Hogyan kell megfelelően fejleszteni egy 6 hónapos babát, és mit kell elfoglalni őt

Hat hónapos korában a gyermek elkezdi aktívan felfedezni a világot, mozgékonysága még korlátozott, lábai és karjai alig engedelmeskednek, de már megtanulta, hogy testhelyzetét vízszintesből függőlegesre változtassa.

Most egy hűséges barátra, egy megbízható segítőre és egy bölcs tanítóra van szüksége életútja kezdetén. Ez a személy valószínűleg az édesanyja. Minden, amit a gyermeke most megtanul, nagyon fontos a jövője szempontjából. Az elvesztegetett időt soha nem lehet pótolni, ezért a gyermek fejlődésének minden szempontját ebben a korban nagyon gondosan kell figyelembe venni.

A kérdés mélyebb megértését szolgáló anyag, elméleti magyarázatokkal együtt, itt olvasható: Marilyn Segal “Babajáték: a születéstől az egyéves korig” A. Tsitsulina által.. Kapkova L.. Beszélgetés R.. ” A baba motoros készségeinek fejlesztése a születéstől egyéves korig. Mozgás. Érzelmek. Meghallgatás. Vision”; Liselle Polinski. PEKiP. “Játék és mozgás. Több mint 100 oktatójáték az első életévben.”Andrej Kurpatov “Első útmutató a szülők számára. A baba boldogsága.

Motoros képességek fejlesztése, kúszás tanulása

A kisgyermek motoros fejlődése 6 hónapos korban

A gyermek egész fejlődési szakaszában a játék lesz a preferált kognitív tevékenység. Ahogy a mondás tartja: “Mi az életünk egy játék”!”. A nagyon korai fejlődési időszak – 6 hónap – sem kivétel, itt vannak a 6 hónapos oktatási játékok javaslatai. Elég ahhoz, hogy a gyermeket motiválja a mozdulatok megtanulására.

  1. Különböző színű és méretű guruló labdák, hogy a baba elérje és részt vegyen a tevékenységben. Kedvenc játékát távolabb helyezi a babától. Egy felnőtt négykézláb vezeti a gyermeket, és bemutatja, hogyan kell kúszni. Ha sikerül felkeltenie az érdeklődését a labda (a játék) iránt, akkor különböző módokon próbálja elérni azt – a kezét használva, hasra kúszva vagy négykézláb ringatózva. A felnőttnek mindig érzelmes és dicsérő megjegyzésekkel kell ösztönöznie a gyermeket.

  2. Szükség esetén segíthet, ha puha ruhát, törölközőt vagy takarót helyez a csecsemő mellkasa alá, hogy segítse a csecsemő törzsének megemelését, amikor megtanul kúszni. Az eredmények eléréséhez és megtartásához ezt a tevékenységet minden nap 10-15 percig kell végeznie.

  3. – Sok kisgyermek élvezi a párnákon való átmászást, néhányan élvezik a zsinór “üldözését”, és néhányan szívesen “üldöznek” egy macskát. A kisgyermek érdekeit figyelemmel kell kísérni, és nem szabad kihagyni a további “képzés” lehetőségeit.

Olvasson tovább  A gyermek fekete színben rajzol: mikor normális és mikor kell riasztani a riasztást

Gyakorlatok és játékok a bruttó motoros készségek fejlesztésére

A felnőttnek zoknit kell húznia, és le kell feküdnie a padlóra, míg a gyermeknek a doboz felé kell néznie, a lábára támaszkodva. Fogja meg a baba kezét, emelje fel a lábát és végezzen különböző irányú mozdulatokat (körkörös, fel-le, különböző irányokba).

A tevékenység célja a bruttó motoros készségek, a koordináció és a vestibuláris apparátus fejlesztése. Segítségével a gyermek kifejleszti az egyensúly megtartásának képességét, és megtanul tájékozódni a térben.

Ez a játék is segít kialakítani egy erős pszichológiai kötődést és bizalmat egy felnőttben.

A felnőtt leül egy sík felületre (ágyra, fedett padlóra), a gyermeket fejjel arrébb a saját két összekötött lábára helyezi. Fogja meg a baba kezét, és óvatosan húzza magához, úgy, hogy a baba teste 90 fokos szöget zárjon be a lábakhoz képest. Erősítse meg ezt a pozíciót néhány vicces hanggal vagy egy dal versszakával, és engedje vissza a gyermeket.

Figyelem!A gyermeket legfeljebb néhány másodpercig tartjuk a kezünkben. A bruttó motoros készségek fejlesztése mellett a gyakorlat segít fejleszteni az izomkontrollt és a mozgékonyságot.

Finommotoros készségek fejlesztése

Játékok a piramissal. Ezekhez az oktatási játékokhoz egy kellően nagy gyűrűkkel rendelkező piramisra van szükség. Kezdje azzal, hogy megmutatja egy felnőttnek, hogyan kell szétszedni és összerakni a piramist. A tanulás a piramis lebontásával kezdődik. A folyamat a következő: az alsó gyűrű megmutatása – felnőtt mondja a gyermeknek, hogy vegye le a gyűrűt – felnőtt végzi a tevékenységet – felnőtt végzi a gyermek saját kezével. Egy idő után a baba elsajátítja a műveleteket, és elkezdi önállóan elvégezni őket. Ahogy a képesség erősödik, fokozatosan növelni kell a gyűrűk számát, hogy a feladat nehezebbé váljon.

Az összeszerelési folyamat, a gyűrűk felhelyezése a rúdra és a méretezés, csak 7-8 hónapos korig, talán később, asszimilálható. A piramis a finommotorika fejlesztése mellett fejleszti a logikát, a figyelmet, és arra szolgál, hogy a gyermek megtanulja a különböző színű és méretű tárgyakat (gyűrűk).

Olvasson tovább  Milyen korig nőnek a lányok: magasság, magasság, mikor hagyják abba a növekedést?

Egy doboz, amiben bármi van. Egy közönséges doboz, egy könnyen nyitható edény vagy egy fiók kiváló motoros segédeszköz lehet. Tegyen egy játékot, egy labdát, egy kockát, bármit, és ajánlja fel a gyermeknek, hogy vegye ki a dobozból. Ha a baba számára nehéz, és nem érti, hol van a tárgy, akkor meg kell rázni a dobozt, hogy felhívjuk a figyelmét.

Amikor a baba megtanulja, hogyan kell kinyitni a dobozt (levenni a fedelet), egy felnőttnek meg kell mutatnia, hogyan kell kivenni, majd visszatenni a dolgokat. Ahhoz, hogy kivegye és betegye őket, le kell írnia a tárgyakat, és különböző játéktevékenységeket kell végeznie velük, rögzítve a gyermek figyelmét a cselekvésekre és magára a tárgyra. A különböző dobozok, fiókok, üvegek és egyéb “tárolók” összeállítása hónapokig szórakoztató tevékenységet biztosíthat a baba számára, hogy szórakozzon velük.

A tapintási készségek körének bővítése

A tapintási készségek körének bővítése 6 hónapos korú gyermekeknél

Az újszülött 6 hónapos korában kapja meg az első pillantást az új világra a tapintási érzésekkel, ezért fejlesztenie kell ezt az érzékszervi tudást és szélesítenie kell a látókörét. Ezekben az egyszerű játékokban a baba egyszerű játékokat – tollakat, selyemszalagokat, különböző sűrűségű és textúrájú szövetdarabokat és bőrdarabokat – fog kapni.

Egy példa erre a fajta játékra így néz ki. A csecsemőt le kell vetkőztetni, csak a pelenkát kell rajta hagyni, és a hátára kell fektetni. különböző szerkezetű tárgyakkal (bolyhos, pelyhes, sima, durva stb.)..) megsimogatod a baba testét. Kezdje a hasával, majd a karjaival, onnan a lábával. Az új érzéseket megtapasztalva a baba az érzelmek skáláját fogja átélni, az óvatosságtól a dermedtségig, az örömtől az “aahooshing”-ig és a mosolyig. Amikor befejezte a babája érintését, hagyja, hogy egy pillanatra megnyugodjon, majd fordítsa meg, és simogassa meg a hátát.

Beszédkészség fejlesztése

Beszélgess a 6 hónapos gyermekeddel, amilyen gyakran csak lehet. Bármilyen beszéd, bármilyen formában – dalok, gyermekdalok, dajkamesék, gyermekdalok, beszélt nyelv és gügyögés – mind hozzájárulnak a beszélt nyelv kialakulásának termékeny talajához.

Olvasson tovább  Hogyan tanítsunk egy gyermeket, hogy gyorsan számoljon a fejében

Hat hónapos kortól kezdődően a következő játékmódok szerint játsszanak. fektesse a csecsemőt a hátára, és hajoljon fölé úgy, hogy jól láthassa a felnőtt arcát, fogja meg a kezét. Kezdjen el “beszélni” rövid szavak és szótagok kimondásával, és minden egyes szóra távolítsa el a baba kezét egymástól, majd hozza össze őket. Ez az egyszerű módja a gyermek figyelmét a felnőttel való “kommunikációra” összpontosítja. A figyelem a felnőttre, a hangjára és az ajkai mozgására összpontosul, és a gyermek megpróbálja megismételni a mozdulatokat.

Általános iránymutatások

  1. A foglalkozásokat a gyermek állapotának és hangulatának megfelelően kell végezni, valamikor étkezés és lefekvés után. Egy beteg és fáradt gyermekkel jobb, ha nem teszi meg, elhalasztva azt egy jobb időpontra.

  2. A nap első felében aktív játékra, a második felében nyugodtabb tevékenységekre van szükség.

  3. Egy ülés nem tarthat tovább 15 percnél, de ha a baba 7-8 hónapos, akkor ez meghosszabbítható.

  4. Próbáljon meg olyan pozíciót találni, amely minden tevékenység során egy szintben van a babával.

  5. Győződjön meg róla, hogy a szoba szellőzik, különben a baba hangulata és figyelme szenved az oxigénhiánytól.

  6. A gyermek dicsérete és bátorítása, amikor jól teljesít – ez extra ösztönzést ad a gyermeknek, valamint a felnőtt biztonságérzetét és támogatását.

Ez a cikk Marilyn Segal “Baby Play: From Birth to a Year” (Babajáték: A születéstől egy évig) című könyvén alapul; A. Tsitsulina.. Kapkova L.. Beszéljen R.. “A baba képességeinek fejlesztése a születéstől egyéves korig. Mozgás. Érzelmek. Meghallgatás. Vision”; Liselle Polinski. PEKiP. “Játék és mozgás. Több mint 100 játék az első életévben.”; Andrej Kurpatov, “Első útmutató szülőknek”; Andrej Kurpatov, “Első útmutató szülőknek”. A gyermeked boldogsága” és a kazahsztáni Solnyshko árvaház személyzetének nevelési gyakorlata.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: