Hogyan tartsuk fenn a beszélgetést akkor is, ha nem vagyunk beszédesek?

A kommunikációs képesség befolyásolja az új kapcsolatok kialakításának és a meglévő hálózatok fenntartásának képességét. Olyan személy, aki gyorsan megtalálja a közös hangot a különböző emberekkel, könnyen csatlakozik ismeretlen cégekhez, és “bennfentes” lesz.

Jó kommunikátornak lenni nem olyan dolog, amivel születni kell. Megmutatjuk, hogyan tanulhatod meg, hogyan kezdj el beszélgetni idegenekkel, és hogyan tartsd a dolgokat érdekesen.

Hogyan tartsd a beszélgetést, még akkor is, ha nem vagy beszédes

Miért van szükség jó beszédkészségre?

A párbeszéd vezetésének ismerete olyan gyakorlati készség, amely például különböző élethelyzetekben jól jöhet:

  1. Vizsgázáskor.Egy motyogó diákot egyenesen a megismételt vizsgára küldenek, de aki érdekesen beszél, annak esélye van arra, hogy elnyerje a tanár hűségét, még akkor is, ha az osztálytermen kívül beszél.

  2. Állásinterjút kapni. Még ha tökéletes önéletrajzzal rendelkezel is, ha nem tudsz magadról érdekesen beszélni, a siker esélyei jelentősen csökkennek. És ha előnyösen tudja bemutatni az erősségeit, és a toborzónak nem kell folyamatosan minősítő kérdéseket feltennie, akkor kitűnhet a jelentkezők tömegéből.

  3. A személyes élet rendezésekor.Ha képes vagy beszélgetést kezdeményezni egy idegennel, akkor nagyon könnyen ki fogsz jönni valakivel, akit kedvelsz. E képesség nélkül az emberek valószínűleg mosolyt, pillantásokat váltanak, és elsodródnak anélkül, hogy valaha is megismernék egymást, még akkor is, ha van érdeklődés… Annak valószínűsége, hogy informálisabb környezetben továbbra is találkozol emberekkel, szintén inkább attól függ, hogyan beszélsz, mint attól, hogyan nézel ki.

  4. Az új csapatba való beilleszkedéshez.Nehéz “otthon lenni” egy olyan embercsoportban, ahol már kialakult kapcsolatokkal rendelkeznek. Ha tudod, hogyan kell beszélgetni és megközelíthetővé tenni magad, könnyebbé és gyorsabbá válik.

  5. Hírnevet építeni.Ha jól bánik a szavakkal, jó a humorérzéke és érdekes beszélgetőpartner, bármelyik társaságban szívesen látják. Ha jól tudsz beszélni, az segíthet a választásokon, mind a helyi parlamentben, mind a szülői szövetségben, és különböző helyzetekben biztosíthatod mások lojalitását.

Hogyan lehet megtanulni, hogyan kell párbeszédet folytatni

Sokan úgy vélik, hogy a társalgási készség egy olyan tehetség, amivel az ember születik. A pszichológusok kutatásai azonban megerősítették, hogy ez egy olyan standard készség, amelyet ugyanúgy lehet fejleszteni, mint bármely más készséget.

Nemcsak időre és türelemre lesz szükség, hanem gyakorlatra is, hogy a sikerre építhessünk.

A kommunikációs pszichológia alapelveit először Dale Carnegie amerikai pszichológus fogalmazta meg, aki a 20. század 30-40-es éveiben jelentette meg könyveit. Az emberek viselkedése azonban még ma is alig változott, és ezek az elvek a mai világban is érvényesek.

Olvasson tovább  Hogyan tanuljunk meg szépen beszélni

Tipp #1. Legyen őszinte érdeklődés a másik személy iránt

Ítéld meg magad – nem olyannal akarsz beszélgetni, aki sok okos dolgot tud, hanem olyannal, aki megmutatja, hogy érdeklődik irántad. Ez minden emberben közös, ezért ha támogatni akarsz bármilyen párbeszédet, tegyél fel kérdéseket magadról, és figyelj oda a válaszokra.

Tipp #2. Mosolyogj

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a mosolygós emberek megbízhatóbbak, és öntudatlanul több pozitív tulajdonságot adnak nekik, sőt még a különböző hibáikat is igazolják.

Ennek oka, hogy a mosolyt az érdeklődés és a kommunikációs hajlandóság jeleként érzékelik. És ez pozitív reakciót vált ki

Ezért mindig kezdje a beszélgetést egy őszinte mosollyal. Kivéve persze, ha komoly üzleti találkozóról van szó. Pozitív lelkiállapotba hoz, és könnyebbé teszi a beszélgetőpartnerrel való beszélgetést.

Tipp #3. Hívjuk egymást gyakrabban a nevén

A pszichológusok azt állítják, hogy a legszebb szó mindenki számára a saját neve. Valakit a nevén szólítani a legjobb bók, amit adhatsz neki, és minél gyakrabban használod, annál inkább megmutatod neki, mennyire értékeled a személyiségét.

Fontos, hogy ne szólítson valakit a keresztnevén, különben ellenkező reakciót vált ki, és elrontja a beszélgetést. Tudja meg beszélgetőpartnere nevét, és tudja helyesen kiejteni, mielőtt beszélgetni kezdene, majd használja fel arra, hogy pozitív képet alakítson ki magáról.

Tipp #4. Tanulj meg hallgatni

Hogyan tartsunk fenn egy beszélgetést, még akkor is, ha nem vagyunk beszédesek

A legtöbb ember nehezen várja meg a sor végét, hogy elárulja álláspontját. Az ilyen viselkedés az érdeklődés hiányát és a meghallgatásra való nem hajlandóságot mutatja.

A beszélgetés fenntartása érdekében tegyen fel további kérdéseket és mutasson érdeklődést, és ne fogja vissza magát érzelmileg, amikor a dolgok különösen feszültté válnak. Ha emlékszik a beszélgetés fénypontjaira, és a következő párbeszédben felhasználja azokat, a beszélgetőpartnerét meg fogja nyerni.

Tipp #5. Beszéljen arról, ami a másik személyt érdekli

Ha felismeri a beszélgetőpartnerét érintő témát, és elkezd beszélni róla, azonnal szimpátiát fog kiváltani. Ez a szabály egyaránt jól működik az üzleti tárgyalásokon és a baráti beszélgetések során. Még akkor is, ha a téma nem túl érdekes az Ön számára, tartsa a beszélgetést, majd simán terelje át a megfelelő szférába.

Tipp #6. Mutasd meg a beszélgetőpartnered értékét őszintén

Ez a legnehezebb dolog, mert a legtöbb ember megérzi a hamisságot – a durva hízelgés csak bosszúságot okoz. Meg kell találnia a beszélgetőpartnerének azokat a tulajdonságait, amelyeket igazán kedvel, és őszintén ki kell fejeznie őket. Ez lehet az arculatának vagy külső megjelenésének egy olyan részlete is, amely azonnal megragadta a figyelmét. A kulcs az, hogy szívből bókolj – ez gyorsan segít megnyerni a beszélgetőpartneredet.

Hogyan tanuljunk meg hatékonyan kommunikálni

A kommunikáció művészet, sok finomsággal és árnyalattal. Ezek közül néhány első pillantásra nem kapcsolódik a kommunikációhoz, de a gyakorlatban segít megtanulni, hogyan kell helyesen kommunikálni.

Íme, azok a tulajdonságok, amelyek közvetlenül befolyásolják a társalgási készséget.

Megfigyelés

Ha odafigyelsz a részletekre, észreveszed az emberek megjelenését és viselkedését, akkor meghatározhatod a típusukat, hogy a megfelelő kommunikációs hangnemet választhasd. Még ha nem is rendelkezel természetes megfigyelőképességgel, akkor is képezheted őket.

Ne feledje

Minél több információt tud megjegyezni egy személyről, annál jobb lesz a kommunikáció. A korábbi beszélgetések részleteinek megemlítése a beszélgetés iránti érdeklődését mutatja, ami növeli a beszélgetőpartner lojalitását Ön iránt.

Olvasson tovább  7 módja annak, hogy megbirkózzon a félelemmel és a szorongással a baba számára

Széles látókörűség

Felejtsd el a “Nem értek ebből semmit” mondatot. Utána senki sem akarja majd folytatni a legutóbbi futballmérkőzésről vagy a nemzetközi hírekről folytatott lebilincselő beszélgetést.

Még ha nem is szakértője az adott témának, mutassa ki érdeklődését, és tegyen fel további kérdéseket. És hogy a beszélgetés minden társaságban folytatódjon, érdeklődjön a világban zajló események iránt.

Figyelem

Figyeljen beszélgetőpartnere érzelmeire, amelyeket arckifejezésének és testének önkéntelen mozdulataival áraszt el. Ha látod, hogyan reagál a szavaidra, az segít szabályozni a beszélgetés menetét, hogy ne sérts meg senkit, és hogy a dolgok érdekesek maradjanak.

Folyamatos képzés

Amerikai tudósok kiderítették, hogy egy átlagos ember naponta 20 emberrel beszél – barátokkal, kollégákkal, ismerősökkel, kollégákkal. Az önkéntesek agyának vizsgálata kimutatta, hogy minél szélesebb a társadalmi kör, annál magasabb a kommunikáció működéséért felelős neuronok aktivitási szintje.

Kiderült, hogy minél több emberrel folytatunk párbeszédet, annál könnyebb közös nevezőre jutni velük. Gyakorlásképpen beszélgethet különböző társadalmi csoportokhoz tartozó és az önétől nagyon eltérő érdeklődésű emberekkel. Ez a gyakorlat rugalmasabb társalgóvá tesz, aki bármilyen beszélgetést támogatni tud.

Testbeszéd – a párbeszéd fontossága

Hogyan tartsuk fenn a beszélgetést, még akkor is, ha nem vagyunk beszédesek?

Nem csak az számít, hogy mit mondunk, hanem az is, hogy mit teszünk. Egy beszélgetés során nemcsak a szavakra figyelünk, hanem a testtartásra, a beszéd sebességére és minőségére, a hangszínre is.

Elmondja, hogyan tartsd magad úgy, hogy egy párbeszédben meghallgassanak téged.

Stare

Nézzen nyíltan a másikra, anélkül, hogy félrenézne vagy lesütné a szemét. Ennek nem agresszívnek, hanem szókimondónak kell tűnnie. Az üres tekintet érdeklődést és őszinteséget jelez, míg a szem elfordítása a bizonytalanság jele.

Mimikák

Ha valaki bókot mond, de az arcán megvetés tükröződik, kevesen fogják elhinni neki. Tanuld meg visszatartani a negatív érzelmeket, ha kellemetlenül érzed magad valakivel, az ne legyen olyan nyilvánvaló az ő szemszögéből. Vannak időszakok, amikor olyan emberekkel kell beszélnünk, akiket nem kedvelünk, és fontos, hogy ne mutassuk ki ezeket az érzelmeket.

Gesztusok

Vegye fel a megfelelő testtartást, hogy meghallgassanak. A keresztbe tett karok, a mellkason lévő táska és az ökölbe szorított kéz olyan személy jelei, aki nem nyitott a kommunikációra. Ezzel szemben a nyugodt, nyugodt mozgás, a nyitott tenyér az elköteleződésre való hajlandóságot jelzi.

Egy másik lehetőség, hogy tükrözze beszélgetőpartnere mozdulatait, és kis késleltetéssel ismételje meg azokat. A pszichológusok szerint ez maximális hitelességet biztosít.

Gyakorlatok a kommunikációs készségek fejlesztésére

Rendszeres gyakorlásra van szükség a félénkség leküzdéséhez és a kommunikációhoz. Íme néhány gyakorlat, amely segít önbizalmad és társalgási képességed fejlesztésében.

Tárgyakkal beszélgetés

Minden nap beszélgessünk, de ne emberekkel, hanem egy tárggyal, pl. egy székkel. Ez valójában nehezebb, mint egy élő beszélgetés, így jó eredményeket érhetsz el.

Próbáljon meg naponta monológot folytatni bármilyen tárggyal, akár állva, akár ülve előtte. Először is elmondhatod, hogy hogy vagy, és hogyan telik a napod. Készíthet egy beszélgetési tervet, és ragaszkodhat hozzá. Növelje a beszélgetési időt minden nap 1 perccel, amíg úgy érzi, hogy megállás nélkül tud beszélni bármiről.

10 idegen

Törekedjen arra, hogy minden nap beszélgetést kezdeményezzen idegenekkel. Megkérdezhetsz egy eladónőt, hogy mi a véleménye a különböző teafajtákról, megkérdezheted az első embert, akivel találkozol, hogy merre van, megkérdezheted az új szomszédodat, hogy kér-e sót, stb.. Minél több idegennel beszélgetsz a nap folyamán, annál jobb.

Olvasson tovább  Hogyan váljunk sikeressé

Ez a gyakorlat elveszi a félelmet attól, hogy az elsőnek kell kommunikálni.

Mindenre emlékszem

Próbáljon meg emlékezni olyan részletekre, mint például, hogy mit viselt a kollégája, milyen színű volt az eladónő szeme, mit mondtak a műszaki boltban a tanácsadók stb.. Esténként ellenőrizze, hogy mennyi információt sikerült megjegyeznie.

Tanuld meg, hogyan kell bókolni

Hogyan tartsuk fenn a beszélgetést akkor is, ha nem vagyunk beszédesek?

Gyakorold a bókolás szokását mindenkivel, akivel beszélsz. Bármit dicsérhetsz:

  1. t Megjelenés, egy új ruha értékelésével;

  2. személyes tulajdonságok, azzal, hogy mindig elmondja, mennyire érdekes az illető;

  3. készségek, megjegyezve, hogy egy kolléga milyen ügyesen kezeli a kávéfőzőt stb..

Minél gyakrabban csinálod ezt a gyakorlatot, annál könnyebben találsz majd okot arra, hogy megdicsérd őket.

Mit tegyen, ha nem szeret társaságba járni?

Az introvertáltak olyan temperamentumú emberek, akik nem szeretik a nagy tömegeket, és akkor érzik magukat a legjobban, ha egyedül vannak. Ez egy olyan tulajdonság, amit egyszerűen el kell fogadni, és nem kell értékelni.

Íme néhány tipp, hogy biztosítsd, hogy kényelmes életet élj, ha introvertált vagy.

Válasszon valamit, ami tetszik

Nem kell állandóan kimozdulnod és szocializálódnod. Ha otthon akarja ünnepelni a szilvesztert, tegye meg!.

A kapcsolatok az introvertáltak számára is fontosak, de nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Válassza ki azokat, akikkel jól érzi magát, és ne kényszerítse magát arra, hogy nagy csoportokban tartson beszédet.

A kommunikáció önkéntes aktus, és ha nem akarsz új ismeretségeket kötni, az a te jogod, légy abban a környezetben, ahol a legjobban érzed magad.

Mikor váljunk átmenetileg extrovertálttá

Bár a temperamentumodat nem tudjuk megváltoztatni, vannak olyan helyzetek, amikor csevegni kell, részt kell venned találkozókon, és kapcsolatba kell lépned idegenekkel… Tegye meg, ha fontosnak tartja, például a munkája miatt, de ne azért, hogy megfeleljen valaki más elvárásainak.

Ha a körülmények miatt hosszú kapcsolatot kell létesítenie az emberekkel, engedje meg magának a lehetőséget, hogy helyreállítsa az erőt és a mentális egyensúlyt azzal, hogy egyedül megy a parkba, vagy egy könyvvel ül az erkélyen.

Találjon kompromisszumot

Ha a partnere extrovertált, az nem jelenti azt, hogy alkalmazkodnia kell hozzá. Ahelyett, hogy azon vitatkozna, melyik szabadidős lehetőség a jobb, találjon kompromisszumot. Például töltse a hétvége egy részét otthon, egy részét pedig a barátaival. Ha beszélünk ezekről a szabályokról, és elfogadjuk őket, az veszekedésektől és konfliktusoktól mentes élethez vezet.

Tárgyaljon önmagával

Néha olyan dolgokat kell tennünk, amiket nem szeretünk. Ha például introvertált vagy, egyedül élsz, és szeretnél barátot vagy lelki társat találni, akkor egy ideig nyilvános helyekre kell menned. Határozza meg magának, milyen gyakran hajlandó ezt megtenni, havonta egyszer vagy hetente egyszer – ha a norma teljesül, továbbra is otthon maradhat lelkiismeretfurdalás nélkül.

A kommunikáció megtanulása fontos része a társadalomban való megmaradásnak. Ahhoz, hogy érdekes legyen a beszélgetés, mutasson érdeklődést a beszélgetés iránt, használja a nevét és mosolyogjon. Mindenekelőtt légy őszinte, és a körülötted lévők hamar értékelni fogják.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: