Hogyan mossuk a bundánkat

A szőrme ruhadarabok tulajdonosai előbb-utóbb arra a következtetésre jutnak, hogy a ruhadarabot tisztítani kell. És akkor van néhány kérdés – hogyan kell mosni a szőrméket, általában lehetséges-e, használhat-e mosógépet erre a célra, vagy csak kézi mosást kell használni?? Először is, a természetes vagy szintetikus anyagokból készült drága ruhadarabokat csak olyan szakembereknek szabad száraztisztítaniuk, akik rendelkeznek a megfelelő szakértelemmel, tapasztalattal, speciális tisztítószerekkel és berendezésekkel. Ha otthon mossa a bundát, kabátkabátot vagy mellényt, akkor az deformálódhat vagy összemehet. Ha a ruhadarabot nem tudja vegytisztítani, megpróbálhatja otthon tisztítani, ezt a témát a következő cikkben bővebben kifejtjük. A természetes szőrméből készült gallér, a levehető mandzsetták és a pehelykárpit kézzel vagy mosógépben mosható. Azonban a legnagyobb gondossággal és a megfelelő mosási technikával kell eljárni, hogy a ruhadarab ne sérüljön. Jobb, ha szakemberre bízza magát, de ha inkább saját maga mossa a ruhadarabot, itt van, hogyan tegye a lehető legbiztonságosabban. A műszőrmék kézzel vagy mosógéppel is moshatók. Az ilyen ruhák gyártói csak azt hangsúlyozzák a fogyasztóknak, hogy termékeik mosógépben moshatók.

Hogyan kell mosni a szőrmét

Hogyan kell mosni a valódi szőrmét kézzel

Ismét szeretnénk figyelmeztetni, hogy csak akkor mosson kézzel egy darab szőrmét, ha teljesen biztos az erejében.Tehát a lépések sorrendje:

 1. Oldozzon ki minden fém alkatrészt, díszítést, betétet és bármi mást, ami eltávolítható a tárgyból.

 2. Töltsön meg egy edényt meleg vízzel, és hígítson fel egy érzékeny textíliákhoz tervezett folyadékot, lehetőleg babasampont, ideális esetben állatoknak szánt sampont (állatgyógyászati). Ez utóbbi módszer a legjobb, mert elméletileg nem tartalmaz agresszív vegyszereket, és ha elveszítik a zsíros védelmet, akkor az alap (szőrzet) meglazul, és a szőrszálak elkezdenek kihullani. Öntse bele a sampont, majd a kezével habosítsa fel.

 3. Ezután merítse vízbe. Ne nyomja vagy nyomja össze a szőrzetet, csak finoman simogassa, és dörzsölje a bolyhosodás irányába.

 4. Finoman keféljen vékony fogazású kefével.

 5. Vegye ki a tárgyat a szappanos vízből, adjon hozzá néhány evőkanál langyos, 9%-os ecetet. Merítse a terméket vízbe, és hagyja állni 2-3 percig.

 6. Ismét változtassa meg a vizet, ezúttal öntsük hideg, mint az öblítés ajánlott alacsony hőmérsékleten, mert a hideg víz zárja a mérlegek a haj, ennek eredményeként a szőrszárítás fog ragyogni. Öblítse ki a ruhadarabot annyi mosással, amennyit csak akar, és az így kapott víznek teljesen tisztának és leheletnyi habmentesnek kell lennie.

 7. Óvatosan, kézzel csavarja ki a ruhadarabot, ne csavarja ki.

Síkban, lapos ágyon, frottírtörülközővel alátéve szárítsd a szárítógéppel. A szárítási folyamatot jól szellőző, jó levegőjű helyiségben, hőforrásoktól távol kell végezni (beleértve a hajszárító használatát is, szigorúan tilos). Ne tegye ki a ruhadarabot erős szagoknak. Ha a ruhadarab teljesen megszáradt, kefélje finoman a szőrszálak irányába.

Mosás a mosógépben

A vesebunda mosógépben való mosása még kockázatosabb, mint a kézi mosás. De ha készen állsz rá, nincs miért szégyenkezned. Selyem, gyapjú vagy pehely esetén a gépet a legkíméletesebb fokozaton futtassa. Vagy egyszerűen csak állítsa be a hőmérsékletet 30-40 fokra, és hagyja a ruhadarabot 30 percig száradni, csavarás nélkül, és hagyja, hogy a ruhadarabot ráadásul kiöblítsék. Tegye a ruhadarabot egy speciális hálóba vagy egy fehér pamutszövetből készült ruhazsákba, tegye be a gépbe (más tárgyakat egyszerre ne mosson a szőrmével együtt). Ha kész, csavarja ki, és hagyja megszáradni egy frottírtörülközőn.

A különböző típusú szőrmék mosása

Így kell mosni vagy tisztítani a különböző állatok szőrméit.Az eljárás részletei:

 1. Nyúl. Mosás előtt mindig győződjön meg arról, hogy a ruhadarab jó állapotban van, és ellenáll a tisztítási folyamatnak. Ebből a célból fogjon meg az ujjaival egy kis köteg gyapjút, húzza meg kissé. Ha sok szőrszál marad a kezében, akkor ne mossa ki maga a ruhadarabot, hanem vigye el szakemberhez. Egyébként minden szabványos.

 2. Sarki róka. Ezeket a ruhadarabokat soha ne mossa gépben vagy kézzel. A ruhadarab belseje nem lehet nedves. Lehet, hogy érintkezik némi vízzel, de a hajgyökerek közelében és a belsejében lévő jelentős mennyiségű nedvesség káros a ruházatra. Így szárazon vagy nedvestisztítással tisztíthatja ruhadarabját, hogy legalább a fényét és a volumenét megőrizze. A szárítás talkumporral vagy zúzott írószeres krétával történik. Csomagolja ki a ruhadarabot, szórja meg nedvszívó anyaggal, gyűrje össze, majd rázza fel és kefélje át. A kívánt eredmény eléréséhez akár 3-4 alkalommal is meg kell ismételni az eljárást. Nedves tisztítás sima vízzel, vízzel és ammóniával, vízzel és samponnal. Öntse a fenti keverékek bármelyikét egy szórófejes flakonba, permetezze a terméket a szőrzetre, amíg az nedves lesz, de nem nedves, és törölje le a szőrzetet egy pamut vagy gézpárnával. Ezután új párnákat vehet, nedvesítse meg őket már tiszta és hideg vízzel, és törölje át őket, amíg a mosószer teljesen tiszta nem lesz.

 3. Mosómedve.A sarki róka szőrméhez hasonlóan ezt a szőrmét is rendkívül nehéz ápolni és hihetetlenül nehéz tisztítani. Szárazra kell kefélni reszelt krétával vagy talkummal. Nedves törlőkendővel is letörölhető, de csak a tetején. A mosómedve szőrmét a tisztítási folyamat során és szárítás közben folyamatosan kefélni kell, kemény, fémfogú kefével, mivel a mosómedve szőrmének nagy a bolyhosűrűsége.

 4. Fox.A szakértők nem javasolják az állat szőrzetének mosását, mivel a nedvesség nem kerülhet a hüvelyre. A megengedett tisztítási módszerek a száraz és a nedves, a szőrzet vízből és állati samponból álló oldattal történő áttörlésével.

A száraz tisztítási módszer

Hogyan mossuk a szőrmét

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb prémes ruhadarabot nem lehet hagyományos értelemben mosni. És ha néhány dolgot lehet mosni, azt szakembereknek kell elvégezniük, az otthoni kezelés károsíthatja a terméket. De a ruhákat még mindig szárazra vagy félig szárazra tisztíthatja. Mint már említettük, kréta és hintőpor, valamint vízzel hígított sampon is használható. Hogy megtudja, mit tehet még vele, olvasson tovább. De előbb egy tipp: rázza fel jól a ruhadarabot, porolja le és porszívózza ki egy puha fúvókával felszerelt porszívóval, mielőtt nekilátna.

További száraz és félszáraz szőrzet tisztító termékek(Ideális esetben a szabadban vagy a fürdőszobában lévő ruhák tisztításakor, hogy később ne kelljen az egész szobát kitakarítani):

 1. Liszt.

 2. Darált zab turmixgépben vagy darálóban, húsdarálóval.

 3. Víz hidrogén-peroxiddal.

 4. Homok.

 5. Keményítő .

 6. Finom fűrészpor.

Ne engedje, hogy bármilyen élelmiszer (liszt, zabpehely stb.) kifolyjon..Soha ne csavarja vagy rontsa a bundát, mivel a tisztításhoz használt reszelék vonzhatja a rovarokat, különösen a molyokat. Ha nem távolítja el a rögtönzött tisztítószert a szőrzetről, a rovarok kárt tehetnek a szőrzetben és a szőrzetben is.

Hogyan lehet megszabadulni a sárgulástól a valódi szőrmében

Idővel a ruhadarab szőrzete megsárgulhat. Ettől nem lesz szebb a darab, ezért sok szőrtulajdonos megpróbálja visszaadni a természetes színét. A megoldás olyan egyszerű, mintha egy evőkanál konyhasót fél pohár vízben összekeverünk fél evőkanál ammóniával (az ammónia szagának irritáló hatásának elkerülése érdekében viseljünk légzőkészüléket). Ezután vegyen egy puha ruhát, lehetőleg fehér pamutot, mártsa az oldatba, és jól csavarja ki, alig maradjon nedves. Dörzsölje át a szőrzetet egy ronggyal, különös figyelmet fordítva a megsárgult területekre. Így eltávolítjuk a zsírt és a foltokat, amelyek csúnya árnyalatot adnak a szőrzetnek. Rázza fel a ruhát, simítsa ki a hajat, hagyja megszáradni.

szakértői tippek

A szőrmék ápolásával foglalkozó szakértők adnak néhány tippet, amelyek segítenek a tisztítási folyamat hatékony és biztonságos elvégzésében:

 1. Soha ne használjon száraz mosószert mosáshoz. Ne használjon semmilyen háztartási vagy házi folteltávolítót vagy fehérítőt.

 2. Ennek oka, hogy nedvesen károsíthatja a szőrzetet és a szőrt.

 3. A bundát nem szabad közvetlen napfényben vagy fűtőberendezés közelében szárítani.

Egy utolsó tipp: a szőrmét soha nem szabad vasalni, még a rossz oldalon sem.

Hogyan kell mosni egy műszőrme ruhadarabot

Hogyan kell mosni a szőrméket

A szintetikus szőrmék ugyanúgy moshatók kézzel, mint a természetes szőrmék. Mosógépben kíméletes mosási cikluson, de csak három-négy centiméteres hosszig. A ruhákat a szokásos módon, sima felületen, frottírtörülközőn vagy jól szellőző helyiségben szárítsa meg.

Mikor a legjobb szakembert hívni

Természetesen javasoljuk, hogy mindenféle szőrmét, különösen a drágábbakat, mint a sarki róka, a nyérc és a bársony, szárazon tisztítsa. De ha a ruhák erősen szennyezettek, akkor tényleg szükség van egy profi vegytisztítóra.Amikor szakembert kell hívnia:

 1. Ha a ruhája szennyeződik a csapadéktól (hó, eső).

 2. Ha a ruhadarabodon, különösen a szegélyén, nyomokban reaktív só található, amelyet a városi munkások télen az utakra és járdákra szórnak.

 3. Ismeretlen eredetű foltok, smink és egyéb idegen anyagok jelenléte esetén.

 4. Ha a ruhanemű erősen szennyezett, nem tudja otthon csak úgy feltörölni.

A szőrme ruhadarabokat évente legalább egyszer célszerű száraztisztítani, a legjobb időpont a tavasz. A szakszerű tisztítás nem csak esztétikus és szép lesz a ruháknak, de megakadályozza a molyok megjelenését is, amelyek köztudottan könnyen tönkreteszik a legdrágább szőrme ruhadarabokat is. A természetes vagy szintetikus ruhadarabok vegytisztításának költsége számos tényezőtől függ, például a vállalat székhelyétől, hírnevétől, a ruhadarab hosszától és összetettségétől. Egy átlagos vegytisztítás körülbelül 5000 rubelbe kerül. Egy szőrmebunda vagy más ruhadarab sokkal többe kerül, ezért jobb kifizetni a szakszerű ápolást, mint elrontani, és szembesülni azzal, hogy újat kell venni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: