Hogyan tartsuk az almát a hűtőben

Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy nagy mennyiségű gyümölcsöt tároljon a pincében vagy a pincében. Ezért tudnia kell, hogyan tarthatja frissen a gyümölcsöt a hűtőben a lehető legtovább.

Készítettünk néhány javaslatot az alma helyes tárolásához. Használja ezeket, és mindig friss, egészséges gyümölcsökkel rendelkezhet.

Hogyan tartsuk az almát a hűtőszekrényben

Az alma eltarthatósága

Ha az almát szobahőmérsékleten tartjuk, akár 2 napig is frissen tartható. A gyümölcsök hűtőben való tárolása több hétre meghosszabbíthatja az eltarthatóságot.

Az alma fajtája is számít. A Golden és a Red Delicious gyorsan romlik, de a Granny Smith a legtartósabb. Szintén tartósak az Antonovka, a Renét Simirenko, az Izbranitsa, az Olimpiyskoye és az Arany vagy Vörös Delishesky. A téli fajták a következő tavaszig megőrzik tápanyagtartalmukat és ízüket, így optimálisak a hosszú távú tárolásra.

A felszeletelt almát a hűtőben tárolástól számított 12 órán belül nem szabad elfogyasztani. Ha azonban a felvágott gyümölcsöt szobahőmérsékleten tárolja, a gyümölcs 2-3 óra elteltével már ehetetlen.

Általános tippek

A friss almát és a rothadás jeleit mutató gyümölcsöt ne tárolja együtt. Egy rothadó alma gyorsan megronthatja az összes többi gyümölcsöt, mivel rothadás közben erőteljesen etilént bocsát ki.

A modern hűtőszekrényekben külön rekeszek vannak a gyümölcsök tárolására. Ha nem áll rendelkezésre, tegye az almát egy nyitott műanyag edénybe, és tárolja a gép hátsó részében – itt a legalacsonyabb a hőmérséklet.

Nedvesítsen meg egy törölközőt vízzel, és fedje be vele a gyümölcsöt. Ezt azért tesszük, hogy az almák megfelelő mennyiségű nedvességet kapjanak – enélkül nem maradnak sokáig frissek. Ebben az esetben azonban nem szükséges a gyümölcsöt légmentesen záródó edényben tartani.

Olvasson tovább  Dió lekvár: előnyök, recept, főzési módszer

Az alma 90-95%-os relatív páratartalom mellett tárolható. Ha a tárolási idő túl alacsony, a gyümölcs gyorsan kiszárad, ha viszont túl magas, akkor megrohad. A páratartalom nyomon követésére ma már kaphatók olcsó higrométerek, mint például a Beurer HM16. Segítségével gyorsan ellenőrizheti a hűtőszekrény aktuális páratartalmát.

A hűtőszekrényen belüli hőmérséklet ellenőrzése. A gyümölcsök tárolására optimális hőmérséklet -1,1 és +1,7 °C között van. Ha a hőmérséklet túl alacsony, az alma túl puha és élvezhetetlen lesz, de ha a hőmérséklet túl magas, a gyümölcs gyorsabban rothad.

Tippek az alma hosszú távú tárolásához

Hogyan tároljuk az almát a hűtőben

in/305681893461108369/

Ahhoz, hogy az alma tovább maradjon friss, mindegyik almát papírba kell csomagolni. Használhat újságot – de csak akkor, ha fekete-fehérben nyomtat. A színes színezékek káros fémeket tartalmaznak, amelyek felszívódnak a gyümölcsökbe, és később hatással vannak az egészségükre. Ne csomagolja túl szorosan az almákat, különben a lapok túl gyorsan elszakadnak. Biztosítsa, hogy a gyümölcsök oxigénhez jussanak, és a lehető legnagyobb mértékben szigetelje el őket egymástól.

Tegye a gyümölcsöt egy kartondobozba vagy ládába – hogy az almák levegőhöz jussanak. A tartályra egy laza fedelet is tehet.

A lehető leggyakrabban ellenőrizze a gyümölcsöt. Amint rothadás jeleit észleli bármely gyümölcsön, azonnal szabaduljon meg tőle.

Hol máshol tárolhatja az almát

Bármely hűvös hely – pince, pince, kamra vagy padlás – alkalmas az ilyen gyümölcsök tárolására. A szobahőmérséklet azonban nem lehet nulla fok alatt, különben a gyümölcs megfagy, és felolvasztáskor ehetetlen péppé válik. Ezért óvatosan kell eljárni, ha a sárgarépát loggián vagy erkélyen tároljuk, kivéve, ha fűtött.

Gyakrabban szellőztessük a helyiséget, különben a levegőben stagnál az etilén, és a gyümölcs gyorsabban rothad, még akkor is, ha a többi szabályt betartjuk.

Ne tárolja az almát burgonya mellett, mert a burgonya gázt bocsát ki, ami felgyorsítja a gyümölcs rothadását. De tarthatja őket ugyanabban a szobában – amíg nem érintkeznek egymással.

Olvasson tovább  Hogyan lehet a sárgarépát és a céklát télire konzerválni?

Hogyan kell meghámozni a hazai almát egy fáról

Ha saját almát termeszt, a további tárolásra való felkészülés már az almaszüretkor elkezdődik.

Tartsa be a következő ajánlásokat:

 1. Az almát az érettség idején szedje, amikor naponta 5-6 érett gyümölcs lehull;
 2. Száraz, napos időjárás. Az esős időben szedett alma gyorsabban rothad;
 3. Ne tépje le a szárat, és ne távolítsa el a viaszos maradványokat;
 4. A leszedett almákat ne dobja egy edénybe, hanem óvatosan rakja egymásra;
 5. Kezdje a szedést az alsó ágakról, és fokozatosan haladjon felfelé.

Ezután a gyümölcsöt 2-3 hétig hűvös helyiségbe helyezzük. Ha ez az idő letelt, távolítsa el a látható hibás gyümölcsöket. Csak a mechanikai sérülésektől mentes szárú alma alkalmas hosszú tárolásra. Ne tárolja az almákat együtt. Célszerű továbbá nagy almákat nagy almák mellé, kis almákat kis almák mellé helyezni stb. .

Figyelem! Ne dörzsölje vagy mossa meg a gyümölcsöt – ez lerövidíti az eltarthatóságát.

Az alma tárolásának szokatlan módjai

Hogyan tároljuk az almát a hűtőszekrényben

Egyes termelők UV-fénnyel kezelik a gyümölcsöt. Folyamatidő: legfeljebb 30 perc, távolság: 1,5 m. Az almák állítólag egész télen frissek maradnak, ha így kezelik őket.

Paraffint, viaszt is kenhetünk a gyümölcs héjára. Próbálja meg bedörzsölni az almát vazelinnel vagy glicerinnel. Néhányan kalcium-kloridba, szalicilsavba mártják a gyümölcsöt, vagy propoliszt használnak.

Az almát télire le is fagyaszthatja. Eljárás:

 1. A gyümölcsöt alaposan mossa meg vízben;
 2. Az almát vágjuk fel 2 darabra, majd vágjuk fel még 2 darabra;
 3. Távolítsa el a magokat a maghüvelyekkel együtt, és öblítse le a szeleteket ismét folyó víz alatt;
 4. A szeleteket szeleteljük fel egy edénybe (locsoljuk meg citromlével, hogy ne feketedjenek meg);
 5. Tegye az almát a fagyasztózacskóba;
 6. Kösse le a tárolóedényeket a lehető legszorosabban, és tegye őket a fagyasztóba.

A fagyasztott almából lekvár, kompót, sütemények és piték készíthetők. Ebben az állapotban megőrzik minden hasznos tulajdonságukat. De a gyümölcsöt már nem lehet újra lefagyasztani.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a bárány szagát főzés előtt
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: