13 a bolygó leglassabb élőlényei közül

*A szerkesztő legjobb választásai. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Kérdezzen meg egy szakértőt, mielőtt vásárol.

Nem minden állatot határoz meg a világon a sebesség. Néhányan viszont nagyon lassú tempóban élnek, és úgy tűnik, hogy ez cseppet sem érdekli őket. Próbáljuk meg az érem másik oldalát is megnézni, és ismerjük meg azokat, akik békében élnek, és soha nem sietnek.

Top 13 leglassabb élőlény a bolygón

Jelölés hely Cím rangsorolás
Top 13 leglassabb élőlény a bolygón 13 Tasmániai ördög 3.8
12 Kígyó 3.9
11 Az amerikai fakopáncs 4.0
10 Virginia oposszum 4.1
9 Manatee 4.2
8 Vakondok 4.3
7 A grönlandi sarki cápa 4.4
6 Arizonai mérges vipera (hylatier) 4.5
5 Az óriásteknős 4.6
4 Háromujjú lajhár 4.7
3 Csillaghal 4.8
2 Szőlő csiga 4.9
1 Csikóhal 5.0

A tasmániai ördög

Értékelés: 3.8

Tasmániai ördög

A tasmán ördög egy meglehetősen kicsi, barátságtalan és lassú ragadozó állat, amely a Mutefélék családjába tartozik, és Tasmánia szigetén él, bár 400 évvel ezelőtt még Ausztrália hatalmas kiterjedésű területein is megtalálható volt. Ez a kutyaszerű ragadozó ügyetlen, aránytalanul nagy szájjal, agresszív viselkedése és visszataszító szaga miatt más ragadozó állatokat elriaszt a vele való összecsapástól.

De az agresszió nem az erszényes ördög egyetlen fegyvere. Ennek az állatnak a koponyája masszív, amit hihetetlenül erős állkapocs egészít ki, ami lehetővé teszi számára, hogy a zsákmány csontjaiba harapjon. A testtömegéhez viszonyított csípőerejét a világon a legnagyobbnak tartják (az emlősök között). Az állatot nyugodt mozgásáról ismerik, és ritkán látják futni, mint egy őzgidát. Talán azért, mert a tasmán ördögnek nem kell vadászni, mert dögevő.

Sebesség – 13 km/h

Kígyó

Értékelés: 3.9

Kígyó

Bárki, aki életében legalább egyszer látott kígyót, esküszik arra, hogy ez a hüllő állat nagyon gyorsan mozog a földön. Ez nem egészen így működik. Igen, a kígyó teste valóban nagyon gyorsan vonaglik, de a távolság, amit egy adott idő alatt képes megtenni, nem olyan nagy. Átlagos sebessége egy élénken sétáló emberéhez hasonlítható.

De nem minden kígyó ilyen lassú: vannak olyanok is, amelyek a gyorsaságot és a gyilkos reakciót részesítik előnyben. A leghalálosabb kígyófaj a fekete mamba. Ez a hüllő hihetetlenül nagy “készlettel” rendelkezik egyetlen harapással (így a vele találkozók több mint 95%-ának esélyt sem hagy). És ami még veszélyesebbé teszi ezt a kígyót, az a nagyobb sebessége – körülbelül 15 km/h – mint társainak. Figyelemre méltó, hogy kivétel nélkül minden kígyófaj húsevő, és gyakran zsákmányolnak saját méretüknél nagyobb tárgyakat.

Sebesség – 10-12 km/h

Amerikai fajdfajd

Score : 4.0

Az amerikai fakopáncs

Meglepő módon a világ leglassabb állatainak rangsorában egy madár is szerepel. Talán túl egyszerű lenne tipikus tollas fajnak nevezni. Ez egy igazán csodálatos állat. Tény, hogy az amerikai fakopáncs nem szeret repülni, és csak a költési időszakban használja a szárnyait.

Olvasson tovább  7 legjobb jogi iskolák Oroszországban

Látszólag logikátlan, hiszen egy madárnak szárnyakra van szüksége ahhoz, hogy élelmet találjon, de ennek a madárnak nem. A kis remete a csendes, éjszakai életmódot kedveli, és kedvenc táplálékának – a földigilisztáknak – a keresésével tölti idejét. A szerkezetéhez képest atipikusan nagy szemei és hosszú csőre megkönnyítik a “vadászatot” és hihetetlenül hatékonnyá teszik azt.

A madárnak nagyon színes a tollazata, ami ideális álcázást biztosít számára a bozótosban és az aljnövényzetben. Szerkezetének egyedisége és szemének mérete az amerikai fakopáncsot a világ egyik legfontosabb madarává teszi: 360°-os látómezeje van0 vízszintesen és 1800 – függőlegesen.

Sebessége 8 km/h

Virginia oposszum

Értékelés: 4.1

A virginiai oposszum

Ennek a patkányszerű lénynek nincs szüksége nagy sebességre ahhoz, hogy biztonságosan és kényelmesen éljen. Veszély esetén az észak-amerikai lakos inkább halottnak tetteti magát, minthogy elfusson. Dél-Amerika legmagasabb vulkánjai köztudottan undorító szagot árasztanak, amikor döglött állat “pózban” omlanak össze, olyan undorító szagot, amelyet még senki sem volt hajlandó megkóstolni.

A virginiai oposszum meglehetősen izmos állat, mérete egy nagy házimacskáéhoz hasonlítható. Az erszényes emlős a gyér növényzetű, nedves területeket kedveli, de hajlandó alkalmazkodni az ember közelségéhez (beleértve a városi környezetet is). Más emlősökhöz képest a szűz oposszum nagyon esetlennek és lassúnak tűnik, és meglehetősen lassan mozog. Annak ellenére, hogy halottnak tetteti magát, ez a cápa agresszív viselkedést is mutathat, ami összezavarja az ellenséget.

Sebesség – 7 km/h

Manatee

Értékelés: 4.2

Manatee

A lamantin, egy lenyűgöző méretű, lassú tengeri lény, sokáig sellőnek számított (igen, egészen a 20. századig). Ma már egy másik, hasonlóan feltűnő jelzővel, a “tengeri tehén” néven ismert. És ez nem véletlen, hiszen a lamantinok nagy ínyencek: egy egyednek naponta körülbelül 30-50 kg táplálékra van szüksége. Összességében a megtalált táplálék felkutatása és elfogyasztása naponta körülbelül 7 órát vesz igénybe.

Az állatot jelentős súlya (egyesek közülük elérhetik az 1,8 tonnát) és a hidegre való nagyfokú érzékenység jellemzi, ezért gyakran hőerőművek közelében él, amelyek általában nagyvárosokban találhatók. A jelentős zsírréteg ellenére (vastagsága körülbelül 5 cm) a lamantinok reagálnak a víz hőmérséklet-változására: voltak olyan esetek, amikor ezek az állatok elpusztultak a vízben, amelynek hőmérséklete körülbelül +18 ° C volt 0. A lamantin a legtöbb tengeri élőlényhez képest nagyon lassú, és letargiában sok szárazföldi állatot felülmúlhat.

5-8 km/h

A vakond

Értékelés: 4.3

A vakond

A vakond meglehetősen kicsi, de zömök, és erős mellső lábakkal rendelkezik, éles karmokkal. Mivel ez a rovarevő állatevő élete nagy részét a föld alatt tölti, látószervei szinte fejletlenek. A vakond kiváló szaglással és tapintással rendelkezik. Szőrzetének szerkezetének köszönhetően (egyenesre nő, ezért minden irányban laposan fekszik a bőrön) a lamantin könnyen mozog az általa ásott alagutakban.

“A földalatti lakos hatalmas étvágyáról híres – naponta saját testsúlyának megfelelő mennyiségű táplálékot eszik meg. Magányos cápának számít. A vakond hasznos állat, mivel fellazítja a talajt, serkenti a talajnedvességet és a légmozgást. De a lamantin, bár hasznos, kárt is okozhat, mivel megrongálja a kerti és zöldségnövények gyökereit.

Sebesség – 5-7 km/h

Olvasson tovább  Aivazovszkij 15 leghíresebb festménye

Grönlandi sarki cápa

Értékelés: 4.4

A grönlandi sarki cápa

Ez a hatalmas ragadozó a sarkvidék hideg vizeit kedveli, és nagyon jól tud navigálni a sötétben. Az 500 kg súlyú és átlagosan 5 méter hosszú sarki cápa a fajához képest tekintélyes sebességet érhetne el, de nem teszi. A magyarázat egyszerű: az energia- és hőtakarékosság érdekében a testmozgásoknak a lehető legsimábbnak és leglassabbnak kell lenniük. A grönlandi sarki cápa ezt nagy sikerrel teszi: körülbelül 6 másodpercig tart csak a farok mozgatása (!).

A leghidegebb, leglassúbb és leghosszabb életű cápának tartják (átlagos élettartam 270 év). E szuperragadozó egyedek fő élőhelye az Atlanti-óceán északi része. Grönlandi sarki cápa – ínyenc: kedvencei közé tartozik a rája, a kapelán, a tőkehal, az érdes lepényhal és még a kis cápák is. Alkalmanként a dögevéstől sem riadnak vissza (néha jegesmedvék maradványait találták meg a befogott cápák gyomrában). Télen inkább fókákkal táplálkoznak. A tudósok régóta értetlenül állnak e tény előtt, mivel a fóka kétszer olyan gyors, mint egy “lajhár” cápa. A magyarázat egyszerű: az alvó egyedeket zsákmányolja.

Sebesség – 1,5 km/h

Arizona javelina (laposhal)

Értékelés: 4.5

Arizonai mérges ragadozó (gilateria)

Ez a szerény rágcsálóbarát eloszlatta azt a feltételezést, hogy a kígyók a legmérgezőbb hüllők a bolygón. Az arizonai teknős inkább hasonlít egy kis sárkányra, mint gyíkra, és nevét a fogain gyakran végigfolyó méregről kapta. Azt mondják, hogy ennek a hüllőnek egyetlen harapása elég ahhoz, hogy pokoli fájdalmat okozzon, és néhány csepp méreg elég egy nagy kutya megöléséhez.

Az arizonai jáspisnak az a rossz szokása, hogy ellopja mások tojásait, és nem nemes céllal – megeszi őket. A felnőtt egyed által felvehető táplálék súlya a testtömegének 1/3-a (egy yadpole átlagos súlya 2 kg). Érdekes tény: jó étrend mellett a mérgező ragadozó fokozatosan felhalmozza a zsírt, és nem valahol, hanem a farkában. De nehéz ezt a hüllőt falánknak nevezni, mert évente legfeljebb 10 alkalommal eszik. Bár nem áll a kihalás szélén, a populáció rendszeresen csökken az élőhelyének emberi pusztítása miatt. Ezért került fel az állat az IUCN vörös listájára.

Sebesség – 1-1,5 km/óra

Óriásteknős

Értékelés: 4.6

Óriásteknős

A teknősöket még mindig tévesen lassú állatoknak tartják. Nem véletlenül használják gyakran a “úgy kúszol, mint egy teknősbéka” kifejezést. Sokan közülük valójában elég gyorsak, különösen a vízben. A szárazföldön pedig a gyalogos embernek is előnyt adhatnak. De a fentiek nem vonatkoznak a hatalmas méretű szárazföldi és tengeri teknősökre. Szerkezetük egyik jellemzője nem teszi lehetővé számukra, hogy kellő sebességet fejlesszenek ki, ezért “teknősbéka módjára” kell vonaglaniuk.

Ha valaha is találkoztál már ügyetlen, hihetetlenül lassú, páncélt viselő hüllővel, akkor valószínűleg láttál már egyet az óriások közül. Akár a vízben, akár a szárazföldön, ezek a teknősök ritkán tudnak 1 km/h-nál gyorsabban haladni. Ez a súlyát és méretét tekintve teljesen logikus: kb. 100 cm-es páncélhosszával (hátsó pajzs) kb. 120 kg-ot nyom.

Sebesség – 900 m/h

Háromujjú lajhár

Értékelés: 4.7

A háromujjú lajhár

A név magáért beszél. A háromujjú lajhár ugyanis nem egyszerűen lassú, hanem lusta állat, amely a minimális mozgást a maximális pihenés mellett részesíti előnyben. Ez az egyedülálló állat olyan lassú, hogy még veszély esetén sem próbál elmenekülni.

Olvasson tovább  Top 10 leggyorsabban növekvő város Oroszországban

A csigát a sérülésektől és a betolakodástól a többnyire éjszakai életmódja, a számos méreggel szembeni immunitása és a sérült szövetek hihetetlenül gyors regenerálódása menti meg. A lajhár az idő nagy részében a faágakon szeret pihenni. És hogy leérjen, meg sem próbál ugrani: egyszerűen elenged egy ágat, és miután összecsomósodott, lemerül a földre.

Figyelemre méltó, hogy a lajhár nem tud teljesen a szárazföldön mozogni 4 lábon, a karmok nagy hossza miatt. Jellemző mozgásmódja, hogy testét úgy használja, hogy mellső mancsaival megragadja a felületet. Valójában a hasán kell kúsznia… Nem meglepő, hogy a lajhár nem büszkélkedhet nagy mozgási sebességgel.

Sebesség – 150 m/h

Csillaghal

Értékelés: 4.8

Csillaghal

A bolygó egyik legszokatlanabb teremtménye. Hihetetlen, de a tudósok úgy vélik, hogy a tengeri csillagok már a paleozoikum óta léteznek. Ez a tengeri emlős szinte mindenhol megtalálható a világon. A magányt és a nagy mélységeket kedvelik: a tengeri csillagok egyes példányait mintegy 8 km mélységben találták meg. A tengerfenék valóságos tisztogatói, akik aprólékosan megtisztítják azt az élő szervezetek maradványaitól stb. A testméret néhány centimétertől 1 méterig terjed.

A tengeri csillag mindenben szokatlan, kezdve a csillag alakjával, egészen a nemváltoztatás képességéig. Ennek az állatnak nincs agya, ami azonban nem akadályozza meg abban, hogy teljes értékű ragadozó életet éljen. A tengeri csillagok a puhatestűeket, tengeri kacsákat stb. részesítik előnyben étrendjükben. Ez a gerinctelen állat hihetetlenül lassan mozog a tengerfenéken: sebessége ritkán haladja meg a 15 cm/perc értéket.

Sebesség – 9m/h

Szőlő csiga

Értékelés: 4.9

A szőlőcsiga

Ez a szárazföldi puhatestű a világ egyik leglassabb állatának számít. Bár aprócska csigáról van szó (a héja kb. 3-4 cm hosszú), mégis ez a legnagyobb csiga az Óvilágban. A szőlőcsiga nagyon lassú, ami szerkezetének sajátosságából adódik.

Érdekesség: A csiga nyálkát választ ki mozgás közben, de csak függőleges felületeken használ kapaszkodóként. Vízszintes mozgáskor csak a “lábát” használja hajtókarnak, és időszakosan meghajlítja annak egyes részeit, hogy a súrlódás minimálisra csökkenjen. És mégsem növeli a sebességét.

Az ókorban a csigát egészséges és egészséges táplálékként használták, és minden vagyonból származó ember megengedhette magának, hogy egyen belőle. Manapság a csigát csemegének tekintik, és egyes országokban (Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban) fogyasztják. Mégis törvényi védelem alatt áll olyan országokban, mint Németország és Svájc, mivel a kagylót rendkívül ritkának tartják.

Sebesség – 3,6 m/h

Csikóhal

Értékelés: 5.0

Csikóhal

Az eredeti hal, amely sakkfigura alakú, egyedi szerkezettel rendelkezik (nincs gyomra és fogai), valamint nem szabványos szexuális kapcsolatokkal. Tény, hogy a hímek kihordják a kicsinyeiket, míg a nőstények versengenek a szeretetükért.

A csikóhal egyértelműen a víz alatti világ leglassabb tagja. Ez a “csodahal” főként a trópusokon él, és garnélarákokat és rákokat fogyaszt. Sajnálatos módon e szokatlan hal hosszú ideig tartó tömeges lehalászása a kihalás szélére sodorta. Szokatlan megjelenésük miatt gyakorlatilag halálra ítélték őket: a csikóhalakból gyakran készítenek szuveníreket.

A kis hal a mozgásszegény életmódot kedveli: a farkával a növénybe kapaszkodik, és ritkán hagyja el azt. Ha a csikóhalnak mozognia kell, akkor nincs párja a lassúságban, ezért a rangsorunk vezetője.

Sebesség – 1,5 m / h

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: