Hogyan lehet eltávolítani a ragasztót a ruhákból

Gyakori probléma a kedvenc ruhadarabok foltosodása. Szakértőink azonban tudják a megoldást! Nézze meg lépésről-lépésre útmutatónkat arról, hogyan távolítsa el a ragacsos foltokat az összes ruhájáról, és állítsa vissza eredeti megjelenésüket.

Lépésről lépésre útmutató a ragasztó eltávolításához a dolgokról

Lépésről lépésre útmutató a ragasztó eltávolításához a dolgokról

A legegyszerűbb orvosság, amely minden háztartásban megtalálható, a víz. Ha a ragasztófolt nemrég keletkezett (40-45 perc vagy annál kevesebb), fordítsa ki a ruhadarabot, és öblítse le a foltot meleg vízzel. Ez a legtöbb esetben működik, de ha nem megy, kövesse szakértőink utasításait.

A ragasztó eltávolításának módjai a ragasztó típusától függően:

 1. PVA (polivinil-acetát) ragasztó. A ragasztó által hagyott nyomok mosószappannal és mosóporral eltávolíthatók. Szappanozza be a foltot szappannal, majd súrolja le kefével. Ha nincs mosószappanod, használj helyette mosogatószert. Ezután áztassa a ruhadarabot meleg vízbe és mosószerbe, majd mossa ki a gépben.

 2. Szuperragasztó (pl. Moment). Benzinre lesz szükséged, hogy megszabadulj ettől a folttól. Nedvesítsen meg egy vattakorongot, majd dörzsölje bele a foltot. Kivételt képeznek a gyapjúból és gyapjúból készült szövetek. A károsodás elkerülése érdekében használjon citromsavoldatot. Elkészítéséhez keverjen össze egy teáskanál citromsavat két teáskanál forró vízzel, amíg fel nem oldódik.

 3. Papírragasztó (pl. KOMUS). A ragasztó a legkönnyebben tisztítható. Egyszerűen áztassa a hibás tárgyat 2-3 órára hideg vízbe, majd habosítsa be a területet mosószappannal, és dörzsölje át kefével. Az utolsó lépés az, hogy a mosást a gépben bármilyen cikluson futtassa.

 4. Szilikát ragasztó. Készítsen vizes szódabikarbóna oldatot 2 l meleg víz, 50 g főzővíz és 50 g mosópor összekeverésével. Áztassa a foltos ruhákat 3-4 órán át. Az áztatás után súrolja le a foltot egy kemény kefével. Ha nincs mosószere, használjon helyette mosószappant.

 5. Ácsok ragasztója. A folt eltávolításához készítsen forró szappanos vizet, és áztassa benne a ruhadarabot. Ajánlott áztatási idő 3-4 óra. Ha a folt nagy vagy régi, hosszabbítsa meg az áztatási időt 6-8 órára. Ezután öblítse ki a ruhadarabot hideg víz alatt, és mossa ki a gépben.

 6. Kasein ragasztó. Ez egy természetes ragasztó, ezért a mészfoltokat “speciális” termékekkel, például benzinnel vagy ammóniával kell eltávolítani. Nedvesítsen meg egy vattakorongot az alábbi folyadékok egyikével, és óvatosan dörzsölje be vele a foltot. Ezután öblítse ki hideg víz alatt, és tegye a mosógépbe.

Olvasson tovább  Ágyi poloska gőzfejlesztő - hatékonyság és használatának módja

Hogyan lehet eltávolítani a ragasztót a különböző szövetekből?

Szarvasbőr, nubuk. A gőzzel eltávolíthatók a foltok a természetes vagy műbőrből. Áztassa a ruhadarabot 10-15 percig gőzben, majd egy ammóniával átitatott pamutpárnával dörzsölje le a foltot. Ne használjon vizet, benzint vagy acetont a puha és nubuk bőr tisztításához!

Szintetikus anyagok (poliamid, akril, poliészter). Ha a folt szintetikus szöveten van, használjon ecetet. Nedvesítsünk meg vele egy vattakorongot vagy ruhát, majd gargalizáljunk a foltjával.

Használjon természetes anyagokat (pamut, vászon). Használjon dörzsölő alkoholt, vizet, mosószert, konyhai szappant stb. Finoman kezelje a foltot, kerülje a túlzott nyomást. A speciális folteltávolítók nagy segítségünkre vannak.

Lépésről lépésre útmutató a ragasztó eltávolításához a ruhákról

Hogyan lehet eltávolítani a makacs foltokat?

Ha a folt nagyon régi (több mint 1 hónapos), akkor vízzel, mosószerrel vagy mosogatószerrel nem fogja tudni eltávolítani. Nedvesítsen meg egy vattakorongot alkohollal, és dörzsölje le a foltot. Figyelmeztetés! Határozottan nem alkalmas farmerekhez: az anyag fehér csíkot hagyhat maga után.

Egyéb jogorvoslatok a makacs foltok eltávolítására:

 1. “Fehér szesz” (szerves oldószer),

 2. “Dimetoxi (gél külső használatra),

 3. Festékeltávolító,

 4. Benzin.

Ezek agresszív termékek, ezért kérjük, ne használja őket érzékeny ruhadarabokon!

Hogyan távolítsuk el a ragasztót a kényes szövetekből??

Ne használjon durva mosószereket finom ruhákhoz (pl. viszkóz, szatén, selyem, sifon). Hagyja a ruhadarabot a fagyasztóban 4-5 órán át, majd vegye ki, és dörzsölje meg a területet a kezével. A ragasztófolt eloszlik, de a finom részecskék a szövet szálaiban maradnak. Használjon mosógépet a teljes eltávolításukhoz.

Hogyan távolítsuk el a ragasztót a flitterekről, strasszkövekről vagy matricákról??

Ha eltávolítja a matricát vagy a flittereket, és a ruhadarabon még mindig vannak ragasztómaradványok, áztassa a ruhadarabot meleg szappanos vízbe, majd súrolja le egy kefével és öblítse le.

Nem működött? Használjon bármilyen más módszert:

 1. Alkalmazzon alkoholos borogatást. Nedvesítsen meg egy ruhadarabot ammóniával vagy dörzsölő alkohollal. Vigye fel a foltra, és hagyja 1-2 órán keresztül fóliában ázni. Ezután vegye ki a tömörítést, és mossa ki a ruhadarabot a gépben.

 2. Töltse meg a foltot szódabikarbónával, és dörzsölje át egy régi fogkefével. A szódabikarbóna elhalványítja a ragasztó által hagyott foltokat. Szilárdítsa meg az eredményt a ruhadarab meleg vízben való áztatásával vagy gépi mosással.

 3. Éles pengével (pl. bicskával) kaparja le a foltot. A legfontosabb, hogy legyetek óvatosak!! Ezután áztassa a ruhadarabot 2-3 órán át meleg vízben és mosószerben, majd mossa ki a gépben.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk megbízható LED lámpát

Tippek a ragasztó eltávolításához a ruházatból

Szakértőink összegyűjtöttek néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, hogyan távolítsa el a ragasztófoltokat a ruháiból:

 1. Ne várjon a foltok eltávolításával, mivel az új ragasztó sokkal könnyebben eltávolítható, mint a megszáradt foltok. Az idő a legjobb 24 óráig.

 2. A folt eltávolításához dörzsölje a területet a szélétől a közepe felé haladva, fokozatos mozdulatokkal, gyengéd nyomással.

 3. Ha nem tudja, hogy milyen anyagból készült a ruhája, akkor ne használjon agresszív termékeket: először próbálja meg egy nem feltűnő területen alkalmazni őket.

 4. Súlyos esetekben (pl. ha a folt a ruhadarab több mint 25%-át fedi), a legjobb, ha hív egy vegytisztítót. A folt eltávolításának átlagos költsége a professzionális mosószerekben Oroszországban 300 és 550 rubel között mozog.

Azonban biztosak vagyunk benne, hogy a következő egyszerű, szakértői tippeket követve otthon is megszabadulhat a ragacsos foltoktól!

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: