Mi legyen a gyermek étrendje egy és két éves kor között

Amikor egy gyermek egyéves, ez nem jelenti azt, hogy itt az ideje, hogy teljesen átkerüljenek a felnőtt asztalra. Csak azt szabad ennie, amihez korán megilleti. Próbáljuk meg kideríteni, hogy mi kerülhet az 1-2 éves gyermekek étrendjébe.

Mi legyen a gyermek étrendje egy és két év között

Különleges főzés

A gyermek rágókészüléke és emésztőrendszere 1-2 éves korban aktívan fejlődik. A gyermeknek már körülbelül 12 foga van, és az első molárisok már elkezdtek megjelenni. Természetesen a főétkezéseknek homogén állagúnak kell lenniük, de már lehetséges, hogy kis darabokat tartalmaznak. A turmixgépben pürésített zöldségek helyett olyan zöldségpörköltek is szerepelhetnek, amelyeket villával könnyen össze lehet törni.

A szilárd táplálék elhúzódó etetése nem hasznos, ahogyan a szilárd táplálék túl korai bevezetése sem. A gyermek emésztőrendszere még fejlődik. Ha a szükségesnél hosszabb ideig folyékony és félig folyékony táplálékon marad, a gyomor-bélrendszer ellazul, lomhává válik, és lusta bél szindróma léphet fel. Egy-két éves korban szilárd táplálékot kell bevezetni, hogy javuljon az emésztőszervek véráramlása, fejlődjön az enzimkészlet, és erősödjenek a bél- és gyomorizmok.

Az anyának az arany középutat kell választania, a finomra vágott komponenseket tartalmazó ételeket pürésített levesekkel, őrölt zöldségekkel és gyümölcsökkel, légszufléval váltogatnia kell. Mivel egy 1-2 éves gyermek emésztőrendszere még fejlődésben van, nem szabad túlterhelni. A baba menüje tartalmazhat gabonaféléket, tésztát, darált húst, húsgombócokat. A fő főzési módok a párolás, a gőzölés és a főzés, de a sütés is lehetséges.

Táplálkozási alapelvek 1-2 évesek számára

Egyéves korában a gyermek még napi 5 étkezést fogyaszt, de 2 éves kora felé már napi négyszer étkezik, amely a reggeliből, az ebédből, a déli étkezésből és a vacsorából áll. A gyakoribb étkezés befolyásolja a gyermek étvágyát, a ritkább étkezés pedig rontja az emésztést és a gyermek jólétét.

Az étkezések között 3,5 óra szünet engedélyezett. Ezek a szabályok létrehoznak egy élelmiszer-reflexet, amelynek köszönhetően a gyomor-bél traktus ritmikus működése, az emésztőnedvek termelése, az ételek jobb emésztése, az étvágy serkentése. A legjobb, ha a rögzített étkezési időpontokat részesítjük előnyben. Természetesen lehetnek eltérések, de ez nem haladhatja meg a 20 percet. Ebben a korban az etetést a bölcsődei rendszerhez kell igazítani.

1 és 1,5 éves kor között a napi táplálékbevitel körülbelül 1000 g, 1,5 és 2 éves kor között pedig 1200 g-ra emelkedik. Az étkezésenként elfogyasztott étel mennyisége nem haladhatja meg a 300-350 ml-t. A fehérje a gyermek testének felépítésében részt vevő alapanyag.A gyermek étlapjának ezért mindig tartalmaznia kell ételt:

 1. baromfi;

 2. tojások;

 3. hús;

 4. tejtermékek;

 5. hal.

A szénhidrátok a fő energiaforrás. Ez a legjobban gyümölcsökkel, zöldségekkel, gabonafélékkel és kenyérrel érhető el. A készételekben lévő cukrot minimalizálni kell. Zsírok is szükségesek az energiaszükséglet kielégítéséhez. 1-2 éves korú gyermekek esetében a fehérjék, zsírok és szénhidrátok aránya 1:1:3.

Olvasson tovább  Számítógép-függőség tizenéveseknél és gyermekeknél - okok, kezelési lehetőségek

Mivel etesse gyermekét?

Mit kell enni egy gyermeknek egy és 2 éves kora között

A gyermek jó táplálkozásának semmi köze az étrendhez. Ez egy jól átgondolt menü, amelynek teljes mértékben biztosítania kell a gyermek testének minden szükséges tápanyagot, nyomelemet és vitamint.Gyermeke napi étrendjének megtervezésekor a legjobb, ha a következő, gyermekgyógyászati táplálkozási szakemberek által támogatott szabályokat követi:

 1. Egy 2 éves korú kisgyermek nagyon energikus, és ebben a korban napi 1300-1800 kcal-t kell bevinnie. A reggeli a kcal-bevitel 25 százalékát, az ebéd 35 százalékát, a vacsora 25 százalékát, a délelőtti snack pedig 15 százalékát kell, hogy adja.

 2. A gyermek adagjainak kicsinek kell lenniük, de jól kielégítik az éhséget – 300 g étel, 30 g kenyér, 200 ml ital.

 3. Az étrendnek csak természetes és egészséges termékekből készült friss élelmiszereket kell tartalmaznia. Az élelmiszer-adalékanyagok, színezékek és tartósítószerek minimálisra csökkentve vannak.

 4. Minden ételt párolunk a maximális tápérték érdekében.

 5. Csak frissen főzött ételt adjon gyermekének. Jobb, ha nem melegítjük fel. Így több tápanyag marad meg, és az étel nem veszíti el az ízét.

 6. Figyelmet kell fordítani az élelmiszer-feldolgozási ciklusok betartására az ásványi anyagok és vitaminok maximális megtartása érdekében.

 7. Ha gyermeke óvodába lépett, derítse ki, hogy mit evett napközben, hogy pótolja a napközbeni hiányzó ételeket.

 8. A cukrot minimalizálni kell, de nem szabad kizárni a gyermekek étrendjéből. Ebben a korban a glükóz fontos. A gyerekek egész nap aktívak. Az alacsony glükózszint hipoglikémiás rohamhoz vezethet. Az édességek szükségesek a gyermek testének, de mértékkel.

 9. Ha a baba kevesebbet eszik, mint a normális, de aktív és korának megfelelően fejlődik, nem kell kényszeríteni a táplálékot. oktatás 1 Ha a baba a normálisnál kevesebbet eszik, de aktív és korának megfelelően fejlődik, nem kell kényszeríteni. Azt jelenti, hogy elegendő tápanyaghoz jut a nap folyamán.

Ha gyermeke nem hajlandó enni, ne ragaszkodjon hozzá, ne javasolja, hogy a főételt valami édesre cserélje, hogy ne maradjon üres a gyermek gyomra. Ellenkező esetben hamar hozzászokik az ilyen módon történő táplálkozáshoz.

A gyermek táplálkozási szükségletei

A gyermek szükségletei a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez:

 1. A gyermeknek minden nap tejterméket kell adni. A gyermekorvosok napi 1 csésze kefir fogyasztását javasolják.

 2. 1-2 éves korban a tojássárgája mellé főtt tojásfehérje is adható. Fél keményre főtt tojás naponta. Tojás legfeljebb hetente kétszer.

 3. A sajtot minimális zsírtartalommal kínálják. A heti adag 20 g.

 4. A túró ajánlott adagja napi 50 g. Adható cukorral, tejföllel vagy gyümölccsel, és elkészíthető puding, túrós lepény vagy gombóc formájában.

 5. A hús sovány – borjúhús, marhahús, csirke, pulyka. A húsételeket a nap első felében kell adni. Hosszabb emésztési idő jellemzi őket. Egy 1-2 éves gyermek számára 50-80 gramm elegendő. Hús naponta. Ebben a korban ne adjunk kolbászt a csecsemőknek, kivéve, ha házi készítésű. Kínáljon májpástétomot vagy húsos pörköltet darabokban.

 6. Heti 2 nap legyen hal. És ebben az időben a hal teljesen helyettesíti a húst. Lehet főzni, párolni, húsgombócok és szelet formájában adni. A heti halmennyiség 175 g.

 7. Zöldségeket naponta adnak, legfeljebb 250 g-ot. A burgonyapüré nem haladhatja meg a napi 150 g-ot. Párolt zöldségeket lehet kínálni. A zöldségeket egy komponensként és összetett formában is megadják.

 8. Bogyók, gyümölcsök naponta – 200 g.

 9. Kenyér naponta – 100 g.

 10. A napi norma 50 g cukor és 10 g édesség.

 11. Az 1-2 éves gyermekek étrendjében még mindig a gabonafélék dominálnak, amelyeket naponta kapnak. A rizs, a kukorica, a hajdina, a zab és a köles a leghasznosabbak. A hajdina bevezethető.

 12. Növényi olaj mennyisége naponta – 6 g., 16 g vaj.

 13. Egy 1-2 éves gyermeknek napi 100 ml vízre van szüksége egy kilogrammonként. Ide tartozik minden leves, kompót, kefir és tej. A folyadékbevitel meleg időben vagy a gyermek betegsége esetén fokozódik. Egy átlagos, 2 éves korához közeledő csecsemőnek naponta körülbelül 1500 ml folyadékra van szüksége.

 14. Gyermeke tiszta vizet, gyenge teát, kakaót, gyümölcslevet, kompótot és csipkebogyó infúziót ihat.

Olvasson tovább  Mit vásároljon gyermekének az iskolában

Egyes családok nem esznek húst. Néha a szülők megpróbálják ugyanezt a szokást átadni a gyermeküknek, azt állítva, hogy a fehérje növényi élelmiszerekből, például hüvelyesekből is bevihető. Valójában azonban a növényi élelmiszerek nem tartalmaznak fehérjét, amely csak az állati eredetű élelmiszerekben van jelen. A gyermek étrendjének 50 százalékban állati fehérjéből kell állnia. Hiánya vérszegénységet, immunrendszer gyengülését, kalciumfelszívódási zavarokat, csontgyengeséget okozhat. Fontos, hogy a gyermeknek a megfelelő ételeket adjuk, hogy a gyermeknek ne essen baja.

A kora gyermekkori táplálkozás hatása a felnőttkorra

Dr. Olga Gultikova “Az egyévesnél idősebb gyermekek táplálkozása” című tanulmányában azt írja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás az élet második évében teljes mértékben biztosítja a gyermekek további növekedését és fejlődését. Ha a helyes megközelítés a gyermek táplálkozásának kérdésében 1-2 év, hogy a szükséges anyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat adják, akkor később elkerülheti a D-vitaminhiányt, a vérszegénységet, a rickettséget, a székrekedést. A táplálkozás helyes megközelítése a korai években elkerülhetővé teszi a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az elhízás kialakulását közép- és időskorban.

A második életévükben kínált ételek befolyásolják a gyermekek későbbi étkezési szokásait. Minél korábban kezdjük el ösztönözni az egészséges táplálkozást, annál könnyebb lesz a gyermeknek ragaszkodnia hozzá. Vizsgálatok kimutatták, hogy ha a gyermekek már kisgyermekkoruktól kezdve egészségesen táplálkoznak, akkor a későbbiekben csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Fontos elkerülni a vashiányt az első években, mivel ez az anyag közvetlen hatással van az agy fejlődésére. A tartós vashiány lelassítja a beszéd és a motoros fejlődést, az agyban zajló anyagcsere-folyamatokat, viselkedési és pszichés zavarokat okozva.

Tiltott ételek

Mit kell enni egy 1-2 éves csecsemőnek

1-2 éves korban a következő termékeket nem szabad a gyermekeknek adni:

 1. ketchup;

 2. majonéz;

 3. sült ételek;

 4. Ízletes ételek élelmiszer-színezékekkel és sűrítőanyagokkal;

 5. csokoládé;

 6. Kolbász, virsli és virsli;

 7. árpagríz;

 8. Kacsa, libahús, zsíros sertéshús;

 9. füstölt húsok;

 10. Margarin;

 11. gombák;

 12. tenger gyümölcsei;

 13. Sós hal;

 14. kávé;

 15. szénsavas italok;

 16. Savanyított és sós ételek.

Olvasson tovább  A gyermek nem akar iskolába menni - ez normális?

Nincs gyorsétterem, “gyorskaja” ebben a korban. A félkész terméket nem boltban kell megvenni, hanem saját magadnak kell elkészítened.

Új ételek bevezetése

Az 1-2 éves korosztály az új élelmiszerek aktív bevezetésének időszaka. A gyermek számára mostantól “felnőtt” joghurt, sajt, alacsony zsírtartalmú tejföl áll rendelkezésre. A felszeletelt zöldségeket növényi olajjal vagy tejföllel kenjük meg. Kínáljon gyümölcssalátát joghurttal a babának. De az “újdonságok” aktív bevezetése ellenére nem szabad teljesen elhagyni a gyermekek túróját, gyümölcslevet, joghurtot, zabkását, vitaminokkal dúsított zabkását.

Ha a baba egészséges, az életkornak megfelelően fejlődik, nincs szüksége különleges étrendre, az anya maga bővíti a menüt, és választja ki azokat a termékeket, amelyek 1-2 éves korban megengedettek. oktatás 1 A gyermeknek nem kell az étrendje. Vezesse be az új ételeket a korábbiaknak megfelelően, óvatosan, gondosan figyelve a gyermek reakcióit. Ebben a korban a legjobb, ha továbbra is étkezési naplót vezetünk, amelyben rögzítjük a bevezetés időpontját, a mennyiségeket és a gyermek reakcióit. Egy ilyen napló segítségével jó megtanulni a baba ízlését, gondolkodni a gyermek étrendjéről, az ételek preferenciáin alapuló étrendről.

Az 1-2 éves kor az ízlésbeli preferenciák kialakulásának ideje. Ilyenkor a gyermek rengeteg ételt ismer meg. Etesse a babát az ő kívánságai szerint. Ha megkínálod egy étellel, és többször visszautasítja, ne adj neki többet. Próbálja ki ugyanazon ételek variációját, vagy adjon hozzá egy új összetevőt. Egy ilyen korú gyermeknek joga van az ízleléshez. Nem kell erőltetni. A gyermekpszichológusok szerint azok a gyerekek, akiket arra kényszerítenek, hogy mindent az asztalnál egyenek meg, bizonytalanná válnak.

Egy minta menü

2 éves korára gyermeke fokozatosan áttér a felnőtt étrendre. De ez nem jelenti azt, hogy a felnőttek asztaláról származó ételeket ehet, ha gazdagok fűszerekben és tiltott termékekben ebben a korban.A gyermek táplálkozási igényeit figyelembe véve ajánlunk egy minta menüt a napra:

 1. A reggeli, amely az energiát növeli a nap folyamán. A tejjel készült krémes zabkása a legjobb. Kiegészíthető kenyérrel és vajjal, egy pohár kakaóval, teával vagy kompóttal.

 2. Ha a gyermek ebéd előtt éhesnek érzi magát, akkor egy kis gyümölcs formájában adható uzsonna.

 3. Az ebéd a főétkezés. Több ételből áll. Először levest kínáljon a gyermeknek. Aztán hús vagy hal köretként. Egy szelet kenyeret, frissen vágott zöldségsalátát, teát, aszalt gyümölcskompótot stb. kell hozzáadni.

 4. A délutáni uzsonnák ideálisak a tejtermékek fogyasztására. Kínáljon a gyermeknek zsemlét tejjel, joghurttal, lágy sajttal vagy keksszel. Túrós lepényt vagy túrótortát is lehet adni.

 5. A vacsora legyen egyszerre könnyű és laktató. Ezek közé tartozik a burgonyapüré, a halászlé és a túró, feltéve, hogy nem délutáni uzsonnaként adják. Egy szelet kenyér és egy keksz valamilyen itallal kiegészítve.

Az 1-2 éves kor az étkezési szokások elsajátításának és az emésztőrendszer kialakulásának időszaka. A jól megtervezett menü energiát biztosít a növekedéshez, a fejlődéshez és az új felfedezésekhez a nap folyamán.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: