Hogyan tanítsa meg gyermekét járni: alapvető gyakorlatok és tanácsok

Az önálló járási szakasz kezdete a csecsemő fejlődő személyiségének első alapvető átalakulása. Mostantól kezdve a külső ingerekből származó információk és jelek mennyisége többszörösére nő. Ennek köszönhetően kétéves korára a csecsemő agyának súlya háromnegyedét teszi ki egy felnőtt agy súlyának.

Annak érdekében, hogy a gyermek a saját idejében, optimális körülmények között mehessen, az esemény előkészületeit jóval korábban meg kell kezdeni. Erről szól ez a cikk.

Kulcsfontosságú gyakorlatok különböző korosztályok számára

Hogyan tanítsa meg gyermekét járni

A szülők számára egyéves kor körül felmerül a kérdés, hogy hogyan tanítsa meg a baba járni. Nagyon fontos, hogy ne feledjük, a járni tanulás minden gyermek számára egyéni kérdés. Ne hagyatkozzon a barátok, ismerősök vagy akár az első baba gyermekeire.

Ha gyermeke 18 hónapos korától nem jár, tanácsos szakember segítségét kérni, de ez nem jelenti azt, hogy ebben az életkorban már magától járni fog. Az önálló járásra felkészítő gyakorlatokat már az élet legkorábbi szakaszában el kell kezdeni.

Elég egyszerű gyakorlatok felkészítik a baba izmait, és a járás sokkal könnyebben fog menni:

 1. Egy hónapos kortól kezdve a babát hasra kell fektetni, hogy ösztönözzük a fejének felemelésére. Ez edzi a nyak- és hátizmokat.

 2. 2 hónapos kortól kezdve a megfordulás edzés lesz a baba számára, és bátorítani kell. Ez erősíti a baba karjait és lábait.

 3. 4 hónapos kortól emelje fel a babát a karjánál fogva, és hagyja, hogy rövid időre leüljön, ami erősíti a hasizmokat és a hátat.

 4. 6 hónapos kortól a fitball, egy nagyon hasznos és ami a legfontosabb, szórakoztató edzőeszköz, alkalmas a baba számára. A babát ülve (háttal Önnek) vagy hason fekve is lehet tolni.

 5. 7 hónapos kortól a baba készen áll a kúszásra. Serkenteni lehet azzal, hogy egy játékot helyezünk el vagy tartunk neki, hogy odamásszon.

 6. 8 hónapos korban a baba először próbál felállni, ha valamire támaszkodik. Ebben a korban hasznos egy felnőtt ölében ugrálni vagy csak guggolni.

Olvasson tovább  Tejzsírpótló (DFS) - előnyök vagy ártalmak

Az úszás nagy segítség a gyaloglásra való felkészülésben, mivel minden izomcsoportot edzhetsz. Az is fontos, hogy ne feledkezzünk meg a masszázsról.

Amikor a gyermek elkezd állni a lábán, hosszú ideig egyenesen áll, és elkezd kis lépéseket tenni egy támasz segítségével, itt az ideje, hogy olyan gyakorlatokat végezzen, amelyek segítenek a gyermeknek járni. oktatás 1 A gyermeknek nem kell a lábán állnia.

A gyakorlatok szabályai a következők:

 1. Vezesd a babát a kezednél fogva. Fogja meg a baba kezét az alkarján vagy a kezén, és helyezze a baba mögé. A “járás” ezen módja extra önbizalmat ad a babának.

 2. Megkérni a gyermeket, hogy sétáljon egyik felnőttől a másikhoz, vagy arra ösztönözni a gyermeket, hogy álljon rá egy tárgyra. Az első “kocogás” távolsága nem lehet hosszabb 2-3 lépésnél, és ezt fokozatosan növelni kell, ösztönözve a gyermek vestibuláris készülékét az egyensúly megtartására.

 3. Most eladó egy speciális “póráz” a gyalogláshoz, de a régimódi belefér egy banális kapucni vagy sál.

 4. Lehetőség van egy nagy autó vagy ló, vagy más olyan játék megvásárlására is, amelyet kifejezetten a gyermek számára készítettek, hogy járás közben támasztékként használhassa

Készítsen elő egy területet az otthonában az első lépésgyakorláshoz, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen a baba számára. A legjobb, ha mezítláb kezdünk járni. A szabadtéri tevékenységekhez ne legyen fukar, és vásároljon kiváló minőségű, kényelmes és ortopéd cipőt.

Az önálló járásra tett sikeres kísérleteket aktívan ösztönözni kell dicsérettel és az öröm kifejezésével. Az eséseket vagy egyéb kudarcokat a lehető legnagyobb mértékben enyhíteni kell azáltal, hogy a gyermek figyelmét azonnal valami pozitív dologra irányítjuk.

A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a rohanás és a túlzott terhelés a gyermeke járásának tanításában teljesen helytelen. Minden gyakorlat a mértékletesség és a rövid időtartam elvén alapul. Elhiheted – hamarosan szembesülni fogsz azzal a kérdéssel, hogyan lehet megállítani ezt a babát!

Olvasson tovább  Gyermek dominó képekkel, szabályokkal, játékszabályokkal, játékmóddal

A gyermek járásának tanításával kapcsolatos problémák lehetséges okai

A gyermek járásának tanításával kapcsolatos problémák lehetséges okai

Néha a szülők követik az összes iránymutatást, és képzik a gyermeküket, de nem járnak önállóan. A kudarc ebben a kérdésben a következőkkel függhet össze:

 1. Genetikai (örökletes) okok. Meg kell beszélni a szüleikkel. Ha egy személy korán kezdett járni, a gyermekeik nagyobb valószínűséggel korán járnak, és fordítva, ha a szülők későn jártak, a gyerekek gyakran megismétlik az útjukat a korai fejlődésben.

 2. Túlsúlyos. A túlsúly az évszázad problémájává vált minden kontinensen, és a “finomakat” evők számára már csecsemőkoruk óta problémát jelent. A gyermek menüjét és étrendjét úgy kell beállítani, hogy csökkenjen a súlya és ezáltal a lábizmok terhelése, ami segít felgyorsítani az önálló járás megtanulását.

 3. A régió éghajlati viszonyai. Megállapították, hogy a déli szélességeken élő gyermekek gyorsabban fejlődnek, mint északi társaik.

 4. A temperamentum sajátos hatása a gyermek pszichomotoros fejlődésére. Jelentős különbség van a járni tanulásban, pl. egy szangvinikus és egy kolerikus. Tekintettel a gyermek születésétől kezdve a gyermek karakterére, nincs szükség a dolgok siettetésére.

 5. A járástól való félelem, amely az esésekkel és a járás megtanulására tett sikertelen kísérletekkel függ össze. Győzzük le a gyalogláshoz való pozitív hozzáállással, minden sikeres sétakísérlet megünneplésével és bátorításával, valamint azzal, hogy eltereljük gyermekünk figyelmét a kudarcokról.

 6. A járókeret ésszerűtlen használata. Ha túlságosan lelkes, a gyermek lábfejének boltozata nem alakul ki megfelelően, ami problémákat okozhat, amikor megpróbál önállóan járni. A gyermekeket nem szabad túl sokáig a járókában hagyni, ha lehetséges, akkor teljesen el kell dobni őket.

 7. Előfordul, hogy egy gyermek betegség után elveszíti a nemrég tanult járáskészségét. Ne legyen túlságosan izgatott – ha jól érzi magát, megismételheti az edzést, és a készség gyorsan visszatér.

 8. Néha a problémát a mozgásszervi rendszer meghibásodása okozhatja. Itt az ügy a szakemberektől függ, és szakorvosi vizsgálatra és kezelésre lesz szükség.

A közlekedésbiztonságról!

A járásgyakorlás tanításakor a felnőtteknek mindig a gyermek biztonságát kell előtérbe helyezniük. Még mindig nagyon törékeny és sebezhető, és teljesen megbízik egy felnőttben. Ne kockáztassa gyermeke önbizalmát és egészségét az önálló járás megkezdésének “rekordideje” érdekében.

Olvasson tovább  Mi a teendő, ha egy 3 éves gyermek nem eszik jól

Nagyon rövid idő alatt a gyermek nemcsak járni fog, hanem nagyon gyorsan is futni fog. A felnőttnek gondoskodnia kell saját fittségéről, hogy lépést tudjon tartani a gyermekkel.

Beszélgetés a biztonsági óvintézkedésekről.

 1. Ha a gyermek túl fiatal, és fizikailag még nem áll készen a járásra, a lábra állítási kísérleteket el kell halasztani, amíg formába nem jön.

 2. A csúszós felületeket teljesen el kell kerülni a gyaloglás gyakorlásakor. A zúzódások és esési sérülések veszélye mellett ezek a felületek sok gyermekben tudatalatti félelmet is okoznak. Még a járással is felhagynak, amikor ilyen “megkönnyebbüléssel” szembesülnek.

 3. A túracipőnek könnyűnek és merev talppal kell rendelkeznie, amelynek alsó részének megbízható tapadást kell biztosítania az útfelületen. Ha szélsőséges esetben a talp túl simának tűnik, csiszolópapírral le lehet csiszolni. A lábujjas cipők és a puha szandálok nem alkalmasak, és el kell őket dobni.

 4. A kisgyermek soha nem találkozhat akadályokkal (küszöbök, bútorok, szőnyegek és egyéb potenciális akadályok). “Az akadályhajtás a következő “sportág”, amelyet megtanítunk, miután a gyermek magabiztosan jár. Ezután feltalálhatod neki különböző akadályokat, és a kezdeti szakaszban teljes hiányuk szükséges.

 5. Lényeges, hogy biztosítsuk a helyet, ahol “edzünk”. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a járási területen ne legyenek éles sarkok, instabil, nehéz tárgyak (vázák, szobrok stb.)..), nyitott ajtók, konzervdobozok, dobozok és törékeny tárgyak.

Ezekkel az egyszerű technikákkal és egyszerű szabályokkal megtaníthatja a babát önállóan járni. Ezáltal a testmozgás szórakoztató és élvezetes lehet mind a gyermek, mind a felnőtt számára.

A cikk anyaga a WebMD, egy elismert angol nyelvű forráson alapul

✅aby/qa/when-sho

  d-you-see-a-doctor-about-delayed-walking-in-babies és cikkek Anna Ivanovna Tikhomirova, PhD, valamint a nevelési gyakorlat a személyzet Solnyshko Gyermekotthon RK.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: