Európa 10 legmagasabb hegye

A fenséges hegycsúcsok látványát a világ egyik legszebb látványosságának nevezhetjük, lenyűgöznek, inspirálnak és különböző bátor tettekre ösztönöznek. Az európai domborzat nagyrészt sík, és nem rendelkezik a tibeti Himalája markáns hegyvonulatával, de ennek ellenére számos magas hegységgel rendelkezik, amelyek népszerűek a hegymászók körében. Íme Európa tíz legjobb csúcsa. Ez a rangsor magában foglalja a Kaukázus-hegységet, amely a legtöbb tudós szerint földrajzilag az európai kontinens része.

Európa legmagasabb hegyeinek rangsora

Jelölés hely név értékelés
Európa 10 legjobb hegye 10 Bazardüzü 4.1
9 Matterhorn 4.2
8 eisshorn 4.3
7 Liskamm 4.4
6 Home 4.5
5 Dufour 4.6
4 Mont Blanc 4.7
3 Shkhara 4.8
2 Dykhtau 4.9
1 Elbrus 5.0

10. hely – Bazarduzu

Értékelés: 4.1

Bazardüzü

Tengerszint feletti magasság: 4,466 m

A Bazardüzü-hegy a Nagy-Kaukázus hegység legmagasabb pontja, Oroszország és Azerbajdzsán határán. A török neve, amely ‘piacteret’ jelent, a völgyben a középkorban évente megrendezett nagy vásárokról származik, amelyek a világ minden részéből érkező kereskedőket hoztak ide. A hegy a második nevét a lezgin törzsektől (Dagesztán őslakosai) kapta, lefordítva “A félelem hegye”. A Bazardüz első megmászására Alekszandrov orosz felfedező és hegymászó vállalkozott 1847-ben. A hegy különösen ismert, mivel a huszadik század elején egy körülbelül egy kilométeres gleccser ereszkedett le a csúcsáról.

9. hely – Matterhorn

Értékelés: 4.2

A Matterhorn

Tengerszint feletti magasság: 4,478 m

A Matterhorn a Pennine Alpokban található, félúton a svájci Zermatt és az olaszországi Breuze Cevigna síközpontok között. Ívelt csúcsformája egy csuklyára emlékeztet. A hegy sokáig megmászatlan maradt, és rettegésben tartotta a hegymászókat, de végül egy Edward Wimper vezette hegymászócsapat úgy döntött, hogy megmássza a csúcsot. 1965-ben csak két hegymászó élte túl ezt a veszélyes expedíciót, négy másik hegymászó a mélybe zuhant az ereszkedés során.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb vulkánja

8. hely – a Weisshorn

Értékelés: 4.3

A Weisshorn

Tengerszint feletti magasság: 4,506 m

A Weisshorn Svájcban és Olaszországban található, és a Pennine Alpok része. A gerinc nagy része a svájci oldalon van. A Weisshorn név németül “fehér csúcsot” jelent. Ez egy olyan hegy, amelyet merész hegymászók többször is megpróbáltak meghódítani, de mindig kudarcot vallottak expedícióik során. Egy John Tyndall nevű brit hegymászónak Ulrich Wenger és Johann Joseph Bennen vezetésével csak 1861-ben sikerült feljutnia a csúcsra. Érdemes megemlíteni, hogy a hegyet még ma is veszélyesnek tartják a hegymászáshoz, és a rajongók elkerülik. A Weisshorn híres a lavináiról, amelyek egész expedíciók halálát okozták. Csak a legbátortalanabb hegymászók merészkednek fel időről időre erre a csúcsra.

7. hely – Liskamm

Értékelés: 4.4

Liskamm

Tengerszint feletti magasság: 4,538 m

A Nyugati-Alpok két csúcsa, amelyek Olaszország és Svájc határán helyezkednek el. Félelmetes beceneve “ogre”, amelyet a hegymászók adtak neki az ismétlődő és kiszámíthatatlan lavinák, a gerincről veszélyesen lelógó számos szikla és a hegymászás szempontjából veszélyes terep miatt. Először 1861-ben hódították meg. Egy 14 tagú expedíció, köztük nyolc angol hegymászó és hat svájci vezető mászta meg a csúcsot. Az első felfedezők szerencsések voltak – a feljutás viszonylag simán és veszteségek nélkül ment. Ma már számos túraútvonal áll a hegyi túrázók rendelkezésére a Liskamm-hegység lejtőin, de csak a profik merik megmászni a csúcsot.

6. hely – Dom

Értékelés: 4.5

Home

Tengerszint feletti magasság: 4,545 m

A Dome Peak, amely a Pennine Alpokban található, a Mischebel-masszívumhoz tartozik. Neve németül “kupolát” vagy “katedrálist” jelent, ami a Sion katedrális Berchtold kanonok nevű kutatójára utal, aki a hegyet körülvevő területet kutatta. De a hegyet régen Mischabelnek hívták, ami alakja miatt “vasvilla” – öt, szorosan egymás mellett elhelyezkedő, hegyes kiemelkedésből áll, amelyek egy vasvilla tüskéire hasonlítanak. A Dom első alpinista megmászása 1858-ban történt, amikor a brit J.P. Dufour megmászta a csúcsot. . Davies és két helyi vezető megmászta a csúcsot. 1917-ben pedig az első síelésre került sor a hegy északi lejtőjén.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb scolopendrája

5. hely – Dufour

Értékelés: 4.6

Dufour

Tengerszint feletti magasság: 4,634 méter

A Dufour-csúcsot két ország, Svájc és Olaszország nemzeti kincsének tekintik. A festői Monte Rosa-hegység része, amely viszont a Pennine Alpok részét képezi. A hegy a nevét Guillaume-Henri Dufourról, a híres svájci mérnökről és katonai földmérőről kapta, aki részletes topográfiai térképet készített Délnyugat-Svájcról. Az ember először 1855-ben lépett a Dufour-hegyre. A csúcsot egy nemzetközi, főként brit és francia hivatásos hegymászókból álló csoport mászta meg Charles Hudson vezetésével.

4. hely: Mont Blanc

Értékelés: 4.7

Mont Blanc

Tengerszint feletti magasság: 4,810 m

A Mont Blanc-csúcs, akárcsak elődje, földrajzilag két ország között oszlik meg, az egyik Olaszországban, a másik a francia oldalon található. Az 50 km hosszú hegyvonulat a Nyugati-Alpokhoz tartozik. A Mont Blanc olaszul “fehér hegyet” jelent. A csúcsot 1786-ban hódították meg, amikor a francia Jacques Balma és a svájci Michel Paccard megmászta. A Mont Blanc ma már híres a hegymászók számára jól kiépített üdülőhelyeiről, valamint professzionális hegymászó-képző központjairól. A lábánál található síközpontok közül Chamonix és Courmayeur elit síközpontjai a legnépszerűbbek. A Mont Blanc-csúcs körül a Tour du Mont Blanc túraútvonal található. Van egy alagút is, amely több mint másfél kilométer hosszan fut a hegy belsejében, és összeköti Olaszországot és Franciaországot.

3. hely – Shkhara

Értékelés: 4.8

Shkhara

Tengerszint feletti magasság: 5,193 m

A csodálatos Shkhara-csúcs a Kaukázus-hegység fő vonulatának középső részén található, és Grúzia egyik fő látványosságának számít. Először egy 1888-as expedíció során hódította meg egy brit és svéd hegymászókból álló csapat. Orosz hegymászók kicsit később, 1933-ban jutottak fel a csúcsra. Egyébként a Shkhara elképesztő magassága ellenére elég könnyen megmászható, aminek köszönhetően lejtői nagyon népszerűek a hegyi turizmus rajongói körében. Minden évben mindenféle sportoló, beleértve a nem hivatásosokat is, a csúcsra jut. A Shkhara szédítő tájáról is ismert, amelyet a gleccserből eredő, a hegyet körülfolyó festői Inguri folyó is segít.

Olvasson tovább  A 10 legnagyobb pók a világon

2. hely – Dykhtau

Értékelés: 4.9

Dykhtau

Tengerszint feletti magasság: 5,205 m

A Dykhtau nevet oroszul “meredek hegy”-nek fordítják, ami illik egy több mint öt kilométer magas csúcsra, amelynek egy pillantása szédülést okozhat. A Kaukázus hegység oldalgerincén, a Kabardino-Balkárszkij magashegyi természetvédelmi terület területén található. A hegység piramis alakú, három csúcsos hegycsúccsal. Ezek közül a legmagasabb a Glavnoe, de a hegymászók körében a legnépszerűbb a Puskin csúcs, a legnehezebben megmászható. Több mint egy tucat különböző nehézségű túraútvonal fut végig a hegyoldalakon. 1888-ban két külföldi hegymászó, a svájci Heinrich Zarflu és a brit Albert Mummery hódította meg.

1. hely Elbrus

Értékelés: 5.0

Elbrus

Tengerszint feletti magasság: 5,642 m

Az Elbrusz Európa legmagasabb pontja és a világ hét legmagasabb hegycsúcsának egyike. Geológiai szempontból ez egy rétegvulkán, egy kialudt vulkán torka. Oroszországban, a Kaukázus hegységben található. Hatalmas gleccser lelőhelyekkel rendelkezik, amelyek olvadása táplálja a Kaukázus és a Sztavropoli terület számos nagy folyóját. 1829-ben az Orosz Tudományos Akadémia által szervezett kutatási expedíció keretében először másztak fel az Elbrusz csúcsára. A kiváló tudósokból álló csapatot George Emmanuel tábornok vezette. Napjainkban a csúcs nagyon népszerű a profi és amatőr hegymászók körében egyaránt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: