Hogyan kell paradicsomot szedni

Oroszország legtöbb régióját az örökzöld paradicsomok földjeként jellemzik. A palánták termesztése lehetővé teszi, hogy a növény virágzás előtt az ablakpárkányon fejlődjön. Beltéren a paradicsom két szakaszon megy keresztül – a vetés az iskolában és a szedés. Cikkünkben a klasszikus, a holland és a kínai palántaszedési módszerről nyújtunk tájékoztatást. a módszer a növényeket az iskolából való kiemeléshez használt eszközről – egy ásó formájú fapálca – kapta a nevét.

Hogyan kell paradicsomot szedni

Miért szedjen paradicsompalántákat

A csíráztatási módszer lehetővé teszi, hogy késleltesse a paradicsom gyümölcsös időszakát, és korai termést kapjon. Hőimádó növényeket ültetnek egy ágyásba hosszú nyáron. A déli területeken, a szabadföldön a paradicsomnak van ideje megérni, jó termést adni. Más régiókban a növényt palántaneveléssel termesztik.

Az iskolázott paradicsom kis helyet foglal el az ablakpárkányon. A palántákat azonban nem tarthatja túl sokáig a cserépben. A palánták harcolnak a napért, megnyúlnak, a gyökerek nem kapnak elegendő tápanyagot. Amint a szárakon 1-2 valódi levél fejlődik, át kell ültetni őket egy nagyobb cserépbe, hogy a gyökereknek több helyük legyen a növekedéshez. Késői termésérésű, bizonytalan fajták esetében egy másik átültetés egy nagyobb cserépbe – két szedés.

Mit tesz egy szedési folyamat:

 1. A központi gyökér metszése az oldalgyökereket elágazóvá teszi;

 2. Az etetési terület megnövekedett;

 3. A növény anyagcsere-folyamatai a stressz hatására felgyorsulnak;

 4. A növény egy időre megáll a növekedésben, és nem nyúlik ki;

 5. A gyenge palántákat elvetjük;

 6. A konténerekből állandó helyre történő átültetéskor a talajt nem bolygatjuk, a növények gyorsan meggyökeresednek.

Amikor eldönti, hogy mikor vesse el a magokat az iskolába, tartsa szem előtt, hogy minden szedés vagy átültetés egy héttel meghosszabbítja a palánták fejlődési idejét.

Úgy vélik, hogy a kezdetben csészékbe ültetett paradicsomot a gyökérzet jobb fejlődése érdekében át kell ültetni nagyméretű edényekbe is. Ugyanígy járjon el a tőzeggolyókba ültetett palántákkal is. Az átültetés előtt távolítsa el a felső hálót.

A holdi ültetési naptár jelentősége

A holdciklusok a Földön minden életre hatással vannak. A Hold ültetési naptára kedvező és kedvezőtlen napokat is jelez. Nem mindig lehet az ajánlott idő alatt elvégezni a munkát, de új- és telihold napján nem szabad paradicsomot szedni.

Ajánlott időpontok a paradicsom szedésére 2021-ben

A hónap

Kedvező napok

Tiltott napok

Február

4,5,13,14,17,18,19,22,23,24

Március

3,4,11,17,22,23,30,31

12,13,14,28

Április

7,8,9,14,18,19,26

11,12,13,27

Május

10,11,12,26

10,11,12,26

Az, hogy ragaszkodunk-e az ültetési naptárhoz vagy sem, személyes megítélés kérdése. A nagy gazdaságokban figyeljen az összes agronómiai technika időben történő végrehajtására, függetlenül a holdfázistól.

A paradicsom szedésének klasszikus módszere

Hogyan kell paradicsomot szedni

Használjunk megbízható forrást – tanuljunk a Kuzmicka G-től a szedés finomságairól.., Nemesítő, PhD és tapasztalt zöldségtermesztők.

Az egészséges palánták jó fejlődése érdekében készítse elő a konténereket alsó lyukkal és vízelvezető alátéttel. A tartály méretének 0,2-0-nak kell lennie.5 . Az eldobható poharak alkalmasak. Az alján meg kell égetni, vagy fúrni egy lyukat. Egy nagy cserépben, amelyet nem foglalnak el a gyökerek, a talaj “virágozhat”, ez rossz a növények számára.

Olvasson tovább  Miért sárgulnak a levelek a szobanövényeken: Okok és jogorvoslatok

Virágföld

A szedéshez készítsen könnyű szubsztrátumot, amely egyenlő arányban tartalmaz növényi és leveles földet, tőzeget, homokot és biohumuszt. A talajnak semleges környezetűnek kell lennie. A fertőtlenítéshez fagyassza le, melegítse fel, szórja meg forró rózsaszín mangánnal vagy fitoszporinnal. Ne süssük a földet a sütőben – ez elégeti a szerves anyagot. A talajhoz 1 teáskanálnyi szuperfoszfátot és hamut kell adni.. 10 literenként. Ha van 2 hetünk – EM baktériumokkal éleszthetjük fel a talajt. Később a készítmény csak ártani fog.

A megnedvesített aljzatot helyezzük a vízelvezető feltöltésre a magasságának ¾-éig, és rázással tömörítsük össze. Minden csészében üreget készítenek egy bottal a gyökér alatt.

A palánták előkészítése az átültetésre

A növényeknek 7-15 napot kell hagyni a szedés előtt. A legjobb megtelepedés érdekében a palántákat 1-2 valódi levél megjelenése után ássuk be. A csemeték korai stádiumban még gyengék, később kinövik a palántákat.

Az iskola előkészítése az ültetésre a palánták 2 órával korábbi öntözéséből áll, hogy megkönnyítsük a szedést. Így kerül a talaj az új helyre a gyökerekkel együtt. A csírákat óvatosan, egy éles pálcával felásva szedjük le. Használhat egy kis simítót, hogy néhány növényt helyezzen egy ágyra, óvatosan szedje szét őket anélkül, hogy a szárakat kézzel megérintené. A palántákat a szikleveleknél fogva kell felszedni.

Nem számít, hogy milyen óvatosan végzi a műveletet, a gyökerek akkor is megsérülnek. A központi gyökér egyharmadának lecsípésével a kertész biztosítja az oldalgyökerek fejlődését. Ez akkor fontos, ha olyan területekre készítjük elő a palántákat, ahol a mély talajrétegeknek sokáig tart felmelegedni. A középső területek esetében a gyökeret meg lehet hagyni szedetlenül. A szárakat az ültetőcsészébe helyezve a szárakat gyűrűbe kell csavarni, hogy ne hajoljanak meg.

A palánták kinyúltak – majdnem egy napig kell öntözni őket, hogy a szár vízzel telítődjön, rugalmas legyen. Nem a gyökér, a szárat gyűrűbe tekerik. Csak a sziklevelek maradnak a föld felett.

Minden esetben, nagyon óvatosan, simítóval szórjuk a földet a falakon az üveg, tömörített rázással, anélkül, hogy megérintené a szárat. A táplált palántákat meleg vízzel öntözzük, az utasításoknak megfelelően epint adhatunk hozzá.

Győződjön meg róla, hogy minden helyesen történik:

 1. A cserepekben hagyott hely az öntözéshez és a locsoláshoz.

 2. A sziklevelek 1 cm-re vannak a talajszinttől.

 3. A növények közötti távolság az általános konténerben 8 cm.

A palánták gondozása

Az új növényeknek 2-3 napig árnyékra van szükségük, majd át kell költöztetni őket a fényre. A hőmérséklet éjjel 16-18, nappal 24 fok között van 0 . A gyökereztetés után a hőmérsékletet 2-4 fokkal csökkenteni kell, hogy a palánták zömökre nőjenek, és ne húzzák ki magukat. Öntözzük, amint a növények kiszáradnak, de ne öntözzük túl.

2 hét elteltével a kikerült paradicsomokat meg kell trágyázni. A magasabb fajtákat késői első ecseteléssel egy időben ültesse át a sekélyről a nagy burgonyára. Az átültetés a talajcsomó megbolygatása nélkül egyszerű, a növények etetése ebben az időben nem szükséges – az átültetés során megkapták a szükséges táplálékot.

A trágyázást évtizedenként egyszer kell elvégezni, nedves talajon. Használjon több tápanyagot tartalmazó műtrágyát a palánták számára.

Alkalmazható:

 1. Nitroammónium-foszfát – evőkanál. . 10 liter vízre vetítve;

 2. Kemira, Rasporin – egy késhegynyi víz 1 literenként;

 3. Baromfitrágya 1:15, lótrágya 1:10 vagy az Ideal kivonatai az utasításoknak megfelelően.

A paradicsompalánták gondozásának fontos eleme a kiegészítő világítás. Szükséges a reggeli és esti órákban, felhős időjárás esetén. A bokrok alakításakor a konténereket az egyenletes megvilágítás érdekében forgassa el. Fontos, hogy a palántákat megkeményítsük, hogy felkészítsük őket az ültetésre.

Olvasson tovább  A cékla ültetésére és termesztésére vonatkozó szabályok

A szedés utáni palántanevelés problémái

A növények gombás betegségeinek megelőzése érdekében a növényeket 100 ml tejsavó vagy sovány tej egy liter vízben lévő oldatával kell permetezni. Ez segít elkerülni a vírusos megbetegedéseket, a levelek göndörödését.

 1. A palánták nem gyökereznek és elpusztulnak, ha helytelenül ültetik őket – súlyosan sérült gyökérzet vagy a talaj összetétele és savassága nem megfelelő.

 2. A talajban lehet egy gomba, amely a fiatal növényeket érinti – a feketeláb. Nedves, hideg talajban fejlődik. Állítsa le a megmaradt növények öntözését, melegítse fel a talajt.

 3. A csonkot nem metszették meg, meggörbült, nem fejlődik magától és akadályozza a többieket. Jobb, ha ezt a növényt az összes szabály szerint átültetjük.

A paradicsom nagyon türelmes palánták. Nagy erőfeszítésbe fog kerülni, hogy elpusztítsuk a növényt. Fényhiány esetén a szár megnyúlik és törékennyé válik. A tápanyaghiány késleltetett fejlődésben és világoszöld levelekben nyilvánul meg. A helytelen termesztés befolyásolja a termésfürtök kialakulását.

A paradicsomszedés holland technológiája

Hogyan kell paradicsomot szedni

Alapján az a tény, hogy a növény liana törzsek gumókkal – a kezdetek a légi gyökerek lehetséges gyökerezni a szár és kap extra gyökérzetet a vízszintes oltványon. A holland zöldségtermesztők kihasználják a növénynek ezt a tulajdonságát azzal, hogy a hosszú gyökeret metszés nélkül gyökereztetik, és a szedés során a palánta szárát a palánta leveleiig gyökereztetik.

A talajban “hurkolással” az új gyökerek nem csak a hosszú, ívelt gyökéren, hanem a földi száron is csíráznak.

Előnyök:

 1. Az erős gyökérzet felszíni, a talaj meleg rétegében található az ültetés után.

 2. A gyökerek nagyobb területről veszik fel a tápanyagot, kevésbé függnek a rendszertelen trágyázástól és öntözéstől.

 3. A növények immunisabbak az időjárási anomáliákkal és betegségekkel szemben.

 4. A fajtára jellemző maximális terméshozam biztosított.

A pácolás trükkös, a palántákat óvatosan kell kezelni. Kövesse a szakemberek minden utasítását.

Lépésről lépésre útmutató:

 1. Készítse elő a vetőedényeket. Le kell üríteni, fertőtleníteni kell őket… A konténerek egyharmadának teljes magassága, az iskolával azonos aljzattal.

 2. A legfontosabb, hogy a növényeket 1-2 valódi levéllel öntözzük, bőkezűen öntözhetünk egy éjszakán át, de legalább 4 órával előtte.

 3. Nedvesítse meg a talajt az ültetőcsészében, és készítsen széles ágyást.

 4. Rendezze a növényt egy ívben, de úgy, hogy a gyökér nem állhat ki a földből, és a sziklevelek a talaj felett vannak. A szár U-alakú, ami akkor lehetséges, ha nedvességgel telítődik.

 5. Kanalazzuk a földet óvatosan fejjel lefelé a gyökerekre, és a cserép közepére helyezve alakítsunk ki egy szárat.

 6. Az ültetvényt a felszín felrázásával és gyengéd nedvesítésével kell tömöríteni.

 7. Helyezze vissza a palántákat az árnyékos területre, és gondoskodjon róluk ugyanúgy, mint a hagyományos módon ültetett palántákról.

A csészében a gyökerek nem felfelé, hanem lefelé nőnek. Ezért a tartály gyorsan megtelik, a növények elegendő tápanyagot kapnak, erőteljesen nőnek. A paradicsompalánták a hasonlóan szedhető paradicsomok csírái előtt fejlődnek ki. A szakemberek szerint a holland szedési módszerrel a hozam magas.

A kínai paradicsomszedési technológia

A kínai paradicsomtermesztési technológia az egészséges és termőképes palánták előállításán alapul. Előnyei jól láthatók a klasszikusan termesztett és a “kínai” csemeték bizonytalan fajtáinál.

A módszer előnyei:

 1. Az alsó gyümölcskefét 20-25 cm-re helyezzük a talajtól. Az üvegházat termelékenyebben hasznosítják.

 2. A bokor alacsonyabb – kevésbé zöld – a gyökerek dolgoznak a betakarításért.

 3. A bokrok gyakorlatilag nem betegednek meg, őszre nincs fitoftóra.

 4. A gyökérzet erős, a bokor zömök.

 5. Korai betakarítás.

Olvasson tovább  Rüh: Okok és védekezési intézkedések

A módszer lényege, hogy a palántákat egy hónappal korábban vetik el. nincs a kínai termesztési technikából származó tiszta lépcsőzetesség – a csemetéket holisztikusan nevelik.

A magok előkészítése a vetéshez

Használjon nagy, kalibrált, tökéletlen vetőmagokat. Először 3-5 órán keresztül fahamu kivonatban tartják őket, majd mangánoldattal fertőtlenítik, és fél napig biostimulánsokkal infundálják őket. Miután a magokat 24 órára hűtőszekrénybe tettük, hidegre vetjük őket.

Az első dolog, hogy a zöldségtermesztők szigorúan a holdnaptár szerint vetik el a magokat, amikor a Hold a Skorpió fogyó jegyében áll. Úgy vélik, hogy a növények energiát nyernek, hogy erőteljes gyökereket képezzenek…

A virágfölddel szemben támasztott követelmények

A talaj semleges, pH 6 egység, rózsaszín mangánnal megszórva, kemencében 50 °C-ra melegítve 0. Kerülni kell a humusz vagy komposzt hozzáadását a sterilizált talajhoz – fennáll a betegségek behurcolásának veszélye. Az aljzat morzsalékos állapotban tartása érdekében a talaj fele-fele arányban tőzeggel hígítható, és semleges reakcióban hagyható. Minden egyes vetőládába 2-3 cm kavicsot öntsünk a vízelvezetéshez, majd szubsztrátumot.

Vetés

Vessük a magokat a vetőgödörbe. Csíkok 4 cm-enként, a magok távolsága 2 cm. A magokat földdel borítjuk, megnedvesítjük és fóliával lefedjük, amíg a magok ki nem csíráznak. A palánták kelése után az extra fény 12 órás napot eredményez. A palánták addig nőnek, amíg 3-4 pár valódi levél nem fejlődik ki, és körülbelül 20 cm magasak nem lesznek.

Csírázó

A hosszúkás szárakból álló erdőt szedés előtt bőségesen öntözik, hogy a szárak vízzel telítődjenek. A szárakat ezután a sziklevelek alatt levágják – a gyökerezésük a szedés.

Fel kell készíteni:

 1. Földdel töltött, lefolyóval ellátott konténerek.

 2. Átlátszó pohárfedelek – az üvegházhatás.

 3. Gyökérképző serkentő oldat.

 4. Egy éles kés vagy olló.

Vágjuk le a szárakat a sziklevelek alatt, tartsuk őket rövid ideig gyökereztető oldatban, helyezzük őket a csészébe, fedjük be földdel. Ugyanezzel az oldattal öntözzük meg az új ültetvényt, és fedjük le egy átlátszó fedővel. A tárolóedényt sötét fedő alá helyezzük, 3 napig 22-24 °C-on tartjuk 0 .

Ezután tartsa a növényeket a csövekben a palánták számára szokásos hőmérsékleti körülmények között. Éjszaka 14-16 fokot, nappal pedig 20-22 fokot kell mérni. A palánták eleinte nem nőnek, a gyökérzet fejlődik, a törzs észrevehetően megvastagszik, és a meglévő levelek megnőnek.

Az első 2 hétben néhány másodpercre emelje fel a csuklyákat, majd az idő meghosszabbodik. Amikor a növény növekedni kezd, távolítsa el a felső hajtásokat. A túlburjánzás elkerülésének egyik módja az egyenletesen elosztott fény biztosítása. Ezért az edényeket gyakran váltogatják.

A módszer hátrányai:

 1. A korai vetés stabil extra fényt jelent – februárban Oroszországban krónikusan alacsony a napsütés.

 2. A dugványok termesztése üvegházhatás létrehozásával.

 3. A palánták túlélési aránya 75%.

A módszer munkaigényes, de ha figyelembe vesszük, hogy az indetában az első ecset 9-11 levélnél állítja be az első ecsetet, az arany körvonalú alsó szint nem működik, akkor érdemes közelebbről megvizsgálni a paradicsomtermesztés kínai módszerét.

Következtetés

A paradicsomszedésnek csak három, de gyökeresen különböző módját mutattuk be. Ha a palánták túlnőnek, megpróbálhatja fejjel lefelé gyökereztetni a növényt. Alacsony üvegházakban a magas termőképességű fajták termesztésének kínai módszere a legjobb. Jó eredményeket kívánunk.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: