A túlhajszoltság 10 jele

“Az élet nagyon zsúfolt, rengeteg a tennivaló, egyik dolog fontosabb a másiknál, nincs idő aludni vagy enni” – így lehetne jellemezni egy megapolisz átlagos lakójának életét. Az állandó túlhajszoltság és a pihenés hiánya, a biológiai ritmus felborulása és a stressz mind a modern élet részei. Ennek az életritmusnak a másik oldala a túlhajszoltság.

Ez nem egy egyszerű “nincs energia” állapot, hanem a túlterhelés egy orvosi diagnózis, és a Betegségek Nemzetközi Osztályozása ezt az állapotot túlterhelésként (Z73) határozza meg.0). Meg kell különböztetni az egyszerű fáradtságtól vagy kimerültségtől. A fáradtsággal csökken a hatékonyságunk és romlik a közérzetünk. De ezek a tünetek elmúlnak egy jó éjszakai alvás vagy pihenés után. A túlhajszoltság esetében ez sokkal súlyosabb.

A túlhajszoltság 10 jele

A túlfáradtság az elhúzódó, krónikus fáradtság egy szakasza

Ha hosszú ideig figyelmen kívül hagyjuk, a kimerültség kiégéssé válhat. A szervezeted nem pihen, még éjszaka sem, erőforrásai annyira kimerültek, hogy már nem tud megbirkózni a külső ingerekkel. Minden rendszered – szív- és érrendszeri, immunrendszer, gyomor-bélrendszer stb. – kezd leállni.. A túlhajszoltság elsősorban idegrendszeri rendellenességeket okozhat.

A túlterheltség okai

A túlhajszoltság fő oka nyilvánvaló: túl sokat dolgozol, de nem pihensz eleget.

A túlterheltséget kiválthatja:

 1. rossz munkakörülmények;
 2. Egészségtelen életkörülmények;
 3. Alultápláltság;
 4. Megerőltető fizikai aktivitás.

Ha tehát napi 10-12 órát dolgozol, útközben eszel, amikor és ahol csak tudsz, munka után edzőterembe jársz, akkor veszélyben vagy.

súlyosbítja a helyzetet a gyakori otthoni és munkahelyi stressz, a rossz minőségű és nem megfelelő időtartamú alvás, a rendszeres szellemi munkával járó minimális motoros aktivitás hiánya; hosszú, monoton és ismétlődő munka.

A túlterheltség jelei

A túlhajszoltság 10 jele

Tünetek, melyekre érdemes odafigyelni, hogy a túlterhelést fel lehessen fedezni, és intézkedéseket lehessen hozni.

 1. Rendkívül fáradtnak érzi magát, még akkor is, ha csak 5-7 órát pihent.

 2. Ön gyakori megfázástól, légzőszervi megbetegedésektől és akut légzési problémáktól szenved.

 3. Ön fejfájástól és/vagy gyomorfájástól szenved.

 4. Ön álmatlanságban szenved.

 5. Észreveszi, hogy memóriája gyengül, és nehéz lesz koncentrálni és váltani.

 6. Dühös és ingerlékeny leszel a hozzád közel álló emberekkel szemben.

 7. Étvágytalanság vagy éppen ellenkezőleg, az állandó étvágytalanság.

 8. Csökkent a munkával való megbirkózási képessége, egyre nehezebben boldogul a munkafeladatokkal, és általában véve lomhának érzi magát.

 9. Vörösek a szemei.

 10. 10. Apátia és közöny.

Olvasson tovább  Hogyan hagyjuk abba az irányítást

Ezek a jelek mind a fizikai, mind a mentális fáradtságra jellemzőek.

Az első az egyes izomcsoportok állandó megterhelésével járó megerőltető munka eredménye. A fizikai túlterheltség abban különbözik, hogy könnyebb megbirkózni vele. A személy elegendő alvást kap, és ellazítja az izmokat, például masszázzsal vagy meleg vizes fürdővel.

A mentális túlterheltség sokkal gyakoribb. A mentális fáradtság esetén az állandó túlterhelés miatt az agysejtek kimerülnek. A mentális túlterheltség veszélye az, hogy hosszú ideig észrevétlen maradhat, fokozatosan épül fel, és a fizikai megnyilvánulások akkor kezdődnek, amikor a folyamat már messze van. Ezért a mentális túlterhelést nehezebb kezelni.

A mentális túlterheltségnek 3 szakasza van

 1. Az első kezdetleges. A személy elég energikusnak és hatékonynak érzi magát. Minden, ami bántja őket, az a rossz alvás (nehezen alszanak el, gyakran ébrednek fel), ami miatt reggel nyugtalannak érzik magukat, és csökkent az étvágyuk.

 2. A második enyhe. Az álmosság rosszabbodik, letargia és apátia lép fel, és fájdalmas érzések (fej, szív, gyomor) jelentkeznek. A munkafeladatok egyre nehezebbé válnak: nehezen tud koncentrálni, és a munka a szokásosnál lassabban halad.

 3. A harmadik súlyos.Az állandó fáradtság és a gyenge teljesítmény mellett a különböző szervek több fizikai tünete is van. A testhőmérséklet emelkedhet, a testsúly csökkenhet. A nők menstruációs rendellenességekről számolnak be. Az ember beteges külsőt kap: beesett szemek, sápadt bőr, fekete szemek stb..

A túlterheltségnek van egy negyedik szakasza is. A japánok külön kifejezést alkottak erre, a “karoshi” vagy “karoshi” kifejezést. A kifejezést úgy lehet lefordítani, hogy “munkahelyi halál a túlhajszoltság miatt”. A túlzott munkahelyi megterhelés egyre inkább halálos kimenetelű. Japánban a jelenség elkeserítő méreteket öltött. 2015-ben több mint kétezer ilyen eset volt (a japán munkaügyi minisztérium szerint). A japánok, akiket komolyan foglalkoztat a probléma, végeztek egy tanulmányt, és megállapították, hogy a munkahelyen töltött havi 80 plusz óra (a napi nyolc óra munkaidőn felül) karoshi-hoz vezethet.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megfejteni egy álmot

Oroszországban még nincsenek ilyen statisztikák. Senki sem tudja megmondani, hány ember betegszik meg és hal meg a túlhajszoltságtól. De az általános tendencia az, hogy egyre többen keresnek orvosi segítséget a túlterheltség miatt szerzett betegségek miatt.

Ki hajlamos a túlhajszoltságra

A túlhajszoltság 10 jele

A krónikus fáradtság leggyakrabban a felelős pozícióban dolgozókat sújtja, akiknek nincs lehetőségük teljes szabadságot kivenni, akik gyakran dolgoznak hétvégén és üzleti utakra mennek. Az állandó emberi kapcsolatokkal, konfliktushelyzetekkel járó munka túlterheltséggel jár.

Ha a munka gondolatai nem hagyják el az irodán kívül, este, hétvégén, nyaraláskor görgeted a fejedben – ez az első jel, hogy az életed mentális és fizikai egészségének megőrzése érdekében valamit meg kell változtatnod.

A túlterheltség megelőzése

Ahhoz, hogy elkerülje a “munkahelyi kiégést”, néhány szabályt be kell tartania.

 • Értelmes időgazdálkodás. Lehetővé kell tenni a tevékenységváltást. Még a könnyű, de monoton munka is hamarabb okoz túlterhelést, mint a változatos munka. Ahhoz, hogy egy ilyen rendszert hozzon létre, amely biztosítja a tevékenységek változását, jobb, ha előre megírja a nap folyamán elvégzendő dolgok teljes listáját, és a nap folyamán elosztja őket.
 • Legalább 8 óra minőségi alvás. Az, hogy hogyan töltöd az éjszakát, attól függ, mennyire kipihent az agyad és mennyire vagy képes másnap dolgozni.
 • Rendszeres, tápláló étkezés. Friss gyümölcsök és zöldségek, leveles zöldségek, halak, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek. A szervezetnek sok energiára van szüksége a mindennapi feladatok elvégzéséhez. Ne fosszuk meg őt a tápláló ételektől, amelyek ennek az energiának a forrásául szolgálnak.
 • Pihenés napközben. Nem csak este, munkaidő után van szükséged szünetre. A pihenésnek rendszeresnek kell lennie. Legyen 5-10 perc, de a nap folyamán többször is. Az orvosok azt állítják, hogy az idegrendszerünknek körülbelül óránként ennyi időre van szüksége. A két óránál hosszabb folyamatos munka nemcsak egészségtelen, de nem is hatékony.. A fáradt agy termelékenysége jelentősen csökken.

A közösségi médiában való böngészés nem tekinthető a kikapcsolódás helyének. Tartson szünetet és távolodjon el a munkahelyétől. A legjobb, ha elmegyünk sétálni. Tartson egy hosszú ebédszünetet, és pihenjen körülbelül egy órát.

 • Hétvégék és ünnepnapok. Nem elég a munkanap alatt pihenni. Minden héten legalább egy szabadnapot vegyen ki a munkából. Vegyen ki szabadságot az év során. Egészségünk érdekében fontos, hogy évente legalább 3-4 hét szabadságot tartsunk – akár egymás után, akár két szakaszban.
 • Megfelelő fizikai aktivitás. Nem arról van szó, hogy egy munkanap után, amikor a szervezet már kimerült, súlyokat emelgetünk az edzőteremben. A séta, a könnyű testmozgás, a jóga jobb az egészségednek és segít megelőzni a túlterhelést.
 • Kellemes szabadidő eltöltése. Az életnek a munkán kívül másról is kell szólnia. Ha nincs hobbid, olvass egy könyvet, játssz egy társasjátékot a barátaiddal, vagy menj el piknikezni.
Olvasson tovább  Hogyan érvényesítsük álláspontunkat

A túlterheltség első jeleinél

Ha azt veszi észre, hogy fáradtabbnak érzi magát, nem alszik jól, és nincs étvágya, ideje cselekedni.

 1. Pihenjen sokat napközben és a hét folyamán.
 2. Adja fel a rossz szokásokat. A cigaretta és az alkohol további csapást jelent a szív- és érrendszerre, amely már szenved a túlterheléstől.
 3. Naponta legalább 20 perc friss levegőt szívjon. Sétálj, parkban padok, kerékpározás.
 4. Alvási ütemterv kialakítása. Feküdjön le minél korábban és ugyanakkor (legkésőbb 23 órakor).
 5. Bőséges vízfogyasztás.
 6. Masszázs. Segíthet az izmok nyújtása, vagy menjen el egy masszőrhöz.
 7. Fogyasszon több kalciumban és foszforban gazdag élelmiszert.

A túlterheltség súlyosabb, előrehaladott eseteiben jobb, ha orvoshoz fordulunk.

Hogyan lehet pihenni

A túlhajszoltság 10 jele

Több órás koncentrált munka után, amikor szellemileg fáradtnak érzi magát, mindenképpen engedje meg magának, hogy pihenjen. A kávé vagy az alkohol nem a legjobb segítség ebben a tekintetben. Ehelyett keressen egy csendes helyet, csukja be a szemét, és lélegezzen nyugodtan. Bármilyen furcsa is, a legjobb pozíció a relaxációhoz nem a kanapén fekvés vagy a karosszékben való ülés. Az orvosok szerint a legjobb módja a pihenésnek, ha a földön ülünk, és a lábunkat magunk alá tesszük. Ebben a testhelyzetben a test ellazul, oldja a feszültséget (ideges és izmos).

Hasznos elképzelni egy kellemes környezetet: az erdőt, a folyót vagy a tengert. 10-15 perc ilyen pihenés helyreállítja a józanságot és visszaadja az életerőt.

Használja ezt vagy bármilyen más módon, hogy megbirkózzon a fáradtsággal és vigyázzon magára.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: