Hogyan kell mosni egy kimonót

A kimonót harcművészeti edzésre használják. Áteresztőképes, elnyeli a nedvességet és sok mozgást tesz lehetővé. De minden jó tulajdonsága ellenére az anyag különleges gondoskodást, mosást és szárítást igényel.

Ajánlásokat készítettünk a kimonó megfelelő módon történő mosására, hogy hosszú ideig megőrizze a megjelenését.

A kimonó anyaga

A kimonó szövet jellemzői

Általában pamutszövetet használunk a kimonókhoz, de mosás után akár 5%-kal is zsugorodik. A maximális zsugorodás a 100% pamutra jellemző.

A zsugorodás a hőmérséklettől, a mosási programtól és a szövet zsugorodás elleni kezelésétől is függ. A hőmérséklet nem haladhatja meg a 30 °C-ot, hogy a zsugorodás minimális legyen. Ha a hőmérséklet eléri a 90 °C-ot, az anyag zsugorodik. Ugyanakkor a víz hőmérséklete 30 °C-nál magasabb is lehet, ha az anyag nemcsak pamutot, hanem szintetikus anyagokat is tartalmaz.

Figyelmeztetés!Ha véletlenül túl nagy méretű kimonót vásárolt, elég 90 °C-os hőmérséklet – ekkor a kimonó összemegy és tökéletesen illeszkedik.

A kimonó mosásához használjon speciális pamutszövetre való port.

Mindenesetre, mielőtt elkezdené a mosást, mindenképpen olvassa el a gépen található címkéket. A mosási utasítások, a mosási mód és a vízhőmérséklet fel van tüntetve rajta.

Milyen gyakran kell mosni egy kimonót

Hetente egyszer vagy kétszer mosson. Ez nem szükséges minden edzés után, mivel a gyakori mosás hamarabb elhasználja az anyagot. De ne mossa ki a kimonóját 3-4 hetente egyszer, hogy elkerülje a szennyeződések felhalmozódását. Minden edzés után ajánlott kiöblíteni a kimonót, és jól megszárítani.

A kimonó tisztán és szárazon tartása érdekében ajánlott minden edzés előtt jól áttörölni.

Ha a kimonó gyorsan koszolódik, fontolja meg egy olyan póló vagy felső viselését, amely felszívja az izzadságot anélkül, hogy csíkokat hagyna a ruhadarabon. Ezeket a ruhadarabokat minden használat után maximális hőmérsékleten kell kimosni. Ha a gép nem tudja 90 °C-ra felmelegíteni a szövetet, akkor maga is felforralhatja.

Olvasson tovább  Hogyan kell vasalni a poliésztert

Hogyan kell kimosni egy kimonót a gépben

Eljárás:

  1. Fordítsa ki a kimonót, tekerje fel, tegye egy párnahuzatba, és mossa ki a dobban;

  2. Adjon mosószert a mosószeres fiókba;

  3. Adjon hozzá öblítő kondicionálót;

  4. Állítsa be a hőmérsékletet 30°C-ra;

  5. Állítsa be a mosási időt legalább 1,5 órára: ez eltávolítja az összes szennyeződést a pamutszálakban lévő szöszökből (ha rövidebb ideig mos, csak a ruhadarab felülete lesz szennyezett);

  6. Válassza ki a “Pamut” mosási ciklust.

Ne szárítsa a kimonót gépben, mert ez megvetemedne az anyagon. Ha az anyag szintetikus anyagokat is tartalmaz, akkor a ruhadarabot 500 fordulat/perc fordulatszámon is megpörgetheti.

A mosás után keményítse a kimonót úgy, hogy a meleg vízzel teli tálba előzőleg vízzel kovásszá hígított keményítőt ad. Ne használjon túl sok keményítőt, különben a szövet túl merev lesz, ami megnehezíti a vasalást.

Hogyan kell mosni a kimonót kézzel

Hogyan kell mosni a fehér zoknit

Eljárás:

  1. Áztassa a kimonóját meleg vízben 2 órán át, vagy 30 percig, ha a szövet leválik;

  2. Töltse meg a mosómedencét vízzel, és adjon hozzá mosószert vagy szappant (ne mosószappant, mert az marja a festéket);

  3. Mártsa a kimonóját a medencébe, és mossa meg a kezét összeszorítva és felengedve. A ruhák összedörzsölése nem a legjobb megoldás – különben szösz képződik rajtuk;

  4. Óvatosan nyomja ki és öblítse ki a kimonót.

Ha a kimonója fehér, adjon a vízhez 1-2 evőkanál szappant. Egy kanál szódabikarbóna vagy ¼ reszelt szappan. Áztassa 30 percig.

Ha a kimonó izzadságtól foltos vagy szürkés árnyalatú, használhat oxigénes fehérítőt, amikor áztatja vagy a mosáshoz adja. Ez a fajta fehérítő gyorsan lebontja a zsírokat, amelyek sárga foltokat okoznak a ruhákon.

Ne használjon klór alapú termékeket – különben a sárga foltok szürkévé válnak, és a szövet elvékonyodik.

Az izzadtság nyomainak eltávolításához a kimonót 30 percre egy tál meleg vízbe is helyezheti, amelyet 9%-os ecettel vagy sóval hígított, 1:1 arányban.

Olvasson tovább  Munkahelyi világítás: A világítás típusai és követelményei

Hogyan kell mosni egy kimonó övet

A derékpánt kézzel mosható. Vegyen színezőport a színes ruhákhoz.

A fehér pamutszíjat időről időre fehéríteni kell. Ha foltos, klórmentes mosószerrel kimosható.

Amikor a derékszíjat foltoztatja, javasoljuk, hogy ugyanezt tegye magával az öltönnyel is, hogy mindkét darab a lehető legjobban nézzen ki.

Eközben a derékpánt a kimonó fontos része. A színe jelzi az oktató képzettségét. Számos nagy harcművészeti iskola tiltja a mosást ezen a részen.

Ajánlások a kimonó szárítására

Vegye ki a ruhákat mosás után, és akassza fel őket függőlegesen egy fogasra. Javasoljuk, hogy hagyja az erkélyen vagy a szabadban, így gyorsabban szárad. A ruhákat nem lehet radiátor vagy kandalló közelébe akasztani. Ne tegye ki a kimonót napfénynek – különben gyorsan megsárgulhat. Ne használjon hajszárítót sem.

Ha nem kézzel mossa a kimonóját, érdemes időnként kihajtogatni. Minél tovább tart a mosás, annál kisebb a valószínűsége, hogy kellemetlen szagot bocsát ki.

Mivel a kimonó száradása sokáig tart, érdemes 2-3 ruhakészletet vásárolni.

Kimonó mosása? Ha szőtt, nem kell vasalni. Ellenkező esetben egy kifejezetten pamutruhákhoz való vasalási program használható – 200°C-ig (“3”), gőzfunkcióval a simítás elősegítésére.

Megfelelő mosás és szárítás esetén a jelmez nem lehet gyűrött. Ha pedig a ruhák a szárítás során egy és ugyanabban a helyzetben maradnak, az azt jelenti, hogy a mosás után nem egyenesítették ki őket. A kimonó többször mosható és szárítható.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: