Hogyan tanuljunk meg szépen beszélni

A gondolat egy elektromos jel, a nyelv egy fordító. Az információ torzítás nélküli kifejezésére pontos szavakra van szükség. A jelentés átadása az ujjkonfigurációkon keresztül lehetséges, de a kinetika alkalmas a süketnémák kommunikációjára. A szavak artikulálásának képességét beszédnek nevezzük. Kommunikatív, kognitív, pszichodiagnosztikai és pszichoterápiás funkcióval rendelkezik. A szakértői nyelvészek és a BBC Capital szakértői szerint mindenki javíthatja az állandóságát és a kompetenciáját, de ehhez gyakorlásra van szükség.

Hogyan lehet megtanulni szépen beszélni?

A beszéd a befolyásolás eszköze

A szavak elgondolkodtatnak, cselekvésre ösztönöznek, megijesztenek és megnyugtatnak. A tömegek tudatának befolyásolása érdekében fontos, hogy az üzenetünk helyes legyen. A beszéd és a viselkedés hibái izgatottságról árulkodnak, tanulatlan/nem hozzáértő viselkedés. A politikusok nem véletlenül fordítanak olyan nagy figyelmet a helyesírásra a jelöltek kampánybeszédeiben.

A szép beszéd nem lehet tele metaforákkal és bonyolult szófordulatokkal. Fontos, hogy megfelelően fejezzük ki magunkat, és tartsuk be a beszéd szabályait. A beszédkészséget már kisgyermekkortól kezdve fejleszteni kell. A szülők tisztában vannak ezzel, és együtt dolgoznak gyermekeikkel a rímek és újramondások megtanulásán. Az olvasás tanítja az írástudást, a mondatszerkesztést és a memória fejlesztését. Ha a gyermekben kialakul a könyvek szeretete, az olvasás szokása, a probléma magától megoldódik. Rosszabb dolgok vannak a felnőttek esetében, akik “nem” vesznek kézbe egy könyvet.

Hogyan lehet megszabadulni a beszédet eltömítő hangoktól??

Briliáns, dinamikus beszédet készítettél, de a közönség reakcióját látva azt veszed észre, hogy unatkozol. A probléma a monoton és élősködő szavakban rejlik? A “hm”, “itt”, “általában” hallatán a művelt emberek spanyolos szégyent éreznek, és a véleményed hitelét veszti. Ha rosszul használja ezeket a szavakat, az rossz felkészültség és hozzá nem értés benyomását kelti.

A probléma az, hogy a legtöbb előadó nem veszi észre, hogy a beszédszemét tönkreteszi a beszédstílust. Megértik, hogy a szünetek nem megengedettek, de a szájalás, az “igen” vagy az “itt” típusú ballasztok használata a mondat végén nem kerülhető el. Amikor elmerülsz egy mély gondolatmenetben, nem is figyelsz az ilyen apróságokra.

Ellenőrizze az ékesszólást

Ideges nevetés, görcsök, köhögés, orrhangos kiejtés zavarja a beszédészlelést. Ha a nyilvános beszéd a munkád, sajátítsd el a nyilvános beszéd művészetét. Először értékelje a retorikát, és állapítsa meg, hogy mennyi üres szófordulatot használnak. Kérjen meg egy barátot, hogy hallgassa meg a szöveget. Hagyja, hogy tapsoljon a kezével, amikor muhog és extra szavakat mond. A hangos “taps” motiváció lesz a hibák kijavítására.

Hangosan beszélni az élettörténetekről, híreket elmesélni, filmes/videós tartalmakat készíteni. Beszélj úgy, ahogy tudsz, anélkül, hogy szép szavakat választanál vagy bonyolult szerkezeteket csiszolnál. Az első szakasz feladata a beszéd gyengeségeinek azonosítása, a szünetek, a dadogás, az élősködő szavak ismétlése, a szünetek ellenőrzése.Így korrigálhat:

 1. műveltség;

 2. Az aktív szókincs tartalma;

 3. dikció;

 4. a stressz szekvencia;

 5. beszédtempó

Használja helyesen a szavakat

Először szabaduljon meg a beszédhibáktól. A lexikai pontatlanságok javítása védelmet nyújt a szavak helytelen használata és a szemantikai következetlenségek ellen. Figyeljen a morfológiai, szintaktikai, frazeológiai fordulatokra, válogassa ki a paronimákat. Tanulja meg, hogy különbséget tegyen például a megszólító és a címzett között; a tudatlanok. Figyeljen a kiejtésre, hogy a hangtanilag hasonló szavakat helyesen használja a szövegkörnyezetben és a hangsúlyokat helyesen alkalmazza: normovit/normirovat, eagerly/enviously.

Csak nyugodtan

Sokan használják az “élősködők” kifejezést, amikor a gondolat nem tart lépést a szavakkal. Próbáljon meg egy másodperces szüneteket tartani: ezek nem irritálják a fülét, és jobb benyomást keltenek. Azok a hallgatók, akik lassan dolgozzák fel az információkat, különösen kedvelni fogják ezt a stílust.

Megszabadulni a szorongástól. A legtöbbször a zagyvaság az elme zavartsága, a homályos gondolkodás, a narratív szál elvesztése, a szavak elfelejtése miatt van… Ha nem tanul meg megbirkózni a szorongással, nem lesz képes világosan kifejezni a gondolatait.

Röviden, tippek, mint például, hogy hogyan építsünk szókincset

Nem lehet egy nap alatt megoldani egy problémát. Megszabadulni a parazita szavaktól, a beszéd csiszolása több hónapig is eltarthat.

 1. Az egyik módszer, ami működik, az a szinonimák keresése. Minél gazdagabb a szókincs, annál könnyebb elkerülni a tautológiát. Töltsön le egy szinonima alkalmazást az okostelefonjára

 2. Az elme edzéséhez jobb, ha a közös szavak helyettesítésére és a mondatok kialakítására saját magadat találod meg. Így gyorsabban elkapják a fonalat, és bővítik a szókincset.

 3. Minden nap 3-5 új szót kell bevezetni a szókincsedbe. Használja őket mondatokban legalább 10 alkalommal a nap folyamán, hogy “megragadjanak” egy mondatban.

 4. Játsszon a szavakkal, találjon ki történeteket csak főnevekből és melléknevekből/közmondásokból. Inspirációként kezdje a Bloc klasszikusaival: “Night, Street, Lantern”.

Olvasson orosz klasszikusokat a 19. és 20. századból. Az írástudó beszéd, az összetett szerkezetek arra inspirálnak, hogy szépen és összefüggően beszéljen. Ha nem érti az egyes szavakat, nézze meg a magyarázó szótárat a telefonján. Tanulja meg a történetmesélés művészetét. Tanulja meg, hogyan keltse fel a hallgatóság érzelmeit és képzeletét, és érdeklődéssel fogják hallgatni Önt.

Gyakorolj gyakrabban

Amikor a kezed elfoglalt, például az edények mosogatásával, akkor van időd a gondolkodásra. Írja le az étkészletet: egy klasszikus mintájú, lapos aljú porcelántál … Az ilyen improvizációk beszédkliséket alkotnak, amelyek hasznosak lesznek a beszélgetésekben.

Kifejtsd a cselekvéseket

Ez egy egyszerű módja annak, hogy megtanulja, hogyan hozzon létre érthető struktúrákat, és hogyan adja át üzenetét az információ torzítása nélkül. Főzés közben tegyen úgy, mintha egy főzőműsort vezetne, és mondja el a képzeletbeli közönségnek, hogyan készítsen egy levest/szendvicset, és közben mutasson rá az étel finomságaira. Érezd magad vezetésoktatónak, és adj néhány “leckét” az újonnan érkezőknek.

Beszélgetésbe bocsátkozni

Hogyan lehet megtanulni szépen beszélni?

Így fejlesztheted a konstruktív párbeszéd készségét, megtanulhatod, hogyan kell parírozni, felfedezheted a szónoki gyengeségeket…Értsd meg, milyen nehéz lehet:

 1. Meggyőző és ékesszóló;

 2. az információk helyes felhasználása

 3. a tényekre, a törvényességre, a tekintélyre való hivatkozás;

 4. Retorikai eszközök használata;

 5. váltson témát, és kerülje a konkrét válaszokat;

 6. Maradjon nyugodt.

Mi a teendő a beszédhibával?

Megnehezítik a hallgatást, a kommunikációt, a beszédet, zavarba ejtőek. Ha selypít, menjen el egy logopédushoz, vagy tanulmányozza a hang fiziológiai kiejtését, és próbálja meg tükör előtt gyakorolni. Nem valószínű, hogy maga is megbirkózik a feladattal, de megtanulhatja, hogyan küzdjön meg a hangja remegése ellen, amikor nyilvánosan beszél.

Gyakorolja a rekeszizomlégzést. Belégzéskor fújja fel a hasát, kilégzéskor pedig húzza be erősen. Amint észreveszi, hogy ideges, lassítsa le a beszéd tempóját. Ha ez nem segít, tartsunk szünetet, és kilégzéskor mondjuk ki a szavakat.

Dikció és nazalitás

Amikor az orrüreg nem vesz részt a hangok kialakításában, a hang gomolygónak hangzik. Ez inkább fiziológiai okokra vezethető vissza: megnagyobbodott polipok, adenoideák. Egyébként a beszédgyakorlás és a légzés segíthet.

Beszédhordozáshoz keresse meg a hangok helyes kiejtését, és hasonlítsa össze a saját artikulációjával. Sokan figyelmen kívül hagyják ezt a pontot, és nem értik, miért kell megtanulniuk, hogyan kell kiejteni a mássalhangzókat/hangzókat/hangzókat/ szótagokat a semmiből? Az elmosódott beszéd olyan kis tökéletlenségekből áll, amelyeket nem mindenki tud felfogni. Amikor elkezdesz próbálni, dolgozz végig nehéz fordulatokon egy dióval/dugóval a szádban, érezni fogod a különbséget.

A beszéd érthetősége érdekében:

 1. A gyorsírás és a nehéz mondatok memorizálása, amelyek láthatóan javítják a kiejtést.

 2. Hallgassa meg könyvek, előadók hangfelvételeit – bármilyen forrásból származó hangfelvételeket meghatározott kiejtéssel.

 3. Használjon egyszerre több módszert. Élesítik az ékesszólást, és megtanítják a lélegzetet, az intonációt, a ritmust.

Technikák

Használja a calisthenicset a nyilvános beszédkészség fejlesztésére.

“Húzza a kötelet.”. Képzeld el, hogy egy kötél lóg a szemed előtt, és utánoznod kell a jellegzetes mozdulatokat. Lábujjhegyre állva lélegezzen be, és kilégzés közben húzza lefelé a képzeletbeli kötelet, guggolva és karjait behajlítva. Mondja a “Ba-ba-baba”-t, miközben pihen.

“Az arc lefolyik.”. Ezt a technikát a színészek használják. Képzeld el, hogy az állad, az arcod és az ajkad lefelé megy… Tartsa a nyelvét az ajkán. Futtassa végig az ujjait az arcán, és győződjön meg róla, hogy az alsó harmad laza. Hajtsd meg a fejed és rázd, amíg az ajkad és az arcod rezeg, és mondd hangosan, hogy “Amba-ba-ba-ba-ba-ba-ba-ba”.

A retorika 5 törvénye

Winston Churchill szónok a háború alatt minden nap szólt a nemzethez, és biztosította az embereket a harc helyességéről. Jártas volt a retorikai technikákban, amelyek segítettek befolyásolni a tömegek gondolkodását. A nyilvános beszédstratégiák alkalmazásának ismerete ma az egyik legfontosabb készségnek számít. Ha Ön: tanár, újságíró, blogger, értékesítésben dolgozik, prezentációkat készít, ékesszólás nélkül nem tud tenni. A szavak nemcsak a véleménynyilvánításban segítenek, hanem a motiválásban és a megnyugtatásban is.

A beszédre való felkészülés során tartsa magát az 5 alapelvhez:

 1. Az elrendezés magában foglalja az információk egymás utáni sorrendbe rendezését: bevezetés; a lényeg és az érvek bemutatása; cáfolatelemzés; következtetés.

 2. Legyen világos a téma, az anyag értékei, és győződjön meg arról, hogy az információ pontos.

 3. Gondolatainak rendszerezése, a téma meghatározása, tények keresése és kutatás. Gondolj a lépésekre, készíts egy rövid összefoglalót minden egyes szakaszhoz.

 4. Döntse el, hogy milyen stílusú prezentációt tart egy adott közönség számára, az emberek képzettsége vagy képzettsége alapján. Használjon kifinomult metaforákat, használjon rövid mondatokat, legyen ironikus és viccelődjön. Az érzelmek segíthetnek a hallgatósággal való kapcsolat helyreállításában.

 5. Az a szónok, aki egy papírlapról olvassa fel a beszédét, nem meggyőző. Annak érdekében, hogy ne veszítse el az elbeszélés fonalát, eddze a memóriáját és tanuljon mnemotechnikai technikákat.

Vegye fel a beszéd egy részét, és hallgassa meg oldalról. Gyakoroljon a tükör előtt gesztusokkal, arckifejezésekkel, hogy korrigálja a nem kívánt pillanatokat, ne feledkezzen meg az intonációról sem. Az információ manipulálásához tartsa alacsonyan a hangerőt, lassítsa le/növelje a sebességet.

Kezdje jól a beszélgetést. Mondatok cseréje a zavaró témákról, hogy oldja a helyzetet és kapcsolatot teremtsen a hallgatósággal. Beszéd közben vizuálisan kommunikáljon a hallgatósággal. Válassza ki az okos szemeket, és figyelje a reakciókat, ne feledje, hogy figyeljen a hallgató többi részére is. Amikor hibázol, ne élesítsd a fókuszod, különben elveszíted a gondolataidat. Legyen ugyanazon az érzelmi hullámhosszon a közönségével, és kellemes beszélgetőpartnerként fognak emlékezni Önre.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: