A világ 10 legolvasóbb országa

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Fontos, hogy vásárlás előtt konzultáljon szakértővel.

Az olvasás egy csodálatos folyamat. Ez egy lehetőség arra, hogy új információkat tanulj a saját tempódban; hogy szórakozz és ismeretlen világokba merészkedj a kanapéd kényelméből; hogy megcsodáld mások tehetségét; hogy megtanuld, hogyan fejezd ki magad, hogyan beszélj és írj jobban; hogy évszázados bölcsességeket szerezz és felkészülj az élet új kihívásaira..

A GFK Nemzetközi Piackutató Intézet felmérést végzett arról, hogy a válaszadók milyen gyakran olvasnak. És az eredmények valójában bíztatóak. Ebben a cikkben a világ 10 legolvasóbb országát rangsoroltuk – vagyis azt a 10 országot, ahol a leggyakrabban olvasnak az emberek.

A világ legolvasottabb országok rangsora

Jelölés hely ország rangsorolás
A világ 10 legolvasóbb országa 10 Kanada 4.1
9 Mexikó 4.2
8 Brazília 4.3
7 Argentína 4.4
6 USA 4.5
5 UK 4.6
4 Olaszország 4.7
3 Spanyolország 4.8
2 Oroszország 4.9
1 Kína 5.0

Kanada

Értékelés: 4.1

Kanada

A kanadaiak 51%-a vallja, hogy hetente legalább egyszer könyvet olvas. A legnépszerűbb mű pedig Cherie Dima regénye volt

 • ne) a The Marrow Thieves (A csontvelő tolvajok).

  A csontvelőtolvajok egy disztópikus regény tizenéveseknek egy olyan sivár és nem túl kellemes jövőről, amelyben az emberek már elfelejtettek álmodni. Ennek pusztító pszichológiai hatásai voltak. Végül az alattomos kormány “vadászni” kezdett arra a néhány megmaradt emberre, akik még mindig álmodnak, abban a reményben, hogy a csontvelőjükből egy üdvözítő szérumot nyerhetnek ki.

  Az országban szintén a legolvasottabb könyvek közé tartozott Richard Wagamez Indian Horse című regénye, amely egy indián fiú nehéz életéről szól, valamint a War

 • Michael Ondaieu írása, amely a londoni gyerekek életét mutatja be az 1945-ös náci bombázások idején.

  Mexikó

  Értékelés: 4.2

  Mexikó

  A megkérdezett mexikóiak 52%-a mondta, hogy minden nap vagy hetente legalább egyszer könyvet olvas. A legtöbbet olvasott könyv pedig Mark Luons Espejos y Ventanas (Tükrök és ablakok) című könyve volt.

  Az Espejos y Ventanas a latin-amerikai irodalom hagyományait követi – ez egy regény hétköznapi emberekről, akik egy Kennett Square-i mexikói közösségben éltek. A mexikóiakról szól, akik a jobb életért vándorolnak az USA-ba, a szüleikről, akik Mexikóban maradnak, a gyermekeikről, akiknek szinte két országban kell egyszerre létezniük. A “Tükrök és ablakok” a bevándorlók társadalmi, politikai és gazdasági jogaikért folytatott küzdelmét mutatja be.

  Szintén az országban a legolvasottabb könyvek közé tartozik Fernando Núñez Becerra tanulmánya a prostitúcióról és e tevékenység üldözéséről a 19. és 20. században; valamint egy illusztrált népszerű tudományos könyv a halottak napjának megünneplésének bonyolultságáról és hagyományairól.

  Olvasson tovább  A 9 ország a legtöbb internethasználóval

  Brazília

  Értékelés: 4.3

  Brazília

  A brazil válaszadók 53%-a számolt be arról, hogy hetente legalább egyszer, ha nem is minden nap, de olvas könyvet. Valójában ez az, ami a világ egyik legolvasottabb országává teszi. A brazilok körében pedig a legnépszerűbb könyv az A Sutil Arte de

 • A f*da-Se finom művészete, oroszul megjelent “The Subtle Art of F*da-Se” címmel, írta Mark Manson.

  “A pacifista finom művészete” egy tényirodalmi mű, amely egy szokatlan életmódot tanít. Megtanít egyenesen beszélni és cselekedni, megszabadít a felesleges és értelmetlen pozitivitástól, és lényegében kritikusan reagál a motivációs segédeszközökre. A szerző szerint a boldogság eléréséhez nem a pozitívumokat kell keresni, hanem el kell fogadni a hiányosságokat.

  Szintén a legolvasottabb könyvek között volt az országban a 451 fok Fahrenheit, az amerikai irodalom klasszikusának, Ray Bradbury-nek a disztópikus regénye; és az O milagre da manhã (A reggel csodája) Hal Elrodtól, egy nem-fikciós mű, amely a korai ébredés előnyeiről szól, és jó reggeli szokásokat javasol.

  Argentína

  Értékelés: 4.4

  Argentína

  Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran olvasnak, az argentinok 53%-a válaszolta, hogy minden nap vagy hetente legalább egyszer olvas. A legnépszerűbb szépirodalmi mű Rachel Lippincott One Meter Apart című regénye volt.

  “Egy méterre egymástól” – egy tinédzsereknek szóló regény, amely két fiatal szerelmi történetét meséli el. És ez nem is lenne olyan rossz, ha nem lenne egy “de”. Ha egy fiú megérint egy lányt, az meghal. Tehát egy halálos betegség útjába áll egy kis érzés és kapcsolatfejlesztés. A könyv nemcsak Argentínában, hanem számos más országban is bestseller lett, és valós eseményeken alapul.

  De nem csak a szentimentális próza az, ami lenyűgözi az argentinokat. Az országban a legolvasottabb könyvek közé tartozik a Sapiens is. Az emberiség rövid története Yuval Noah Hararitól, egy népszerű tudományos szöveg az evolúcióbiológiáról, fajunk fejlődésén keresztül; és Mercedes Romero argentin írónő versgyűjteménye, a Tűzlepkék üvegekben.

  USA

  Értékelés: 4.5

  USA

  Az amerikaiak 55%-a számolt be arról, hogy legalább hetente egyszer, ha nem is minden nap, de olvasnak. Ezzel az USA a hatodik helyen áll a világ legolvasottabb országainak listáján. A legnépszerűbb könyv pedig Barack Obama feleségének emlékiratai voltak.

  Michelle Obama Becoming című memoárja elsősorban magának az Egyesült Államok First Ladyjének életéről szól, és kevéssé érinti a politikát. A könyvben felidézi tanulmányait a Princetonon és a Harvard jogi karán, azt, hogyan dolgozott egy ügyvédi irodában, és hogyan ismerkedett meg férjével. Még a 2008-as választások utáni időszakról szóló beszámoló is inkább a családi életről szól, mint a politikáról.

  Olvasson tovább  A 10 legmagasabb épület New Yorkban (USA)

  Az amerikaiakat alapvetően érdekli a politika. Szintén a legnépszerűbb könyvek közé tartozik az országban Michael Wolff monumentális műve, a Tűz és düh: Trump Fehér Házának belseje, amely a 45. amerikai elnök első hónapjait meséli el. Egy másik bestseller pedig a Rachel Hollis által írt Girl, Wash Your Face – memoárok, motivációs tanácsok és józan beszédmód keveréke tizenéves lányoknak.

  UK

  Értékelés: 4.6

  UK

  Az Egyesült Királyságban a válaszadók 56%-a mondta azt a kutatóknak, hogy hetente legalább egyszer olvasnak. És ezért ez az ország a rangsorban a tisztes 5. helyen végzett. És a legnépszerűbb könyv az Eleanor O volt

 • Eleanor Oliphant teljesen jól van by Gale Haniman.

  “Eleanor Oliphant…” – Egy életigenlő regény, amely a címszereplő hősnő történetét meséli el. Eleanor egy furcsa, szarkasztikus, nyílt és őszinte nő, nehéz múlttal és jelennel. Gyermekként mentális betegségben szenvedő édesanyjával élt. És amikor felnő, ápolónő lesz, aki nem bánik jól a betegeivel. A könyv az érzelmek széles skáláját idézi fel, a dühtől a szomorúságig, a magánytól a jövőbe vetett reményig.

  További bestsellerek az országban: Adam Kay brit humorista “It Will Hurt: The Secret Diaries of a Junior Doctor” című könyve, amely az orvosi hivatásról szóló feljegyzéseket tartalmazza; és a “The Ice Monster” című gyerekkönyv egy kislányról, aki elindul, hogy megtalálja a mamutot.

  Olaszország

  Értékelés: 4.7

  Olaszország

  A vizsgálatban részt vevő olaszok 56%-a arról is beszámolt, hogy hetente egyszer vagy gyakrabban olvasott. A legnépszerűbb könyv pedig a L’altro capo del filo (A fonál másik vége) volt Andrea Camilleri helyi szerzőtől.

  Andrea Camilleri leginkább A víz alakja című filmjéről ismert, de hazájában a detektívsorozatáról is híres. “A szál másik vége is ebbe a műfajba tartozik. A nyomozó egy fiatal és elismert varrónő brutális meggyilkolását meséli el. És Montalbano rendőrfőnök – több tucat másik Andrea Camilleri-regény hőse – is bekapcsolódik a nyomozásba.

  Szintén a legnépszerűbb művek közé tartozik az országban Elena Ferrante “Zseniális barátom” című regénye, amely két nápolyi szegénynegyedben élő nőről szól, valamint Antonio Mancini “7-7-2007” című regénye, amely szintén egy Olaszországban híres rendőrségi krimisorozat.

  Spanyolország

  Értékelés: 4.8

  Spanyolország

  Spanyolország a világ három legolvasottabb országa közé tartozik, a válaszadók 57%-a nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egy estét könyvvel tölt. A legnépszerűbb mű pedig Javier Marias Berta Isla című alkotása volt.

  Olvasson tovább  15 legfényesebb csillag

  A Berta Isla szinte kémregény Thomas, egy brit kém és Berta, egy titokzatos nő megható szerelmi kapcsolatáról. De ne reménykedjen az akcióban és más izgalmas lövöldözős üldözésekben. Berta Isla fokozatosan ássa be magát az emberi lélek legsötétebb és legsötétebb zugaiba, egy megtört, megható kapcsolat történetét meséli el…

  Továbbá, a bestseller regény Un andar so

 • A világ legjobb könyvei ma Antonio Muñoz Molina La tario entre la gente (Magányos séta a nép között) című regénye, amely a megértést kereső alkotókról és művészekről szól; valamint Javier Castillo El día que se perdió el amor (A szerelem elveszett napja) című thrillere, amely tele van akcióval, intrikával és romantikával.

  Oroszország

  Értékelés: 4.9

  Oroszország

  A széles körben elterjedt vélekedéssel ellentétben Oroszország a második helyet foglalja el a világ legolvasóbb országai között – a válaszadók 59%-a elismerte, hogy hetente legalább egyszer kinyit egy könyvet. A legnépszerűbb mű pedig Viktor Pelevin “A könnyű érintés művészete” című regénye volt.

  A könnyű érintés művészetében Pelevin visszatér szeretett műfajához, a transzcendentális prózához, folyamatosan keveri a műfajokat, stílusokat és történeteket. Nehéz megmondani, miről szól a könyv. “A könnyű érintés művészete” nem regény, hanem metaforikus utazás a modernitáson és az ókoron át, pontos nyelvezet és szellemes allegóriák által megszakítva.

  Az oroszországi bestsellerek között szerepel Alekszandr Poljarnij A menta meséje, egy rendkívül ellentmondásos, szentimentális prózai mű, amelyet egyes olvasók egy csésze cappuccinóhoz hasonlítanak egy meleg takaró alatt, míg mások elbűvölő grafomániának neveznek; és George Orwell 1984 című műve, egy antiutópia, amely a jelenlegi politikai valóságban újra aktualitást nyert.

  Kína

  Értékelés: 5.0

  Kína

  A világ legolvasottabb országa pedig Kína. És nem csak azért, mert ez a világ legnépesebb országa. A kínai válaszadók 79%-a állítja, hogy legalább hetente egyszer olvas. A legnépszerűbb regény pedig a híres helyi író, Yu Hua Élő című regénye volt.

  Az “Élni” korántsem új mű. Először 1993-ban jelent meg. A regény a kínai forradalom történetét és annak a hétköznapi emberekre gyakorolt hatását meséli el. A történet középpontjában Fugui, egy gazdag földbirtokos fia áll. A forradalom előtt önző nemes volt, a forradalom után az állam üldözi.

  Szintén a bestsellerlistán szerepel ebben az országban Liu Cixin mindhárom könyve (A három test problémája, A sötét erdő, A halál örök élete), egy “kemény” sci-fi regénysorozat, amely rendkívül szórakoztatóan írja le az idegen civilizációkkal való lehetséges kapcsolatfelvételt, és nagyon különös megoldást kínál a Fermi-paradoxonra.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: