3 módja annak, hogy intelligenssé váljunk

“Az ember tehet úgy, mintha intelligens lenne. És lehet úgy tenni, mintha okos is lenne. Nem tehetek úgy, mintha intelligens lennék. .. Likhachev

Mit értesz intelligens? Egyesek úgy határozzák meg ezt a tulajdonságot, mint a kulturált nevelést és a kifogástalan modort, mások az olvasottság és a műveltség érdemeként értelmezik. Egyesek szerint az intelligencia olyan személyes tulajdonságok összessége, amelyek meghatározzák a kreatív hajlamokat. A szociológia és a pszichológia szempontjából ez a fogalom magában foglalja a fenti szempontokat és még egy kicsit többet is (tolerancia, empátia, művészet iránti vonzalom stb.)..).

A kiváló orosz pszichoterapeuta M.. Litvack az “intelligens ember” fogalmát elemezte. Miután megvizsgálta a meghatározást a különböző tevékenységi területek szempontjából, egyértelmű hasonlóságokat talált Abraham Maslow (a pszichológia humanista ágának megalapítója) “önmegvalósító személyiség” meghatározásával. Milyen tulajdonságok különböztetik meg az önmegvalósító (intelligens) személyt:

 1. Józan, kiegyensúlyozott gondolkodás. A személy reális gondolkodásmóddal rendelkezik, nyugodtan elfogadja a valóságot. Nem a neurotikus spektrum egyik rendellenessége jellemzi.

 2. Az értelmiségiek feltétel nélkül elfogadják magukat és másokat.Nincsenek magas vagy alacsony elvárások. Felismerik önmaguk és mások értékét, és azt, hogy mindenki megérdemli, hogy elfogadják.

 3. Az önmegvalósító személy természetes, hamisítatlan viselkedést tanúsít.Nincs okuk arra, hogy megpróbáljanak másképp kinézni vagy viselkedni. A legfontosabb tulajdonságuk az önmagukkal szembeni őszinteség.

 4. Az értelmiségiek egy adott feladatra összpontosítanak, aki lángol, nem pedig ő maga. Az énközpontúság idegen fogalom számukra.

 5. Fejlett belső párbeszéd. Az ilyen emberek képesek megtalálni magukban a társalgás társaságát, és teljesen függetlenek a környezetüktől. A saját társadalmuk elégedettséget okoz nekik, mert elég tudás és gondolat van a tarsolyukban, hogy megvitassák magukat.

 6. Objektivitás– Az intelligensek egyik meghatározó jellemzője. A jelenségek, dolgok és események értékelésénél csak a valós tényekre támaszkodnak, nem pedig szubjektív véleményekre. Ezért az álláspontjuk kifejezése mindig érdekes, visszafogott, tele van érdekes tényekkel és megfigyelésekkel.

 7. Az önmegvalósító egyének nem csak a meglévő tudással operálnak, hanem meg is teremtik azt. Kreativitásuk, alkotókészségük és elmélkedési igényük ötletek generálására készteti őket, lenyűgöző művészeti és tudományos alkotásokat hozva létre.

 8. Tudnak szellemes vicceket mesélni. A humorérzékük nem kritikus, mások jogait és méltóságát sértő. Ezért olyan kellemes és könnyű egy informális párbeszéd egy intelligens emberrel.

A tulajdonságok bizonyított összessége elérhetetlen ideálnak tűnik. Abraham Maslow is így gondolkodott. Úgy vélte, hogy az embereknek csak 1%-át lehet megfelelően önmegvalósító egyénnek nevezni. Intelligens embernek lenni nem jelenti azt, hogy az emberiség tökéletes példája legyünk. És ebben a cikkben meghatározzuk azokat a módokat, amelyekkel mindenkinek segíthetünk, aki intelligens akar lenni.

3 módja annak, hogy intelligenssé váljunk

Az intelligencia módjai

E. Az intelligens személy tulajdonságainak megszerzéséhez a személyiség következő szféráit kell minőségileg átalakítani:

 1. Pszichológiai egészség. A neurotikus zavarok akadályozzák a világ egészének érzékelését és az emberekkel való méltóságteljes interakciót. Az intelligencia felé vezető út első lépése tehát a neurózistól való megszabadulás és a belső konfliktusok feldolgozása.

 2. Másokkal való interakciós készségek. Fontos, hogy dolgozzunk az interperszonális interakció területein, szabaduljunk meg a szubjektív, merev attitűdöktől. A manipuláló és manipulált személy pozíciójából át kell lépnünk a megvalósító pozíciójába – valaki, aki zsarolás, vádaskodás vagy más manipuláció nélkül lép kapcsolatba egymással.

 3. Érdekeltségi kör és folyamatos szakmai fejlődés.Az agyunk által feldolgozott hasznos információk tömege, mint egy edzőgép, edzi és erősíti azt. A fejlett intelligencia, a tevékenységi területedre vonatkozó különleges szakértelem és az élet más területei iránti érdeklődés segít abban, hogy intelligenssé válj.

A szellemi komponens az egyik legfontosabb az igazi értelmiségi számára. Nemcsak a biológiai intelligencia, hanem a szociális és érzelmi intelligencia is.Kutatás.. Polyanski és L.. BykowskaAz érzelmi intelligencia fontosságát tükrözi a kommunikációs készségek kialakításában és minőségi átalakításában. Az eredmények azt mutatták, hogy a mások és érzelmeik empatikus megértésével rendelkező emberek jobban képesek együttműködni másokkal és megszervezni a munkafolyamatokat, mint az alacsony empátiás pontszámmal rendelkező válaszadók.

1. mód. A pszichológiai egészséggel kapcsolatos munka

A neurózisoktól való megszabadulás, a belső konfliktusok feldolgozása csak pszichológus segítségével lehetséges. A neurotikus rendellenességek okai mélyre nyúlnak, ezért megtalálásuk és elemzésük szakember beavatkozását igényli. A következő tevékenységekkel és módszerekkel azonban elkezdhetsz dolgozni magadon, és a probléma gyökeréig eljuthatsz:

Az út

Hogyan valósítsuk meg

Tiszteld az erőforrásaidat

Amikor szakmai magasságok elérésére törekszel, a végletekig feszített tempóban dolgozol, kompenzálva a munka minőségét.

A rendszeres fáradtság negatív hatással van a lelki egészségre, ezért tanuljon meg hallgatni a testére, és álljon le időben. És ha olyan feladat elvégzésére kérik, amely belső erőforrásainak elvesztésébe kerül, tudjon nemet mondani.

A fizikai aktivitás növelése

A fizikai aktivitás pozitív hatással van a test állapotára.

Egy jó edzés után endorfinokat termelsz – az örömhormonokat. Jobban érzi magát tőlük, és felgyorsítják a neurózis elleni küzdelmet.

Vezessen érzésnaplót

Írja le szisztematikusan az érzéseit és az ezekre reagáló eseményeket.

Ezután elemezheted az érzéseket, kategorizálhatod őket hasonlóság szerint. Így összpontosíthatsz azokra a területekre, amelyeken dolgozni szeretnél.

Készítsen egy listát a neurózis leküzdésére vonatkozó célokról

A “neurózistól való megszabadulás” globális célja negatív konnotációkat hordoz. Ezért megpróbáljuk ezt néhány célkitűzésre lebontani, és a megfelelő módon megfogalmazni őket.

Például nem azért, hogy megszabaduljon az álmatlanságtól, hanem azért, hogy 7-8 órát aludjon és 7-8 órára hozza fel az alvást.

Elemezze a kielégítetlen igényeit

A beteljesületlen célok és törekvések a belső konfliktusok alapját képezik. Vesse papírra azokat az igényeket, amelyek még mindig jelen vannak, de nem teljesülnek számodra.

Ezután minden egyes szükséglethez készítsen egy listát a megvalósításukhoz szükséges intézkedésekről.

Részletes elemzés után tegyen lépéseket. A problémás pontok lezárása megszabadít a negatív érzésektől, amelyek tönkreteszik a belső harmóniát.

Találja meg a stresszorokat az életében

Gondolj az életben azokra a dolgokra, amelyek a leginkább stresszelnek téged?

Ha azonosította ezeket a tényezőket, kezdjen el megszabadulni tőlük. A manipulatív ismerősök, akik miatt megalázottnak és kihasználtnak érzed magad, már a múlté lehetnek.

Gyűlölködő munkák, irritáló dolgok, ideje megszabadulni tőlük. Nehéz, de ha egyszer átmentél a nehézségeken, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb emberré válsz.

Legyen óvatos a kényelemérzettel kapcsolatban

A pszichoterapeuta.. Kuzmichev azt javasolja, hogy hozzunk létre egy személyes komfort skálát. Például, ahol a 10 a nyugalom, a harmónia, a boldogság legmagasabb szintje, az 1 pedig a legstresszesebb helyzetet jelenti.

Ha a körülötted lévő körülmények miatt 3-4 pontot érzel kényelmesen, kerüld el ezeket a helyzeteket. Ön határozza meg a stressz elfogadhatóságát az életében a szubjektív érzések szempontjából.

A szorongás, a stressz kezelésén segíthet a meditáció, a nyújtás, a megerősítések, a kedvenc hobbija stb.. A belső harmónia fenntartása az intelligens személyiség fontos része.

2. módszer. A személyközi interakciók területén végzett munka

3 módja annak, hogy okosabbá válj

Az intelligens emberek képesek hatékonyan együttműködni az emberekkel. Viselkedési stratégiáik célja a személyes célok elérése manipuláció, függő pozíciók nélkül. A hatékony kommunikációs készségek fejlesztésének első lépése a jelenlegi attitűdök és viselkedésmódok elemzése. Ha a viselkedési stratégiák nem érik el a kívánt célokat, ideje változtatni rajtuk.

Az alábbiakban néhány olyan alapvető készség, amely jelentősen javíthatja az interperszonális interakciók minőségét. Nagyjából két csoportra oszthatók. A párbeszédkészség az első számú prioritás. Másodszor, az interakció jelentésének és érzelmének átalakításának módjai.Tehát az első csoport a következőkből áll:

 1. Képesség egy hosszabb, nyílt párbeszéd, valamint egy formális, kis beszélgetés fenntartására. Ezt a készséget széles körű ismeretekkel, a másik személy iránti érdeklődéssel és a másik személy álláspontjának tiszteletben tartásával lehet elsajátítani.

 2. Hallgatni és hallgatni. Ha az interakcióval kapcsolatos saját céljait mások céljai fölé helyezi, a kommunikációs folyamat nem fog működni. Ahhoz, hogy elnyerje a partner bizalmát, meg kell őriznie saját referenciakeretét, és tiszteletben kell tartania mások referenciakeretét.

 3. A beszédetikett elsajátítása.

 4. Párosítsa a nem verbális jeleket azzal, amit mond. A testbeszéd elárulja érzéseinket és érzéseinket. Ha szóban mondasz valamit, de a tested más érzéseket tükröz, elveszíted a másik ember bizalmát.

 5. A második csoportot a következők alkotják:

 6. Szubjektív értékítélet nélküli ítélőképesség. Ez a képesség a belső egyensúlyból és a konfliktusmentességből fakad. Ezért olyan fontos, hogy dolgozzunk magunkon.

 7. A párbeszéd empatikus eleme. Ha felismeri mások és a saját érzelmeit, az segít az interakciókat ennek megfelelően strukturálni.

 8. Őszinte érdeklődés a partner iránt. A másik személy álláspontja iránti természetes érdeklődés és tisztelet segít új szintre emelni a kommunikációs folyamatot.

 9. Az őszinteség, a nyitottság képessége. Az intelligens emberek őszintén, közvetlenül fejezik ki a véleményüket. Tehát meg kell tanulnia az irodalmi nyelvet, és megfelelően meg kell határoznia a kommunikáció határait.

 10. A másik személyre való megfelelő reagálás módjai. Úgy döntesz, hogy intelligens leszel, de nem mindenkinek van ez a nézőpontja. Így valószínű, hogy a beszélgetőpartnereid szabadságot vesznek és megpróbálják áttörni a személyes határokat. Az Ön feladata, hogy mértékkel reagáljon mások kirohanásaira, és megszabaduljon a mérgező emberekkel való interakcióktól.

3. üzemmód. Személyes és szakmai önfejlesztés

Az intelligens személy széles körű ismeretekkel rendelkezik, és szomjazza az önfejlesztést. Ha még nincs külső érdeklődési köröd, érdemes kísérletezni és megtalálni őket.Hogyan kell csinálni:

 1. Gyermekkori álmok felidézése. Talán dobolni, verseket írni, énekelni stb. akarsz..? Valósítsa meg elfelejtett céljait, ezek lehetnek a kulcsa az új hobbik megszerzésének.

 2. Keresse az érdeklődési körét más emberek példái között. Ha nehéz eldönteni, hogy mit szeretnél csinálni, nézd meg az általad teljes értékűnek tartott emberek hobbiját. Érdemes kipróbálni azt a tevékenységet, ami felkelti a kíváncsiságodat.

 3. Könyvek olvasása. A szépirodalmi, tudományos és életrajzi könyvek segítenek a szókincs fejlesztésében és a világos, pontos, színes gondolatok kifejezésének megtanulásában.

A szakmájában való fejlődés, új ismeretek elsajátítása a szakmai területen, a munkakompetenciájának növelése, a kapcsolódó területek sajátosságainak megismerése segít a munkahelyi pozíciójának megerősítésében. Az intelligens emberek azok, akik folyékonyan értenek a saját területükhöz.

Következtetés

Az intelligenciával nem születik az ember. a nevelés és a szocializáció során szerzett ismeretek. Ha elhatározod, hogy intelligens leszel, semmi sem állíthat meg abban, hogy intelligenssé válj. És a cikkben szereplő tippek segítenek abban, hogy a cél elérése érdekében egyértelmű és hatékony legyen.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: