A vaníliás cukor és a vanillin összehasonlítása | Melyik a jobb?

A természetes vanília drága, mivel nem tömegtermelés, mivel az orchidea virágainak termesztése nehézségekbe ütközik. Az alternatíva – vaníliás cukor és vanília. Mi a különbség az aromák között, és melyik aromát érdemes választani?? Fedezze fel szakértőinkkel.

Vanília

A vaníliás cukor különleges tulajdonságai

A vaníliás cukor egy olyan vegyület, amelyet hagyományosan mindenféle vaníliás sütemény elkészítéséhez használnak a konyhában. Gyakran kerül az alapba (krém, tészta), gyümölcs- és bogyós gyümölcskompótba, kávéhoz, tej alapú koktélokhoz adják, sőt, kész konyhai termékek szórásaként is használják.

Kristálycukor vagy porcukor és mesterséges vanília vagy természetes vaníliarúd keverésével készül. A vaníliás cukrot iparilag állítják elő a GOST (állami szabvány) különleges előírásainak megfelelően. A másik ritka változat az, hogy a kristálycukrot szigorú arányban keverjük össze a vaníliarúd porával.

A vaníliás cukor otthon is könnyen elkészíthető, ha szükséges. Ehhez a módszerhez klasszikus kristálycukorra és néhány vaníliarúdra van szükséged. A termék előállításának 2 módja van.

 1. Módszer #1. Öntsük a cukrot egy szorosan záródó fedelű üvegbe. Ezután tegye bele az egész vaníliarudat. Ügyeljen arra, hogy csak olyat használjon, amelyik teljes erjedésen ment keresztül (rugalmas szerkezetű és sötétbarna, esetleg fekete színű lesz). Zárja le az üveget egy fedéllel, és tegye sötét helyre néhány hétre.

 2. 2. módszer. Öntsük a cukrot egy üvegbe, ahogy az első receptnél. Ezután vegyük a vaníliarudakat, vágjuk fel hosszában, és távolítsuk el a magokat. Alaposan ledaráljuk őket, és hozzáadjuk a cukorhoz. A héjat apróra vágjuk, és hozzáadjuk a cukorhoz. Fedjük le szorosan, és néhány napig hagyjuk sötét helyen állni. Ennél az elkészítési módnál szigorú arányt kell betartani: 1 kg kristálycukorhoz 1 vaníliarúd.

A vanillin különleges tulajdonságai

vanillin

A vanillin természetes termékből és szintetikus módszerrel is készül. Mivel az első módszer meglehetősen drága, a mesterséges vaníliarudakat tömegesen gyártják. Figyelemre méltó, hogy az illat és az íz tekintetében ugyanolyan erős, mint a természetes.

Olvasson tovább  A hidegen és melegen füstölt halak összehasonlítása | Melyik a jobb?

A mesterséges vanillin egyik fő előnye a természetes vanillinnel szemben az alacsony ára, ami elég olcsó ahhoz, hogy tömeggyártásban használják a sütésben, cukrászatban, parfümökben és még a dohányiparban is.

A természetes aromaanalógok íze keményebb, egy csipetnyi keserűséggel és vitaminokkalA vanillin többféle változatban kapható:

 1. Kristályok – maximális koncentráció. Az így kapott anyag nagyon hosszú ideig megőrzi eredeti ízét és zamatát anélkül, hogy azokat elveszítené, még főzés közben is. A kristály vanillin jellegzetes ízű, ezért csak pékárukhoz adják, és csak kis adagokban.

 2. A porított vanillin bizonyos mennyiségű porcukorral keverve közepes aromás tulajdonságokkal rendelkezik.

 3. A kivonat lényegében egy vodka-vanília tinktúra. A vanillint folyékony formában általában illatszerekben vagy cukrászati alkalmazásokban (sütemények bevonására) használják. Nem szabad hővel kezelni.

Hasonlóságok és különbségek

A vanillin és a vaníliás cukor tulajdonságai nagyon hasonlóak, és ugyanazokra a célokra használják őket:

 1. Enyhe vaníliaaromát és finomabb ízt kölcsönöz az italoknak;

 2. A főtt ételek ízének fokozására vagy egyes összetevők ízesítésére;

 3. Kifejezettebb ízt és étvágygerjesztő aromát ad a tésztának;

 4. serkenti az endorfin termelést.

Ami a különbségeket illeti, 2 fő különbség van:

 1. Aromatartalma – a vanillin egyértelműen magas koncentrációjú aromaanyag, míg a vaníliás cukor kis mennyiségű aromaanyagot tartalmaz;

 2. Az előállítás módja – a vaníliás cukor teljesen természetes úton, míg a vanillin szintetikus úton készül (bár, mint már említettük, ez az aromaanyag vaníliarúdból is előállítható).

Mikor és mit érdemes használni?

Mivel a két ízesítőanyagot nehéz megkülönböztetni (még az egészségügyi szakemberek számára is), az ízesítőanyagok kiválasztásának a személyes ízlésen és a végtermékben lévő édes íz mennyiségén kell alapulnia.

Cukrozatlan édességekhez a vanillin a legjobb, mivel a vaníliás cukorral nem lehet erős ízprofilt elérni. A vanillin különösen népszerű adalékanyag a különféle italokban, beleértve az alkoholos italokat (különösen a különféle likőröket).

A vaníliás cukor ideális olyan cukrászati termékekhez, amelyek nem igényelnek sütést és tejszínt. Tökéletesen kiegészíti a pékáruk ízét, ha alaphoz (pl. tésztához) adják. Nagyszerű lehetőség különböző szószok, zabkásák, turmixok, rakott ételek finom ízesítésére.

Olvasson tovább  A zab és a búzakorpa összehasonlítása | Melyik egészségesebb?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: