Hogyan és mikor adjunk vizet a csecsemőnek a gyermekorvosok szerint?

A vizet már kisgyermekkortól kezdve alapvető fontosságúnak tartják. Sok szülő ezért azon tűnődik, hogy mikor kezdhetnek el vizet adni a babának, és hogy az anyatej mellett szükségük van-e extra folyadékra. Ebben a cikkben részletesen válaszolunk rá, elemezve a gyermekorvosok véleményét.

Szüksége van a babának vízre?

Szüksége van a babának vízre?

Arra a kérdésre, hogy a csecsemőnek szüksége van-e pótvízre, nem lehet véglegesen válaszolni. A következő tényezők befolyásolják a kiegészítő táplálás szükségességét

 1. A csecsemő életkora;

 2. Az etetés típusa;

 3. egészségi állapot;

 4. szobahőmérsékleten;

 5. Páratartalom.

Hat hónapos korig

Egy egészséges, kizárólag szoptatott csecsemőnek az élet első hat hónapjában nincs szüksége extra folyadékra. Az anyatej táplálék- és vízforrás is a számára. A csecsemő összes táplálkozási szükségletét kielégíti. A víz 80%-át is alkotja.

Az anyatej gazdag olyan elemekben, amelyek nélkülözhetetlenek a baba emésztéséhez. És olyan arányban, ahogy a babának szüksége van. Vagyis minden anyatej tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre a babának szüksége van az emésztőrendszeréhez. Ha vizet adunk a babának, a tápanyagegyensúly felborul. Növeli az emésztési problémák kockázatát.

Az anyatej kielégíti a csecsemő különleges szükségleteit. Ha több folyadékra van szüksége, gyakrabban fog szoptatni. A csecsemő szervezete főként “elülső” folyadékkal dúsított tejet kap, amely a táplálás kezdetén szintetizálódik. A tápanyagokban gazdag “hátsó” tej az etetési időszak vége felé termelődik. Sűrűsége jellemzi.

A mesterségesen vagy keverve táplált egészséges csecsemőnek mindig speciális babavizet kell adni. A mennyiséget és az időzítést az orvos fogja javasolni. Ha a baba nem hajlandó vizet inni, nem kell ragaszkodni hozzá.

Orvosa a baba állapota alapján dönti el, hogy a beteg csecsemőnek mikor van szüksége vízre. Minden egyedi. Nem számít, hogy a csecsemő milyen típusú táplálást kap. Néhány szoptatott csecsemőnek tanácsos lehet pótlólagosan vizet adni. Ha a csecsemő aktívan iszik vizet, a szülőknek mérlegelniük kell, hogy a csecsemő elég anyatejet kapott-e. A csecsemők vízzel kompenzálják az alultápláltságot.

Olvasson tovább  Mikor adjon egy bábut egy újszülöttnek

Hat hónap elteltével

Arra a kérdésre, hogy az élet második hat hónapjában kell-e a csecsemőnek extra folyadékot adni, a gyermekorvosok pozitív választ adnak. Hat hónapos korban kezdődnek az első kiegészítő élelmiszerek. Ebben az időben a vizet kötelezőnek tekintik, függetlenül az alaptáplálkozás típusától. Biztosítja az étel megfelelő emésztését és teljes felszívódását.

Milyen körülmények között kell a csecsemőnek vizet adni?

Milyen körülmények között kell a babának extra vizet adni

Vannak olyan helyzetek, amikor a szoptatott csecsemőnek kiegészítő folyadékra van szüksége:

 1. A kiszáradás jelei;

 2. hasmenés;

 3. Székrekedés;

 4. 38 fok feletti hőmérséklet;

 5. Hányás;

 6. Csecsemőkori láz több mint 2 napig;

 7. csuklás;

 8. A levegő túl száraz;

 9. hőhullám a szobában;

 10. a születéskori súlya meghaladja a 4 kg-ot.

Vizet csak akkor szabad adni a csecsemőnek, ha szükséges. Ezenkívül, ha a baba szoptatva van, és mindenben elégedett, nem fogja inni a vizet, elfordul vagy kiköpni. oktatás 1 Ha a babát szoptatják, és a baba boldog, akkor nem fog inni a vizet. Ha a vízre ugrik, akkor meg kell fontolnia, hogy hol melegedett túl a baba.

Mi történik, ha a csecsemő 6 hónapos kora előtt vizet kap?

A csecsemők 6 hónapos korig történő spontán táplálása negatív következményekkel járhat:

 1. a szoptatás megtagadása;

 2. Hamis jóllakottság;

 3. alacsony súlygyarapodás;

 4. A vesék túlzott megterhelése;

 5. Emésztési problémák;

 6. Szabálytalan fogás a mellben.

A gyermekek agyában a szomjúság- és éhségközpontok szinte átfedik egymást. A víz elkezdi helyettesíteni a tejet a baba számára. Nem fog éhesnek érezni. A szervezet elkezd szenvedni a tápanyaghiánytól. Ezzel egyidejűleg az anya tejtermelése is csökken. Mindezek a szoptatás idő előtti abbahagyásához vezethetnek.

Hogyan állapítható meg, hogy a baba folyadékhiányban szenved-e?

A fiatal szülők azon tűnődnek, hogy honnan tudják, mikor van szüksége a babának vízre. A következő jelekből megtudhatja, ha a baba folyadékhiányban szenved

 1. Nem lesz éhes és nem lesz letargikus;

 2. Süllyedt fontanelle;

 3. Száraz ajkak;

 4. Gyakori szoptatás;

 5. Csökkentett számú vizelés, kevesebb mint napi 6 alkalommal;

 6. Száraz pelenka lefekvés után;

 7. A könnyek hiánya síráskor;

 8. sötét vizelet.

Olvasson tovább  Száraz bőr a babánál: 20 ok és 10 ápolási termék

Ha ez a helyzet, mindenképpen konzultáljon orvosával a pótlás lehetőségéről és a vízmennyiségről.

Hogyan kell a csecsemőnek vizet adni

Hogyan adjunk vizet egy csecsemőnek

A csecsemőnek a következő szabályok szerint kell vizet adni:

 1. Kínáljon vizet, de ne ragaszkodjon hozzá.

 2. A legjobb idő az etetések között van.

 3. A vizet nem szabad etetés előtt adni, jobb, ha utána adjuk.

 4. Kezdje 1-2 korty vízzel.

 5. Soha ne adjunk forralt vizet, az nem túl egészséges.

A legjobb, ha kanálból vagy nem öntöző bögréből adjuk a vizet. Így elkerülhetjük a korai szoptatást. A kiegészítő táplálás idején a baba képes lesz kanállal enni.

Mennyi vízre van szüksége a babának

Az első néhány hónapban, amint elkezdett vizet adni a babának, 30 ml. egy nap. Ha sokat iszik, fokozatosan növelheti a víz mennyiségét. Egy hat hónapos csecsemő optimális napi vízfogyasztása 120-180 ml legyen. Ez egy kicsit több, mint egy fél pohár. Az italt melegen adják, egy kicsit hűvösebbre, mint az ételt. Az első hónapokban a víz hőmérséklete 26 és 30 Celsius-fok között van, majd folyamatosan 20 Celsius-fokra csökken.

Általános tippek az ivóvízzel kapcsolatban

Ha a szülők úgy döntenek, hogy vizet adnak a babának, a következő egyszerű irányelvek nem károsítják a gyermek egészségét:

 1. Csak tisztított vizet adjon. A palackozott babavíz a legjobb.

 2. Ha nem tud palackozott vizet vásárolni, használjon speciális szűrőket, amelyek tisztítják a forrásvizet.

 3. Ne használjon csapvizet, még szűrt csapvizet sem.

 4. Ha feltétlenül szükséges, használjon forralt vizet, de ne nyerset.

 5. Ha lehetséges, használjon ezüst evőeszközöket, amelyek elpusztítják a káros baktériumokat. Öntsön vizet a babának egy ezüst csészébe, hagyja, hogy ott átjárja, igyon egy ezüstkanálból. Használhat ezüst ionizálót.

 6. Csak kanálból adjon vizet a babának. Könnyebb cumisüvegből inni, mint az édesanyád melléből.

 7. Ha a baba szomjas, ne ragaszkodjon hozzá. Azt jelenti, hogy elegendő folyadékot kap az anyatejből.

 8. Adjon vizet 10 perccel étkezés után vagy étkezések között.

Olvasson tovább  Hogyan lehet egy gyermeket egy másik párhuzamos osztályba, csoportba vagy iskolába áthelyezni: okok, kérelmek.

Fordítson nagy figyelmet a gyermek állapotára. A baj első jelére kérjen tanácsot a gyermekorvostól.

Milyen vizet adjunk a babának?

Az ivóvíz sok sót és ásványi anyagot tartalmaz. A gyermek teste az élet első évében még nem érett. A baba nem képes nagy mennyiségű ásványi anyagot felszívni. Ezért csecsemőtápláláshoz javasoljuk, hogy válasszon speciális palackozott vizet csecsemőtápláláshoz. A következő jellemzőkkel rendelkezik:

 1. Kiegyensúlyozott kémiai összetétel;

 2. A lúgossági szint, amely a lehető legközelebb áll az emberi vér lúgossági szintjéhez, a 7,45-ös tartományban van;

 3. A mérsékelten mineralizált, első életévükben lévő csecsemőknek 200-400 mg/l ásványi anyag telítettségi szintre van szükségük;

 4. nem igényel forralást;

 5. Nem tartalmaz a baba szervezetére káros anyagokat;

 6. Nemcsak ivásra, hanem főzésre is alkalmas;

 7. Palackozás előtt nem kezelik ezüsttel és karbonáttal.

A palackozott babavizet szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá. Biztonságos a csecsemők számára.

Hogyan válasszuk ki a baba vizet

Amikor vizet vásárol a csecsemők számára az első életévükben, olvassa el a címkén található információkat. Fontos, hogy figyeljen a következő pontokra:

 1. Dokumentáció arról, hogy ez kiváló minőségű artézi víz, amely alkalmas ivásra és főzésre a csecsemők első életévében.

 2. Forrásinformáció. A csecsemőknek szánt vizet forrásból vagy artézi kútból kell venni, a kút számának és a területnek a feltüntetésével.

 3. Megfelelés a GOST-nak.

 4. Összetétel. A gyermekeknek szánt víznek alacsony ásványi anyag tartalmúnak kell lennie, megközelítőleg 1,5-7 mg/l keménységűnek, pH-értéke körülbelül 7,4, kalcium – kevesebb mint 60 mg/l, magnézium – 10-35 mg/l, bikarbonátok – 30-400 mg/l.

Ha mindent helyesen csinálsz, és akkor adsz a gyermekednek vizet, amikor szüksége van rá, nem lesz semmi baj a gyermek testében. Éppen ellenkezőleg, a jó emésztéshez és az egészséges növekedéshez szükséges folyadékot kapja meg.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: