A 10 leghíresebb utazó és felfedezéseik

Ma már szinte mindent tudunk bolygónkról; a Föld minden szegletét aprólékos munkával feltárták, leírták, lefényképezték és dokumentálták, és a földrajzkönyvekben is helyet kapott. És a fellendülő turizmusnak köszönhetően bármelyik egzotikus országba ellátogathat, vagy akár az Antarktisz partjaira is eljuthat. Évszázadokkal ezelőtt azonban a távoli földekről és területekről való tudás egyetlen biztos forrása a bátortalan felfedezők voltak, akik felbecsülhetetlen értékű hozzájárulást nyújtottak bolygónk felfedezéséhez. Nevük és felfedezéseik örökre beíródnak a történelembe. Az alábbiakban megismerheti a tíz leghíresebb felfedezőt.

A leghíresebb felfedezők és felfedezéseik rangsora

Jelölés hely Utazó népszerűségi besorolás
A 10 leghíresebb utazó és felfedezéseik 10 Rual Amundsen 4.1
9 David Livingstone 4.2
8 Nikolai Miklukho-Maklai 4.3
7 James Cook 4.4
6 Leif Eriksson 4.5
5 Fernand Magellán 4.6
4 Vasco da Gama 4.7
3 Amerigo Vespucci 4.8
2 Kolumbusz Kristóf 4.9
1 Marco Polo 5.0

Rual Amundsen

Értékelés: 4.1

Roald Amundsen

Híres norvég felfedező, leginkább sarki expedícióiról ismert. Rual Amundsen már gyermekkorában arról álmodott, hogy tengerész lesz, John Franklin ellentengernagy példája inspirálta. Már tizenévesen elkezdett felkészülni a tengerész és felfedező fárasztó életére, testmozgással, síeléssel és általában véve spártai életmóddal. Képzése során Amundsen Eivin Astrup sarkkutató előadásain is részt vett, ami végül megerősítette a fiatalembert abban, hogy életét a sarkkutatásnak szentelje. Amikor azonban megpróbált csatlakozni egy Ferenc József-földre induló expedícióhoz, tapasztalat hiányában elutasították.

Amundsen azonban nem adta fel, és 1986-ban, miután navigátorrá léptették elő, Adrien de Gerlache-csal együtt elindult egy antarktiszi expedícióra. Ezen az úton ő lett az első ember a világon, aki sílécen átkelt a Tu Hammock-szigeten. Csapatával tizenhárom hónapot volt kénytelen eltölteni a Déli-óceán jegén, mielőtt kénytelen volt visszatérni anélkül, hogy valaha is elérte volna célját. Amundsen életében a fordulópont 1901-ben következett be, amikor megvásárolta a Yoa nevű jachtot, és elkezdett újra felkészülni a Déli-sarki útra. Legénységével együtt egy átalakított halászhajón haladtak az Antarktisz partjai felé, és december közepén érték el céljukat, néhány héttel megelőzve Robert Scott kapitányt.

Roald Amundsen szinte egész életét különböző expedíciókkal töltötte. 1928-ban lezuhant a repülőgépe, amikor kollégája, Umberto Nobile keresésére indult. A felfedezőt magát soha nem találták meg.

David Livingstone

Értékelés: 4.2

David Livingstone

David Livingstone skót misszionárius volt, aki felfedezte Afrikát, és megismertette a világgal annak kultúráját és szokásait. Miután megszerezte a doktori címet, jelentkezett a Londoni Missziós Társasághoz, és így jutott el az afrikai kontinensre, útját a déli részen kezdte meg. Livingstone az első hét évét Becsuánországban töltötte, a mai Botswana területén. Ekkor támadt az az ötlete, hogy felfedezze a dél-afrikai folyókat, hogy új útvonalat jelölhessen ki Afrika mélyén. 1849-ben felfedezte a Kalahári-sivatagot és a Ngami-tavat, majd útnak indult a Zambezi folyó mentén. David Livingstone volt az első európai, aki átkelt az afrikai kontinensen. 1855-ben tette egyik legnagyobb felfedezését, amikor a zambiai-zimbabwei határon egy hatalmas, 120 méter magas vízesést fedezett fel. Livingstone a Viktória-vízesést az angol királynő után Viktória-vízesésnek nevezte el.

Olvasson tovább  A 10 legmagasabb épület New Yorkban (USA)

Egy évvel később a misszionárius hazatért, és egy könyvet adott ki, amelyben részletesen beszámolt kutatásairól és utazásairól. A Királyi Földrajzi Társaság aranyérmével is kitüntették. Visszatérve Afrikába, Livingstone folytatta utazásait, elsősorban a nagy folyókra összpontosítva. Felfedezte a Bangweulu tavat és a Mwelu tavat is. 1873-ban, miközben a Nílus forrását kereste, maláriában halt meg a zambiai Chitambo közelében. Livingstone életében fáradhatatlan utazó volt, akit a bennszülöttek a “Nagy Oroszlán” becenévvel illettek, és halálakor felbecsülhetetlen értékű információk sokaságát hagyta hátra Afrikáról.

Nikolai Miklukho-Maclay

Értékelés: 4.3

Nikolai Miklukho-Maclay

Híres orosz utazó és tudós, aki nagyban hozzájárult Óceánia, Ausztrália és Délkelet-Ázsia őslakosainak tanulmányozásához. Miklouho-Maclay fiatalemberként Németországban tanult, ahol Ernst Haeckel természettudósnak segédkezett. Oroszországba visszatérve sikerült meggyőznie az Orosz Földrajzi Társaságot a Csendes-óceán felfedezésének szükségességéről, és 1870 őszén a “Vityaz” hadihajón Új-Guinea felé vette az irányt. A helyszínválasztást azzal magyarázta, hogy az e szigeteken élő primitív társadalmak rendkívüli néprajzi és antropológiai értéket képviselnek, mivel a civilizáció őket befolyásolta a legkevésbé.

Az orosz felfedező több mint egy évig élt a pápua nép körében, megismerve szokásaikat, életmódjukat és vallási szokásaikat. 1872-ben Miklukho-Maclay az Emerald nevű klipperrel körbehajózta a Fülöp-szigeteket és számos más csendes-óceáni szigetet. Két évvel később visszatért Új-Guineába, és egy ideig annak nyugati részén élt, mielőtt 1876-ban Nyugat-Mikronézia és a melanéziai szigetek felfedezésére indult. nemcsak tudósként, hanem humanistaként, társadalmi aktivistaként, az őslakosok jogainak védelmezőjeként és a rabszolgaság ellenzőjeként is ismert. Élete utolsó éveit Szentpéterváron töltötte.

James Cook

Értékelés: 4.4

James Cook

Navigátor, aki három világkörüli útjáról ismert, amelyek során új területeket fedezett fel, és részletes térképeket készített a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceán szigeteiről, valamint Új-Fundland, Ausztrália és Új-Zéland partjairól. James Cook földműves családban született és nevelkedett, de apja akarata ellenére úgy döntött, hogy tengerész lesz. 18 éves korától kabinos fiúként dolgozott, majd tiszti rangra emelkedett, és részt vett a hétéves háborúban.

1768-ban a brit kormány úgy döntött, hogy tudományos expedíciót küld a Csendes-óceán felfedezésére. Az igényes feladatot az akkor már tapasztalt navigátorra, James Cookra bízták. Az Endeavour nevű háromárbocos gőzhajó kapitánya lett, és parancsot kapott, hogy induljon Tahiti felé, hogy megfigyelje a Vénusz átvonulását a napkorongon, és így kiszámítsa a Föld és a Nap távolságát. A küldetésnek a csillagászati célon kívül volt egy másik célja is: a déli kontinens megtalálása. Ezen útja során Cook felfedezte Új-Zélandot és felfedezte Ausztrália keleti partvidékét. Néhány évvel később egy második expedíció következett, amely számos felfedezést tett: Norfolk-sziget, Kaledónia és a Déli-Sandwich-szigetek. Ezt követte egy harmadik, amely Hawaii felfedezéséhez vezetett. A hajó legénysége és a helyi lakosság közötti fegyveres összecsapás Cook halálát okozta Hawaiin. Útjai során a kapitánynak sikerült olyan pontos és részletes térképeket készítenie, hogy azok még a 19. század közepén is érvényesek maradtak.

Leif Eriksson

Értékelés: 4.5

Leif Eriksson

A legendás skandináv navigátor, akit a történelem első európai emberének tartanak, aki az észak-amerikai kontinensre lépett. Leif Eriksson, becenevén “a szerencsés”, Grönland felfedezőjének, Vörös Erik vikingnek a családjában nőtt fel. Kr. u. 1000 körül.. találkozott a norvég Bjarni Herjolfssonnal, akitől hallott egy történetet ismeretlen nyugati földekről. Eriksson, aki éhes volt arra, hogy felfedezést tegyen és új területeket találjon, ahol letelepítheti a törzsét, vett egy hajót, összegyűjtött egy legénységet és kihajózott.

Olvasson tovább  Top 10 legnépszerűbb futballklub Oroszországban

Ezen az úton Kanada három régióját fedezte fel. Az első part, amely üdvözölte a hajósokat, Baffin-föld volt, amelyet a skandinávok Hellulandnak (kőföldnek) neveztek. Ezután következett a Labrador-félsziget, amelyet Marklandnak neveztek el, ami azt jelenti, hogy “az erdők földje”. Végül pedig Új-Fundland harmadik és legvonzóbb partja, amelyet Eriksson és emberei Vinlandnak neveztek el, ami azt jelenti, hogy “a bőség földje”. Ott egy kisebb települést hoztak létre, és ott töltötték a telet. Miután visszatért hazájába, Leif megbízta saját testvérét, Thorvaldot, hogy folytassa Vinland felfedezését. A vikingek leszármazottainak második expedíciója az észak-amerikai partok felé azonban kudarcot vallott, mivel kénytelenek voltak visszavonulni, miután elkeseredett összecsapásokba keveredtek egy kanadai indián törzzsel.

Fernand Magellán

Értékelés: 4.6

Fernand Magellán

A világ első felfedezője, aki megkerülte a Földet, és közben fontos felfedezéseket tett. Magellán Portugáliában született nemesi családban. Első indiai útját 1505-ben tette meg Francisco de Almeida hajórajával. Magellánnak hamarosan az az ötlete támadt, hogy a nyugati útvonal megtalálásának reményében elhajózik a Molucco-szigetek felé. Mivel nem tudta megszerezni a portugál uralkodó beleegyezését, ugyanezt a kérést intézte a spanyol királyhoz, és végül öt hajót szerzett. 1519-ben Magellán expedíciója elhagyta a kikötőt.

Egy évnyi hajózás után Fernand Magellán és flottillája elérte Dél-Amerika partjait, ahol kénytelen volt télire megállni egy kikötőben. Ugyanebben az évben fedezte fel a később róla elnevezett tengerszorost, és elindult az óceánba. Az utazók a közel négy hónapos, feltérképezetlen vizeken tett útjuk során nem találkoztak viharral, ezért az óceánt Csendes-óceánnak nevezték el. Az expedíció elérte a Mariana-szigetvilágot, majd felfedezték a Fülöp-szigeteket. Ez volt Magellán útjának végállomása, mert a Mactan-szigeti törzzsel vívott csatában meghalt. Csak egy hajó tért vissza Spanyolországba a nagy felfedezéseiről szóló hírekkel.

Vasco da Gama

Értékelés: 4.7

Vasco da Gama

Portugál felfedező, az Indiába vezető tengeri út felfedezője és az első európai, aki indiai földre lépett. A nemesi családban nevelkedett és tanult Vasco da Gama fiatalon belépett a haditengerészethez. a francia korzárokkal vívott csatákban bizonyított, és elnyerte I. Mánuel király kegyeit, aki megbízta egy indiai expedíció vezetésével. Három hajó és több mint 170 ember vett részt az úton. Vasco da Gama 1497-ben vitorlát bontott, még az év decemberére sikerült elérniük Dél-Afrika partjait, és hat hónappal később a hajók kikötöttek az indiai partoknál. Bár az utazóknak a helyiekkel való kereskedelemre vonatkozó tervei nem jártak sikerrel, otthon megtisztelő fogadtatásban részesültek, és da Gamát az Indiai-óceán admirálisává nevezték ki.

Vasco da Gama még életében két további utat tett Indiába. A második expedíció célja az volt, hogy portugál gyárakat létesítsen az új területeken. 1502-ben harmadszor is elhajózott oda, hogy megerősítse a portugál kormányt és küzdjön a gyarmati közigazgatásban tapasztalható korrupció ellen. A navigátor utolsó éveit Indiában töltötte.

Olvasson tovább  A 10 legmagasabb épület Szentpéterváron

Amerigo Vespucci

Rangsor: 4.8

Amerigo Vespucci

firenzei navigátor és kereskedő, aki először terjesztette elő azt az elméletet, hogy a világ Kolumbusz Kristóf által felfedezett része egy új, ismeretlen kontinens volt. Amerigo Vespucci fiatalemberként egy tekintélyes egyetemen végzett, majd később a Medici kereskedő bankárháznak dolgozott. 1499-ben csatlakozott Alonso de Ojeda spanyol admirális parancsnoksága alatt álló hajó legénységéhez. Az expedíció célja az Újvilág földjeinek felfedezése volt.

Vespucci ezen az úton navigátor, geográfus és térképész volt. Részletesen beszámolt a vidékről, annak állat- és növényvilágáról, a bennszülöttekkel való találkozásairól és a csillagos égbolt térképéről. Később, 1503-ban részt vett egy másik expedícióban, amelynek során egy kis hajó parancsnoka volt. Vespucci volt az első felfedező, aki felfedezte Brazília partjainak nagy részét.

Kolumbusz Kristóf

Értékelés: 4.9

Kolumbusz Kristóf

Kolumbusz Kristóf leginkább Amerika felfedezőjeként ismert, bár élete során más fontos felfedezéseket is tett. Szegény családban nőtt fel, de jól képzett volt. 1470-ben részt vett kereskedelmi tengeri expedíciókon. Kolumbusz fő álma az volt, hogy az Atlanti-óceánon át tengeri útvonalat találjon Indiába. Többször kérte az európai uralkodók segítségét az expedíció megszervezéséhez és finanszírozásához, de csak 1492-ben kapott engedélyt Izabella spanyol királynőtől.

Három hajóval és önkéntes legénységgel Kolumbusz Kristóf kihajózott… Felfedezte a Bahamákat, Kubát és Haitit. Ezt követte egy második expedíció, amely Jamaika, Puerto Rico, a Kis-Antillák és a Virgin-szigetek felfedezéséhez vezetett. 1498-ban Kolumbusz elindult harmadik útjára, amelynek eredményeképpen felfedezte Trinidadot. Végül 1502-ben sikerült engedélyt kapnia a spanyol királytól egy negyedik expedícióra, amelynek során Kolumbusz hajói elérték Közép-Amerika partjait. Kolumbusz Kristóf egész életében biztos volt abban, hogy az általa felfedezett föld Ázsiával áll kapcsolatban, és végül is megtalálta az Indiába vezető tengeri utat.

Marco Polo

Értékelés: 5.0

Marco Polo

Az egyik leghíresebb felfedező, aki számos felfedezőt, köztük Kolumbusz Kristófot is inspirálta. Marco Polo egy velencei kereskedő családjában nőtt fel, és már kiskorától fogva elkísérte őt utazásai során, miközben új kereskedelmi útvonalakat keresett. 1271-ben a pápa Kínába küldte őket, és kinevezte őket hivatalos képviselőinek. Ötéves expedíció után, amely Kis-Ázsián, Perzsián és Kasmíron keresztül vezetett, a Polo család eljutott Kublai Kán, a Kínához tartozó mongol Jüan Királyság uralkodójának rezidenciájára. A fiatal és vakmerő Marco azonnal elbűvölte a kánt, ezért úgy döntött, hogy az utazókat az udvarában tartja, ahol a következő 17 évet töltötték.

1291-ben Kublai utasította a Polo családot, hogy kísérjék el a flottát, amely egy mongol hercegnőt vitt Perzsiába, ahol a lány a perzsa sah felesége lett. Amikor azonban útközben híre ment a sah halálának, Polo úgy döntött, hogy visszatér Velencébe. Nem sokkal hazatérése után Marco részt vett a Genova elleni háborúban, és a genovaiak fogságába esett. A börtönben találkozott Rusticello olasz íróval, aki részletesen beszámolt elképesztő kalandjairól és kínai életéről.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: