Lemezkezelés a Windows 8-ban

A Windows 8-ban a lemezter√ľlet kezel√©se a Lemezkezel√©s seg√©dprogrammal t√∂rt√©nik, amely a disztrib√ļci√≥ r√©sze. Ebben a tartalomban szak√©rtŇĎink elmagyar√°zz√°k annak alapvetŇĎ jellemzŇĎit.

Segédprogram indítása

A lemezkezelŇĎ seg√©dprogram speci√°lis paranccsal vagy grafikus m√≥dban is elind√≠that√≥.

H√≠vja meg a “Futtat√°s” p√°rbesz√©dpanelt a “Win+R” billentyŇĪkombin√°ci√≥val. √ćrja be a “diskmgmt” sz√≥t a kiemelt sz√∂vegmezŇĎbe.msc”. Kattintson az OK gombra vagy nyomja meg az Entert az MMC ind√≠t√°s√°hoz.

Nyissa meg a “Start” speci√°lis men√ľt a “Win+X” billentyŇĪkombin√°ci√≥val. Ind√≠tsa el a seg√©dprogramot a dobozra kattintva.

AlapvetŇĎ jellemzŇĎk

A Lemezkezel√©ssel a felhaszn√°l√≥ √ļj k√∂teteket hozhat l√©tre, form√°zhatja, √°tm√©retezheti, t√∂m√∂r√≠theti vagy t√∂r√∂lheti ŇĎket.

Kötet létrehozása

K√∂tet l√©trehoz√°sa elsŇĎ mŇĪvelet, amikor √ļj meghajt√≥t csatlakoztat a sz√°m√≠t√≥g√©phez.

Nyissa meg a seg√©dprogramot a fent le√≠rt m√≥dszerek valamelyik√©vel. A kiemelt ter√ľleten l√°that√≥, hogy az √ļj meghajt√≥ ki nem osztott ter√ľletk√©nt van jel√∂lve. Kattintson a jobb gombbal a grafikus √°br√°zol√°s√ļ ter√ľletre a kontextusmen√ľ megnyit√°s√°hoz. V√°lassza ki az akt√≠v sort, amelyet a k√©pernyŇĎk√©pen egy h√°rmas jel√∂l√©s mutat.

Nyomja meg a kerettel jelölt gombot a kiválasztott feladat varázslójának elindításához.

Ne v√°ltoztasson semmit ebben a szakaszban, hogy l√©trehozzon egy egyszerŇĪ k√∂tetet, amely a teljes lemezter√ľletet elfoglalja. A men√ľ ny√≠l lehetŇĎv√© teszi a lemezter√ľlet √°tm√©retez√©s√©t, √©s tov√°bbi part√≠ci√≥k l√©trehoz√°s√°ra szolg√°l.

BetŇĪ hozz√°rendel√©se az √ļj meghajt√≥hoz a rendszerben. Alap√©rtelmez√©s szerint ez a “C” ut√°ni elsŇĎ szabad meghajt√≥, amely mindig a Windows telep√≠tett meghajt√≥ja.

V√°lasszon egy f√°jlrendszert. Alap√©rtelmez√©s szerint a Microsoft √°ltal kifejlesztett, az NT rendszermagra √©p√ľlŇĎ NTFS alap√©rtelmezett NTFS az al√°bbiakat javasolja az oper√°ci√≥s rendszercsal√°d sz√°m√°ra. Ezen k√≠v√ľl a felhaszn√°l√≥ kiv√°laszthatja a FAT32-t a leg√∂rd√ľlŇĎ men√ľbŇĎl, amely “1”-k√©nt jelenik meg. √ćrja be a k√∂tet c√≠mk√©j√©t a z√∂lddel kiemelt mezŇĎbe. Jel√∂lje be a gyorsform√°z√°s jel√∂lŇĎn√©gyzetet, majd nyomja meg a Tov√°bb gombot.

Fejezze be a k√∂tet l√©trehoz√°s√°t a “K√©sz” gomb megnyom√°s√°val.

Térfogat tömörítés és tágulás

Ha a f√°jlrendszer NTFS, a felhaszn√°l√≥ t√∂m√∂r√≠thet vagy bŇĎv√≠thet egy megl√©vŇĎ k√∂tetet. Az elsŇĎ esetben arra szolg√°l, hogy az √≠rott inform√°ci√≥ t√∂m√∂r√≠t√©s√©vel helyet szabad√≠tson fel m√°s ig√©nyekhez. A m√°sodik ezzel szemben egy kor√°bban nem jel√∂lt ter√ľletet ad hozz√° a.

Olvasson tov√°bb  Hogyan defragment√°lhat egy lemezt a Windows 7-ben?

V√°lassza ki az √ļj lemezt a konzolablak felsŇĎ r√©sz√©ben, vagy a lemez szerkezet√©t grafikusan √°br√°zol√≥ ter√ľletet az als√≥ r√©szben. Kattintson az eg√©r jobb gombj√°val a kontextusmen√ľ megjelen√≠t√©s√©hez. Keresse meg a k√©pernyŇĎk√©pen dupla jellel jel√∂lt opci√≥t.

Alap√©rtelmez√©s szerint a rendszer a lehetŇĎ legnagyobb t√∂m√∂r√≠t√©si m√©retet k√≠n√°lja fel. Ha el√©gedett vele, csak nyomja meg a kerettel jel√∂lt gombot. EllenkezŇĎ esetben cs√∂kkentse az √∂sszenyomand√≥ hely nagys√°g√°t az eggyel jel√∂lt sz√°ml√°l√≥ seg√≠ts√©g√©vel.

A megl√©vŇĎ k√∂tet bŇĎv√≠t√©s√©hez kattintson a jobb gombbal a part√≠ci√≥ra, √©s v√°lassza √ļjra a kontextus men√ľt. Nyomja meg a kiemelt sort a var√°zsl√≥ elind√≠t√°s√°hoz.

A megl√©vŇĎ k√∂tethez hozz√°adott ki nem osztott hely m√©ret√©nek be√°ll√≠t√°sa a megjel√∂lt sz√°ml√°l√≥val.

ErŇĎs√≠tse meg a part√≠ci√≥ bŇĎv√≠t√©s√©t a “K√©sz” gombra kattintva. Csak a bŇĎv√≠t√©sre kiv√°lasztott k√∂tet jobb oldal√°n l√©vŇĎ hely haszn√°lhat√≥ bŇĎv√≠t√©sre. EllenkezŇĎ esetben dinamikuss√° konvert√°l√≥dik.

A meghajt√≥ betŇĪjel√©nek m√≥dos√≠t√°sa

Alap√©rtelmez√©s szerint a Windows a meghajt√≥kat √©s olvas√≥ikat a latin “C” betŇĪvel kezdŇĎdŇĎ betŇĪrendes elnevez√©ssel jel√∂li, amely a rendszer k√∂tet√©nek van fenntartva. A l√©trehozott part√≠ci√≥kban val√≥ k√©nyelmesebb navig√°ci√≥ √©rdek√©ben a felhaszn√°l√≥ az √°b√©c√© egy m√°sik betŇĪj√©t is hozz√°rendelheti a meghajt√≥hoz.

A kiv√°lasztott lemez kontextus men√ľje a fenti m√≥dszerrel jelenik meg. Jel√∂lje be a k√©pernyŇĎk√©pen l√°that√≥ n√©gyzetet.

EllenŇĎrizze, hogy az eggyel jel√∂lt helyen a dolgozni k√≠v√°nt meghajt√≥ betŇĪje szerepel-e. Kattintson a k√©pernyŇĎk√©pen l√°that√≥ dobozban megjel√∂lt gombra.

A leg√∂rd√ľlŇĎ list√°val √ļj meghajt√≥betŇĪjelet √°ll√≠that be a kiv√°lasztott meghajt√≥hoz.

Fogadja el a rendszer figyelmeztet√©s√©t az “Igen” gombra kattintva a felugr√≥ ablakban, ezzel megerŇĎs√≠tve a k√©rt mŇĪveletet.

Formázás és törlés

A lemezter√ľlet k√©nyelmes elrendez√©s√©nek be√°ll√≠t√°sa sor√°n a felhaszn√°l√≥ azzal szembes√ľl, hogy a k√∂tetet form√°zni vagy t√∂r√∂lni kell, hogy √ļjrapart√≠cion√°lhassa azt.

V√°lassza ki a k√≠v√°nt mŇĪveletnek megfelelŇĎ elemet a gyorsmen√ľben. K√∂vesse az al√°bbi l√©p√©seket a k√∂tet form√°z√°s√°hoz √©s t√∂rl√©s√©hez a k√∂vetkezŇĎ sorrendben.

√ćrja be a k√≠v√°nt c√≠mk√©t a kiemelt ter√ľletre. V√°lassza ki a f√°jlrendszert. Az alap√©rtelmezett be√°ll√≠t√°s az NTFS, de a felhaszn√°l√≥ a leg√∂rd√ľlŇĎ men√ľben a r√©gebbi FAT32-re is v√°lthat. Hagyja √©rintetlen√ľl a t√∂bbi be√°ll√≠t√°st, √©s kattintson az “OK” gombra.

Fogadja el a rendszer figyelmeztet√©s√©t, √©s v√°rjon a mŇĪvelet befejez√©s√©ig.

Amikor egy k√∂tet t√∂rl√©s√©re k√©rik, csak egy felugr√≥ ablak jelenik meg. ErŇĎs√≠tse meg a mŇĪveletet az √∂sszes inform√°ci√≥ t√∂rl√©s√©vel √©s a f√°jlrendszer megsemmis√≠t√©s√©vel, particion√°latlan t√©rr√© alak√≠tva azt.

Virtuális meghajtók

A fizikai meghajt√≥kkal val√≥ munka mellett az eszk√∂z lehetŇĎv√© teszi virtu√°lis lemezek l√©trehoz√°s√°t is a rendszerben. A VHD vagy VHDX f√°jl ezut√°n egy teljes eszk√∂zk√©nt haszn√°lhat√≥, amely a felhaszn√°l√≥i adatok biztons√°gi m√°solat√°t t√°rolhatja, pl.

Olvasson tov√°bb  A hosts f√°jl m√≥dos√≠t√°sa a Windows 10 rendszerben

Kattintson az MMC-konzol eszk√∂zt√°r√°ban az egyikkel jel√∂lt elemre. Bontsa ki a mŇĪvelet men√ľt, √©s v√°lassza ki a kerettel jel√∂lt sort.

Nyomja meg a “Tall√≥z√°s” gombot a rendszer ment√©s men√ľj√©nek megnyit√°s√°hoz. Adja meg a virtu√°lis meghajt√≥ hely√©t, √©s adjon neki nevet. Ez az inform√°ci√≥ a kiemelt z√∂ld mezŇĎben jelenik meg. A “kettŇĎ” sz√°mmal jel√∂lt ter√ľleten adja meg a kiosztott hely m√©ret√©t. T√°rol√°si form√°tum meghat√°roz√°sa. A VHD legfeljebb 2040 GB-os lemezeket t√°mogat, √©s kompatibilis a Windows kor√°bbi verzi√≥ival.

A konzolablakban a l√©trehozott meghajt√≥ nem inicializ√°ltk√©nt jelenik meg. A fizikai meghajt√≥kt√≥l egy t√ľrkiz sz√≠nŇĪ ikon k√ľl√∂nb√∂zteti meg. Kattintson a k√©pernyŇĎk√©pen jelzett ter√ľletre az eg√©r jobb gombj√°val a ny√≠lra. V√°lassza ki a kibŇĎv√≠tett men√ľben a k√∂tŇĎjellel jel√∂lt sort.

Az indítási rekord típusának meghatározása. 32 bites rendszerek esetén ez csak M
. A 64 bites Windows tulajdonosok v√°laszthatj√°k a GPT-t. Kattintson az “OK” gombra, majd ism√©telje meg a fent le√≠rt egyszerŇĪ k√∂tet l√©trehoz√°si elj√°r√°st.

Az √≠gy l√©trehozott virtu√°lis meghajt√≥ megjelenik a F√°jlkezelŇĎben, √©s fizikai meghajt√≥k√©nt haszn√°lhat√≥.

V√©g√ľl

Szak√©rtŇĎink kiemelt√©k a Windows 8 rendszerben tal√°lhat√≥ LemezkezelŇĎ seg√©dprogram k√©pess√©geit. Az ebben a tartalomban tal√°lhat√≥ l√©p√©srŇĎl-l√©p√©sre t√∂rt√©nŇĎ utas√≠t√°sok v√©gigvezetik √Ėnt az alapvetŇĎ, a felhaszn√°l√≥ sz√°m√°ra el√©rhetŇĎ mŇĪveleteken.

√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Hell√≥ mindenkinek! √Čn vagyok Cybulya Guculka, √©s nagy lelkesed√©ssel osztom meg szenved√©lyemet a h√°ztart√°si g√©pek jav√≠t√°s√°val √©s telep√≠t√©s√©vel kapcsolatban. Ennek az oldalnak az √≠r√≥jak√©nt engem a technol√≥gia ir√°nti szeretetem √©s a v√°gy hajt, hogy seg√≠tsek m√°soknak meg√©rteni √©s megoldani a g√©peikkel kapcsolatos probl√©m√°kat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: