Hogyan hagyjuk abba az irányítást

Az első kérdés, ami felmerül az olvasóban, hogy “Miért kell abbahagyni a kontrollt??”A kontroll, az akaraterő és az önuralom az érettség meghatározó jellemzői. A szükségletek és a spontán reakciók ellenőrzése azt jelenti, hogy előre látjuk és irányítjuk az életünket – ez a kulcsa a kielégítő életnek, ahol a bizonytalanság minimálisra csökken. az irányítás képessége befolyásolja, hogy egy személy eléri-e életcéljait, és hatékony lesz-e a szakmájában, a magán- és a közéletben.

Valójában minden embernek szüksége van az irányításra, ez segít az embernek a túlélésben, a lehetséges kockázatok minimalizálásával. De ennek az igénynek a kifejeződése eltérő mértékű. Néha ez túlmutat az ésszerűségen, és teljes túlkontrollá válik, ami már nem segíti az embert, hanem akadályozza.

Az a vágy, hogy az embernek mindig rajta legyen az ujja a nap pulzusán, és mindig hatalma legyen minden belső és külső folyamat felett, állandó félelemmel, bűntudattal jár, ha a dolgok rosszul mennek, elégedetlenséggel önmagával és a környezetével, valamint fokozott ingerlékenységgel jár.

A túlszabályozók nem tudják, hogyan kell hagyni a dolgokat elcsúszni, képtelenek alkalmazkodni a folyamatosan változó valósághozés amikor olyan dolgokkal szembesülünk, amelyeket nem tudunk irányítani (betegség, halál, vis maior stb.), teljesen tehetetlenek vagyunk.

Nincs több ellenőrzés

Belső vezérlés. Én irányítok

Egészséges helyzetben a személy elemzi-e tetteit, gondolatait és következményeit. A címenAz elemzés alapján dönt arról, hogy az Ön döntései helyesek vagy helytelenek. Ezt szem előtt tartva a jövőbeni viselkedését a következőképpen alakítja ki. Ez normális, konstruktív belső kontroll.

Az, hogy megpróbáljuk irányítani magunkat, ellenőrizni a belső állapotunkat, egy érett ember normális viselkedése.De amikor valaki kordában tartja az érzéseit, nem engedi meg magának a spontán kifejezést, és elnyomja a természetességét, az a destruktív kontroll jele. Gyermekként megtanulja, hogy érzéseit és testi megnyilvánulásait ne hagyja kontroll nélkül. A túlzott kontroll általában olyan gyerekektől származik, akiket megszégyenítettek bármilyen érzelemért (“Ne sírj – ne idegesítsd fel anyut”), negatívan reagáltak bármilyen spontán megnyilvánulásra (“Viselkedj rendesen”, “Ne kiabálj – nem vagy az erdőben”), vagy egyszerűen csak kevés érdeklődést mutattak a gyermek érzései és tapasztalatai iránt. Fokozatosan ez a gyermek hozzászokik ahhoz, hogy az érzései nem fontosak, sőt, veszélyesek, mert az anyja szeretheti őt, ha sír, zajt csap, csínytevést követ el stb.. az életkornak megfelelő módon viselkedjenek. Tanuljon meg alkalmazkodni másokhoz, és lehetőleg ne érezzen semmit sem. Ezzel a hozzáállással lép be a felnőtt életbe, és úgy véli, hogy önmaga, saját énje elnyomása az egyetlen hatékony módja a környező világgal való interakciónak. ez az egyetlen módja annak, hogy túléljen, és ne vonja magára a számára fontos emberek haragját és neheztelését.

Az irányítás igénye tehát egy pszichés védekező mechanizmus, amely a gyermekkorból ered. Ő már a kezdetektől fogva adaptív, azaz.. a túlélés lehetőségének biztosítása érdekében. De ez fokozatosan a mindenható irányítássá fejlődött (pszichológiai kifejezés, amely azt a tudattalan hitet jelenti, hogy valaki képes mindent irányítani), és az egyetlen lehetséges forgatókönyvvé vált az élethez és az önmagunkkal és másokkal való interakcióhoz.

Ennek a viselkedésnek a másik oldala a túlzott hidegség, a kifejezett függetlenség és a közelség hiánya. Az öntudatos ember kevéssé képes megérteni és empatikusan viszonyulni másokhoz. magánytól szenvednek emiatt.

A belső túlkontroll negatív következményei közé tartoznak a különböző pszichoszomatikus betegségek is. Mert a ki nem eresztett érzelmek a testben maradnak izomgörcsök, görcsök stb. formájában.. Ha nem reagálunk a testi jelzésekre, és igyekszünk elnyomni őket, annak súlyos egészségügyi következményei is lehetnek. Figyelmen kívül hagyja az éhséget, fáradtságot, egyéb szükségleteket. gyakran megbetegszik, álmatlanságban, étkezési zavarokban szenved stb..

Külső vezérlés. Én irányítok másokat

Az akut kontrolligény ritkán korlátozódik önmagára, és általában másokra is kiterjed. Az embernek az az érzése, hogy nemcsak a belső állapotát, hanem az egész környező valóságot is irányítania kell – hogy keze legyen a pulzuson, hogy hatalma legyen minden folyamat felett. Ez megkönnyíti számára, hogy megbirkózzon az ismeretlennel, ami a tehetetlenség és az elviselhetetlen szorongás érzését kelti benne.

A teljes kontroll a fájdalmas élményekkel való megbirkózás egyik módjává válik. Ha gondosan kiszámítja az összes kockázatot, felkészül az összes lehetséges eshetőségre, akkor magabiztos és nyugodt lehet az eredményt illetően. Ez a viselkedési minta általában a túlkontrolláltaknál dominál. Mindig tudniuk kell, hol vannak a gyermekeik és a férjük, mit csinálnak a beosztottjaik. Fel vannak készülve minden olyan kérdésre, amelyet egy állásinterjún feltehetnek nekik; nem tudnak tervező nélkül élni, amelyben minden tennivaló és feladat szerepel; mindig kéznél vannak a vészhelyzeti telefonszámok stb..

Az, hogy valaki jól felkészült, tervezni tud, és felelősséget vállal az életéért, önmagában nem rossz dolog. De mint mindennek az életünkben, az ilyen túlzott külső ellenőrzésnek is van egy másik oldala – a hiperfelelősség, a perfekcionizmus és a mások irányításának szükségessége.

Ellenőrzés és túlzott védelem

Túl gyakran az irányításra való késztetést a törődés szószával mutatják be.A túlkontrolláló igyekszik nem szem elől téveszteni a dolgokat, ügyel arra, hogy a gyerekek megcsinálták-e a házi feladatukat, a férj megette-e az ebédjét, az anya megvásárolta-e a megfelelő gyógyszert stb..Mindazok, akik közel állnak hozzájuk, egy túlságosan védelmező, gondoskodó, irányításnak álcázott ellenőrzés áldozatai lesznek. Képtelenné teszi őket arra, hogy felelősséget vállaljanak saját életükért és hibáikért, és megfosztja őket autonómiájuktól. Az ilyen irányítás a szorongás és a tehetetlenség érzéséből születik, amely azért jelenik meg, mert a szupervezérlő nem bízik sem önmagában, sem a hozzá közel álló emberekben, sem az életben általában. A külső valóság túlságosan bizonytalan számára, az emberek mindig csapdába esnek, bármikor cserbenhagyhatnak minket. De ha ő maga is ura a helyzetnek, akkor egy kicsit megnyugodhat. A személy beavatkozik a szerettei életébe, és mindent figyelemmel kísér, ami történik, pl.. azt az érzést kelti benne, hogy befolyásolni tudja az életét, és megvédheti magát a váratlan dolgoktól.

Irányítás és hatalom

Az is előfordulhat, hogy mások irányítása nem szorongásból, hanem a mások életének irányítására irányuló vágyból fakad. Az esetek többségében ezt a hatalmi igényt nem ismerik el, és a személy maga vagy mások számára úgy tűnik, mintha figyelmes lenne és őszintén segíteni akarna.

Ha kapcsolatban vagy azzal, hogy mi történik a partnered, a szüleid vagy a gyermekeid életében, nemcsak a szorongást enyhíti, hanem lehetőséget ad arra is, hogy manipulálj.

Egyszerű kérdések, mint például “Hogy vagy??”, “Hol voltál??”, “Mit csináltál ma??”nem biztos, hogy a valódi aggodalom megnyilvánulása”. E mögött az a vágy húzódik meg, hogy tudjuk, mi történik egy másik ember életében, hogy tisztában legyünk azzal, mi történik az adott személy életében. Ez a vágy, hogy a gondozáson keresztül irányítsák szeretteik életét, nem más, mint manipuláció.

Az egészséges kontrollt és a megszállott kontrollt könnyű megkülönböztetni. Ha egy segítségkérésért cserébe segítesz és törődsz, ez a végső kritériuma annak, hogy ez megfelelő legyen.

A túlkontrollra hajlamos emberek

Túlszabályozásra hajlamos emberek

 1. Alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek: azáltal, hogy másokat irányítanak és beavatkoznak az életükbe, megmenekülnek a félelemtől, hogy figyelmen kívül hagyják és értékelik őket.

 2. Felfuvalkodott: hajlamosak lenézni és leértékelni másokat, és túlságosan védelmezőek.

 3. Nárcisztikus személyiség: azzal, hogy másokat irányítanak, megerősítik mindenhatóságuk és nagyképűségük érzését.

 4. Merev személyiségek: Nehezen alkalmazkodnak a gyorsan változó körülményekhez, semmi sem ijeszti meg őket annyira, mint az ismeretlen; így a kontroll a felesleges stressz elkerülésének egyik módja lesz.

Hogyan lazítsuk a fogást

 1. Az első lépés az, hogy meglátjuk és elismerjük a létezését.Gondolj arra, hogy mennyire erős benned a belső irányító? Gyakran visszafogod magad, gátlásosnak érzed magad..?

 2. Legyél tudatában annak, hogy a belső irányító hogyan irányít téged és a körülötted lévőket. Ehhez felváltva menjetek végig életetek minden egyes területén – család, munka, barátok, pénzügyek stb.. Figyelje meg, hogy ezeken a területeken hol mutat túlzott kontrollt. Gondolja át, hogy milyen félelmek vagy szükségletek állnak a saját vagy a hozzátartozók irányítására irányuló vágy mögött.

 3. Ezután kezdje el leltározni az irányító viselkedésmódjait. Határozza meg, hogy mit tud befolyásolni, és hol hasznos vagy káros az ellenőrzés.

 4. A fontos dolog, amit nem szabad elfelejtened, hogy csak a tetteid irányíthatók, az emberekkel és eseményekkel kapcsolatos reakciók és attitűdök. Minden más, beleértve mások életét is, kicsúszik a kezünkből. Tehát ismerjék el mások jogát arra, hogy úgy éljenek, ahogyan akarnak. Ne feltételezd, hogy a szeretteid tehetetlenek, és a te rúgásod nélkül a bolygó megáll a forgásban és az élet megáll. Csak magadért és a döntéseidért vagy felelős.

 5. Segíts nekik, De előbb győződjön meg róla, hogy valóban szüksége van rá – ne sértse meg a környezetében élők pszichológiai határait.

 6. Ha erősen vágyik arra, hogy ön irányítson, gondolja át, milyen másodlagos előnyök származnak ebből.Ha megengeded magadnak, hogy befolyásold valaki életét, akkor lehet, hogy megpróbálod rávenni, hogy teljes mértékben neked adja az irányítást. Vagy így jogot kapsz arra, hogy áldozatként tekints magadra (én mindent megadok neked, te pedig nekem…), és ebből a pozícióból vádolj és manipulálj.

 7. Figyelje magát egész nap, és amint észreveszed, hogy kontroll stratégiába csúszol, állítsd meg magad.

Források:

“Szabadulás a társfüggőség csapdájából “J. ÉS B. Wanhold

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: