nemcsak az infrastruktúra újjáépítését, hanem a fosztogatások miatt elharapózó bűnözés megfékezését is jelentette. A halálos áldozatok száma meghaladja az 1800-at, és további 700 000 ember maradt hajléktalan. Louisiana partjainál további 34 millió liter olaj ömlött ki, ami az államot a környezeti katasztrófa közelébe sodorta. A Katrina hurrikán által okozott gazdasági károkat 125 milliárd dollárra becsülik.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: