Hogyan váljunk felnőtté

Gyermekként a felnőtté válás vágyát a szeparáció (a szülői gondoskodásból való menekülés), a választás szabadsága és a végtelen szórakozás iránti vágy határozta meg. De ahogy felnövünk, a belső gyermek továbbra is lázad, és keresi a fesztelen szórakozást. Igazi felnőtté válni azt jelenti, hogy megszabadulsz az éretlenségtől, és átveszed az életed irányítását. Mi az infantilizmus:

 1. Az érzelmi-volcionális szféra éretlensége.Az infantilis felnőtt képtelen kontrollálni az érzéseit és az érzelmeit, még akkor is, ha szükséges. A csecsemők hajlamosak sírni, agresszívvá válni és könnyen elveszítik a türelmüket stresszes helyzetekben.

 2. Az interperszonális interakció mechanizmusainak hiánya. A felnőttek közötti interakció az egyenlőség pozíciójában zajlik. A csecsemő gyermeki magatartást vesz fel, ahol nem hárul rá felelősség, és ahol mindenben segítik őt. Ha valaki azt követeli, hogy felnőttként viselkedjen egy kapcsolatban, elveszíti az önuralmát, és túlságosan érzelmessé válik.

 3. Escapizmus (a felelősség elől való menekülés).Az emberek megrekednek a gyermek pozíciójában, főként azért, mert félnek a felelősséget a saját kezükbe venni. Ha valaki nem felel meg a saját vagy mások elvárásainak, az csökkenti az önbecsülését. Könnyebb a felelősséget másokra hárítani és ügyesen elkerülni a nehézségeket.

 4. Az egyértelmű szervezettség hiánya. A csecsemő könnyen elkésik a fontos megbeszélésekről, nem tartja be az ígéreteit, nem tartja be a kimondott szavakat.

Ardelianova Ya.. és B Saidov.. végeztek egy érdekesTársadalmi kutatás, az ifjúsági infantilizmus médiában, különösen a televíziós és internetes reklámokban való megjelenítésének vizsgálata. Ennek eredményeként kiderült, hogy a televíziós szpotokban szereplő szereplők többsége (67%) gyermeki viselkedést mutat. Az “önállóság” kategóriában a főszereplőknek csak 15%-a képes teljesen önállóan megbirkózni a problémákkal (30% elsétál a problémák elől, 25%-nak rokonok vagy barátok segítenek, 30%-nak “varázserő” segít). A fiatalok, akik hajlamosak átvenni a média által közvetített vizuális képeket, az infantilizmus jellemzőit sajátítják el.

Ez a cikk megvizsgálja az infantilis személy pszichológiai profilját, az okokat, amelyek miatt nem tudunk kijutni a gyermeki helyzetből, és a kiutat.

Hogyan váljunk felnőtté

A csecsemő személy alapvető jellemzői

Nem nehéz felismerni az előtted álló csecsemőt. Ha megismerkedsz vele, és felteszel neki néhány irányadó kérdést, hamar felfedezi magát. Ez azért van, mert a gyerekekhez hasonlóan nehezen tudják kordában tartani az érzelmeiket. A következő viselkedési reakciók és személyiségjegyek az éretlen emberre utalnak

 1. Önközpontú.egy igazi Infante soha nem fogja elismerni, ha valaki más nézetet képvisel, hogy téved. A saját személyiséggel való szélsőséges elfoglaltság és a csecsemőnek a világ középpontjaként való pozicionálása nem teszi lehetővé, hogy a gyermek helyzetében lévő felnőtt megértse és elemezze a másik nézőpontját. Minden döntésük személyes szükségleteiken, irracionális késztetéseiken és vágyaikon alapul. A párbeszéd során hajlamosak arra, hogy csak a problémáikat beszéljék meg, és kötelességüknek tartják, hogy meghallgassák és empatikusan viselkedjenek.

 2. A függetlenség hiánya. A hedonizmus alapvető elv a csecsemők életében. Olyan cselekedetek és viselkedésmódok, amelyek arra késztetik őket, hogy összeszedjék akaraterejüket és törekedjenek a tökéletességre, megijesztik őket. Minden, ami koncentrációt, akaratot és szorgalmat igényel, elhalasztódik és elfelejtődik. Ez azért van, mert nincs meg az akarata, hogy egy fontos feladatra koncentráljon. A problémamegoldás a csecsemő szemében a “jelentős felnőttekre” hárul. Az emberek, akiket manipulációi rabul ejtettek.

 3. Felelőtlenség.Ha beverte a lábujját egy széklábba, akkor a szék vagy az a személy, aki ott volt, hogy megmentse őt. A csecsemők egyértelműen hajlamosak arra, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért és cselekedeteikért. A munkahelyükön nem jutnak feljebb a ranglétrán, mert az megköveteli tőlük, hogy felelősséget vállaljanak és a csapat önálló tagjává váljanak. Mindig szükségük van mások társaságára, hogy a felelősség terhét átháríthassák magukra.

 4. Képtelenség terveket készíteni. A csecsemők nem tudnak a távoli jövőre tervezni. Fogalmuk sincs, mi fog történni velük egy hét vagy egy hónap múlva. Az ilyen viselkedést az ember életével kapcsolatban az eszkaláció diktálja, és a személyiség gyermeki összetevőjének megőrzésére tett kísérletek. A jövőre vonatkozó tervezés tagadása védekezési mechanizmusként szolgál.

 5. A múltbeli tapasztalatokra való reflexió hiánya.Nem tanulnak sem a saját hibáikból, sem mások hibáiból. A csecsemők ezért ismételten kilátástalan kapcsolatokba lépnek (néha ugyanazzal a személlyel), mert képtelenek elemezni és feldolgozni a múltbeli tapasztalatokat.

 6. Vágyakozás egy pártfogó után. A csecsemő belső komfortérzetét egy “jelentős felnőtt” jelenléte határozza meg, aki kész döntéseket hozni helyettük, és kedvezővé teszi az életkörülményeket. Gyakran találnak pártfogókat, és függővé válnak tőlük. Ez a gyermeki helyzetüknek köszönhető (szülő-gyermek rendszer). Ezt a kötődést állandó felügyelet, nevelési tevékenységek, korlátozások, sőt fizikai büntetés jellemzi.

 7. Az élet elfogadása játékos szemszögből.A csecsemő élete lenyűgöző küldetés. A cselekvéseket a játék szempontjából szemléli, és a legérdekesebb feladatokat választja (az eszkapizmus itt is megmutatkozik). az önképzés és a munka helyett inkább a szórakozóhelyeket vagy a vásárlást választja.

Olvasson tovább  Mit tegyen, ha nem kívánatos, 8 tipp

A csecsemőkori viselkedés okai

Az infantilizmus eredete között a pszichológusok megkülönböztetik a mély okokat (amelyek gyermekkorból származnak) és a szociális okokat (a tudatos szocializáció során szerzettek). .. Lebedinsky, I. . Kulagina és más szakértők, akik tanulmányozzák az infantilizmust,elméletiElőfeltételekaz életkori periodizációban bekövetkező változások. Ennek két fő oka van a fejlesztés korai szakaszában

 1. A világba vetett alapvető bizalom megsértése (1 éves korig). 1 éves korig az anya a baba idegenvezetője a külvilág felé. A gyermek nem veszi észre, hogy ő és az anya különálló személyek. Ebben a szakaszban az anya gondoskodása, szeretete és gyakori érintkezése bizalmi kapcsolatot eredményez a külvilággal. A hidegség, az érzelmi megfosztottság félelmet szül a világtól. Az érett gyermek kerüli a felelősséget, hogy elkerülje a bajt.

 2. A 3 éves válság patológiai lefolyása.Az “én magam” válság a gyermeknek a szülő személyiségétől való végleges elválásával ér véget. Tudatára ébred önmagának mint egyéniségnek, és autonómiára törekszik. A hiperprotektív, krízisgátló viselkedés a gyermeket a szüleihez köti.

Az infantilizmus kialakulásának számos oka lehet a fiatal és idősebb serdülőknél:

 1. A szépség és a fiatalság kultusza.A modern mozgalmak a szépséget és a fiatalságot propagálják. A felnőtté válás és a felelősségvállalás divattalanná vált, és a leendő csecsemők még évekig gyermeki helyzetben ragadnak.

 2. Gazdasági bizonytalanság. A szülőktől való elidegenedés korai szakaszában az anyagi stabilitás megszerzésének nehézségei félelmet okoznak. Könnyebb a szülők gondozásában maradni, elfogadva gondoskodásukat és ellenőrzésüket.

 3. Az értékorientációk változása.A családalapítás, a gyermekvállalás és a családi otthon megteremtése már nem vezető értékorientációk. A fiatalok egyre inkább elkötelezik magukat a “saját maguknak való élet” mellett, ahol nincs helye a felnőttek hozzáállásának és t..

A felnőtté válást segítő módszerek

Felnőttnek lenni

Ha rájöttél, hogy megrekedtél a gyermekkorban, és keresed a személyiséged érlelésének módját, vedd figyelembe a következő irányelveket.

Szabaduljon meg a sztereotipikus gondolkodástól

A világ változik, és vele együtt az emberek is. Egy csecsemő szemszögéből nézve sokkal könnyebb egyetlen helyes véleményhez vagy sztereotípiához ragaszkodni, mint rugalmasan gondolkodni. Amikor egy vitás helyzet kerül szóba, gondolja végig, hogy sztereotipizálja vagy belülről elemzi-e azt? Az éretlen személyiségek a társadalmi klisék szerint gondolkodnak és cselekszenek. Szakítson a mintákkal, hagyatkozzon a belső érzésekre – ez segít megszabadulni a társadalom által rád kényszerített sztereotípiáktól.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megbirkózni a szakítással

Helyezze át a felelősséget saját magára

Ne a körülötted lévő emberekben és körülményekben keresd a kudarc okait. Ha a tetteid kiszámíthatatlan eredményekhez vezetnek, ne rohanj másokat hibáztatni. Még akkor is, ha nagyon akarod. Gondolj arra a pillanatra, amikor a helyzet kicsúszott a kezedből, és hogyan voltál érintett. Vedd figyelembe, hogy más emberek nem szerepelnek az önvizsgálatodban. Ha megtanulod, hogy magadat helyezd a középpontba a veled történő sikerek és kudarcok során, akkor felelősségtudatod lesz.

Kezelje az érzelmeit

Az érzelmek irányításának képessége nem könnyű, de ha egyszer elsajátítod, az élet irányítottá és tudatossá válik. Ha egy ellentmondásos érzelem merült fel, próbáljuk meg elemezni azt. Mi okozta pontosan? Miért érzel ennyire határozottan?? Milyen taktikák megfelelőek az adott helyzetben? A reflexió beépítése, hogy segítsen elterelni a figyelmet az erőszakos reakcióról, és időt adjon a megfelelő taktika megtalálására.

Vezessen naplót

Kezelje a dolgokat felelős felnőttként. Kezdje el tervezni a napot. Írja le óránként, hogy mennyi időt szán reggelire, munkahelyi és személyes találkozókra, hobbira, tanulásra stb.. És próbálja meg világosan követni az időkeretet a kísérleti nap során. A sikeres befejezés után próbáljon meg két napra tervezni, és t.. Mit kapsz ebből a kísérletből:

 1. Szervezze magát világosan az idő múlásával.

 2. Tanulja meg megtervezni és felmérni saját esélyeit.

 3. Ismerje fel a saját és mások időforrásainak értékét.

 4. Pontosság.

 5. Vállalja a felelősséget a tetteiért.

Gondolja át, mi az értékes az Ön számára

Az infantilis emberek hiányossága a belső támasz hiánya, az értékorientációk hiánya. Gondolkodjon el az élettapasztalatain, állítsa fel a prioritásokat, hogy mire szokott összpontosítani a döntéshozatal során. Távolítsd el azokat, amelyeket jelentős mások és pártfogók közvetítettek neked. Találd meg gondolataid magját. Egy kis lelkiismeretvizsgálat segít kilépni a felnőtt gyermek pozíciójából.

Tanulja meg, hogyan kell konstruktívan bánni az emberekkel

Az éretlen személyiségek a gyermek szemszögéből játszák el a kapcsolatokat. Ez gyakran manipulatív taktika, ahol mindkét személy kihasználja a másik gyengeségeit. Az érett, kiteljesedett emberek egészséges, kölcsönös tiszteleten és felelősségvállaláson alapuló kapcsolatokat építenek ki. Mark Rhodes “Hogyan beszéljünk bárkivel” című könyvének néhány technikája segít a konstruktív párbeszéd kialakításában:

 1. Aktív hallgatás. Tanulja meg meghallgatni a beszélgetőpartnerét. Az Ön által elmondottak továbbadása anélkül, hogy lehetőséget adna partnerének, hogy kifejtse álláspontját, csökkenti a párbeszéd értékét, és minimálisra csökkenti az Ön kapcsolatait. tegyen fel kérdéseket a beszélgetés témájával kapcsolatban, ezzel is kifejezve a másik fél figyelmét és tiszteletét a mondanivaló iránt.

 2. Ne adjon negatív értékelést. A szigorú értékelések kevésbé teszik hatékonnyá az interakciókat. Tanulja meg elemezni a beérkező információkat anélkül, hogy szubjektív értékelésekkel mérlegelne. Figyelmes, tapintatos és érett beszélgetőpartner leszel.

 3. Ne tegyen fel nagyon személyes kérdéseket. Még a legközelebbi barátaiddal is próbáld meg elkerülni, hogy anyagi nehézségekről, egészségügyi problémákról, fájdalmas kapcsolatokról stb. kérdezz.. Az állandó kínos kérdések elidegenedéshez és a veled való kommunikáció elvesztéséhez vezetnek.

Olvasson tovább  Hogyan hagyjuk abba a felhúzást

Tanulj empátiát

A csecsemők képtelenek az empátiára és a másik ember helyzetébe való belehelyezkedésre. Ezért kapcsolati problémák és félreértések a családdal és a barátokkal. Próbálja meg elemezni a másik személy érzéseit és érzelmeit, gondolja végig, mit tenne a helyében. Az empatikus képesség segít abban, hogy hatékonyan kommunikáljon az emberekkel, hogy megértse a hátsó szándékukat.

Képezd magad

A nem szokványos helyzetekben való tudatos cselekvés képessége egy lenyűgöző tudásanyag jelenlétében fejlődik ki. A folyamatos önfejlesztés révén széles látókörre, önfegyelmi készségekre teszel szert, és közelebb kerülsz a felnőttek helyzetéhez. Hogyan emelheted az oktatás színvonalát egyedül:

 1. Szépirodalom olvasása. Segít növelni a szókincset, megtanulni szépen kifejezni magadat. Néha a megfelelő szavak hiánya miatt mutatunk ki érzelmeket, amikor az nem helyénvaló.

 2. Felfrissítő tanfolyamok.Átalakítják a tudásodat, fegyelemre tanítanak, és segítenek a karriered előrehaladásában.

 3. Szakmai irodalom olvasása.A kapcsolódó szakmai területek megismerése növeli az Ön szakmai értékét. Ha rendszeresen időt szánsz az olvasásra, az fegyelemre nevel, és jobb felnőtté tesz.

Következtetés

Jó, ha egy felnőttben is megmaradnak a spontán, gondtalan gyermeki tulajdonságok. A probléma akkor jelentkezik, amikor a belső gyermek az élet minden területét elfoglalja. Ha egyszer felismered a túlzott éretlenséged kihívásait, akkor biztosan elkezdesz dolgozni magadon. És ez nagyon jót fog tenni neked, és azzá a felnőtté válsz, aki mindig is akartál lenni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: