Oroszország 10 legmagasabb hegye

*A szerkesztők szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. A vásárlás előtt konzultálni kell egy szakértővel.

Ahogy Vlagyimir Viszockij mondta egyszer, a hegyek a legjobbak, ahol még sosem jártál. És ahhoz, hogy megmutassa hegymászó képességeit, megcsodálja a látványos kilátást és belélegezze a hihetetlenül tiszta, fagyos levegőt, amely mindig hiánycikk, még útlevélre sincs szüksége. Oroszországban sok igazán magas hegy vár arra, hogy meghódítsák.

És azok számára, akik szó szerint az eget akarják megérinteni, összeállítottuk Oroszország 10 legmagasabb hegyének rangsorát.

Oroszország legmagasabb hegyeinek rangsora

Jelölés hely név Magasság
Oroszország 10 legmagasabb hegye 10 Shota Rustaveli csúcs 4860 méter
9 Katyn-Tau 4 970 MÉTER
8 Migirgi 5 025 MÉTER
7 Kazbek 5,034 MÉTER
6 Shkhara 5,068 MÉTER
5 Djangitau 5,085 MÉTER
4 Pusznyik-csúcs 5 100 MÉTER
3 Kostantau 5 152 MÉTER
2 Dykhtau 5 204 méter
1 Elbrus 5,642m

10. hely: Shota Rustaveli csúcs (4,86 km)

Értékelés: 4.1

Shota Rustaveli csúcs

A Shota Rustaveli csúcs a bevehetetlenségéről ismert. Valójában ez az egyik legnehezebb csúcs az orosz hegymászók számára. A cikk írásakor a hozzá vezető hegymászóutak veszély és állandó rossz időjárás miatt zárva vannak, de a minimális kategóriájuk 4A (képzés és tapasztalat szükséges).

A Shota Rustaveli csúcsot a hegymászók már régóta nem hódították meg a domborzat miatt. A hegyet jeges lejtők borítják, és ritka völgyekben ezeréves gleccserek találhatók. Végül az első sikeres dokumentált feljutási kísérlet az 1937-es feljutás volt.

A csúcs a Bezenghi-fal nevű hegység része. A jeges csúcsokkal és évszázados gleccserekkel borított masszívum maga is barátságtalan az átkeléshez – néhány hegymászó útvonal a maximális nehézségi szintet kapta. És mégis, elég sokan élnek itt – vannak falvak és magashegyi turistatáborok.

9. hely: Katyn-Tau (4,97 km)

Értékelés: 4.2

Katyn-tau

A szintén a Bezenghi-fal részét képező, Kabardino-Balkár területén fekvő csúcs neve a helyi nyelvről Nő-hegynek fordítható. És ennek valami köze van egy ősi legendához. A mítoszok szerint volt egy lány, aki feleségül akarta venni a szerelmét, de a szülei ellenezték. A nő nem mert szembeszállni anyjával és apjával, ezért úgy döntött, hogy egyszerűen megmássza a hegyeket, és ott marad. És soha nem jött vissza.

Olvasson tovább  A 3 legnagyobb kaktusz a Földön

Katyn-Tau – egy másik kihívást jelentő hegy a hegymászók számára. Természetesen vannak 3A útvonalak is, amelyek többé-kevésbé “barátságosak” a kezdők számára, de ennek ellenére jobb, ha nem megyünk oda némi tapasztalat és megfelelő felszerelés nélkül. A Katyn Tau csúcs első dokumentált megmászása 1889-ben történt.

A csúcs egyik oldalát a Bezenghi gleccser borítja, amely a legnagyobb az egész Kaukázusban. Nehéz megmászni és átmászni, de nagyon szép látvány.

8. hely: Mizhirgi (5,025 km)

Értékelés: 4.3

A Mizhirgi az első az úgynevezett “Kaukázus ötezres csúcsai” közül. A rangsorban elődeihez hasonlóan a hegycsúcs is a Bezenghi-fal masszívum része. És rendkívül nehéz megmászni – lejtőit szinte teljesen jég borítja, és több völgyben gleccserek vannak. A kilátás a Mizhirgin lélegzetelállító – de nem veszélytelen.

A dokumentumok szerint a csúcsot először 1889-ben hódították meg. A helyiek azonban nem hiszik, hogy ez az információ igaz. A hegy környékén él egy legenda, miszerint a csúcsot Mazhir Attaevről, egy pásztorról nevezték el, akinek a 19. század közepén sikerült meghódítania a csúcsot.

A csúcs megmászására vállalkozó hegymászók egyik fő veszélyforrása a jégeső. Szinte az egész sziklát törékeny, fagyott vízréteg borítja, mély repedésekkel átszőve. Ezért van az, hogy ezen a hegyen a hegymászó útvonalak minimális nehézsége 4A, a maximális nehézsége pedig 6A.

7. hely: Kazbek (5,034 km)

Értékelés: 4.4

Kazbek

A Kazbek nemcsak a Kaukázus egyik legmagasabb hegye, hanem az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont is. Nevét “jégcsúcsnak” fordítják, és ez teljesen jogos. A turisztikai adaptáció ellenére a Kazbek egyes részei még mindig nagyon nehezen mászhatóak, mert a lejtőkön súlyos jég van.

A Kazbek szintén egy szunnyadó vulkán. A hegy jeges sziklaként emelkedik fényes zöld völgyek között, ami nagyon vonzóvá teszi a különböző turisták számára – azoktól kezdve, akik egyszerűen csak azért jöttek, hogy megcsodálják a Kaukázust, egészen azokig, akiknek meg kell hódítaniuk a “kisebbik Elbruszt”.

A Kazbek aligha egy “túrázós” hegy. Az Elbrusz-heggyel ellentétben itt nincsenek kötélpályák és kávézók, és a feljutás még az “egyszerű” grúz oldalról is kötélmunkát igényel. A hegy azonban 3,8 km magas, és itt található a Bethlemi ősi kolostor, amely az ősi legenda szerint Tamara királynő kincseit őrzi.

6. hely: Shkhara (5,068 km)

Értékelés: 4.5

Shkhara

A hegy neve Shkhara grúzul “kilencet” jelent. És nem csoda – 9 hangsúlyos csúcsa van. A legmagasabbat pedig 5068 méteren éri el.

Olvasson tovább  A 12 legszebb kígyó a világon

A Shkhara, mint sok más kaukázusi hegy, nagyon nehezen megmászható. Különösen az orosz oldalon, ahol a legkönnyebb mászóútvonal az 5A kategóriába esik – csak tapasztalt és felkészült hegymászóknak ajánlott. A grúz lejtőkről nem olyan nehéz, de még mindig megközelíthetetlen a kezdők számára.

Az ilyen nagyfokú összetettséget elsősorban az a tény okozza, hogy a Shkhara lejtőin egyszerre három hatalmas gleccser található. Természetesen nagyon szépek – a napsütésben ragyogva ezek a “hómezők” vonzzák a figyelmet, és a természeti erő érzetét keltik. Ezért Shkhara jobb, ha a hegy lábánál lévő hegyekből csodáljuk meg, ahol még mindig szelíd zöld völgyek találhatók. És a hegy föléjük tornyosul, hófödte lejtőin tartja a felhőket.

5. hely: Dzhangitau (5,085 km)

Értékelés: 4.6

Jangitau

A Jangitau a Bezenghi fal legmagasabb és központi hegye. Csúcsa 5085 méter magas! Bár csak nemrég lett Grúzia legmagasabb hegye – korábban a Shkhara volt a vezető. De aztán megismételték a méréseket, és kiderült, hogy Dzhangitau 17 centiméterrel magasabb, mint elődje.

A Bezengi-fal sok más hegyéhez hasonlóan a Jangitau is nagyon nehezen megmászható. A legkönnyebb útvonal az orosz oldalon a 4B kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy különleges felkészültséget és gyakorlati tapasztalatot igényel a csúcs meghódítására vállalkozó hegymászóktól.

A grúz oldalon a mászóutak kicsit könnyebbek. Ezért van az, hogy Jangitau első feljegyzett meghódítása 1888-ban történt.

Maga a név a helyi nyelvből “Új Hegy”-nek fordítható.

4. hely: Pusznyik-csúcs (5,1 km)

Értékelés: 4.7

Puskin csúcs

A hegymászók között az a vélemény, hogy a Puskin csúcsot meg kell mászni… A Tuzuak gleccser a hegy lejtőin és lábain lélegzetelállító kilátást nyújt a hegy csúcsáról.

Ezt a hegyet egy emlékezetes dátumról nevezték el. Csúcsát először Viktor Zimin szovjet hegymászó hódította meg 1937-ben. Ugyanezen a napon volt a híres orosz költő halálának századik évfordulója.

A Puskin csúcsot olyan nehéz megmászni, hogy a következő hódítás 70 évig tartott. Csak 2007-ben sikerült másodszor is feljutni a csúcsára. A csúcsra vezető útvonalak a “4B kategóriába” vannak besorolva, de az állandó rossz időjárás jelentősen megnehezíti a csúcs meghódítását. A hegymászók “csendőrnek” nevezik ezt a kabardínó-balkáni hegyet, megjegyezve szigorú és megvesztegethetetlen természetét.

3. hely: Koshtantau (5,152 km)

Értékelés: 4.8

Kostantau

A Kosztantau a Kaukázus egyik leghíresebb és legnehezebb csúcsa, valamint Oroszország harmadik legnagyobb hegye. Nevét helyileg “házszerű csúcsnak” fordítják, mert messziről úgy néz ki, mint egy sátor.

Itt azonban véget ér Kontantau hasonlósága az otthoniakkal. A hegy rendkívül barátságtalan, és sok meghódítási kísérlet végződik halállal. a Konantauig vezethető vissza, ahol 1888-ban két angol hegymászó életét vesztette, amikor megpróbálta meghódítani a csúcsot, az emberiség történetében először.

Olvasson tovább  10 legjobb mesterlövész film

Az ilyen makacsságot a Koshtantau lejtőin állandóan rossz időjárás jelzi. Itt szinte mindig hóviharok és havazás tombol. A lejtőket pedig jégkéreg borítja. Még a legegyszerűbb is a “4B kategóriába” tartozik, ami azt jelenti, hogy speciális képzést és tapasztalatot igényel.

2. hely: Dykhtau (5,204 km)

Értékelés: 4.9

Dykhtau

Dykhtau az egyik legszebb hegy Oroszországban. Sötét sziklákból áll, amelyek látványos kontrasztot alkotnak a hó- és jégkéreggel, és a csúcsot fehér felhők övezik, amelyek soha nem hagyják el ezt a csúcsot.

Maga a hegy – amelynek neve egyébként “meredek”-nek fordítható – a nehezen megmászható csúcsok közé tartozik. A hegymászó útvonalak a 4A kategóriában kezdődnek. Ezért nem jó ötlet megfelelő tapasztalat nélkül megmászni.

A Dykhtaut először 1888-ban hódították meg, és a csúcsot Albert Mummery, egy brit hegymászó érte el, aki speciális hegyi sátrakat talált fel. Tervezése annyira megbízható volt, hogy hamarosan sorozatgyártásba került. És majdnem egy évszázadon át gyártották őket – egészen 1968-ig, amikor új anyagok és műszaki megoldások lehetővé tették stabilabb változatok létrehozását.

Egy másik érdekes tény kapcsolódik a hegyhez. Pontosan a Föld túlsó oldalán, a Karolina-szigeteken ezüst emlékérmét adnak ki, amelyen Dychtau és magassága látható.

1. hely: Elbrusz (5,642 km)

Rangsor: 5.0

Elbrus

Az Elbrusz Oroszország legmagasabb és legnépszerűbb hegycsúcsa. Érdekes a különböző turisták számára – a kezdőktől a tapasztalt hegymászókig. A déli lejtőkön még a kezdők számára is van infrastruktúra, beleértve a kötélpályákat és az állandó táborokat kávézókkal és szállodákkal.

Az Elbrusz egyike a 7 csúcsnak. Ez a hét legmagasabb hegység, minden kontinensen egy-egy. Az Elbrusz ebben az esetben európai csúcsnak számít. Ez az egyik legkönnyebben meghódítható.

Az Elbruszra a legkönnyebben dél felől lehet eljutni. Az ottani hegymászó útvonalak 2A nehézségi kategóriájúak, aminek köszönhetően még a kezdők is képesek lesznek feljutni a csúcsra. De azoknak, akik extrém és nehéz terepet keresnek, az északi lejtőket ajánljuk. 3A nehézségűek, ami különleges felkészültséget igényel, de nem olyan veszélyes, mint a többi csúcs a rangsorban.

Érdekes, hogy az Elbrusz nem csak egy hegy, hanem egy szunnyadó vulkán. A kutatók szerint ez felébresztheti. De hogy ez mikor fog bekövetkezni, és milyen következményekkel jár majd, azt nem tudni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: