Hogyan váljunk kreatívvá

“És miért nincs bennem hajlam a kreativitásra?” – panaszolják sokan, miközben művészek utcai kiállításait nézegetik, vagy a kereszteződésben éneklő zenészeket csodálják. Valaki más képzeletének gyümölcseit nézve szomorúan kijelentik, hogy számukra ez egy szuperfeladat.De kiderül, hogy nem így van. Mindenkinek van egy belső teremtője. Csak néhányan hisznek magukban és igyekeznek fejlődni, mások azzal indokolják a semmittevést, hogy tehetségtelenek. Lehetséges-e fejleszteni a saját képességeket, meg kell kérdeznie az expertológia szakértőit?.

Hogyan válik valaki kreatívvá? EXPERTOLÓGIA

Miért kell kreatívan gondolkodni??

A társadalomban azt az elképzelést ápolják, hogy a művészi bohémia természetes tehetségű emberekből áll. De az igazán tehetséges egyéneket, akik remekműveket alkottak, név szerint is meg lehet nevezni. A többiek művészi kézművességgel foglalkoznak, és keresik a művészeten keresztül történő önkifejezés lehetőségeit, ami sok kérdést vet fel az esztéták számára. Ez arra késztette a társadalmat, hogy az embereket “kreatív” és “vállalati” csoportokra ossza.

Nem mindenkinek kell könyveket és zenét írnia, hogy a technológiai fejlődés motorja legyen. Az ember felhasználhatja mások ötleteit és találmányait, és élhet egy rögzített algoritmus szerint. De amikor olyan helyzetek merülnek fel, amelyek nem triviális megoldásokat igényelnek, használnia kell a képzelőerejét, és kiutat kell találnia. Nem mindenki jó benne. Az élet sokkal pozitívabb lenne, ha az emberek egy kérdésre több tucat választ találnának, és több száz ötlet nyüzsögne a fejükben.

Mit gondolnak a tudósok a képzeletről?

A kreativitás jelenségét nem szűken értelmezve. Ez alatt az ember szellemi tevékenységét értjük, amely képes eredeti megoldásokat találni, adaptívan reagálni a belső szükségletekre. Van tudományos, technikai, irodalmi és egyéb kreativitás, amely a képzeletre épül – az asszimilált tapasztalatok alapján képeket alkotó mentális kognitív folyamatra.

Akár új stratégiákat hoz létre, akár újrateremti a régieket, a jó érdekében működik. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy intuitív módon előre lássák az eseményeket, új technológiákat hozzanak létre megérzések és meglátások révén, és rendszerezzék a tudást. Rengeteg példa van a tudományban. Ez azt bizonyítja, hogy az ilyen képességek szerzett és gyakorolható tulajdonságok. Az agyszövet a tapasztalatok és a tanulás hatására fejlődési folyamaton megy keresztül. Az új idegrostok növekedése és az idegi kapcsolatok létrejötte megváltoztatja a sejtek térbeli szerkezetét, és lehetővé teszi a szélesebb körű gondolkodást.

Mi határozza meg a kreativitást?

Összesen 4 tényező: tudás, képesség, tájékozottság és érzelmi tónust teremtő élmények. Az első, aki megpróbált választ adni a képzelettel való kapcsolatának kérdésére, J. D. H. Hoffman kutató volt. Guilford. Úgy vélte, hogy ez az a képesség, hogy egy tárgyat más szemszögből láthat, hogy egy személy rejtett aspektusait hozhatja felszínre, hogy a tárgynak új funkciókat adhat.A tudós azt állította, hogy a képzelet képlékeny, képlékeny és eredeti. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk:

 1. legyőzni a gondolkodás lomhaságát;

 2. A dolgok nem triviális módjainak megtalálása;

 3. hogy képzeletbeli képeket építsünk a fejünkben;

 4. a szavak és az érzések dinamikája alapján a szavakat képekké értelmezi.

Olvasson tovább  Hogyan segítsünk egy szerettünknek a depresszióból

Guildford elmélete a pszichopedagógiai kutatások alapjává vált. Az alkotás folyamatának feltárására tett kísérletet a tudós G. Wallace. A tapasztalat mentális szegmentálásán alapuló szakaszokból áll, új logikai láncokat hoz létre a különböző elemekből. A folyamat a következő: egy ötlet csírázása; ismeretszerzés vagy érlelés; intuitív megragadás; kipróbálás a gyakorlatban.

Minden ember képes rá. De G. Lindsay, R. Thompson számos tényezőt azonosított, amelyek akadályozzák az aktív kreativitást:

 1. A konformizmusra való hajlam, amely abban nyilvánul meg, hogy másokhoz akar hasonlítani;

 2. Félelem attól, hogy “fehér báránynak” nézik őket;

 3. Önkritika;

 4. a tudás hiánya;

 5. Képletesen gondolkodni képtelenség.

Mi köze van ehhez a szenvedélynek??

Ha valaki nem lelkes, még egy szakma sem teszi őt alkotóvá. Triviális dolgokat fog tenni. Egy jól elkészített szék nem különleges. Bármelyik kézműves képes lesz követni az utasításokat. Használja a fantáziáját, és adjon hozzá egy érdekes formát a háttámlához, vagy szerelje fel egy transzformátorral, és még értékesebbé válik. Csak egy kreatívan lelkes ember tud szerzői dolgot csinálni.

Hogyan fejlesszük a készségeket?

Hogy állsz a divergens gondolkodással?? A nyilvánvaló megoldásokon túlmutató megoldásokkal? Ha az agy kifinomult, akkor ahelyett, hogy egyetlen standard opciót kínálna fel, egy csomó másikat fog javasolni. Amikor semmi érdekes nem jut eszedbe, kezdd el edzeni az elmédet, ne feledd, hogy a napi gyakorlás következetességhez vezet.

Írja

Kezdje egy egyszerű, de hatékony módszerrel. Amint felébredsz, ragadj meg egy jegyzetfüzetet és egy tollat, és írd le, ami eszedbe jut: egy idegen történet, filozófiai elmélkedés, egy esszé az életről… A lényeg, hogy egyszerre 750 szót vagy 3 oldalt firkálj. Ha rossz a képzelőerőd, nézz képeket és írj esszéket.

A történetmesélés segíthet ebben a műfajban.Ha hisznek abban, hogytanulmányokaz élénk történetek serkentik az oxitocin termelést, és az agy emlékszik a színes képekre, bonyolult történetekre… Használja a módszert az információk megjegyzésére és a képzelet fejlesztésére. Hozzon létre saját forgatókönyveket részletekkel. Hamarosan összefüggő történetekké fognak összeállni. A történet pontossága nem számít. Fontos, hogy a történetet szervesen egészítsük ki részletekkel, hogy háromdimenziós képet alkossunk.

Fejtsd ki a címet és részletezd Picasso Éjszakai halászat Antibes-ban című művét, vagy használd a képzeletedet Malevics Fekete négyzetének megfejtéséhez. A képalkotás lehetővé teszi, hogy ne csak geometriai formákat, hanem asszociációkra és sejtésekre épülő képeket is lássanak.

Olvasson tovább  Miért nem akar egy pasi találkozni a szüleivel?

Hogyan “kapcsoljuk be” a képzeletet?

Hogyan válhatsz kreatívvá? EXPERTOLÓGIA

Ez is, mint más mentális folyamatok, alkalmas arra, hogy gyakoroljuk. Kérdezd meg magadtól gyakrabban: “Hogyan csinálhatnám másképp??”. Fontos, hogy rávegyük az agyunkat, hogy különböző módokon lássuk a dolgokat, főleg egy csillaggal. A módszer több tudatosságot hoz az életedbe, és megtanít gondolkodni a fizikai energiává alakuló gondolatformákban.

Feladat 1

Találd meg a választ a kérdésre: “Mit tehetek??” hétköznapi helyzetekben:

 1. a ház takarításakor;

 2. hétvégi kiruccanás;

 3. egy családi vacsorára;

 4. lakberendezés.

Állítson be kvótát a. Találj 10 vagy több nem triviális megoldást minden egyes tételhez. Ne utasítsa el még az abszurd ötleteket sem. Ez azért fontos, mert az első választások ismertek vagy másoktól lemásoltak lesznek, és csak az újrateremtő képzelet lesz érintett. Amikor ezek elfogynak, az agy elkezd “mélyebbre ásni”, kombinálni, találgatni és szintetizálni.

2. feladat

Lépésről lépésre nehezítse a feladatokat. Lehetőségek:

 1. Állítson össze 10 forgatókönyvet a Kolobok meséjének befejezésére;

 2. 20 konyhai dekorációs ötlet;

 3. 15 variáció egy téglán;

 4. 10 házibuli ötlet.

Megvan? Aztán lepje meg magát, és gondoljon még sok más, de eredetibb, anélkül, hogy gondolkodna a megvalósítás módjain.

Hozzon létre érzelmi ingert

Ha kötelességtudatból fejleszted magad, akkor hamarosan unatkozni fogsz, és az érdeklődés elhalványul. Amikor a cselekvések érzelmeket/impozíciókat/vonzódásokat gerjesztenek, az eredmény az ellenkezője. Amikor kitűzöl egy célt, gondold át, mit vársz: csodálatot, dicséretet, bátorítást, önbecsülésed növekedését? Képzeljetek el egy pillanatot, amikor azt mondjátok: “Jó vagyok!”. Ötletek generálására ösztönöz.

“Kapcsolja ki a belső kritikusát

Ez fontos, különben az elméd elutasítja az abszurd ötleteket, és korlátozza a képzeletedet. A kreativitás és a logika a bal és a jobb agyfélteke feladata. Amikor a racionális elme elkezd érvelni, az irracionális pedig elkezd elutasítani, az intuícióra és a képzeletre hagyatkozva, az elme káoszba kerül. Engedd meg magadnak, hogy szabadon gondolkodj, anélkül, hogy azon gondolkodnál, mi a rossz és mi a jó.

Később, amikor egy tucatból 1-2 választást kell meghozni, vonja be a divergens gondolkodásba a laterális, asszociációs-játékos gondolkodást. A konvergens kiegészíti az első kettőt. Értékel, elemez, mérlegel, és arra kényszerít, hogy egy helyzetet különböző nézőpontokból nézzünk. Egy megszokott minta szándékos megtörése megtöri a gondolkodási mintákat és elvonja az agyat a régi szokásoktól. Gondolkodj rosszul? Aztán menjen el sétálni. Egy félórás séta segíthet új szemszögből nézni az ismerős dolgokat. Ne felejtsd el leírni a gondolataidat, mert van egy olyan szokásuk, hogy elszöknek.

“Mi lenne, ha…”

Sztanyiszlavszkij a színészekkel folytatta ezt a mondatot egy ötlettel. Miért vagy rosszabb, mint amilyen vagy?? Kérdezd meg magadtól a képességekkel kapcsolatban: “Mi lenne, ha jelentkeznék egy workshopra, és kipróbálnám a rajzolást/blogolást/fotózást?”A módszer segít felfedezni a kreativitás egy fajtájára való alkalmasságot, és kipróbálni magunkat egy új szerepben.

Olvasson tovább  Hogyan találjunk egy jó feleséget, és ne égjünk meg

Asszociatív módszerek

Hogyan válhatsz kreatívvá? EXPERTOLÓGIA

Kapcsolatot teremteni az események, tények vagy jelenségek között a memóriában, hogy stimulálja a hallási, ízlelési, vizuális képeket. A véletlenszerű objektum módszer hatékonysága abban áll, hogy új ötleteket hoz létre a jellemzők kombinálásával, másoknak tulajdonságot adva az asszociáció és a heurisztika révén, analógiák nélkül. A “katalógusmódszert” közel 100 évvel ezelőtt Friedrich Kuntsev professzor javasolta. Később Charles Whiting tudós a “fókuszált tárgyak” kifejezést használta, utalva arra, hogy a technika a fókuszálást jelenti.

Technika:

 1. Válasszon ki egy kiindulási pontot és 3-5 véletlenszerű főnevet egy könyvből vagy újságból különböző témákban, írja le a tulajdonságaikat és kapcsolja őket a kiindulási tárgyhoz.

 2. Változatok keresése asszociatív kapcsolatokon keresztül.

 3. Értékelje az eredményt az érdeklődés és a vitalitás szempontjából.

Tegyük fel, hogy a samponra koncentrálsz. Az Ön feladata egy eredeti hirdetés elkészítése. Vegyünk 3 véletlenszerű szót: mese, hó, ágy. Tulajdonságok meghatározása: történelem – tudomány és hagyomány; ágy – puha és tiszta; hó – bolyhos, fényes. Készítsen kapcsolódó szöveget egy kozmetikai termék leírására.

Hozzon létre egy lámpatest alakját egy véletlenszerű képen keresztül. Nyiss ki egy könyvet, válassz ki egy szót, függetlenül a szófajától, és húzd keresztbe egy tárggyal. Például: tempó, görögdinnye, óvatos. Ne bagatellizáld el a bogyó formáját!. Vegyünk más funkciókat. Érdekes asszociációk: magok – villanykörték, járás – lábak – állványok. Azonnal egy olyan képet sugall, ahol a fej helyett egy lámpaernyő van.

5 William Gordon analógiák

A synectics – brainstorming módszerének szerzője azért találta ki a gondolkodási módszerét, hogy kikerüljön az elme korlátaiból.

 1. A Direct célja a hasonlóságok keresése, összehasonlítása és elemzése. Például, mielőtt feltalálták volna a repülőgépet, az emberek közelről figyelték a madarakat és más repdeső.

 2. Személyes. Megpróbál helyet cserélni egy tárggyal, és más szemszögből látni egy helyzetet

 3. Szimbolikus. A paradoxonok és ellentmondások övezete az ismert tárgyakban és jelenségekben, a lényeg dióhéjban történő leírása.

 4. Fantasztikus. Analógiák felállítása a képzelet segítségével anélkül, hogy a gondolkodást az objektív valóságra korlátoznánk.

Játékok az okosságért az okosságért

Egy perc alatt nevezz meg száz tárgyat az ábécé egy betűjével!. Példa: haj. halom, szeplő. Minden alkalommal számold meg, hányat kapsz. Találj ki fantáziadús történeteket híres közmondásokhoz és szállóigékhez. Unravel the Doodles, amelyek olyan firkák, amelyek úgy néznek ki, mintha egy gép rögzítene egy előadást, és különböző értelmezéseket sugallnak. Győződjön meg róla, hogy kreatív képzelete könnyen tud dolgozni a tényszerű képekkel, és végtelen asszociációkat hoz létre.

A kreatív játékok célja a versenyben való gondolkodás fejlesztése. Találj intellektuális és fejlesztő játékokat online, és képzeld el a képzeletedet!. Ne féljen az optikai illúzióktól. A lehetetlen formák érdekesek. A képhez utaló illuzórikus képekkel ellentétben ezek ismerős tárgyaknak álcázottak. A fantáziadús játék azonban elvonja a képzeletet a valóságtól, és váratlan eredményekhez vezet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: