Miért vérzik az íny és mit lehet tenni ellene?

A felnőttek mintegy 85%-a fordul fogorvoshoz, amikor arra panaszkodik, hogy vérzik az ínye. Ez a gyakori tünet gyakran utal szájüregi betegség jelenlétére. De súlyos belső betegségek miatt is előfordulhat. Ha vérzik az ínye, nem hagyhatja figyelmen kívül – elveszíthet egy teljesen egészséges fogat.

A vérzés fő okai

Az orrvérzés fő okai

Az ínyvérzés gyakori okai a következők:

 1. Tatár. a fogakról a nyálkahártya szélén rosszul eltávolított ételmaradékok vagy bakteriális lepedék okozza. A lágy lepedék fokozatosan megkeményedik, és fogkövet képez, amely elválasztja az ínyt a fogtól. Ez megerősíti az ínyszövetet, és ínygyulladást okoz, ami fogmosás vagy fogselyem használata esetén vérzést okozhat.

 2. Az íny sérülése. A nyálkahártyák mechanikai károsodása akkor következik be, ha a fogakat túl erőteljesen mossák. A merev sörték vagy a hanyag fogselyem használata kisebb vágásokat okozhat a fogak közötti nyálkahártyán. A rágógumit a morzsák, kemény kekszek vagy más durva ételek is traumatizálhatják.

 3. Kémiai irritáló anyagok. A szájnyálkahártyát irritálhatja a mákos tabletták formájában szedett gyógyszerek szedése. A dohányzás vagy az alkohol kontroll nélküli fogyasztása szintén károsítja az ínyt. Ez rontja az íny vérellátását, károsítja a szöveti anyagcserét és megakadályozza a tápanyagok áramlását.

 4. Avitaminosis. A mikrotápanyaghiány csökkenti az érfal szilárdságát és az alvadási sebességet. Ha a C- és K-vitaminok hiányoznak, az érfalak elvékonyodnak, így a fogíny könnyű nyomásra is vérezhet.

 5. Cukorbetegség. Ez az endokrin rendellenesség vagy az azt megelőző állapot csökkenti a száj nyálkahártya védelmét a fertőzésekkel szemben. Ha Ön ebbe a kockázati csoportba tartozik, próbáljon meg gyengédebben fogat mosni és más foghigiéniai eljárásokat végezni.

 6. Terhesség vagy hormonális fogamzásgátlás. Hirtelen hormonális változások esetén, amelyeket a terhesség vagy a fogamzásgátló tabletták szedése okoz, az íny időnként megduzzad, törékennyé válik, és már nem képes ellenállni a különböző típusú károsodásoknak.

 7. Hanyag műfogsor. Nem ritka, hogy a rosszul illesztett fogsorral rendelkező betegeknél ínygyulladás alakul ki. Ha fogászati kezelésen esett át, fokozottan ügyeljen a higiéniai eljárások elvégzésére.

 8. Belső szervi patológiák. Vérző íny gyomorhurut miatt, túlsavasodással, epekövességgel, vérszegénységgel, véralvadási problémákkal, HIV-vel.

Olvasson tovább  Mikor kell antibiotikumokat szedni és mikor nem

A szövődmények megelőzése érdekében fontos, hogy megértsük a vérzés okát, és a lehető leghamarabb megtegyük a szükséges korrekciós intézkedéseket. A gyulladt nyálkahártya és a szájban lévő mikro-irritációk a fertőzés kapujává válhatnak. Nemcsak ínybetegségek, hanem más súlyos belső betegségek is kialakulhatnak ennek következtében.

Hogyan lehet megszabadulni a vérzéstől

Hogyan lehet megszabadulni a vérzéstől

Ha az íny vérzik, meg kell szüntetni a vérzést okozó gyulladást és azokat a tényezőket, amelyek hajlamosítanak erre a kórképre. A problémát átfogóan kell kezelni. Az, hogy milyen gyorsan tudja elfelejteni a vérző ínyét, a fogorvos szakértelmétől és szorgalmától függ. Az átfogó kezelésnek a következőket kell tartalmaznia:

 1. Professzionális fogtisztítás a fogászatban. Nem ritka, hogy az íny vérzik a fogkő felhalmozódása miatt. Jó ötlet, ha 6 havonta ultrahanggal tisztíttatja fogait.

 2. A művégtagok állapotának értékelése. Ha rossz minőségű tömések, koronák vagy műfogsorok vannak a szájában, a baktériumok elkezdenek szaporodni. Előfordulhat, hogy a gyulladás kezelése érdekében ki kell cserélni töméseit vagy koronáit.

 3. Jó napi higiénia. Ha vérzik az ínye, fontos, hogy megtanulja, hogyan kell helyesen és rendszeresen fogat mosni. Ha szükséges, az orvos megmutatja Önnek a helyes fogmosási technikát ínygyulladás esetén. A dentálhigiénikus megtalálja a megfelelő fogkrémet és fogkefét az Ön számára.

 4. Gyógyszerhasználat. Öblítse ki a száját fertőtlenítő oldatokkal vagy használjon speciális fogászati gélt. Általában 3-5 napos kúra ajánlott. Súlyos esetekben antibakteriális és gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelést lehet javasolni.

Súlyos esetekben szükség lehet a parodontális zsebek eltávolítására vagy sebészeti kezelésre.

Hogyan lehet megelőzni az ínyvérzést

A fogínyvérzés megelőzését nemcsak azoknak kell megfontolniuk, akik rendszeresen tapasztalják ezt a kellemetlen tünetet, hanem azoknak is, akik csak alkalmanként panaszkodnak rá. A megelőző intézkedéseknek a következőket kell tartalmazniuk

 1. Naponta legalább kétszer mosson fogat. Ha hajlamos az ínyvérzésre, a puha és a közepesen kemény sörték előnyösebbek.

 2. Hathavonta keresse fel fogorvosát, és kövesse tanácsait.

 3. Egyensúlyozza az étrendet. Kerülje a fűszeres, sós vagy savanyú ételek fogyasztását, amelyek irritálják az ínyszövetet. Fogyasszon kevesebb szénhidrátot, mivel ezek a szájban olyan környezetet teremtenek, amelyben a kórokozók elszaporodhatnak.

 4. Hagyjon fel az alkohollal vagy a dohányzással. A dohány és az alkohol emellett irritálja a száj nyálkahártyáját és csökkenti a helyi immunitást, ami gyakran fogínyvérzést eredményez.

 5. Evés után ajánlott a szájat egy pohár tiszta, langyos vízzel vagy speciális fogászati oldatokkal kiöblíteni. Ez segít eltávolítani az ételmaradékokat és megakadályozza a káros mikroorganizmusok elszaporodását. Ha a szájhigiéniára odafigyel, a vérzés kockázata minimálisra csökken.

Olvasson tovább  8 hiba, ami rossz orrfolyáshoz vezet
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: