A Nimulid és a Naise gyógyszerek áttekintése

A DSM Group jelentése szerint a fájdalomcsillapítók és a gyulladáscsökkentők a legkelendőbbek közé tartoznak Oroszországban. Ezeket akut és krónikus fájdalomra – fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom stb. – írják fel. A nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) az orvostudomány szinte minden területén alkalmazzák, de leggyakrabban a mozgásszervi megbetegedésekben. Hatékonyak a fájdalom megszüntetésében, a gyulladás jeleinek enyhítésében és a túlérzékenység enyhítésében.

Ebben a cikkben az NSAID-csoport két gyógyszerét – Naise és Nimulide – tárgyaljuk. Ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, ugyanazok az indikációk és ellenjavallatok. Első pillantásra úgy tűnik, hogy ezek teljes analógok… A gyógyszerek közötti különbségek megállapítása.

Fontos tudni: A Neis és a Nimulide enyhíti a tüneteket, de nem gyógyítja a betegséget. Enyhülést nyújtanak, de nem használhatók hosszú távú kezelésre. Fájdalomcsillapításra egyszer bevehet egy tablettát, de nem szabad több napon keresztül egymás után kontrollálatlanul szedni a NSAID-okat. Ha a gyógyszereknek nincs hatása, orvoshoz kell fordulnia, és más kezelési módot kell választania.

Mi van benne: az összetétel és a termék formulája

készítmény és gyógyszerészeti formuláció

Nymulide és Naise sok közös vonásuk van:

 1. Egy gyógyszercsoportba tartozik – a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok).

 2. Egy hatóanyagot tartalmaz – nimesulid.

 3. A gyógyszertárban receptre kapható. Ezek a korlátozások a gyógyszerek ellenőrizetlen használatának nagyszámú mellékhatása miatt vannak.

A gyógyszerek formájukban különböznek egymástól. A Nimulid filmtabletta vagy tasak formájában kapható. Kényelmes – nem minden ember képes rágás nélkül lenyelni. Van egy – általában gyermekek számára előírt – felfüggesztés is. Külső használatra gélt használnak.

A Nais tabletta formájában is kapható, beleértve a diszpergálható tablettákat is, azaz a szájban feloldódnak, és nem kell lenyelni őket. Nincs kész szuszpenzió, hanem pelletként készül. Külsőleg a gélt az izmok és ízületek kezelésére használják.

A Nase-t dr. Reddy’s Laboratories Ltd, Nimulide – Panacea Biotec. Mindkét vállalat székhelye Indiában van. A gyógyszerek ára szinte azonos, és a felszabadulás formájától függően 150-450 rubelt tesz ki.

A Nise és a Nimulide az eredeti gyógyszer, az Aulin (Írország) generikumai. Az eredetihez képest van néhány fontos szempont, amit figyelembe kell venni:

 1. A generikus gyógyszer definíció szerint ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint az eredeti gyógyszer.

 2. A generikus változat gyártási technológia és segédanyag-tartalom tekintetében különbözik.

 3. Az eredeti gyógyszer teljes klinikai vizsgálati cikluson megy keresztül, amely megerősíti hatékonyságát és biztonságosságát. Erre nincs szükség egy generikus esetében. Oroszországban elegendő, ha a reprodukált készítmény azonos összetételű, és nem különbözik a felszívódási és kiválasztási sebességben. Ezeket laboratóriumi körülmények között – in vitro és állatokban – értékelik. A generikus gyógyszereket általában nem tesztelik önkéntes embereken. Ennek eredményeképpen a generikumok előállítási költségei alacsonyabbak – így a gyógyszer ára is alacsonyabb lesz.

Olvasson tovább  A Lotseryl és az Exoderil összehasonlítása | Határozza meg a legjobbat

Hogyan működnek a NSAID-ok

Hogyan működnek a NSAID-ok

Mindkét termék hatóanyaga (nimesulid) a szulfonolidok csoportjába tartozó NSAID. Fő hatásai:

 1. Fájdalomcsillapító hatás – enyhíti a különböző típusú fájdalmakat.

 2. Gyulladáscsökkentő – elnyomja a gyulladás kialakulását a szövetekben.

 3. Lázcsillapító hatás – csökkenti a testhőmérsékletet.

Mint minden NSAID, a nimesulid is a ciklooxigenáz (COX) enzimen keresztül fejti ki hatását. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezeknek az enzimeknek három típusa van a szervezetben:

 1. A COX-1 normálisan termelődik. Részt vesz a prosztaglandinok szintézisében, amelyek különböző biokémiai reakciókat váltanak ki – például a gyomornedv képződését.

 2. A COX-2 csak kóros folyamatokban jelenik meg. Prosztaglandinokat szintetizál, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelősek.

 3. A COX-3 részt vesz a láz kialakulásában, de nincs hatása a gyulladásos folyamatra. Létezése még nem bizonyított.

A legtöbb nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer nem képes különbséget tenni a COX-1 és a COX-2 között. A szervezetbe jutva a ciklooxigenáz két típusára hatnak. Ez magyarázza a NSAID-ok mellékhatásainak nagy gyakoriságát. A gyógyszerek nemcsak a fájdalmat, a lázat és a gyulladást enyhítik, hanem a belső szervek működését is zavarják. Különösen a fájdalomcsillapítók ellenőrizetlen használata növeli a gyomor-bélrendszeri vérzés és a májbetegség kockázatát.

A klinikai vizsgálatok szerint a nimesulidnak nincsenek a NSAID-ok szokásos hátrányai. Szelektíven blokkolja a COX-2-t, és nem befolyásolja a COX-1 szintézist. Ezért a káros mellékhatások ritkábban fordulnak elő, és a kezelés hatása jobban érzékelhető.

A nimezulid szájon át szedve nagymértékben adszorbeálódik. A gyógyszerre vonatkozó utasítások azt jelzik, hogy könnyen kötődik a plazmafehérjékhez és áthatol a szövettani gátakon. Átalakul a májban, kiválasztódik a vesékkel és a belekkel. Átlagos eliminációs felezési idő 3-5 óra.

A gyógyszer hatékonyságának értékelése

A gyógyszerek hatékonyságának értékelése

A PubMed orvosi adatbázisban több mint 100 cikk található a nimesulidról. Számos randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatot mutattak be, amelyekben a gyógyszer hatékonynak bizonyult:

 1. A nimesulid hatásosnak tekinthető a mozgásszervi sérülések okozta fájdalom rövid távú kezelésére. Megbízható fájdalomcsillapítás és a beteg állapotának javulása. De hosszú távú terápiára a nimesulidot nem írják elő a mellékhatások magas kockázata miatt.

 2. A nimesulid elnyomja a fájdalmat és a gyulladást a műtét utáni időszakban, különösen a fogászatban.

 3. A nimesulid kezeli az osteoarthritis és más krónikus ízületi betegségek fájdalmait – de csak akut állapotok esetén alkalmazható.

 4. A század elején sok tudós kételkedett abban, hogy a gél formájában lévő nimesulidnak bármilyen hatása lenne. A gyógyszert a bőrre alkalmazzák, és a farmakokinetika szerint gyakorlatilag nem hatol be a szisztémás véráramba. Kevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoz, de egyáltalán működik-e?? Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy az ízületekre felvitt nimesulid behatol az ízületi folyadékba és hatásos. Természetesen a gyógyszer koncentrációja az ízületi üregben alacsonyabb lesz, mint a tabletták és a szuszpenzió szedésekor, de ez elegendő az eredmények eléréséhez.

 5. A nimesulidot az orosz nyelvű szakirodalomban a fájdalom és a gyulladás elleni erős fegyverként sorolják fel a mozgásszervi rendellenességeknél. Bizonyítottan jobban működik, mint sok más NSAID.

Olvasson tovább  Az Omega-3 és a halolaj összehasonlítása | Fontos különbségek

A nimesulid-alapú gyógyszerek (Naise és Nimulid) összehasonlító elemzései nem állnak rendelkezésre az orvosi szakirodalomban. Nincsenek adatok arról, hogy melyik gyógyszer hat a legjobban in vitro és a klinikai gyakorlatban.

Használati rend

A nimesulidot és a Naiz-t ugyanabban a rendben írják fel, és közös indikációkkal rendelkeznek:

 1. Szisztémás kötőszöveti betegségek – reumatoid artritisz, köszvény, Bechterew-kór, pikkelysömör stb. súlyosbodása.;

 2. A gerinc fájdalmas szindrómával járó betegségei – osteochondrosis ideggyökér érintettséggel;

 3. Ízületi betegségek – ízületi gyulladás, különböző eredetű osteoarthritis;

 4. gyulladásos folyamatok az izmokban, szalagokban, periartikuláris szövetekben;

 5. fájdalom szindróma a nőgyógyászatban – a méh és a függelék betegségeinek komplex terápiájában, algodysmenorrhea;

 6. fájdalom szindróma a műtét utáni időszakban;

 7. fogfájás.

női orvos

A nimesulidot ott írják fel, ahol a fájdalmat és a gyulladást enyhíteni kell. A gyógyszer csökkenti a testhőmérsékletet is, de ez a hatás kiegészítőnek tekinthető. A nimesulidot nem írják fel lázcsillapítóként légúti fertőzések és hasonló állapotok esetén.

Fontos megjegyezni: a gyógyszer csak a tüneteket enyhíti, de nem gyógyítja az állapotot. Enyhíti a beteg állapotát, de nem szünteti meg az okot, és nincs hatással a betegség mechanizmusaira.

A kezelés adagolását és időtartamát orvosa határozza meg. Általában naponta kétszer írják fel. Ne lépje túl a gyógyszer adagját és beadásának számát – a mellékhatások kockázata megnő. A kezelés időtartama: 5-7 nap.

A nimesuliddal való hosszan tartó kezelés veszélyes, és a belső szervek, a vérképző rendszer károsodásához vezethet. Ha a gyógyszert 7-14 napnál hosszabb ideig kell szedni, ajánlott az általános vérvizsgálat, a máj- és vesefunkció paramétereinek ellenőrzése.

Óvintézkedések

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése leggyakrabban nem kívánt emésztőrendszeri tünetekhez vezet. Hasmenés a kezelés alatt, ritkábban székrekedés. Puffadás, puffadás, hányinger és hányás jelei. A nimesulid tartós alkalmazása és/vagy túladagolása gyomor-bélrendszeri vérzéshez vezet.

Egyéb mellékhatások:

 1. CNS: szédülés, idegesség

 2. Légzőrendszer: légszomj, hörgőgörcs.

 3. Szív- és érrendszer: artériás hipertónia, tachycardia.

 4. Allergiás reakciók: bőrviszketés, kiütés, anafilaxiás sokk.

Olvasson tovább  A Fosfogliv és az Ursosan összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

A nimesulid hatással van a vérképző rendszerre. Megakadályozza a vérlemezkék megtapadását, és vérzést okozhat. A NSAID-ok ellenjavallt trombofíliás betegségben szenvedő betegeknél.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a leggyakoribb mellékhatások a gyógyszer szájon át történő szedésekor jelentkeznek. A gélt a bőrre kell felvinni, helyileg hat és kevésbé káros a szervezetre.

A Naise és a Nimulid nem írható fel ilyen helyzetekben:

 1. Akut gyomor- és nyombélfekély;

 2. vérzés az emésztőrendszerből jelenleg vagy korábban;

 3. aszpirinre vagy más NSAID-okra adott allergiás reakciók;

 4. súlyos máj- vagy vesekárosodás;

 5. terhesség és szoptatás

Óvatosan alkalmazható diabetes mellitus és artériás hipertónia esetén.

Következtetés

A lényeg:

 1. A Naise és a Nimulide mindkettő nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer. Tüneti terápiaként írják fel, ha a fájdalmat és a gyulladást enyhíteni kell.

 2. A Nysis és a Nimulide az eredeti gyógyszer, az Aulin generikusai. Ugyanazzal a hatóanyaggal, hasonló adagolási formával, közös javallatokkal és ellenjavallatokkal rendelkeznek.

 3. A nimesulid hatékonyságát Naise-ban klinikai vizsgálatok igazolták.

Nincs különbség a Naiz és a Nimulid gyógyszerek hatásában – ebben a témában nem végeztek vizsgálatokat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: