A világ 10 legkisebb országa

*A legjobbak rangsora a szerkesztőbizottság szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szakorvosi konzultáció szükséges.

Hajlamosak vagyunk az ország fogalmát egy nagy területre asszociálni, ahol több millió ember él, de ez nem mindig van így. Ma 252 ország van a világon, a gigantikus, több millió négyzetkilométeres nemzetektől a legkisebbekig, amelyek még a nagyvárosok után is a második helyen állnak. Az alábbiakban a bolygónk tíz legkompaktabb országának rangsora következik. Területüket tekintve mindegyikük együtt még Szentpétervárig sem ér el. Szerény méretük ellenére sok országnak jó a gazdasága, és a világ legszebb helyei között találhatók.

A világ legkisebb országainak rangsora

Jelölés hely: termék neve Terület Népesség
A világ legkisebb országainak rangsora 10 Málta 316 km² 493 559
9 Maldív-szigetek 298 km² 392 473
8 Saint Kitts és Nevis 261 km² 52 441
7 Marshall-szigetek 181 km² 58 413
6 Liechtenstein 160 km² 37 815
5 San Marino 61 km² 33 422
4 Tuvalu 26 km² 11 052
3 Nauru 21 km² 11 200
2 Monaco 2,02 km² 38 300
1 Vatikánváros 0,44 km² 605

10. hely – Málta

Rangsor: 4.1

Málta

A Máltai Köztársaság egy gyönyörű mediterrán ország, amely Szicília és Tunézia között fekszik. A máltai szigetvilág három lakott szigetből, nevezetesen Máltából, Kamino-ból és Gozo-ból, valamint számos kisebb lakatlan szigetből áll. A 316 négyzetkilométeres területű és több mint 493 500 lakosú Nauru a világ legnagyobb tőzsdéje. Így elmondható, hogy ez egy nagyon sűrűn lakott terület. Földrajzi szempontból a szigetek figyelemre méltóak, mivel egyáltalán nincsenek természetes vízfelületek, még folyók sem. Málta nagyon népszerű a turisták körében, akiket a tiszta strandok, a szinte egész évben kiváló időjárás és a rengeteg jól megőrzött történelmi emlékhely vonz. Az Európa, Afrika és Ázsia közötti tengeri útvonalak középpontjában fekvő ország mindig is vonzotta a betolakodók figyelmét, akik templomok, erődök és ősi paloták formájában hagyták hátra kultúrájukat. Máltát különböző időszakokban a görögök, a rómaiak, az arabok, a spanyolok, a krétaiak, a mórok és a törökök uralták. De leginkább a ma Máltai Lovagrendként ismert és ma is létező Szent János Lovagrend hatása érződik a szigeten.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb majma

9. hely – Maldív-szigetek

Értékelés: 4.2

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek szigetcsoportja 297,8 négyzetkilométeres, és nemcsak területét, hanem lakosságát tekintve is a legkisebb ország egész Ázsiában. Az Indiai-óceán vizein, Srí Lankától délnyugatra található. A szigeteken valamivel több mint 436 000 állandó lakos él. A szigetcsoport 26 atollból áll, amelyek több mint ezer szigetet foglalnak magukban. Bármelyik, még a legnagyobb is, gyalogosan másfél-két óra alatt elérhető. Az országban csak egyetlen város van, a főváros Male, és azon túl a civilizáció átadja helyét az érintetlen természetnek. A Maldív-szigetek világszerte ismert, mint az egyik legjobb trópusi üdülőhely… A magas idegenforgalmi díjak ellenére Málta évente mintegy kétmillió turistát fogad, és lakosainak többsége a szolgáltatóiparban dolgozik.

8. hely – St. Kitts és Nevis

Értékelés: 4.3

Saint Kitts és Nevis

A 269,4 négyzetkilométeres ország két szigetből áll: Saint Kitts és Nevis, amelyet a Karib-tenger vizei mossák. A nyugati félteke legkisebb országa valaha Nyugat-Indiához tartozott, amit a szállodává alakított gyarmati stílusú épületek is bizonyítanak. Ezek a birtokok korábban gazdag ültetvényesek tulajdonát képezték, akik cukornádat termesztettek és exportáltak. A cukor ára fokozatosan csökkenni kezdett, a trópusi üdülések népszerűsége pedig ugrásszerűen megnőtt, és végül St. Kitts és Nevis nemzeti gazdaságának fő támaszává vált. A szigetek lakossága nagyjából 55 000 fő, de az idegenforgalom miatt mindig nagy a nyüzsgés, különösen a fővárosban és a partok mentén. A látogatók évente az ország teljes GDP-jének mintegy 70 százalékát hozzák be. A természeti szépségén kívül a környező szigetek is vonzzák a turistákat, a búvárok paradicsomának számítanak. A környéken közel négyszáz roncs, ókori és modernebb roncsok találhatók, valamint egy sor egzotikus víz alatti élőlény. Az idegenforgalom mellett a költségvetést a tengerentúli ügyfeleknek nyújtott offshore banki szolgáltatások egészítik ki.

7. hely – Marshall-szigetek

Értékelés: 4.4

Marshall-szigetek

A csendes-óceáni Marshall-szigeteki Köztársaság területe 181,3 négyzetkilométer, és számos atoll-szigetből áll. A legkisebbek közülük Madgiuro, ahol az azonos nevű főváros található, és Quaggalein. Az ország lakossága körülbelül 53 000 fő. A szigetek a 16. század elején Alonso de Salazar spanyol navigátor által történt felfedezése óta hosszú időn át egyik európai országból a másikba kerültek, mint gyarmat. A helyi ökoszisztémát súlyosan károsították az amerikai hadsereg által az 1950-es években az atollokon végzett nukleáris kísérletek. Szerencsére a lakosok mára visszaszerezték a Marshall-szigetek egyedülálló növény- és állatvilágát. A búvárkodás, a sporthorgászat és a turizmus egyéb formáinak jó kilátásai ellenére ez a terület a lakosságnak csak mintegy 10 százalékát foglalkoztatja. Ennek oka a nehéz elhelyezkedésben és a még fejletlen infrastruktúrában keresendő. Az ország gazdasága elsősorban a tonhal és a kókuszdióból nyert kopra exportjára épül.

Olvasson tovább  A világ 10 legerősebb autója

6. hely – Liechtenstein

Értékelés: 4.5

Liechtenstein

A Liechtensteini Hercegség az Alpok hegyei között, Svájccal és Ausztriával határosan fekszik. A 38,5 ezer lakosú ország területe 130 négyzetkilométer. Liechtenstein azon kevés országok egyike, ahol az alkotmányos monarchia az államforma. Viszonylag kis mérete ellenére a Hercegség magasan fejlett ipari ágazattal büszkélkedhet, különösen a csúcstechnológiai területeken, és polgárai körében magas szintű jólétnek örvend. Emellett jelentős európai pénzügyi központnak számít. Az állampolgárok munkanélküliségi rátája mindössze 1,5 százalék. Az országnak nincs repülőtere (általában csak a szomszédos Svájcból érhető el), de ez nem akadályozza meg, hogy évente nagyszámú turista látogasson el Liechtensteinbe. A hercegség első osztályú alpesi üdülőhellyel, jelentős modern művészeti múzeummal és számos ősi kastéllyal büszkélkedhet.

5. hely – San Marino

Értékelés: 4.6

San Marino

A San Marino Köztársaság egy kis ország Európa déli részén, amelyet minden oldalról olasz terület vesz körül. Az ország területe 61,2 négyzetkilométer, állandó lakossága 33,4 ezer fő. A három legkisebb európai ország egyike. A világnak ezen a részén ez a legrégebbi szuverén állam, amely már 301-ben is létezett. Kis mérete ellenére az országnak több mint 30 városa van, amelyek közül a legnagyobb Serravalle, amelynek közel 8000 lakosa van. San Marino gazdasága a turizmuson alapul, amely a jövedelmek 60%-át adja, valamint a pénzügyi szektoron és az iparon. Az állam gazdag építészeti látnivalókban, amelyek közül a legfontosabbak a három erődítmény tornyai: Guaita, Chesta és Montale. Évente közel hárommillió turista keresi fel a helyi turisztikai helyszíneket.

4. hely – Tuvalu

Értékelés: 4.7

Tuvalu

Tuvalu a Csendes-óceánban, az ausztrál kontinenstől északkeletre található. Az ország három zátonyszigetet és hat atollt foglal magába, amelyeket jelentős, 70 és 170 kilométer közötti távolság választ el egymástól. Tuvalu teljes területe 25,9 kilométer, lakossága alig több mint 11 000 fő. Az 1978-as függetlenség előtt a szigetek Nagy-Britanniához tartoztak. A polinéziai nemzetnek minden előfeltétele megvan ahhoz, hogy népszerű trópusi üdülőhely legyen, hosszú, tiszta strandokkal, gyönyörű pálmaligetekkel és egzotikus halak sokaságával a környező vizekben. De egyelőre Tuvalu kevéssé vonzó a külföldi látogatók számára a gyenge turisztikai infrastruktúra és a magas repülőjegy-költségek miatt. A globális felmelegedés pedig azzal fenyeget, hogy a szigetek eltűnnek a Föld színéről, mivel a tengerszint kis mértékű emelkedése is katasztrofális lehet egy olyan ország számára, amely mindössze öt méterrel emelkedik a tengerszint fölé.

3. hely: Nauru

Score : 4.8

Nauru

Nauru a világ legkisebb független köztársasága, területe 20,98 négyzetkilométer. Közvetlenül az Egyenlítő alatt található, 4000 km-re Ausztráliától. A helyi lakosság valamivel több mint 13 500 fő. Ez az egyetlen olyan ország, amelynek nincs hivatalos fővárosa. Nauru közelmúltbeli története különös és tanulságos – néhány évtized alatt az állam egy virágzó, gazdag paradicsomból egy elpusztult, szegény lakosságú területté vált. Ezt az 1970-es években egy meggondolatlan foszfátbányászat okozta, amely a sziget növényzetének 80 százalékát elpusztította. A 2000-es évek elejére az ásványkincsek kimerültek, és a szennyezett természet mellett Nauru csődbe ment. A sziget idegenforgalmi potenciálja még nagyrészt kiaknázatlan, bár a közelben van néhány érdekes búvárkodási lehetőség. Évente csak néhány száz látogató teszi lehetővé Nauru meglátogatását, annak ellenére, hogy a szigetnek nincs infrastruktúrája, elhagyatott kőbányái vannak és korlátozott a légi közlekedés.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb országa terület szerint

2. hely – Monaco

Értékelés: 4.9

Monaco

A kicsiny, független Monacói Hercegség a Ligur-tenger partja mentén húzódik, a szárazföldön Franciaországgal határos. Ez a világ legsűrűbben lakott országa, ahol mindössze 2,02 négyzetkilométeren 38,6 ezer ember él. Az állam három községből áll, amelyek közül a leghíresebb Monte Carlo, ahol az üdülőövezet és a legluxusabb rezidenciák összpontosulnak. A statisztikák azt mutatják, hogy a lakosok 100 százaléka itt dolgozik, és közel 30 százalékuknak van egy milliós vagy annál nagyobb vagyona. Monaco gazdagságát számos kaszinójának köszönheti, ahová a világ minden tájáról érkezik az elit, hogy hatalmas összegeket költsön el. Az ország arról is híres, hogy minden évben Forma-1-es nagydíjversenyt rendeznek az utcáin. A tengeri éghajlatnak, a környezetnek és a magas életszínvonalnak köszönhetően a várható élettartam az országban rekordot jelentő 90 év.

1. hely – Vatikánváros

Score : 5.0

Vatikánváros

A törpe enklávé ország az olasz fővároson belül található, és 0,44 négyzetkilométeres területet foglal el. A Vatikánban mintegy 1000 ember él, akiknek 95 százaléka férfi. Többnyire katolikus papok és a Svájci Gárda tagjai. A Vatikánban dolgozók a legnagyobb valószínűséggel olasz állampolgársággal rendelkeznek. Az állam teokratikus állam, ahol a hatalom a Szentszék körül összpontosul, amelynek élén a pápa áll. A Katolikus Egyház Világközpontja nagyrészt a katolikus hívek önkéntes hozzájárulásaira támaszkodik világszerte. A reneszánsz művészet számos remekművének otthont adó múzeumokból, valamint az utazási ajándékokból és a belépődíjakból is pénzt fog gyűjteni. Összességében, tekintettel kis területére és népességére, a Vatikán bátran nevezhető nagyon gazdag államnak. A független város saját hadserege több mint száz, a svájci fegyveres erők által kiképzett gárdistából áll. Rajtuk kívül a szintén több mint száz fős pápai csendőrség felügyeli a rendet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: