20 szab√°ly a munkahelyi sikerhez

A legt√∂bb ember dolgozik, √©s naponta legal√°bb 8 √≥r√°t t√∂lt a munkahely√©n. Ez√©rt fontos, hogy munk√°j√°t elŇĎl√©ptet√©s form√°j√°ban ismerj√©k el.

Hadd mondjuk el, milyen szab√°lyokat kell k√∂vetned ahhoz, hogy a lehetŇĎ legsikeresebb legy√©l a szakter√ľleteden.

20 szab√°ly a munkahelyi sikerhez

Tal√°ld meg az erŇĎss√©geidet

Gondolja √°t, hogy mihez √©rt a legjobban, √©s haladjon abba az ir√°nyba. Munkav√°laszt√°skor ne a fizet√©st keresse, hanem a lehetŇĎs√©get, hogy ki√©lhesse k√©pess√©geit √©s tehets√©g√©t. Sokan √ļgy gondolj√°k, hogy ez rossz megk√∂zel√≠t√©s, mert a hobbi nem meg√©lhet√©s. De a tapasztalat azt mutatja, hogy a tehets√©ges alkalmazottak, akiknek “√©gŇĎ” szeme van, a vezetŇĎs√©g gyorsan √©szreveszi, √©s √∂r√∂mmel elŇĎl√©pteti ŇĎket. Nagy karrierlehetŇĎs√©get kapsz, m√©g akkor is, ha kis fizet√©ssel kezdesz.

Készítsen tervet

Fontos, hogy tudjon v√°laszolni arra a k√©rd√©sre, hogy hol l√°tja mag√°t 5 vagy 10 √©v m√ļlva. Ha nem gondolkodsz rajta, vagy nem tudsz v√°laszt adni, akkor val√≥sz√≠nŇĪleg maradsz a jelenlegi poz√≠ci√≥dban.

Az elŇĎrel√©p√©shez rendelkeznie kell egy tervvel, m√©rf√∂ldk√∂vekkel √©s k√∂zbensŇĎ c√©lokkal, amelyeket egy bizonyos idŇĎn bel√ľl el akar √©rni. Nem kell nagyon r√©szletesnek lennie, mert idŇĎvel val√≥sz√≠nŇĪleg v√°ltozni fog. De fontos, hogy a cselekv√©shez √ļtmutat√≥k√©nt szolg√°ljon.

A vállalatot nézze, ne a fizetést vagy a pozíciót

Jobb egy j√≥l bej√°ratott, nemzetk√∂zi v√°llalatn√°l vez√©rigazgat√≥k√©nt kezdeni, mint egy kev√©ss√© ismert v√°llalatn√°l r√©szlegvezetŇĎk√©nt. Az elsŇĎ esetben gyorsan feljebb l√©phet a rangl√©tr√°n, mivel a nagyv√°llalatok √©rt√©kelik a tehets√©ges munkav√°llal√≥kat, √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ elŇĎny√∂ket k√≠n√°lnak nekik. M√≠g egy kisebb vezetŇĎi poz√≠ci√≥ egy m√°sik c√©gn√©l a karrierje cs√ļcs√°t jelentheti.

Azt is szem elŇĎtt kell tartania, hogy a nagyv√°llalatoknak van v√°llalati etik√°juk, √©s sokat tesznek a pszichol√≥giai l√©gk√∂r √©s a csapatszellem jav√≠t√°sa √©rdek√©ben. Egy √°ltal√°nos v√°llalatn√°l viszont nagyobb a kock√°zata annak, hogy konfliktushelyzetbe ker√ľl, √©s kisebb a val√≥sz√≠nŇĪs√©ge annak, hogy a kezdem√©nyezŇĎk√©szs√©get √©s a kreativit√°st √©rt√©kelik.

Ezenk√≠v√ľl a j√∂vŇĎben versenyelŇĎnyt jelent majd az √Ėn sz√°m√°ra, hogy egy j√≥l ismert v√°llalatn√°l dolgozott.

Ne t√∂rŇĎdj azzal, hogy mit mondanak r√≥lad az emberek

Ne vesztegess√ľk az idŇĎt olyan emberek kritiz√°l√°s√°ra vagy megvitat√°s√°ra, akik maguk semmit sem √©rtek el. Az a t√©ny, hogy besz√©lget√©s t√°rgya vagy, azt bizony√≠tja, hogy sikeres vagy.

Olvasson tov√°bb  A v√°l√°s elker√ľl√©se - gyakorlati tan√°csok

Ugyanakkor ne hagyja figyelmen k√≠v√ľl azoknak az embereknek a v√©lem√©ny√©t √©s tan√°cs√°t, akik m√°r el√©rtek n√©mi sikert. Tapasztalataik √©s tud√°suk hasznos lehet az √Ėn sz√°m√°ra a j√∂vŇĎbeni munk√°ja sor√°n.

Tegye meg önfejlesztését

Minden szakm√°ban rendszeresen t√∂rt√©nnek v√°ltoz√°sok, ez√©rt fontos, hogy k√∂vesse ŇĎket. Az √°ltal√°nos fejlŇĎd√©s is fontos: olvasson k√∂nyveket, n√©zzen webin√°riumokat √©s tanuljon √ļj inform√°ci√≥kat. Az agyat, ak√°rcsak az izmokat, edzeni kell.

Ne féljen a rutintól

M√©g a kedvenc munk√°dban is vannak olyan dolgok, amelyeket nem sz√≠vesen csin√°lsz, de nap mint nap meg kell ism√©telni. Ne vegye f√©lv√°llr√≥l – dolgozzon odaad√≥an a siker √©rdek√©ben. A negat√≠v √©rzelmek cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben pr√≥b√°ljon meg automatiz√°lni n√©h√°ny mŇĪveletet, t√∂lts√∂n t√∂bb idŇĎt pozit√≠v koll√©g√°kkal, v√°ltoztassa meg a munk√°hoz val√≥ hozz√°√°ll√°s√°t.

Ne v√°ltson t√ļl gyakran munkahelyet

Minden munk√°ltat√≥, aki egy olyan √∂n√©letrajzot l√°t, amelyben sok hivatkoz√°s van k√ľl√∂nb√∂zŇĎ munkahelyekre, kezdetben negat√≠van fog reag√°lni.Ha 6-18 havonta munkahelyet v√°ltasz, azt fogja hinni, hogy az vagy:

 1. Elemz√©s n√©lk√ľl fogadjon el b√°rmilyen munk√°t, majd a munka sor√°n r√°j√∂n, hogy hib√°t k√∂vetett el;

 2. √Ėn az elsŇĎ, akit kir√ļgnak, ha elŇĎzŇĎ munkahely√©n nem bizony√≠tott;

 3. soha ne val√≥s√≠tsd meg magad sehol, mert ez idŇĎbe telik, √©s t√ļl gyorsan hagyod el a c√©geket;

 4. Nem fogsz egy √ļj munkahelyen maradni, mivel nem √ļgy tekintesz r√°, mint egy olyan helyre, ahol p√©nzt kereshetsz, √©s nem √ļgy, mint egy olyan helyre, ahol t√∂bbet lehetsz, mint otthon.

Tartsa teh√°t szem elŇĎtt, hogy a t√ļl gyakori munkahelyv√°lt√°s ink√°bb h√°tr√°ltatja, mint seg√≠ti a karrierj√©t.

Ne szŇĪk√∂lk√∂dj√∂n a hat√°ridŇĎkben

20 szab√°ly a munkahelyi sikerhez

Minden vezetŇĎs√©g √©rt√©kelni fogja azokat az alkalmazottakat, akik idŇĎben, eml√©keztetŇĎk n√©lk√ľl elv√©gzik a munk√°t. Tanulja meg teh√°t megtervezni az idej√©t, √©s munkaidŇĎben ne vonj√°k el a figyelm√©t a k√∂z√∂ss√©gi h√°l√≥zatok √©s a sz√°m√≠t√≥g√©pes j√°t√©kok. Ha 5 napon bel√ľl leadja, amit be kell adnia, az j√≥ f√©nyt vet a munk√°j√°r√≥l alkotott k√©p√©re.

Hasonló feladatok csoportosítása

Ez a technika pontosan az, ami mindig seg√≠teni fog a hat√°ridŇĎk betart√°s√°ban. P√©ld√°ul √©rdemes a munk√°val kapcsolatos telefonh√≠v√°sokat a reggeli elsŇĎ √≥r√°kra idŇĎz√≠teni, √©s naponta k√©tszer ellenŇĎrizni az e-maileket. Ez seg√≠t abban, hogy ne t√©rjen el minden alkalommal a rutint√≥l, ami erŇĎforr√°s-megtakar√≠t√°st jelent.

Ne f√©ljen a versenytŇĎl

Ha m√°r vezetŇĎi poz√≠ci√≥ba ker√ľlt, nem szabad f√©lnie att√≥l, hogy hozz√°√©rtŇĎ alkalmazottakat alkalmazzon, vagy tan√°csot k√©rjen. A teljesen √∂n√°ll√≥ munkav√©gz√©s csak a kezdeti szakaszban jelzi, hogy j√≥ munkaerŇĎ vagy. Ha m√°r el√©rt√©l n√©h√°ny m√©rf√∂ldk√∂vet, jobb, ha megtanulod, hogyan kell deleg√°lni. EllenkezŇĎ esetben ez a szem√©lyes idŇĎ √©s a szem√©lyzet beoszt√°s√°ra val√≥ k√©ptelens√©gnek fog tŇĪnni.

Ker√ľlje a perfekcionizmust

A ma j√≥l v√©gzett munka jobb, mint a holnap t√∂k√©letes munka. A perfekcionizmusra val√≥ t√∂rekv√©s √©rt√©kes idŇĎt √©s lehetŇĎs√©geket pazarol el. Ezenk√≠v√ľl a felettesek √ļgy tekinthetnek r√°, mint aki hat√°rozatlan √©s nem k√©pes felelŇĎss√©gteljes d√∂nt√©seket hozni.

Olvasson tov√°bb  Hogyan lehet megszabadulni az √©telf√ľggŇĎs√©gtŇĎl?

Ker√ľlje az √∂sszehasonl√≠t√°sokat

az ilyen √∂sszehasonl√≠t√°sok hat√°stalanok, mert hozz√°j√°rulnak az alacsony √∂nbecs√ľl√©shez √©s a komplexit√°shoz. Ha fejlŇĎd√©st akarsz l√°tni, hasonl√≠tsd √∂ssze magadat √∂nmagaddal – milyen v√°ltoz√°sokat hajtott√°l v√©gre szakmailag az elm√ļlt √©vekben, √©s ez hogyan hatott az √©letedre.

Beszéljen sikeres szakemberekkel

Minden munkahelyen vannak m√©rgezŇĎ alkalmazottak, akiknek negat√≠v hat√°sa nem korl√°toz√≥dhat a pletyk√°kra. Igazi g√°tat szabhatnak a ker√©knek, √©s a karrier√©p√≠t√©s √ļtj√°ba √°llhatnak. Az ilyen emberekkel val√≥ √©rintkez√©st jobb minimaliz√°lni, hogy a lehetŇĎ legkisebbre cs√∂kkents√ľk az √°rtalom kock√°zat√°t. Ker√ľlje azt is, hogy t√ļl k√∂zel ker√ľlj√∂n olyan koll√©g√°khoz, akik mindig el√©gedetlenek √©s okot keresnek a panaszra. J√≥ √∂tlet, ha idŇĎt t√∂ltesz olyan nagy energi√°j√ļ alkalmazottakkal, akik a siker fel√© vezetŇĎ √ļton vannak. Nemcsak optimizmust √©s energi√°t mer√≠thetsz belŇĎl√ľk, de hasznos tan√°csokat is adhatnak neked.

A fŇĎn√∂kh√∂z a probl√©ma megold√°s√°ra vonatkoz√≥ lehetŇĎs√©gekkel, nem pedig k√©rd√©sekkel kell fordulni

20 szab√°ly a munkahelyi sikerhez

Ha neh√©zs√©gei vannak a munkahely√©n, √©s besz√©lnie kell a fŇĎn√∂k√©vel, hogy megoldja a probl√©m√°t, akkor sz√°njon idŇĎt arra, hogy elmenjen az irod√°j√°ba. ElŇĎsz√∂r saj√°t maga elemezze a helyzetet, hogy megold√°sokat keressen.

V√°laszolhat p√©ld√°ul a k√∂vetkezŇĎ k√©rd√©sekre:

 1. Melyek a probl√©ma fontos mutat√≥i? Ezek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ erŇĎforr√°sok lehetnek: p√©nz, idŇĎ, vesztes√©gek stb.. Pr√≥b√°ljon megj√≥solni konkr√©t sz√°mokat.

 2. Lehets√©ges megold√°sok – pr√≥b√°ljon meg k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kiutakat kital√°lni a helyzetbŇĎl, hogy a legjobbat v√°laszthassa ki.

 3. Az √Ėn javaslatai arra vonatkoz√≥an, hogy mit tenne a probl√©ma megold√°sa √©rdek√©ben?

√ćgy a “Mit tegy√ľnk?” helyett a probl√©m√°k konkr√©t list√°j√°t k√©sz√≠theti el, √©s a lehets√©ges megold√°sok list√°j√°val √°llhat a vezetŇĎs√©g el√©?”.

Ne haszn√°ljon olyan kifejez√©seket, amelyek hat√°rozatlannak tŇĪnnek

A “Nem tudom” helyett (k√ľl√∂n√∂sen, ha a k√©rd√©s az √Ėn kompetenci√°j√°ra vonatkozik) “Abb√≥l, amit tudok, csak tal√°lgatni tudok”, √©s adjon egy list√°t n√©h√°ny aj√°nl√°sr√≥l, majd tapintatosan sz√°njon idŇĎt a helyzet elemz√©s√©re.

A “nem tudok” helyett mondd azt, hogy “megl√°tom, mit tehetek”. Ker√ľlje azt, hogy azt mondja, hogy ez nem az √Ėn felelŇĎss√©ge. Ehelyett mondja, hogy besz√©lni fog a probl√©m√°√©rt felelŇĎs koll√©g√°ival, √©s aj√°nlja fel seg√≠ts√©g√©t.

Az ilyen helyettes√≠t√©sek seg√≠tenek fenntartani a j√≥ szakemberrŇĎl kialak√≠tott k√©pet, aki nem veszik el a vis maior helyzetekben.

Jó kapcsolat fenntartása

Ha √ļgy d√∂nt, hogy elhagyja a munkahely√©t, pr√≥b√°ljon j√≥ kapcsolatot fenntartani mind a felettesekkel, mind a munkat√°rsakkal, m√©g akkor is, ha √ļgy √©rzi, hogy nem b√°ntak vele tisztess√©gesen. Ismerje fel, hogy az √ľzleti vil√°g kicsi, √©s hogy egy botr√°nyos kil√©p√©s √°rthat a v√°llalkoz√°s h√≠rnev√©nek. Emellett nagyon hasznos lehet, ha j√≥ kapcsolatot √°pol kor√°bbi koll√©g√°ival: tan√°csot k√©rhet, referenci√°kat szerezhet, megh√≠vhatja kor√°bbi koll√©g√°it az √ļj csapat√°ba stb..

Olvasson tov√°bb  Egy nagyon √©rz√©keny gyermek a csal√°dban: mit kell tennie a sz√ľlŇĎknek?

M√°sok elŇĎtt dics√©rni, n√©gyszemk√∂zt kritiz√°lni

Ez minden vezetŇĎn√©l alapszab√°ly, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy h√°ny embert fel√ľgyel. Mindig vegye figyelembe, hogy a j√≥ eredm√©ny nem csak a szakmai k√©pess√©gein m√ļlik, hanem azon is, hogy mennyire k√©pes kij√∂nni a beosztottjaival. A nyilv√°nos kritika biztos m√≥dja a kapcsolatok megroml√°s√°nak √©s az alkalmazottak megs√©rt√©s√©nek. Ez a fajta viselked√©s b√°nt√≥ √©s nem lehet k√∂nnyen elfelejteni.

Ezért mindig csak négyszemközt adj hangot csalódásaidnak és kritikáidnak. Másrészt jobb, ha nyilvánosan dicsérik az embereket, mert ez extra ösztönzést ad a jó munkára.

Koncentráljon a jóra

A munkahelyi panaszok és elégedetlenség nem segít a munkahelyi teljesítményben. Ha folyamatosan komor és lehangoltan érkezel egy csapatba, nemcsak a saját hatékonyságodat csökkented, hanem a többieket is zavarod.

Próbáljatok tehát a jó dolgokra koncentrálni, és keressétek a pozitívumokat. Ha jelenleg nem tudsz változtatni a munkádon, változtass a hozzáállásodon!.

Gyakorlat

20 szab√°ly a munkahelyi sikerhez

ElsŇĎ pillant√°sra √ļgy tŇĪnhet, hogy a sportnak semmi k√∂ze a munkahelyi teljes√≠tm√©nyhez.De amit igaz√°n szem elŇĎtt kell tartanod, az a k√∂vetkezŇĎ:

 1. A testmozgás energiát és jó közérzetet biztosít;

 2. A sport mag√°ban foglalja a c√©lok kitŇĪz√©s√©t √©s rendszeres el√©r√©s√©t.

P√©ld√°ul reggelente elmehetsz futni, majd idŇĎnk√©nt n√∂velheted a futott kilom√©terek sz√°m√°t. Vagy s√©t√°ljon 15 perccel tov√°bb minden harmadik √©jszaka. A kis c√©lok el√©r√©se seg√≠t a nagyok kitŇĪz√©s√©ben. A rendszeres testmozg√°s teh√°t j√≥ m√≥dja annak, hogy jav√≠tson a karrierc√©ljain.

Teh√°t viselkedjetek megfelelŇĎen

Ahhoz, hogy j√≥ helyzetben legy√©l √©s elŇĎr√©bb l√©pj, figyelned kell a csapatban √©s k√∂zvetlen√ľl a vezetŇĎs√©ggel szemben tan√ļs√≠tott viselked√©sedre.

√ćme n√©h√°ny fontos szab√°ly, amelyet be kell tartani:

 1. Ker√ľlj√©k az ismerked√©st. M√©g ha a fŇĎn√∂k√∂ddel gyakran besz√©litek meg a munk√°val kapcsolatos k√©rd√©seket egy k√°v√© mellett, akkor sem helyes, ha bar√°ts√°gosan megveregeted a v√°ll√°t, amikor tal√°lkozol vele. Mindig tartsa tiszteletben a parancsnoki l√°ncot.

 2. Kapcsolja ki a telefonj√°t a megbesz√©l√©sek √©s a vezetŇĎs√©ggel folytatott besz√©lget√©sek alatt. EllenkezŇĎ esetben √ļgy √©rz√©kelhetik, hogy nem hajland√≥ak a l√©nyegre t√©rni, vagy egyenesen a tisztelet hi√°ny√°nak tekintik.

 3. Ne n√©zzen az √≥r√°ra, amikor a fŇĎn√∂k az elk√©pzel√©seirŇĎl besz√©l, ezt s√©rt√©snek vehetik.

 4. √úlj√∂n szabadon, de √ļgy, hogy ne zavarjon m√°sokat. Ha t√ļl merev vagy, azt a bizalom hi√°ny√°nak fogj√°k tekinteni, √©s a t√ļls√°gosan laza testtart√°s sz√©tt√°rt karokkal √©s l√°bakkal k√©nyelmetlen√ľl √©rzi mag√°t m√°sok sz√°m√°ra.

 5. Ne haszn√°ljon t√ļl bonyolult kifejez√©seket. Ez unalmas besz√©det eredm√©nyez, √©s val√≥sz√≠nŇĪleg elvonja a legt√∂bb hallgat√≥ figyelm√©t. Teh√°t tanulj meg egyszerŇĪen √©s vil√°gosan besz√©lni, √©s b√≥nuszk√©nt tartsd r√∂vidre a sz√∂veget. √ćgy k√∂nnyebb hallgatni √©s meg√©rteni.

A személyes tulajdonságok és a viselkedés tehát ugyanolyan fontos szerepet játszanak a karrierlétrán való felemelkedésben, mint a szakmaiság.

√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Hell√≥ mindenkinek! √Čn vagyok Cybulya Guculka, √©s nagy lelkesed√©ssel osztom meg szenved√©lyemet a h√°ztart√°si g√©pek jav√≠t√°s√°val √©s telep√≠t√©s√©vel kapcsolatban. Ennek az oldalnak az √≠r√≥jak√©nt engem a technol√≥gia ir√°nti szeretetem √©s a v√°gy hajt, hogy seg√≠tsek m√°soknak meg√©rteni √©s megoldani a g√©peikkel kapcsolatos probl√©m√°kat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: