Hogyan javíthatja a számítógép, okostelefon vagy táblagép sebességét?

Nem minden felhasználó elégedett az internetkapcsolat sebességével. Ezt általában az internetszolgáltató korlátozott erőforrásai okozzák. Néha azonban a lassú sebességet a készüléken jelentkező problémák okozzák. Nézzük meg, hogy pontosan hogyan oldják meg ezeket a problémákat.

Hogyan növelheti az internet sebességét számítógépén, okostelefonján vagy táblagépén?

Az internet gyorsítása számítógépén és okostelefonján

A YouTube-on vagy más hasonló szolgáltatásokban található videók megtekintéséhez általában gyors adatátvitelre van szükség. És milyen szomorú, hogy néha a videó elkezd lassulni, hosszú ideig töltődik. A videó minőségének csökkentése legalább részben megoldja ezt a problémát. A YouTube-on ez például a jobb alsó sarokban történik. És nem szükséges a 4K felbontást választani, ha egy hagyományos, viszonylag olcsó monitoron nézi – még mindig nem fogja látni ennek az opciónak minden varázsát. A YouTube automatikusan beállítja a felbontást a rendelkezésre álló sávszélességhez.

A webhely betöltését felgyorsíthatja a forgalomkímélő üzemmód aktiválásával. Ezt turbó üzemmódnak is nevezik. Ugyanazon az elven működik, mint az Opera Mini a régebbi mobilokon. A webhelyet először egy speciális szerverre töltik fel, ahol tömörítik, majd elküldik a böngészőnek. Kevesebb megabájtot tölt le, és a folyamat kevesebb időt vesz igénybe. Az oldalak ilyen módon történő tömörítése működik a Google Chrome, “Yandex.Böngésző” és Opera. Az aktiváláshoz a böngésző beállításaihoz kell mennie a következő menüpontba.

A VPN használata hosszú betöltési időt eredményezhet. Ezt a szolgáltatást általában az országunkban blokkolt oldalak meglátogatására használják. De a VPN ritkán büszkélkedhet nagy sebességgel, különösen, ha ingyenesen biztosítják. Ezért javasoljuk, hogy kapcsolja ki, amikor hagyományos weboldalakat látogat – ezek VPN nélkül is jól működnek.

Az internet lelassul és mindenütt jelenlévő reklámok. Egyes oldalak több tucat reklámbannert tartalmazhatnak! És ezek a bannerek animáltak is lehetnek! El tudod képzelni, milyen terhelés lesz a processzoron?? Ezért javasoljuk, hogy töltsön le egy jó reklámblokkolót a böngészőjéhez. Igen, ez csökkenti a weboldal tulajdonosok bevételeit, de jelentősen felgyorsítja a weboldalak betöltését.

Lehet, hogy azt gondolja, hogy ez egy hülye tanács, de próbálja meg bezárni a böngészőjében az összes extra lapot. A helyzet az, hogy az internetes böngésző nagymértékben használja a RAM-ot, és a RAM hiánya befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan nyílik meg egy új oldal. Ha egy ideje nem használ egy adott lapot, egyszerűen zárja be. Az oldal címét könyvjelzőbe teheti, így a jövőben könnyedén visszatérhet hozzá. A Google Chrome-ban csak nyomja meg a csillagot az URL jobb oldalán, vagy nyomja meg a Ctrl+D billentyűkombinációt.

Lehetséges, hogy rosszindulatú alkalmazások fogyasztják a forgalmat. Ezért azt javasoljuk, hogy csak akkor böngésszen az interneten, ha aktiválta a vírusirtót. Igen, az ilyen programok pénzbe kerülnek. De segíthetnek elkerülni a legsúlyosabb problémákat, beleértve a lassulásokat is. Ha még nincs vírusirtója, telepítse most (30 napos próbaidőszakot vehet igénybe). Ezután mindenképpen futtasson egy teljes víruskeresést a számítógépén.

Olvasson tovább  A feladatsor elrejtése a Windows 7-ben

Az internetforgalmat más eszközök is aktívan használhatják. Ha például az Ön útválasztója támogatja a beépített torrent-klienst, akkor hirtelen elkezdhet filmeket osztogatni a csatlakoztatott külső merevlemezen. Bizonyos esetekben a táblagép a világhálóra is csatlakoztatható. A játékkonzol alvás közben is képes frissítéseket letölteni. Ha kifogyott a sebesség, javasoljuk, hogy kapcsolja le a nem használt eszközöket a Wi-Fi-ről.

Javasoljuk továbbá, hogy távolítsa el azokat a felesleges programokat, amelyek a háttérben fogyasztják a forgalmat. Android és iOS rendszereken a My Data Manager segítségével találhatja meg őket, amely ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházból. Azt is megtudhatja, hogy az egyes alkalmazások mennyi adatforgalmat fogyasztanak az operációs rendszer beállításai között.

A Windows-telepített számítógépen a következőket kell tennie:

  1. Nyomja meg a Ctrl+Alt+Del billentyűkombinációt.

  2. Kattintson a ‘Feladatkezelő indítása’ gombra.

  3. Nyissa meg a “Teljesítmény” vagy “Sebesség” nevű lapot, az operációs rendszer verziójától függően.

  4. Kattintson az “Erőforrás-monitor megnyitása” gombra.

  5. A megjelenő ablakban lépjen a “Hálózat” fülre.

Most pedig figyeljétek, hogy mi történik. Ez pontosan megmutatja, hogy mely programok fogyasztják jelenleg az internetes forgalmat.

Van egy hasonló eszköz a Mac OS rendszerben. Megjelenítéséhez menjen a következő menüpontba: Finder – “Programok” – “Segédprogramok” – “Rendszerfigyelés”. A megjelenő ablakban válassza a “Hálózat” lapot.

Néha a hosszan töltődő webhelyek oka nem más programok vagy eszközök aktív adatforgalma, hanem a böngészőbe telepített túl sok bővítmény. Ha már van belőlük két-három tucat, itt az ideje, hogy eltávolítsa a feleslegeseket. Biztos lehet benne, hogy a kiterjesztések felét soha nem fogja használni. Ezek kikapcsolásához a megfelelő beállítások részbe kell lépnie.A különböző internetböngészők különböző módszereket alkalmaznak:

  1. Az Operában kattintson a bal alsó sarokban lévő három pontra, majd válassza a ‘Bővítmények’ lehetőséget.

  2. A Google Chrome-ban is kell kattintani a függőleges három pontra, amely a jobb felső sarokban található. Itt a kurzort először a “További eszközök” pontra kell helyezni, majd a “Bővítmények” gombra kell kattintani.

  3. Nyissa meg a menüt a Microsoft Edge-ben, ezután csak a “Bővítményekre” kell kattintania.

  4. A “Yandex.A böngészőben és a Firefoxban is meg kell nyitnia egy menüt, amelyben az “Extrák” menüpontra kell kattintania.

  5. A megnyíló oldalon tiltsa le azokat a bővítményeket, amelyeket egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán használ.

A bővítményeket csak néhány böngésző támogatja okostelefonokon és táblagépeken. Ha használ egyet, akkor is kövesse tanácsunkat – ne feledje, hogy sok plugin negatív hatással van az oldalak betöltési sebességére.

Olvasson tovább  Hogyan ellenőrizheti a számítógép hibáit

Egy másik ajánlás az illesztőprogramok és az operációs rendszer frissítése. Ez valóban gyorsabb internetsebességet eredményezhet, de nem mindig. Az illesztőprogramok frissítésének legegyszerűbb módja a Driver Booster használata. Javasoljuk, hogy tartsa a számítógépén, hogy időben értesítse Önt, ha ennek vagy annak az illesztőprogramnak új verziója jelenik meg. Erre azonban nincs szükség, különösen, ha a számítógéped meglehetősen régi hardverrel rendelkezik. Ami az operációs rendszerét illeti, az operációs rendszer frissítéseit a Beállítások kezelőjében találja.

Lehet, hogy lassabb internetsebességet tapasztalsz. Egyszerűen elkezdett nagyobb fájlokat letölteni – a játékok, filmek és más médiatartalmak manapság nehezebbek. Ebben az esetben elgondolkodhat tarifacsomagjának megváltoztatásán. Különösen akkor, ha még mindig 100 Mbit/s alatti sebességgel fér hozzá vezeték nélkül a világhálóhoz.

Ne feledje, hogy a Wi-Fi internetkapcsolat sebessége az útválasztó képességeitől függ. Tehát csak akkor mérje a tényleges internetsebességet, ha vezetékes kapcsolata van az útválasztóhoz.

Lehetetlen nem elismerni, hogy egyes otthonokban a szolgáltatók régi berendezéseket használnak, mivel nem akarnak változtatni rajta. Ha az elmúlt években nagyszámú fiatal bérlő költözött az otthonába, lehetséges, hogy az Ön által telepített technológia már nem képes megbirkózni a keletkező forgalommal. Ha mérései azt mutatják, hogy az adatátviteli sebessége folyamatosan a díjszabásban megadott értékek alatt van, szolgáltatót kell váltania.

Növeli az internet-hozzáférés sebességét Wi-Fi-n keresztül

Hogyan növelheti az internet sebességét számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen?

A modern routerek képesek nagyon magas adatátviteli sebességű Wi-Fi hálózatok létrehozására. Csak a beállításokkal kell “babrálni”. Először is javasoljuk, hogy hozzon létre egy hálózatot a 802 802 802 802 Wi-Fi szabvány használatával.11ac, ha az útválasztó lehetővé teszi. Ebben az esetben a sebesség nagyobb lesz, de a hatótávolság kissé csökken.

Ellenőrizze az útválasztó beállításait is, hogy az rendelkezik-e kétsávos sávval. A 2,4 GHz-es frekvencián a hálózati lefedettség meglehetősen széles, de nem valószínű, hogy nagyon gyors letöltési sebességet érhet el. Ha pedig 5GHz-re váltasz, még 802,1GHz-es frekvenciával is elképesztően gyors internetsebességet érhetsz el.A 11n sebességek kissé növekedni fognak. De ismét csökken a hatótávolság.

Az is lehetséges, hogy az Ön forgalmát valaki más fogyasztja. Ez a helyzet akkor, ha a jelszó megadása nélkül csatlakozik a Wi-Fi-hoz. Az útválasztó beállításai nem jelentenek problémát annak megállapításában, hogy ki csatlakozik a hálózathoz. Ha azonban sok internetképes eszköz van a családban, akkor előfordulhat, hogy a nem túl egyértelmű és könnyen áttekinthető eszközlista összezavarja Önt. A router nem mutatja meg, hogy ki csatlakozik a hálózathoz. Ezért javasoljuk, hogy jelszót adjon meg a Wi-Fi hálózatához. Ne féljen ettől, mivel csak egyszer van megadva az okostelefonon – majd a modul emlékszik rá.

Olvasson tovább  A Windows 10 illesztőprogramok megtekintésének 6 módja

Írja be a 192-es számot a böngészőbe, hogy hozzáférjen az útválasztó beállításaihoz.168.0.1 vagy 192.168.1.1. Ezt egy olyan eszközön kell elvégezni, amely vagy kábellel van csatlakoztatva a routerhez, vagy egy otthoni Wi-Fi hálózatban van.

A Wi-Fi hálózat sebessége nagyban változhat attól függően, hogy hol helyezi el a routert. Próbálja meg, hogy az eszközök közel legyenek a routerhez. Általában az ideális hely egy folyosó. Ha nincs benne bútor, akkor a router a falra helyezhető – általában megfelelő zsanérok vannak az alján. És ne feledje, a betonfalak sokkal érzékenyebbek a jelek visszaverésére, mint a téglafalak, nem is beszélve a fáról. Ezért van az, hogy a panelépületekben a Wi-Fi jel nem jut túl messzire.

Vannak olyan helyzetek, amikor a firmware frissítése segíthet az adatátvitel felgyorsításában. Sok útválasztót a gyártók már évek óta aktívan támogatnak. Tehát menjen az útválasztó beállításaihoz – lehet, hogy le tudja tölteni a szoftver új verzióját. Javasoljuk, hogy jelölje be a “Automatikus firmware-frissítés aktiválása” jelölőnégyzetet.

Ha a szoftverfrissítés nem segít, és ha korábban saját felelősségére módosította a router beállításait, megpróbálhatja visszaállítani a gyári alapbeállításokat. Ehhez nyomja meg a készülék hátoldalán található Reset gombot. De ne feledje, lehet, hogy utána újra kell építenie a semmiből.

Ha az internet sebessége a router közvetlen közelében nem jelent problémát, de a szomszédos szobában erősen csökken, akkor egy átjátszót kell használnia. Ezt az eszközt jelismétlőnek is nevezik. Kiterjeszti a Wi-Fi hálózatot. Ha az átjátszó jónak bizonyul, és a megfelelő helyre helyezi, akkor még a lakás legtávolabbi sarkában is minőségi jelet fog észlelni.

Végül, van egy radikális módszer. Egyszerűen vásárolhat egy új routert. Győződjön meg róla, hogy támogatja az 5 GHz-es frekvenciát és a 802 szabványt is.11ac.

Növeli a mobil internet sebességét

Egy okostelefonon többé-kevésbé ugyanazok a problémák merülhetnek fel, mint egy PC-n. De ezek kevésbé hangsúlyosak. Ha komoly kérdései vannak az adatátviteli sebességgel kapcsolatban, akkor érdemes az operációs rendszer beállításai között keresgélni. Lehetséges, hogy csak a 3G hálózatokhoz van aktivált kapcsolata. Ebben az esetben át kell váltania 4G-re (LTE), ha a készüléke lehetővé teszi.

Sajnos, semmi mást nem tudunk ajánlani. Ha az Ön készüléke csak 3G-t támogat, akkor javasoljuk, hogy vásároljon új okostelefont. Most már a költségvetési modellek is képesek a negyedik generációs hálózatok használatára, így a vásárlás nem jelenthet terhet a költségvetésre.

Következtetés

Most már tudja, hogyan próbálhatja meg javítani az internetkapcsolat sebességét. Bizonyos esetekben ezek a módszerek segítenek. Ha nem működnek, akkor az internetszolgáltató hibája, hogy nem biztosít otthonában vagy akár a környéken minőségi üvegszálas kábelt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: