Hogyan válasszuk ki az édes ananászt és tartsuk otthon

Az üvegben lévő ananászdarabok vagy karikák nem vonzzák ugyanazt az érdeklődést, mint az egész gyümölcs, amely szintén az ünnepi asztal dísze. De hogyan válasszuk ki az érett és ízletes ananászt??

Az alapvető kritériumok

Hogyan válasszunk egy édes ananászt és tároljuk otthon

Ennek a trópusi gyümölcsnek számos fajtája létezik, a gyümölcs alakja és mérete változó, de az íze azonos, és semmi mással össze nem téveszthető. Az ananász minden fajtájára vonatkozóan van néhány általános szabály a kiválasztásra.

Az illat

A gyümölcs kiválasztásakor először az illatra kell figyelni; ennek felismerhetőnek és határozottnak kell lennie. Ha a szag világos és “csípős” – ez a gyümölcs rothadásának vagy határeseti állapotának kezdete, és ez már nem lesz ízletes. A túlérett ananász veszélyes, mert erjedést és hányást okoz, és nem adja meg az édességet.

Rugalmasság

Próbáljuk meg összenyomni a gyümölcs felszínét – mérsékelten, de nem túlságosan, hogy ne nyomjuk össze a gyümölcsöt, mert az megromolhat. A gyümölcs felszínének szilárdnak kell lennie, amikor megkopogtatjuk – nem laza vagy puha, nem kemény, de sűrű.

Hogyan kell megvizsgálni az ananászt?

Alaposan vizsgálja meg az ananászt. Sötét foltok vannak a héjon? – Ez az ütések vagy a gyakori és erőteljes tapintás okozta romlás jele. Az érett gyümölcs színe a fajtától függ, de a legtöbb esetben a pelyhek sárga vagy zöldes színűek. A barna csíkok a rothadási folyamatok jelei. Fontos, hogy az ananász színe egyenletes legyen – az eltérő, világosabb színű zsebek inkább azt jelzik, hogy a gyümölcs még nem érett meg.

Vigyázat: a hang

Tudta, hogy az ananászt ugyanúgy lehet szedni, mint a görögdinnyét – megpaskolással?? ütögesse meg a gyümölcsöt erőteljesen az ujjaival vagy a tenyerével, és figyeljen: a puffanó hang azt jelzi, hogy a gyümölcs érett és fogyasztható, a húsa puha. A csengő hang annak a jele, hogy a gyümölcs üres.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan kell a káposztát télire tárolni

Ár

Nem a legfontosabb, de még mindig fontos tényező. Túl alacsony árat kell figyelmeztetni – egy ananász nem kerülhet kevesebb, mint 120-150 rubel. Még akciósan is.

A levelek az érettség jelei?

Bármely friss ananász a gyümölcs tetején levő levelekkel érkezik. Ezek is az érettséget vagy éretlenséget jelzik.

A jó és ízletes ananásznak levelei vannak:

 1. Világoszöld, sűrű, lédús, nem száraz;

 2. Nehéz őket leválasztani az aljáról, és szorosan a gyümölcshöz tapadnak;

 3. A levélcsúcsok enyhén fonnyadtak, de csak a szélén.

Semmiképpen ne vásároljon olyan gyümölcsöt, amelynek levelei szárazak és barnák. A rozettának nem szabad leesnie; nem lehet laza. Ezek a szabályok a sárga és a zöld ananászra egyaránt vonatkoznak.

Hogyan válasszunk egy édes ananászt és tároljuk otthon

Biztosan nem kell vásárolnia egyet

Az ananászokat az ültetvényről azonos érettségi fokon szedik le, olyan szakaszban, amely lehetővé teszi az importálást, és elegendő időt hagy az értékesítésre. Azonban nem minden gyümölcs jut el a vásárlóhoz megfelelő állapotban. A nem megfelelő szállítási és tárolási körülmények miatt némelyik megromlik. A hiba nyilvánvaló jelei a következők:

 1. Törött foltok;

 2. Repedezett vagy sérült pelyhek;

 3. Erős, jellegzetes szag;

 4. Korhadt levelek;

 5. Rugalmasság hiánya.

Megérik az ananász otthon??

Tegyük fel, hogy előre felkészül a nyaralásra – jó előre megveszi az élelmiszereket. Ebben az esetben nincs értelme érett gyümölcsöt vásárolni – sokan egyszerűen megromolhatnak. Az ananász sem kivétel – körülbelül 3-5 nap elég ahhoz, hogy a hús “erjedjen”. Ilyen esetekben olyan zöldes színű gyümölcsöket kell vásárolnia, amelyek levelei az éretlenség jeleit mutatják.

Hogyan érleljük az ananászt otthon? Ennek több módja is van:

 1. Tartsa a gyümölcsöt meleg helyen – a hűtés lassítja az érési folyamatot.

 2. Rendezze el az ananászt úgy, hogy az aljzata egyértelműen a tetején legyen – az aljából származó keményítő egyenletesen eloszlik a pépen, és nem lesz savanyú.

 3. Tegyél mellé egy almát. Olyan speciális anyagokat szabadít fel, amelyek elősegítik bármely gyümölcs érését.

Olvasson tovább  A legjobb lekvár receptek

Tárolás

Mint már említettük, az ananász hosszú ideig történő tárolását nem szabad. Ha azonban egy már ehető gyümölcs érettségét szeretnénk megőrizni, néhány szabályt be kell tartanunk:

 1. Használja a hűtőszekrény alsó polcait vagy a frissességtartó fiókokat.

 2. Tegye egy papír- vagy perforált zacskóba.

 3. Meleg helyen az ananász néhány napig eltartható anélkül, hogy az ízeket más élelmiszerekkel kevernénk.

 4. Az éretlen gyümölcsök néhány hétig elállnak a hűtőben, és nem romlanak meg. Érett, felszeletelve – kb. egy nap celofánzacskóban vagy fóliában.

Fagyasztás

A gyümölcsök fagyasztása a modern háziasszony technikája. Ez a fajta tárolás ananásszal is lehetséges. Ehhez válasszuk ki a teljesen érett gyümölcsöt, öblítsük le vízzel, vágjuk le a pikkelyeket, vágjuk félbe a gyümölcsöt, hámozzuk meg a magját, vágjuk félkarikákra vagy darabokra, és tegyük egy deszkára vagy tányérra. Fagyassza le őket úgy, ahogy vannak, majd tegye őket egy zacskóba, zárja le szorosan, és tegye a fagyasztóba.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: