Hogyan termesszünk fűszernövényeket, zöldségeket és epret egy lakásban?

A mini zöldségeskertek a lakásban egyre népszerűbbek – nagyszerű módja annak, hogy saját zöldségei és zöldjei legyenek azok számára, akiknek nincs házuk, és ugyanakkor zöldítsék a lakóteret. Íme, mit kell termesztenie ahhoz, hogy a városi területeken termesztett gyümölcstermő növényekről gondoskodjon, és mit termeszthet az erkélyen vagy az ablakpárkányon.

Valami, amin érdemes előre elgondolkodni

Mini zöldségeskertek a lakásban

Ezeket a kérdéseket meg kell oldani, mielőtt cserepet és földet vásárolna.

Hol ültessük: ablakpárkányra, nyitott vagy zárt erkélyre vagy loggiára? Ez befolyásolja az adott körülmények között termeszthető növények típusát, valamint az edények méretét. Ha meg tudja választani a helyet, előnyben részesít egy ablakot vagy egy loggiát/erkélyt a napos oldalon – a természetes fény hiánya zárt környezetben nyilvánvaló, a déli oldal részben megoldja a természetes napfény kérdését a növények minőségi fotoszintéziséhez és fejlődéséhez.

  1. Állványok vagy polcok? Ha egynél többféle növényt szeretne termeszteni, akkor polcok vagy állványok telepítésén kell gondolkodnia. A leendő növények magasságát is figyelembe kell venni. Az ablakpárkányok meghosszabbíthatók az ablakpárkányok cseréjével vagy további konzolok felszerelésével.

  2. Mit kell termeszteni? Az otthoni ültetéshez használhatók egyszemélyes ültetőedények vagy hosszúkás fa- vagy műanyag dobozok. Minden edénynek lyukakkal kell rendelkeznie a víz elvezetésére az öntözés után, és a dobozokat és edényeket raklapokra kell helyezni – ezek megvédik a tartószerkezeteket a nedvesedéstől.

  3. Milyen talajt válasszunk? Ez inkább az ültetendő növények típusának kérdése. A zöldségek és fűszernövények számára készített virágföldkeverékek univerzális magágyként megvásárolhatók – vagy nehéz tőzegből, tápláló komposztból és “kényelmes” gyepszőnyegből saját virágföldet készíthet.

  4. Beolvadás. Ez természetesen még egy napos ablakpárkányon sem elegendő az alapos műveléshez. A megoldás a fitólámpák telepítése, amelyek az összes szükséges sugárzás hullámait bocsátják ki éjjel-nappal.

  5. Magok vagy palánták? A megoldás a növények kiválasztásában, valamint szaporítási és termesztési módszereikben rejlik.

Az ebben az áttekintésben szereplő növények balkonon, loggián vagy ablakpárkányon is termeszthetők. Fajták, ápolási paraméterek és egyéb fontos részletek – tudjon meg mindent, amit a zöldségek, fűszernövények és bogyós gyümölcsök otthoni termesztéséről tudni kell.

Édes paprika

Házi fajtákEbben a kategóriában a következő fajtákat találja: Siberian Firstborn, Siberian Early, Donetsk Early és más alacsony növekedésű fajták, amelyek alkalmasak a változó időjárási körülmények közötti termesztésre.

A növény létfontosságú igényei: sok fény, meleg és sok víz.

A magokat először kis cserepekbe vagy kis cellákba ültetik, és a gyorsabb csírázás érdekében a cserepeket fóliával fedik le, hogy megakadályozzák a víz elpárolgását. Amint megjelennek az első hajtások, a fólián nyílásokat kell készíteni a levegőcseréhez. Amint a paprika elérte a néhány centiméteres magasságot és egy kicsit megerősödött, átültethetjük nagyobb edénybe. A növényeknek kicsi, de sűrű gyökérzete van, és nem igényelnek mély tálat. A paprikát 1/3 részre gyökereztetjük, jól meglocsoljuk.

Mini zöldségeskertek a lakásban

Csípős paprika

Házi fajták: ‘Mother Tongue’, ‘Ogonyok’, ‘Indian Spear’, ‘Phoenix’ és más alacsony növekedésű, önbeporzó fajták.

A növény létfontosságú igényei: Sok fény, de nem közvetlen napfény és mérsékelt öntözés.

Fontos:Ne tartsa a csípős paprikát ugyanazon az ablakpárkányon, mint az édes paprikát – ha a virágok keresztezik egymást, az édes paprika keserű lesz!

A paprikát vagy magonként ültetheti cserépbe, vagy terméskötés után kiültetheti a szabadba – nagyon kevés karbantartást igényel.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megszabadulni a macska vizelet szagától

A magok 3-4 hét múlva csíráznak nedves fólia alatt. Amikor a növényeknek már 4 levelük van, készen állnak arra, hogy 1-2 literes cserépbe “költöztessük” őket (ebbe 2 növény fér el). A csípős paprika ápolása nem bonyolult – gyengéden kell öntözni, naponta 180 fokban elforgatni, hogy egyenletesen, ferdülés nélkül növekedjen. Havonta egyszer trágyázzon biohumuszokkal az utasításoknak megfelelően. A virágzás alatt minden nap rázza meg a növényt a beporzás érdekében. Nincs szükség a metszésre.

Cseresznye paradicsom

Hazai fajtákBonsai, Cseresznye, Mini Belle, Golden Bunches, Balkon csoda.

A növény számára létfontosságú: mérsékelt öntözés és jó fény a gyümölcséréshez.

A termesztéshez, kész szubsztrát vagy saját kezűleg készített gyepből, humuszból és tőzegből egyenlő arányban, a trágyázáshoz egy kis hamut adunk hozzájuk, és a sűrűséghez – homok. A magokat mangán- vagy gombaölő oldatban való áztatás után sekély edényekbe kell ültetni. A növények csíráztatása a film alatt egy üvegházban, szobahőmérsékletű vízzel való öntözéssel és 2 hetente összetett műtrágyával történő trágyázással (ugyanazt a gondosságot tartják fenn a növény egész életében). A talaj nem lehet nedves, az ideális állapot a közepes nedvességtartalmú. Amikor a növények 2-3 levelet adnak, 0,2 literes csészékben pácolják őket, és amikor a szár erősödik (körülbelül egy hónap), átültetik a szokásos virágcserépbe – a cseresznyeparadicsomoknak kis bokrok vannak, kompakt gyökérrendszerrel, amely különbözik a hagyományos paradicsomtól.

A virágzás alatt a cseresznyefürtöket be kell porozni – a virágpor átvitele érdekében rázzuk meg a cserepet vagy futtassunk át egy ecsetet a virágok felett. A bokor kialakulását a vetőmagcsomagon található utasítások szerint végezzük – általában 1-3 szárral fejlődik, erre a célra megfelelő számú szárat dolgoznak fel, amelyek később gyökeresedhetnek és külön bokrot nevelhetnek.

Uborka

Házi fajták: Hibrid “Khutorok”, “April”, “Benefis”, “Shchedrik”, hibrid “Khrustik”, “Onega”, hibrid “Bujan”, hibrid “Masha” (korai érésű), “Zozulya”. A nem beporzó fajták előnyösebbek.

Alapvető követelmények: sok fény, rendszeres és mérsékelt öntözés.

Az uborkatermesztéshez használt talaj legyen gazdag, termékeny, jól nedvesített. A magokat előkezelés után mangánoldatba ültetik a földbe, műanyag fóliával borítják az üvegházhatás érdekében, világos helyre helyezik. A csírák megjelenése után a fedelet eltávolítják. A cserepeket sekélyre kell választani – egy liter elég, de olyan szerkezetek közelébe kell telepíteni, amelyekhez a jövőbeli szárakat meg lehet kötni, mert az uborka – kúszó növény. A virágoknak segítségre van szükségük a beporzáshoz – futtassuk át őket egy ecsettel.

Mini zöldségeskertek a lakásban

Zöldhagyma

Házi fajták: bármilyen fehér és piros

A növény igénye: A talaj mérsékelt nedvességtartalma.

Semmi sem könnyebb, mint hagymát termeszteni. Ez sokkal kényelmesebb használni, mint egy ültetési anyag teljesen bármilyen hagyma, amely rendelkezésre áll a háztartásban – ez eltemetve a földbe a felét, öntözött (de nem elárasztott, hogy elkerüljék a rothadás). Van egy egyszerűbb módja a zöldek kinyerésének – tegye a hagymát egy tojástartályba vagy egy csészébe úgy, hogy csak az alsó vége, ahol a gyökerek nőnek, legyen a vízben.

Zöld fokhagyma

Házi fajták:“Kharkiv”, “Jubilee” és bármely más téli kultúra (a tavaszi kultúrák nem termelnek hajtásokat).

A növény létfontosságú igényei: Jó fény és mérsékelt talajnedvesség.

Zöld fokhagymahajtások mártásokhoz és salátaöntetekhez. Termesztése egyszerű: sekély cserepekben vagy ládákban a csíráztatott (vagy száraz) szegfűszegeket legfeljebb 3 cm mélyen, egymástól néhány centiméterre ültetjük az univerzális talajba. A talaj kiszáradásakor öntözzük, néhány hetente trágyázzuk. a hajtások már 3-4 hét múlva kihajtanak és fogyaszthatóak.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a ragasztót a ruhákból

Sárgarépa

Házi fajtákGrandson, Polar Cranberry, Alenka, Minicorn, Khibinskaya üvegház és más kis mini fajták.

A növény létfontosságú igényei: sok fény, de nem közvetlen napfény, bőséges öntözés a talaj átnedvesedése nélkül.

Az erkélyen termesztett sárgarépának még a miniatűr fajták esetében is legalább 15 cm mély ládára vagy cserépre van szüksége. Talaj – univerzális palántanevelő talaj. A vetőmagot 15 négyzetméterenként 10 darabot kell elvetni. A hajtások megjelenése után ritkítsa meg a sárgarépát, hogy a legerősebb hajtások egymástól kb. 2 cm távolságra legyenek.

Retek

Házi fajták(bármilyen korlátozás vonatkozik): “Diego”, “Carmen”, “Decca” és mások.

A növényeknek meszes, jól nedvesített talajra és fényre van szükségük.

A retek ültetése ugyanolyan egyszerű, mint a hagyma vagy a fokhagyma – a magokat 1-2 cm mélységig egyetemes talajba vetjük, jól öntözzük és trágyázzuk, az első csírázásig fóliával takarjuk le, és tegyük napos ablakpárkányra. A további gondozás azonos – öntözés és trágyázás 2 hetente egyszer.

Spenót

Hazai fajták: “Robust”, “Victoria”, “Sotik”, “Matador”.

A növény létfontosságú követelményei: jó fény, permetezés.

A spenótot 1-2 cm mélységben kell minden célra alkalmas talajba helyezni, mint a többi vetőmagot. A növény gondozása egyszerű: amíg a hajtások meg nem jelennek, tartsa a növényt fólia alatt, állandóan nedves talajban, majd öntözze, amint a talaj kiszárad, 2-3 hetente trágyázzon, és 1-2 naponta permetezze. Ha minden jól megy, a termés körülbelül 3 hét múlva lesz betakarítható!

Basil

Házi fajtákFajták: “Velvet”, “Baku”, “Jereván”, “Lemon”.

Napi öntözés, kapálás, intenzív fény.

A bazsalikomot nehéz napi napfény vagy speciális lámpa nélkül termeszteni. A növény sok vizet is igényel – 1-2 naponta öntözze meg. A bazsalikomot melegen és huzatmentesen kell tartani.

Zeller

Házi fajták: ‘Zakhar’, ‘Tender’, ‘Vivacity’, ‘Cartouli’ és más leveles fajták. Gyökérfajták: ‘Diamant’ és ‘Apple’, levélfajták: ‘Malachite’ és ‘Gold’.

Igény: Mérsékelten öntözni, 10 naponta nitrofoszkával trágyázni.

A zellert magról termesztik, jobban és gyorsabban nő a boltból származó kész csírákból. Az első esetben a magokat 0,5 cm mélységben, 12 cm-es barázdák közötti távolsággal nedves talajba helyezik, a második esetben a szegfűszegeket a tövüktől 4 cm-re vágják le, és vízbe helyezik, amíg a gyökerek ki nem szabadulnak, majd átültetik a talajba.

A virágföld kiválasztása a zeller fajtájától függ: a gyökérzöldség fajtáknak legalább 15 cm mély cserépre van szükségük, míg a többi fajtát egy hagyományos fadobozba is be lehet ültetni (a leveles és levélzöldség fajtáknak nincs ilyen hosszúkás gyökérzetük).

A zellerleveleket csak akkor vágjuk le, ha kb. 1 cm hosszúak.

Fejes saláta

Hazai fajtákPóréhagyma: fejes saláta, Dubrava, Ruccola, Iceberg, Romano.

Követelmény: Magas szintű mesterséges vagy természetes napsugárzás, huzatmentesség.

Először helyezze a salátamagokat a csíráztatóföldbe. Amikor megjelent a föld felett hurok csírák, a konténer áthelyezzük egy hűvös helyre (kb. 16-18 fok), hogy elkerüljük a szárak nyújtását és a nyilak megjelenését. Amikor megjelennek az első levelek, a növényeket ritkítják, és csak a legerősebb palántákat hagyják meg. Ennek eredményeképpen a száraknak elegendő helyet kell biztosítaniuk a növényzet növekedéséhez.

A fejes saláta mérsékelt öntözést és permetezést igényel, de fontos, hogy ne öntözzük túl sokat. Az edényeket 45-ször kell elforgatni0 Minden héten az egyenletes zöldterület-fejlesztés érdekében.

11.webp

Dill

Házi fajták: “Orosz méret”, “Gurman”, “Salut”, “Richelieu”, “Amazon”.

Növény életciklusa: 12-15 óra folyamatos fény, max. 40 % nedvességtartalom.

A magokat 1-2 cm mélyre vetjük, 1-2 cm távolságra minden egyes magtól, megöntözzük, és fóliával letakarva sötét helyre tesszük, naponta 2 alkalommal, hogy a ruháról a páralecsapódást eltávolítsuk. Amikor a palánták megjelennek, helyezze őket az ablakpárkányra, és távolítsa el a fóliát. 2 hetente trágyázza a növényeket. Egyébként az édeskömény igénytelen – csak tartsa távol a gyomokat (időben távolítsa el őket), és tartsa állandó hőmérsékleten, huzat nélkül.

Olvasson tovább  10 egyszerű és hatékony módja otthona párásításának

Menta

Otthoni fajtákHázi fajták: ‘Pearl’, ‘Pennyroyal’, ‘Fun’, ‘Strawberry Mint’, ‘Kubanska’, ‘Lemon Mint’ és mások.

Növényi életszükséglet: Mérsékelt nedvesség és fény.

A menta magról vagy dugványról termeszthető. Mindkét esetben a növénynek széles, legalább 20 cm átmérőjű cserépre van szüksége – a gyökerek vízszintesen nőnek, nem befelé. A menta dugványról történő szaporítása: Válassza szét a gyökérnyakat a nyugvó rügyekkel, és ültesse el előkészített cserepekbe. A magokat 5 mm mélyre vetjük a talajba, és az első hajtások 2-3 hét múlva jelennek meg.

A mentát nem szabad túlöntözni – még otthon is megbetegedhet, ami a levelek és az éter elvesztéséhez vezethet.

Eper

Hazai fajtákHome Delicacies, Garland és sok más ampelent remontant fajták. Ezek gyakorlatilag egész évben termést hoznak.

A növény létfontosságú igényei: a bogyók éréséhez szükséges kivételes mennyiségű fény (mesterséges fény), mérsékelt öntözés.

Kényelmes a szamócát dobozokban vagy konténerekben termeszteni, ahol a növénynek lehetősége lesz arra, hogy elterjedjen az ágak bogyókkal. Az edény alján jó vízelvezető réteget kell elhelyezni – a szamóca gyökérzete a legkisebb talajnedvesség-többlet esetén is hajlamos a rothadásra. Maga a talaj lehet bármi, lehetőleg egy univerzális palántakeverék.

A szamóca magról történő termesztése nagyon egyszerű: nedves talajban, műanyag fólia alatt csíráztatjuk, amíg erősen csírázik, majd átültetjük egy állandó helyre. Fokozott vaspótlást kell választani és 2-3 hetente alkalmazni. Célszerű eltávolítani a bajuszokat, amelyeket az érő bokor hagy maga után – ezek elveszik a növény életerejét.

Cukkini

Házi fajták:“Patio Star” és más kompakt fajták.

A növény számára létfontosságú: tágas tér, magas, 24-30 fokos hőmérséklet0C, állandó fény.

A cukkini otthon is termeszthető, de ehhez vagy egy széles ablakpárkányra, vagy egy jól szigetelt loggiára vagy erkélyre van szükség, ahol egy ládát vagy konténert helyezhet el. A közepesen kemény, könnyű, trágyás talaj ideális a cukkini termesztéséhez. Csíráztassuk a magokat egy nedves ruhában, amíg ki nem csíráznak, majd tegyük át őket egy csészébe, ahol föld van, és amikor két levél már kibújt, tegyük őket cserépbe. A cukkini rendszeres öntözést és sok fényt igényel, kiegészítő fényforrással. A talaj rendszeres lazítást és időszakos szerves trágyázást igényel.

Padlizsán

Házi fajták: Patio Blue, Patio Trio.

A növény létfontosságú szükségletei: nitrogénben gazdag talaj, meleg vízzel való öntözés, elegendő fény.

A padlizsán termesztése az ablakpárkányon nem éppen egyszerű, de megoldható – a “cserepes zöldségeskert” legnépszerűbb tagjai közé tartozik. Déli fekvésű ablakokra és 25 °C körüli magas hőmérsékletre van szükségük0.

Először is csíráztassuk ki a magokat egy nedves ruhába, és amikor kicsíráztak, küldjük őket a földbe. Az átültetést kerülni kell – a növény nagyon lassan regenerálódik, ezért vagy átültetésre szolgáló cserépbe, vagy közvetlenül ládába kell ültetni. A csírákat rendszeresen, langyos vízzel kell öntözni, anélkül, hogy túlöntöznénk a talajt. Magnézium műtrágya – amire a padlizsánnak szüksége van. A 30 cm magas növények csúcsát vágja le, hogy ösztönözze az elágazást. A növényt egy tüskéhez kell kötni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: