Kinek és hol kell panaszt tenni a banknál, hogy hatást gyakorolhassunk

A bank nem felel meg az Ön elvárásainak? Az Ön átutalásai rendszeresen blokkolva vannak? Nem engedik meg, hogy pénzt vegyenek ki a letétből, bár ezt a szerződésben kikötik? Ezért panaszt kell tennie a banknál. De hol és hogyan kell ezt megtenni? Hadd találjuk ki.

Kinek és hol kell panaszt tenni a bank ellen, hogy legyen hatása

Kinek kell panaszt tenni?

Mint azt bizonyára tudja, egyetlen orosz bank sem nyújthat szolgáltatásokat a Központi Bank jóváhagyása nélkül. Ő úgymond az összes oroszországi bank feje. Könnyen kitalálható, hogy panaszt tehet a Központi Banknál. Itt megismerkedhet vele. És ha a bank, ahol számlája van, valóban problémákkal küzd, a Központi Bank intézkedéseket fog hozni.

Ez azonban a legfőbb hatóság minden hitelnyújtó felett. Ha a probléma nem túl komoly, akkor forduljon például a FAS-hoz vagy a Rospotrebnadzorhoz. És sok esetben segít írni egy panaszt az internetes portál fórumán.ru”. Nem mindegyik helyre küldheti el panaszát! Az alábbiakban mindegyikről beszélünk egy kicsit részletesebben.

A panaszok fő okai

Mire lehet panaszkodni? Bármiért. Ha egy bank rosszul kezeli a szolgáltatásait, vagy általában megtagadja Öntől a pénzéhez való hozzáférést, mindenképpen panaszt kell tennie a Központi Banknál. Szabadon megfogalmazhatja problémáit. A “Pénzmosás és terrorizmus megelőzéséről” szóló szövetségi törvény 115. szakasza miatt csak a gyanú kezelésére vannak különleges utasítások. Ha e cikk alapján tesz panaszt, jobban jár, ha az alábbi utasításokat használja.

A banki ügyfeleket leggyakrabban az átutalás vagy a számlanyitás megtagadása érinti. Ennek számos oka van. Beleértve azt az esetet is, amikor egy személyt vagy vállalatot pénzeszközök illegális kivonásával gyanúsítanak. Ebben az esetben a vállalat akár feketelistára is kerülhet, ami azt eredményezi, hogy az összes többi orosz bank megtagadja az együttműködést vele. Ha úgy gondolja, hogy a banknak nincs joga beavatkozni Önbe, kérjen segítséget a Központi Banktól. A gyakorlat azt mutatja, hogy a központi bank gyorsan elvégezheti a saját vizsgálatát, majd a bank döntését visszavonja. Vagy akkor marad hatályban, ha valóban illegális készpénzfelvételt hajt végre.

Ne izgulj túlságosan!

Az első dolog, amit tennie kell, hogy megnyugszik. Mindannyian idegesek leszünk, ha valami baj van a pénzünkkel. Ha az összeg nagy, az sok stresszt okozhat. Ezért azt tanácsoljuk, hogy először szedje össze magát. Ismerkedjen meg a problémával. Lehetséges, hogy a bank saját jogán jár el, és Ön hibázott. Mi van, ha csak elírt részletekről van szó??

Röviden, próbáld meg magad rendezni a dolgokat. Lehet, hogy ezt megteheti. Voltak olyan esetek, amikor a bankok akkor is előzékenyek voltak, amikor nagyon komoly problémák merültek fel. Ha Ön a hibás, panasza semmiképpen sem kerül megoldásra.

A panasz jó megírása

Mint már említettük, bármit kifogásolhat, amit a bank tesz. Nincs példa arra, hogy pontosan hogyan kell panaszt tenni. Ez azt jelenti, hogy az igényt úgy írhatja meg, ahogyan csak akarja. Az adatokat a szokásos módon jobbra, vagy balra helyezheti. Sőt, akár panasznak is nevezheted, és ebből sem lesz semmi rossz.

Ha azt szeretné, hogy a bankkal szembeni követelése szilárdnak tűnjön, akkor kövessen néhány egyszerű szabályt:

  1. A jobb felső sarokba írja a panaszt tevő személy nevét. A címét és telefonszámát is megírhatja. A fejléc végén annak a személynek a neve, akinek a panasz címzettje. Lehet, hogy nem tudja annak a személynek a nevét, akinek panaszt tesz – ha igen, írja azt, hogy a szervezet igazgatójának panaszkodik.

  2. A főcímnek következnie kell. Mint már kitalálták, ez a “panasz” szó lesz. Írja őket nagy betűkkel a sor közepére.

  3. Ezt követi a panasz fő része. Az állítás lényegét kell tartalmaznia. Írja le a lehető legrészletesebben, hogy pontosan milyen jogokat sértettek meg. Nem árt érveket felhozni. Panaszában feltétlenül tüntesse fel az esemény időpontját. Vagy legalábbis aznap, amikor felfedezte a bűncselekményt. Ha az incidensért egy konkrét személy a felelős, írja be a nevét és vezetéknevét.

  4. Ha rendelkezik jogairól, csatolhat írásbeli bizonyítékot is, amennyiben rendelkezik ilyenekkel. Csatolhat például egy szolgáltatásról szóló nyugtát, egy bankszámlakivonatot vagy egy kölcsönszerződés másolatát. Röviden, minél több tény áll rendelkezésre az ügyéről már a kezdetektől fogva, annál jobb.

  5. A panaszhoz néhány konkrét kérést kell hozzáfűznie. Kérje a felsőbb hatóságot, hogy szankcionálja az elkövetőket, végezzen jogi vizsgálatot vagy tegyen más hasonló intézkedést.

  6. A lap aljára a panasz keltezését és aláírását kell írni.

  7. Győződjön meg róla, hogy világos és könnyen érthető. Írás közben semmiképpen sem szabad káromkodni és mindenféle szép epithetonokat dobálni. Minél hamarabb olvassák el a panaszt, annál hamarabb fogadják el. Próbáld meg elfelejteni az érzelmeket, és helyette tényeket vetni papírra.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk megbízható autóakkumulátort

A panaszt nem kell kézzel megírnia. Természetesen számítógépen vagy akár okostelefonon is beírhat egy Microsoft Word programot, majd kinyomtathatja. Csak kézzel kell aláírnia.

Panasz küldése a banknak

Panasz küldése a banknak

Most pontosan meg kell értenie, hogy hová kell küldenie a már írásban létező panaszát. Mint már említettük, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy megpróbálja rendezni a dolgokat a bankkal harmadik fél segítsége nélkül. Még akkor is, ha tudja, hogy a hiba az ő oldalán van. Tény, hogy minden nagy banknak van kárrendezési osztálya. Fenntartják annak érdekében, hogy a hitelintézet munkájában felmerülő problémák ne kerüljenek a nyilvánosság tudomására. Elvégre minél jobb a bank hírneve, annál több pénzt kap.

Röviden, küldje panaszát magának a banknak. Ott feltétlenül figyelembe fogják venni. Különben elmondod a barátaidnak a rossz cselekedeteit, ők pedig elmondják a barátaiknak, és így tovább. . A pénzügyi válságban pedig a bankok minden egyes ügyfelüket megbecsülik. És mennyire érdekli őket az új ügyfelek bevonzása..

Ne várjon azonnali választ. Az írásbeli panaszok feldolgozása 6-9 munkanapot vehet igénybe. Természetesen a hitelszervezet ilyenkor sem tétlenkedik – belső vizsgálatokat folytat. Ha sikerül megoldást találni, telefonon értesítjük Önt. Bizonyos esetekben a bank küldhet Önnek egy levelet.

Ha a panasza elég egyszerű, nem kell kinyomtatnia papírra. Ezt e-mail formájában is elküldheti. Az ilyen fellebbezéseket dolgozzák fel a leggyorsabban. Hívhatja a forródrótot is, amelynek száma könnyen megtalálható a weboldalon.

Tematikus webes portálok használata

Papírra akkor sincs szükség, ha úgy dönt, hogy panaszt tesz a bankkal szemben, egy adott internetes portálon keresztül. A világhálón számos olyan oldal található, amely az orosz pénzügyi és hitelszervezetek munkájával foglalkozik. Talán a legtöbbet idézett és legelismertebb ezek közül a “Banki.ru”. Az általa közölt híreket hétköznapi emberek milliói követik, és szinte az összes médiumot figyelemmel kíséri hazánkban. A banki vezetőkről nem is beszélve.

Olvasson tovább  Hogyan lehet pénzt megtakarítani: egyszerű és praktikus tippek

Most már tudja, hogy a legtöbb hitelintézetnek van egy visszajelzésekért felelős osztálya. Alkalmazottai az ilyen internetes portálokat is figyelemmel kísérik. Ha egy alkalmazott a fórum megfelelő részén látja a panaszt, akkor a lehető leggyorsabban válaszol. Megpróbál majd segíteni neked, vagy továbbítani az üzenetedet az illetékeseknek.

Különösen a Banky weboldalon.ru”, a hitelintézeteket különböző paraméterek szerint válogatja ki. Ez lehet a szolgáltatás minősége, a szolgáltatás színvonala, a betétek hozamának mértéke vagy a hitelfelvétel során alkalmazott kamatláb. Sokan pontosan az ezen a honlapon közzétett minősítés alapján tájékozódnak, mielőtt kapcsolatba lépnének a bankkal. Mondanom sem kell, hogy a bankok vezetői számára rendkívül hátrányos, ha intézményük a toplista aljára csúszik? Ezért a honlapot szigorúan figyelemmel kísérik.

Ez a forrás két részből áll, ahol megírhatja panaszát. Az első a “The People’s Rating” (Népi értékelés) nevet viseli. De sokkal egyszerűbb a fórumra menni, ahol van egy “Konfliktusos helyzetek” téma. Ön is meggyőződhet arról, hogy a banki alkalmazottak rendszeresen reagálnak az ügyfelek visszajelzéseire. És nem csak a legnagyobbak!

Ami a probléma bemutatásának módját illeti, ne feledje a “rövidség a tehetség testvére” mondást. És azt is, hogy van egy moderátor a fórumon, aki biztosan nem fogja hagyni, hogy egy fenyegető vagy sértő hozzászólás megjelenjen.

Soha ne panaszkodjon a bank intézkedéseire, amelyek teljesen jogszerűek. Például elutasították a hitelfelvételt. A banknak joga van ehhez! Különösen akkor, ha nem hivatalosan foglalkoztatják. Nem lehet kétséges, hogy egy ilyen panasz nem fog hiányozni a moderátornak. A panaszokat a hitelintézet súlyos hiányosságai miatt kell megfogalmazni. Például egy ATM nem megfelelő működése miatti panasz. Vagy téves terhelésekre. Vagy más hasonló kérdésekben.

Az Orosz Bankszövetséghez szólva

Panasz küldése a banknak

Gyakorlatilag minden orosz hitelintézet tagja az Orosz Bankszövetségnek. Ez egy nem kormányzati, nonprofit intézmény, amelyet a Szovjetunió összeomlása idején hoztak létre. Összesen 522 tagunk van. Közülük körülbelül 350 bank. És nem mindegyikük orosz. A külföldi hitelintézetek képviseletei is kötelesek csatlakozni a szövetséghez. Röviden, ez egy nagyon komoly intézmény. Megvédi a bankok és más pénzügyi intézmények érdekeit a végrehajtó, a törvényhozó és a bűnüldöző szervek előtt. A szövetség feladata, hogy a bankok tökéletesen működjenek. Nem csoda, hogy a honlapjukon van egy külön rész, ahol a bank bármely ügyfele panaszt írhat. És ami még fontosabb, hogy a nyilvánosságra kerül.

Lehetetlen nem figyelembe venni egy ilyen állítást. Különösen 2010 után, amikor az Orosz Bankszövetség pénzügyi ombudsmani intézményt hozott létre. Ez alatt egy független és elfogulatlan személyt értünk, aki párbeszédet épít a bank és az ügyfél között, segítve őket a megállapodás elérésében. Egy közvetítő, akinek az a feladata, hogy kompromisszumot kössön. Bevonása akkor ajánlott, ha komoly pénzről van szó. A pénzügyi ombudsman például olyan hitelátütemezési feltételeket tud javasolni, amelyek kölcsönösen előnyösek az ügyfél és a bankja számára. A független személlyel való kapcsolatfelvételhez ki kell tölteni a megfelelő űrlapot egy speciális weboldalon.

Panasz benyújtása a Rospotrebnadzorhoz

Ha Ön igénybe veszi a bank szolgáltatásait, akkor fogyasztónak minősül. Ez azt jelenti, hogy panaszt küldhet a Roszpotrebnadzornak. Végül is, ennek a szervezetnek kell felügyelnie a fogyasztói jogokat.

A Roszpotrebnadzornak kell panaszt tennie konkrét esetekben, amelyek meglehetősen súlyosak. Nem szabad például panaszkodni egy rosszul működő ATM miatt. Valószínűleg ez a két leggyakoribb ok, amiért panaszt tesznek a Roszpotrebnadzornál:

  1. Pontatlan vagy elégtelen információk a szolgáltatásokról – nagyjából úgy fogalmazhatunk, hogy Önt becsapták;

  2. Olyan záradékok beépítése a szerződésbe, amelyek sértik az Ön mint fogyasztó jogait. Például feltárta a hitelintézet azon jogát, hogy egyoldalúan módosítsa a szerződést.

  3. A panaszt a Rospotrebnadzor weboldalának egyik oldalán található külön űrlapon lehet benyújtani.

Olvasson tovább  Meddig él egy macska és hogyan lehet meghosszabbítani az életét?

FAS-hoz intézett fellebbezés

Bizonyos esetekben a bank magatartása ellen panaszt kell benyújtani a Szövetségi Antimonopóliumszolgálathoz. Ez a szerv a reklám- és versenyjogot felügyeli. Általában akkor fordulhat a FAS-hoz, ha a hitelintézet félrevezette az ügyfeleket, versenyelőnyre tett szert más bankokkal szemben, majd egyoldalúan megváltoztatta a szerződés feltételeit.

A tisztességtelen verseny a 14. cikk hatálya alá tartozik.33 Közigazgatási kódex. A felelős tisztviselőt 12 000 és 20 000 euró közötti pénzbírsággal sújthatják. rubel. Ha a bűnös személy jogi személy, a büntetés összege 100 és 500 ezer rubel között mozog. rubel.

A bankok már nagyon ritkán használnak SMS-spamet. És mindezt abból a tényből, hogy ebben az esetben is panaszt tehet az FAS-nál.

Mennyi ideig vizsgálják a Szövetségi Antimonopol Szolgálathoz benyújtott panaszt? Nehéz megválaszolni ezt a kérdést. A törvény 30 napot biztosít. De lehetséges, hogy a megfelelő ellenőrzést sokkal gyorsabban végzik el – minden az adott banktól, az Ön lakóhelyétől, a szolgálat munkaterhelésétől és sok más tényezőtől függ.

Ha panaszt szeretne tenni az FAS-nál, látogasson el a végrehajtó hatóság hivatalos honlapjára – ott található egy megfelelő oldal egy űrlappal. Sajnos, itt nem lehet dokumentumokat és képernyőképeket csatolni. Ha azonban szüksége van rá, küldje el panaszát a delo@fas. – A levélhez bármilyen fájlt csatolhat.

Panasz küldése a CBR-hez

Végül pedig az Orosz Föderáció Központi Bankja következik, ahol ez a cikk kezdődik. Hazánkban egyetlen hitelintézet sem működhet a tudta nélkül. A Központi Banknak, ahogyan azt nevezik, számos szabályzata van, amelyeket az Oroszországi Bankról szóló törvény 56. cikke sorol fel.

A CBR-hez a fent említett okok közül számos okból lehet panaszt benyújtani. Valószínűleg a leggyakoribb ok, amiért az emberek ide írnak, az az, hogy a bankjuk egyoldalúan megemelte a hitelük kamatát. Valamivel ritkábban panaszkodnak arra, hogy a bank felesleges szolgáltatásokat írt elő. Ha bebizonyosodik, hogy a hitelintézet az Önre vonatkozó személyes adatokat harmadik félnek továbbította, panaszt tehet a Központi Banknál is.

Korábban minden panaszt csak hagyományos levél formájában küldtek el a Központi Banknak. De a Központi Bank már jó néhány éve felajánlotta, hogy eltörli a papírmunkát. Mostantól külön internetes ügyfélszolgálat működik a weboldalukon. Ha a Központi Bank munkatársai úgy ítélik meg, hogy az Ön fellebbezése a hatáskörükbe tartozik, a kérelmet a papíralapon érkezett kérelmekkel együtt veszik figyelembe.

Ne lepődjön meg, ha nagyon gyors választ kap a CBR-től. A helyzet az, hogy először formális lesz – egyszerűen csak egy levelet fog kapni, amelyben közlik, hogy a pályázatát elfogadták felülvizsgálatra. Ne feledje, hogy az Orosz Bank – csak más hitelnyújtókat ellenőriz. Különböző működtetők. Ezért a válaszüzenetben gyakran szerepel, hogy a Központi Banknak nincs joga beavatkozni az Ön hitelintézetének működésébe. A legkellemetlenebb esetekben az alkalmazottak azt javasolják, hogy forduljon bírósághoz, mert az Ön panasza nem tartozik a hatáskörükbe.

Tényleg bírósághoz, vagy legalábbis az ügyészséghez fordulhatsz. Ez akkor járható út, ha az Ön jogai súlyosan sérülnek. Ezt akkor is érdemes megtennie, ha a behajtó cég jogellenes cselekedeteit dokumentálta.

Következtetés

Egy jól megírt panasz néha csodákra képes! Reméljük, hogy mostantól jobb lesz a kapcsolata a bankkal. Ha nem, akkor egy másik banknál kell számlát nyitnia.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: