Hogyan tanítsa meg gyermekét az ‘r’ betű kimondására?

Az összes hang közül a “p” hangot tartják a legproblémásabbnak. Ez a legnehezebben kiejthető, és öt-hat éves korig tanulják meg. A logopédusok azt mondják, hogy ha a gyermek még nem érte el ezt a kort, nem kell sietni. Cikkünkben elmondjuk, hogy mik a rendellenességek az “r” hang kiejtésében, miért fordulnak elő, és hogyan lehet a hangot otthon csinálni.

Hogyan tanítsd meg a babádnak, hogy kimondja a

Miért nem tudnak a gyerekek kiejteni egy hangot?

A “p” hang a hangzása miatt nehézséget okoz a kiejtésben. A gyerekeknek nehézséget okoz a hangzó hangok összekapcsolása egymással, a magánhangzókkal, a. Ez egy artikulációs probléma, ami kezelhető a gyakorlással. Ha a gyermeke egyetlen “r” hangot sem tud kiejteni, meg kell értenie az okát.Gyakran nehéz a gyermeknek morogni, mert a nyelv mozgékonyságának anatómiai csökkenése miatt a háttérben van:

 1. A nyelv és az ajkak gyenge izmai

 2. Rossz harapás;

 3. Nyelv alatti szalag.

Az anatómiai problémák megoldhatók masszázzsal, artikulációs gyakorlatokkal és a frenulum nyújtásával.

Előfordul, hogy a baba beszédében most és akkor zavaros hangok, folyamatosan változnak a helyükön, néha teljesen kiesnek a szavakból. Ebben az esetben fonémás halláskárosodásra gyanakodhat. Másrészt a gyermek utánozhat valakit, akit ismer.Előfordul, hogy a gyermekek nem “morognak”, mert fül-orr-gégészeti betegségben szenvednek:

 1. polipok;

 2. nátha;

 3. Torokfájás;

 4. mandulagyulladás;

 5. adenoidok.

Külön tétel a neurológiai okok. A rossz izom-ideg kommunikáció nemcsak a dikció tisztaságát befolyásolja, hanem a hangok kiejtésének képességét is. Megfigyeltük, hogy a “morgás” különösen nehéz a lányok és a koraszülöttek számára. A logopédusok ezt a tényt a gyenge kilégzéssel hozzák összefüggésbe. A babát meg kell tanítani, hogy ebben az esetben erősen lélegezzen ki. Ez magában foglalja a lufik felfújását és az erőteljes köpködést.

Mint láthatjuk, az “r” hang kiejtésének nehézségeinek számos oka van. Ezért azt tanácsoljuk, hogy legalább egy egyszeri konzultációra keressen fel egy logopédust, hogy kiderüljön a probléma forrása, így az otthoni órák jót tesznek.

Ízületi gyakorlatok

Az artikulációs gyakorlatokat szisztematikusan kell végezni, minden nap, naponta legalább 3-szor. Adjon a babának rövid, egyszerű utasításokat.

Légzőgyakorlatok

A következő gyakorlatok lehetővé teszik gyermeke számára, hogy erősen kilélegezzen, ami a “morgáshoz” szükséges.

 1. “Gyertyák.”.Képzeld el, hogy születésnapod van, és egy gyertyás torta áll előtted. Mutasd meg, hogyan fogod elfújni az összes gyertyát, egyesével.

 2. “Hópehely”“.Tegyen egy darab vattát a gyermek kezébe, és hagyja, hogy azt képzelje, hogy az egy hópehely, és próbálja elfújni. Az orron keresztül be, a szájon keresztül ki. Lélegezzen ki hosszabb ideig és egyenletesebben.

 3. “Buborékok.”.Szerezz buborékokat a babádnak. Kérje meg, hogy fújjon annyi buborékot, amennyit csak tud kilégzéskor. Hagyja, hogy gyermeke mélyen belélegezzen, és hagyja, hogy hosszan és erősen kilélegezzen.

Olvasson tovább  Gyermeke nem megy bilire: tanácsok fiatal szülőknek

Ha a gyerekek egyszer begyakorolták az erős kilégzést, gyakran gyorsan “morogni” kezdenek.

Hogyan tanítsa meg gyermekét az 'r' betű kimondására?

Gyakorlat az ajkaknak

A következő gyakorlatok szisztematikusan végrehajtva erősítik az ajkak körüli izmokat.

 1. “Kerítés.”. Kérje meg a babát, hogy szorosan zárja be a fogait, és nyissa ki az ajkait, de ne a száját – így megmutatja a fogait. Aztán vissza kell rejtenie a “kerítést”.

 2. “Trunk”.Mutassa meg, milyen hosszú az elefánt ormánya, ha a lehető legmesszebbre húzza az ajkait.

 3. “Béka.”. A kisgyermeked nyújtsa ki az ajkait, amennyire csak lehet, mosolyogva, megmutatva, hogy milyen széles a béka szája.

 4. “Bálna.”.Fújd ki az arcodat, amennyire csak tudod, és tégy úgy, mintha egy bálna úszna a tengerben.

Nyelvi gyakorlatok

A nyelv artikulációs gyakorlatok edzik azokat az izmokat, amelyek később lehetővé teszik, hogy a nyelv az “r” hang kiejtéséhez szükséges pozícióba kerüljön.

 1. “Tű”. Mutassa a nyelvét egy éles tűnek, nyissa szélesre a száját, és húzza előre a keskeny nyelvet.

 2. “Ló.”. Nyissa ki a szájat, emelje a nyelvet a lehető legmagasabbra a szájpadláshoz, és helyezze szilárdan a szájpadláshoz. Próbáljon meg kattogó hangot kiadni.

 3. “Jam.”. Hagyja, hogy a gyermek úgy tegyen, mintha finom lekvár lenne az ajkán, nyissa ki a száját, és nyalogassa a nyelvét először a felső ajkán, majd az alsó ajkán.

 4. “Swing.”.A babának ki kell nyitnia a száját, a nyelvét hegyesre kell hegyeznie, és az orr felé kell nyújtania, amilyen magasra csak lehet, majd az áll felé, amilyen mélyre csak lehet. Ismételjük a gyakorlatot, amíg a nyelv először fárad el, fel és lefelé.

 5. “A festő.”. A nyelv hegye a mi ecsetünk a mennyezet festéséhez, nyugodt helyzetben van. Előre-hátra kell söpörni az égbolton.

Az artikulációs gyakorlatokat az asztalnál ülve kell végezni, hogy hasznosak legyenek. A logopédusok azt javasolják, hogy egy nagy tükröt helyezzenek a gyermek elé, hogy a gyermek biztonságosan láthassa magát, és egy felnőtt a tükörben mutassa meg neki, hogyan kell elvégezni a feladatot.

Nyelvi frenulum nyújtó gyakorlatok

Ha gyermeke rövid frenulummal rendelkezik, speciális otthoni gyakorlatokkal nyújtható. A rendszeres gyakorlás általában segít a frenulum megnyújtásában, műtét nélkül.

 1. “Cica.”. A baba feladata, hogy megmutassa, hogyan eszi a cica a tejet, a nyelvével felkapja azt.

 2. Nyúljon fel az orrhoz a nyelvvel, amennyire csak lehet, és lefelé az állhoz, amennyire csak lehet.

Konzultáljon egy logopédussal, hogy megmutassa, hogyan kell masszírozni a frenulumot otthon. Ez segít a szülőknek segíteni a gyermeküknek a frenulum nyújtásában. A babának szélesre kell nyitnia a száját, és a nyelve hegyét felfelé kell emelnie. A felnőtt tiszta ujjakkal masszírozza a frenulumot, a nyelv alatt van. Óvatosan felhúzhatja egy kicsit. A gyermeknek nem szabad fájdalmat éreznie. A masszázs naponta kétszer 3 percig tart.

Olvasson tovább  Hogyan döntsünk egy harmadik gyermekről: pszichológusok tippjei

Haladó gyakorlatok

Miután a gyermek elsajátította a javasolt artikulációs gyakorlatokat, a “p” hangot is tartalmazó, haladóbb gyakorlatok következnek.

 1. “Egy autó motorjának beindítása”.A gyermek a nyelvét széttárva a szájpadlás felső gumóira helyezi, és gyakran mondja, hogy “d-d-d-d-d-d”. Ugyanakkor segítsen a babának a mutatóujjával, hogy a nyelvét jobbra és balra mozgatja. A mutatóujjat a nyelv hegye alá helyezzük. A “D-d-d-d-d” fokozatosan “d-d-r-r-r” lesz. A mutatóujjad helyett használhatsz teáskanállal is. Ha a hang stabil, fokozatosan távolítsa el az idegen tárgyakat.

 2. Néhány csecsemőnek könnyebb átváltani az “e” hangról a “g” hangra.A gyermek hosszú “zh-zh-zh” -t ejt, és segít a nyelvnek, hogy más tárgyak segítségével emelkedjen a felső gumókhoz. Ez fokozatosan változik “w-j-j-j-j”-ről “w-j-j-j-j-r-r-r”-re. A baba ezután kiejti a hang átmenetet.

Amint a gyerekek képesek egy szilárd hangot kiadni, csökkentsék az első hang “d-d-d” vagy “g-j-j” frekvenciáját, majd fokozatosan hagyják el teljesen a segédhangokat.

10 szabály a baba beszédfejlődéséhez, amit sokan nem ismernek vagy figyelmen kívül hagynak

A lágy “r” hang

Gyakran azután, hogy a baba elsajátította az artikulációs gyakorlatokat, a lágy “r” aktiválódik. A logopédusok szerint könnyű átváltani a lágy hangról a kemény hangra. Míg az “r” hang általában 5 ülést vesz igénybe, addig a kemény hang gyakorlása csak egy ülés. A lágy “r” hang azért jelenik meg, mert a gyerekek megváltoztatják a nyelv helyzetét. Nem megfelelően helyezik el a szájpadláson, közel a fogaikhoz, és az ajkuk sarkai szélesebbre vannak húzva, mint kellene. Fontos, hogy újra elmagyarázzuk a nyelv és az ajkak helyzetét a gyermeknek, és ezt tükör előtt gyakoroljuk.

Ezt követi a betűkombinációk és szótagok gyakorlása az alábbi sorrendben:

 1. ri;

 2. re;

 3. sor;

 4. re;

 5. rue;

 6. d.

Ha a gyerekek énekelni akarják a hangokat, hagyjuk őket énekelni. Énekelheted a hangokat a skálákon. Remek módja a dikció gyakorlásának, a szótagok ismételt ismétlése, “ri-ri-ri-ri”, “re-re-re-re-re”. A következő lépés a hang szavakban való gyakorlásaKezdje olyan szavakkal, ahol a javasolt hangok az első szótagban vannak:

 1. rím;

 2. Répa;

 3. retek;

 4. Rimma;

 5. a folyó.

A hangok ezután a szó közepén állnak:

 1. hajdina;

 2. három;

 3. ajtók;

 4. barett;

 5. kiabál;

 6. dzsem;

 7. kocsi.

Ezután következik az “r” hang és a páros mássalhangzók kapcsolata:

 1. fenékvíz;

 2. három;

 3. petyhüdt;

 4. szundi;

 5. rongy;

 6. díj.

A megfelelő képzéssel a gyerekek ebben a szakaszban már jól elsajátítják a kemény “p” hangot. Most itt az ideje, hogy áttérjünk a mondatokra és szavakra a probléma hangjának automatizálására.

A gyermek beszédfejlődés 10 szabálya, amit sokan nem ismernek vagy figyelmen kívül hagynak

Gyakorolja a készséget

A hang automatizálása – a hang ismételt elkészítésével olyan állapotba hozni, amikor a baba nem gondolkodik a kiejtésén. A következőket kínáljukA gyermeknek minden egyes alkalommal tisztán ki kell tudnia ejteni a “p” hangot:

 1. “Bemelegítés.”. Ismételd meg az összes szótagot: “ra”-“ro”-“re”-“ri”-“ry”-“ry”-“ry”-“ry”.

 2. Ezután a közmondások és szólások következnek,amelyek tartalmazzák a problémás hangot. “Kemény munkára van szükség ahhoz, hogy a halak kijöjjenek a tóból”. “Ahol vékony, ott szakadt.”. “A folyó egy patakkal kezdődik.”.

 3. A nyelvkönyvek összekapcsolása.A szótagok nagy száma megtalálható a speciális könyvekben, amelyek nagy mennyiségben kaphatók a logopédiai osztályok könyvesboltjaiban.

 4. Chistoprazki ellentétben mondások a feladat, hogy ne gyorsan, és tiszta kiejtés. A gyermeknek minden hangot egyértelműen ki kell ejtenie. “A kismalac akkor rágja a répát, amikor alszik. “Carl, a járdát lefestették.”. “Bárányrágás a kora reggeli órákban”.

Olvasson tovább  A szülői nevelés 14 alapelve

A hangmegosztás

Miután a baba elsajátította az r hangot, meg kell különböztetnie a többi hangtól. A hangzó mássalhangzókkal való kombinációja különösen akut kérdés.Ehhez a munkához olyan szavakat használj, amelyek egy betűvel különböznek egymástól:

 1. rukk-szerencse;

 2. R-z-z-z-z;

 3. rye-lie;

 4. rek-vek;

 5. Rizslevél.

Próbáljatok meg metagrammot játszani a gyerekekkel, egy betű megváltoztatásával egy szót egy másikra változtatni. Például a “folyó”-ból “tenger”-be: “river”-“hand”-“onion”-“puddle”-“lodge”-“vine”-“pose”-“pora”-“mountain”-“mountain”-“sea”.

Hogyan menjen az óra

A gyakorlatokat naponta kell végezni, és csak a szisztematikus munka hozhat gyors sikert. A diktálásra naponta körülbelül 30 percet kell szánni. Ezt az időt kis epizódokra kell bontani, kötelező szünetekkel. Válassza ki a megfelelő időpontot az órára. A babának jó hangulatban kell lennie, és készen kell állnia az együttműködésre. Egy felnőttnek türelmesnek kell lennie, nem szabad hamarosan eredményeket várnia.

Fontos megjegyezni, hogy a gyerekek gyorsan átveszik a rossz példákat. Ha egy gyermek szándékosan szótagol, akkor valószínű, hogy a gyermekére is hatással lehet ez a példa. Ezért a gyermek környezetének kiejtésének világosnak kell lennie. Használjon élénk színű képekkel, kockákkal ellátott könyveket. Kérje meg gyermekét, hogy nevezzen meg egy olyan képet, amelynek neve tartalmazza a “p” betűt.

A hangképzés gyakori módjai

Az orosz beszédterapeuták a “p” hang előállításának több módszerét használják, amelyeket kínálunk Önnek.

Khvatzev szerint

A szovjet pedagógus a következő rendszert javasolta a p hang előállítására:

 1. A szavak közötti különbséget magyarázó szóösszetételek használata a fonémikus érzékelés fejlesztése érdekében, például “nyomorult-sült”, “tolvaj-farkas”, “kanál-szarv”.

 2. Mechanikus rezgés elérése, az íny megkopogtatása, a légsugárral való munka.

 3. “p”-t csinálni egy hosszú “d-d-d-d-d-d-d”-ből.

 4. Automatizálja a hangot egy magánhangzó beillesztésével, “dy-y-y-ra”.

Levina szerint

Egy szovjet logopédus kifejlesztett egy gyakorlatrendszert a “p” hangok kiejtésére:

 1. A hang megszerzése rezgésmentes gyakorlatokkal.

 2. Váltson “r”-re a hosszú “zh-j-j-j”-ről egy erős kilégzéssel.

 3. Az “e” és “t” hangok használata a “p”, “d-r”, “t-r” hangokra való átmenethez.

Bogomolova szerint

Egy szovjet logopédus javasolt egy módszert a problémás hangzásra. A gyermek fogai két ujjnyi távolságra vannak nyitva. A nyelv a szájpadláshoz nyomva, a frenulum maximálisan kifeszítve. A felnőtt az ujjaival a nyelv hegyét a szájpadlás felé nyomja. A baba mély levegőt vesz, és élesen kilélegzik, a hangját használja. Ha mindent helyesen csináltál, akkor a “zh”-t kell kapnod. A gyakorlatot megismételjük, a légnyomást növeljük, fokozatosan “tle”-t kapunk, ami később “tr”-re változik. A rövid “tr” hang rögzítése után a gördülő “t-r-r-r-r” hangot ugyanígy gyakoroljuk.

A “p” hang gyenge kiejtése 5 éves korig normálisnak tekinthető. Ha a hang nem “áll a helyére” ebben a korban, akkor itt az ideje, hogy néhány artikulációs gyakorlatot is beiktassunk a probléma megoldására.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: