Hogyan tanítsuk meg a babát olvasni

Valójában a gyerekek sokkal jobban érdeklődnek az olvasás iránt, mint a felnőttek. A gyermekek és serdülők képzelete sokkal fejlettebb és gazdagabb, mint a felnőtteké. Ráadásul az agy frontális területei, amelyek felelősek a hosszú távú előrejelzésért, még nem fejlődtek ki, és csak 25 éves korukra fejeződnek be.

Ez az elbeszélés intrikáját még izgalmasabbá teszi, a végét pedig még nehezebb kitalálni, ami még inkább ösztönöz az olvasás szeretetére.

Ezt akadályozni fogják az információszerzés könnyen hozzáférhető módjai – ugyanezek a digitalizált “kék képernyők”. Ezen nem lehet segíteni, az emberi agy lusta, és hajlamos azt fogyasztani, amihez kevesebb energia szükséges. Általában az egész testünk hajlamos a lustaságra. vegye ugyanazt a szeretetet az édességek iránt, a szervezet számára könnyebb energiát nyerni a “gyors szénhidrátokból”, és nem törődik az elhízással, a cukorbetegség veszélyével és az édességek egyéb “mellékhatásaival”.

Még a felnőttek is, felismerve ezt, lusták, és inkább egy egészséges snickert fogyasztanak, mint egészséges nassolnivalót, és végtelen sorban “rágógumikat” és videós híreket olvasnak. De azok, akik megértik a kör ördögi voltát, és kiutat keresnek, abban a helyzetben vannak, hogy gondoskodjanak gyermekük jövőjéről, és a helyes irányba tereljék őt. Ez a cikk segít a megfontolt felnőtteknek abban, hogy megtanítsák a gyerekeket az olvasás szeretetére.

Miért olvassunk könyveket?

A felnőttek hibái, amelyek megakadályozzák, hogy a gyermek szeressen olvasni

A felnőttek körében gyakori panasz, hogy a mai gyerekeknek “egyáltalán nincs kedvük az olvasáshoz, és az olvasás büntetéssé vált számukra”. A gyermekek a felnőttek nevelésének termékei. Ezért az olvasástól való vonakodás oka a felnőttek hibáiban rejlik. Nézzük a 10 leggyakoribb hibát.

Gyermeke korlátlanul hozzáférhet a kütyükhöz

Mint már említettük, a könyv nem tud versenyezni a “digitalizált” képekkel a kütyükben. Az olvasás rendkívül energiaigényes, és minél fiatalabb a gyermek, annál nagyobb befektetést igényel az agyától. Az agy mindenféleképpen ellenáll, és kiskapukat keres, így ha egy gyermek korlátlanul hozzáfér a “digitális” eszközökhöz, ne várjuk el tőle, hogy elkezdjen olvasni. A fiúk különösen kedvelik a digitális szórakozást. Általánosságban elmondható, hogy a gyermekeknek szabályozniuk kell a “számokkal” való bánásmódot, ideális esetben a WHO ajánlásait követve.

Felnőtt példa hiánya

A gyermekek legközelebbi tanítói és mentorai mindig is a szüleik voltak és vannak. A gyerekek többnyire nem az alapján tanulnak, amit mondanak nekik, hanem az alapján, ahogyan viselkednek. Ha az édesanyjuk soha nem válik meg a mobiltelefonjától, és állandóan a mobiltelefonnal van elfoglalva, ne várjuk el, hogy a gyermekeik szeressék a könyveket.

Nincs értelme olyan értékeket hirdetni a gyermekek számára, amelyeket a felnőttek maguk sem támogatnak. A családi felolvasás a legjobb módja annak, hogy a családban népszerűvé váljon az olvasás. Találjon olyan könyvet, amely megfelel a felnőttek és a gyermekek ízlésének, és népszerűsítse a családi olvasást mint jó hagyományt.

A gyermek könyvválasztása kényszerű

Az ember számára a legnagyobb érték a választás szabadsága. Minden fenntartás és kísérlet annak bizonyítására, hogy ez nem így van, kudarcra van ítélve. Ugyanez vonatkozik a könyv kiválasztására is. Gyakran a felnőtt tudja, hogy mi érdekli a gyermeket, és ragaszkodik hozzá. A helyes eljárás az, ha nem hagyja, hogy gyermeke válassza ki a könyvet, hanem hagyja, hogy maga olvassa el. Még akkor is, ha túlságosan “korszerűtlennek” tűnik. A fiúkat például gyakran érdeklik a tudományos fantasztikus irodalom, a tankok és a háború, a dinoszauruszok vagy a rovarok. Hagyjuk, hogy a gyermek döntsön.

Olvasson tovább  Miért ébred fel egy 2 éves gyermek éjjel és sír

Kivételt képezhet egy olyan könyv kiválasztása, amely szinte kizárólag képekből áll, és amelynek ára egyértelműen túlzó. Ebben az esetben érdemes felajánlani a gyermekének, hogy keressen egy ilyen könyvet a könyvtárban, és keressen más lehetőségeket, és biztosan talál egy változatot.

Amellett, hogy a könyvesboltok a valós világban, akkor nézd meg az online – üzletek, és van egy szállítás és az árak gyakran alacsonyabbak.

A gyermek nem olvashat egyszerre több különböző könyvet

Módszertanilag és logikailag ez nem biztos, hogy helyesnek tűnik. Jean Piaget, a huszadik századi gyermekpszichológia híres francia mestere és számos más szakember azonban úgy véli, hogy ez a tehetség jele. Tehát nem érdemes elfojtani az ilyen hobbikat, nagyon is lehetséges, hogy a gyermek tehetséges.

A gyermek nem jár könyvtárba

A modern könyvtárak kiváló olvasótermekkel rendelkeznek, számos fejlesztő programmal. Egy intelligens gyermek gyorsan felfogja a könyvtár előnyeit. Ezenkívül vannak olyan szakemberek, akik még egy nem túl lelkes gyermeket is felkelthetik az olvasás iránti érdeklődést, és segítenek neki az érdekeltségi könyvek kiválasztásában.

A felnőttek passzívan várják, hogy a gyermek magától olvasson

Az olvasás folyamata, mint minden komplex készségképzési folyamat, új idegi kapcsolatok kialakításáról szól. Egyszerűen fogalmazva, ez a test újjáépítése. Ha egy személy elkezdi az izmok edzését, akkor fáradnak és “küzdenek”, mielőtt felépülnének. Ha elkezdjük edzeni az agyat, az is eleinte ellenállóvá válik.

Körülbelül 300 óra gyakorlás szükséges ahhoz, hogy megtanuljuk és megszeressük az olvasás képességét. Amíg ez a 300 óra el nem telik, az olvasási folyamat gyötrelmes lesz a gyermek számára.

Lifehack!Vegyél egy jegyzetfüzetet vagy tegyél ki egy plakátot, és írj bele:

  1. március 1. 15 perc.

  2. március 2. 7 perc.

  3. március 3. 10 perc.

Adjon gyermekének jutalmat a 300 óra eléréséért – valami értelmeset, esetleg egy háziállatot.

Hogyan tanítsa meg gyermekét olvasni

A felnőttek nem használnak kis trükköket

Például egy készlet megvásárlása egy lány számára arról, hogyan készítsünk gyermekkozmetikumokat. Apró betűs, bonyolult szavakat tartalmazó használati utasítással érkezik. Ez egy használati utasítás, amelyet gyermekének el kell olvasnia, szükség esetén nagyítóval, és nem szabad megengednie, hogy kozmetikumokat készítsen, amíg el nem olvasta az egészet. Mert a kozmetika komoly dolog!

Gyakorlat hiánya a hangoskönyvek hallgatásában

A modern gyermek naponta legalább egy órát tölt az autóban egy felnőttel. Ezt az időt jól kihasználhatja, ha hagyja, hogy gyermeke hallgassa a flash-kártyára előre felvett hangoskönyveket. Optimális egy olyan formátum, amelyben a könyv teljes szövegét egy színész olvassa fel. Mivel egy hang kevesebb fáradtságot okoz egy gyerekben, egy könyv hosszú ideig való hallgatása. A pozitív eredmények körülbelül egy hónap elteltével észlelhetők.

Bizalom az iskolai tantervben és a tanórákon

Minél többet olvas a gyermek az iskolán kívül, annál könnyebben tanul az iskolában. A tanárok jól tudják, hogy az a gyermek, aki olvas, még a tananyagon kívül is, könnyebben és gyorsabban tanulja meg a tananyagot.

A tanóráknak nem szabad mindent felülmúlniuk, hanem a személyes fejlődés minden területére ki kell terjedniük, beleértve az olvasást, a rajzolást, a sportot, stb..

Időt pazarolnak az olvasás szeretetének kialakítására

Az olvasás 13 éves kor előtt válik “kényszeressé”. 10 és 13 éves kora között a gyermek a felnőtt értelemben vett értelemben már majdnem felnőtt, és még nem “érte utol” a serdülőkori válság és az ehhez kapcsolódó pubertási folyamat.

Olvasson tovább  Hogyan tanítsa meg gyermekét az egyszerű számok helyes osztására, a számok és osztásaik és osztályaik megtanítására?.

Ebben a fázisban nincs hangsúly az iskolai tantárgyakon. Nagyon sok olyan ember, aki sikereket ért el az életben, már 8. osztályos korában, 14 éves korában eldöntötte az életútját. Nem véletlenül, az ókorban ezt a kort tekintették felnőttkornak. És a 8. osztály előtt ezek az emberek olvasnak és olvasnak és olvasnak és olvasnak kedvtelésből.

Hogyan teheti az olvasást könnyűvé és szórakoztatóvá gyermeke számára?

Szótagtáblázatok

A módszer lényege, hogy a gyermeket megtanítják értelmetlen szótagok és betűkombinációk olvasására. Szükségük van rá, mert a gyerekek gyakran csak találgatják a szavakat olvasás közben.

Ez a tevékenység növeli az olvasás sebességét – bár a betűk kombinációinak halmaza nagy, nem végtelen. Egy ilyen gyakorlat után az olyan dolgok, mint a “zdr” és a “vstr” egy pillantással olvashatók lesznek.

Olvasás leállítása

PETYAƩREASƩREASED – a gyermeknek szét kell osztania a szavakat, és meg kell értenie, hogy mi van odaírva.

Flash olvasás

“A hód a folyóban él.”

“A vakond lenyelte a mosómedvét.”

A mondatok mindenféle értelmetlenségből állhatnak, nemhogy egy mosómedvét lenyelő vakond. A szöveget 2-3 másodpercig mutatjuk a gyermeknek, hogy nagyon gyorsan elolvassa. Jó, ha a gyerekek így írhatnak egymásnak – ez jó szórakozás számukra. A játék lényege pedig az, hogy jó szövegértésre tanít.

A “Keresd meg a szöveget” játék

Egy felnőtt fog egy tetszőleges oldalnyi szöveget egy könyvből, és véletlenszerűen kiválaszt belőle egy tetszőleges mondatot, például: “Péter felaprított egy kis fát, és elvitte a pajtába”. A gyermek nem jelenik meg ezen a helyen a szövegben. Meg kell találnia, és egy felnőttnek kell időzítenie. A gyermeknek díjat kell kapnia, mondjuk minden 10 mondatért, amelyet különböző oldalakon talál.

A hazug játék

az olvasottak elmesélése gyakran nehéz a gyerekek számára, de néha szívesen kitalálnak olyan dolgokat, amelyek nem szerepelnek a könyvben. Ezzel lehet játszani, és nem szabad megzavarni a gyermek fantáziáját. Bármilyen furcsának is tűnik, de nagyon hasznos készséget fejleszt.

Hogyan tanítsunk egy gyermeket olvasni

A játék “dobás”

Nyisson ki egy könyvet, tegye a gyermeke ölébe, vegyen elő egy stopperórát, és a jelszóra a gyermeke elkezd olvasni. Olvasson 30 másodpercig, majd álljon meg és pihenjen 10 másodpercig. Aztán újra olvas.

A módszer lényege, hogy megtanítjuk a gyermeket arra, hogy megtalálja a szövegben azt a helyet, ahol a szemével befejezte az olvasást. Kezdetben ez nem lesz könnyű, de erre való a gyakorlat.

Ha nem akarunk olvasni, akkor írjunk!

Néha a gyerekek nem szívesen olvasnak, de szívesen másolnak könyvekből, mint például a “varázselixírek készítésének titkai” vagy valami hasonlót. Ez is olvasás, csak egy gyereknek nem kell tudnia róla!

A tanulási görbe nem lehet kevesebb, mint 120 szó percenként, a hangos olvasás sebessége pedig 200 és 300 szó között kell, hogy legyen. Lassabb olvasási sebesség esetén gondot okozhat az iskolai tananyag követése, a bekezdések olvasása és a leírtak megértése.

Miért érdemes egyáltalán olvasni, és hogyan kell helyesen olvasni

Ezzel alaposan foglalkozni kell, mivel ezt a gyerekekkel közölni kell, és ezt meggyőzően kell tenni. De nem elég meggyőzni, meg kell tanítani, hogyan kell olvasni, hogy örömet szerezzen. Néhány szabályt be kell tartani:

  1. Gyermek- és serdülőkorban érdemes több időt szánni az olvasásra, beleértve a “korosztályon kívüli” könyvek olvasását is. Az elmulasztott olvasási idő tehát pótolhatatlan lesz. Az egyes korosztályokban az ilyen könyvek különböző aspektusokat tárnak fel az olvasó előtt, fokozatosan, attól függően, hogy a gyermek hány éves, kibontakoztatva az elbeszélő események panorámáját és az író szándékának mélységét. De ahhoz, hogy elolvassuk őket, az olvasó érdeklődése előfeltétel; a könyvnek magával ragadónak és élvezetesnek kell lennie. Ha nem így van, akkor az ilyen olvasásra fordított idő kárba vész.

  2. Ez a pont logikusan következik az elsőből.A könyveket mindig újra kell olvasni. Egy jó, többdimenziós elbeszéléssel rendelkező könyv, amelyet különböző életkorokban olvasnak, teljesen más mű benyomását keltheti. Ahogy az ember látóköre és tapasztalatai bővülnek, úgy növekszik az olvasottak tudatosságának mélysége is. Egy könyv, amely “a szívedre fekszik”, jól meg van írva, minden alkalommal képes az olvasás örömét nyújtani, amikor újra és újra elolvassák. Ugyanakkor a belőle származó hasznos információ minden alkalommal más és más lesz.

  3. Az emberi agy úgy van felépítve, hogy ha az ember nem ért valamit, azt még akkor sem veszi észre, amikor olvassa. Még ha keményen próbálkozol is, szorgalmasan olvasol és elgondolkodsz minden egyes soron, a tartalom egy része “át fog menni a ló túloldalára”. A “kedvtelésből” olvasás egyfajta intellektuális mazochizmus és teljesen haszontalan tevékenység. Sokkal hatékonyabb, ha egy könyvet kicsit később újraolvasunk, és másképp értjük meg, másképp vesszük észre azt, ami korábban kimaradt belőle.

  4. Biztosan öröm olvasni!A tankönyvek kivételével minden könyv elsősorban erre a célra íródott. Megpróbálja kényszeríteni magát, hogy 10 oldalt olvasson el a “leghasznosabb” és vastag könyvből, de ha az olvasás nem “elkapott”, hogy kínozza magát, nem éri meg, és jobb lesz, ha valami mást olvasni kezd.

  5. Ha valaki olyan könyvek olvasásával fárasztja magát, amelyek nem keltik fel az érdeklődését, megfosztja magát attól a lehetőségtől, hogy elolvassa őket, és élvezze őket, amikor eljön az olvasás ideje. Bár ezek a könyvek talán soha nem lesznek érdekesek. Hasznos könyveket olvasni “az intellektuális szint növekedése” érdekében, még akkor is, ha nem minden világos és érdekes, de ha egyáltalán nem okoz örömet az olvasásuk, akkor ez azt jelenti, hogy ennek a könyvnek még nem jött el az ideje. Minden erőszakkal és idő előtt olvasott könyv teljesen haszontalan lesz. Több kárt okoz, mint hasznot.

  6. Azok a könyvek, amelyeket nem olvastak el a maguk idejében, örökre elvesznek. A gyermekkönyvek idősebb korban “unalmassá” és teljesen “olvasásra alkalmatlanná” válnak. Sok “felnőtt” könyv, ahogy a személyes tapasztalat és az intellektuális fejlődés megsokszorozódik, a képek “köteteit” is elveszíti, a cselekmény laposnak és primitívnek tűnik. Ez persze nem mindig rossz dolog, de a könyvek velejárója.

  7. Az ebben a fejezetben leírtak nem vonatkoznak a tankönyvekre és a kötelező órákra. Ebben az esetben, ha nem tudod élvezni az olvasást, akkor kényszerítened kell magad. c’est la vie”, ahogy a franciák mondják.

Olvasson tovább  Tejzsírpótló (DFS) - előnyök vagy ártalmak

A gyermeknek tudatosítani kell, hogy az élet korlátozott, és felnőttként egyre több időt kell majd tanulásra és munkára fordítani. Az agy kapacitása is korlátozott. A legjobb tehát, ha a gyermek- és serdülőkor aranykorát kihasználva minél többet olvasunk, tanulunk és tanulunk.

Ez a cikk Jean Piaget “Beszéd és gyermeki fejlődés” című könyvein alapul. Kurpatov, A boldog gyermek. Univerzális szabályok”, Olesya Zhukova, “Olvasni tanulni”. Gyors olvasástanulás, G. Abdulova “Nagy könyv a gyorsolvasásról és az intelligencia fejlődéséről”, a személyzet pedagógiai és oktatási gyakorlata, Szolnyickó Gyermekotthon RK domsolnyickó.kz/o-nas/o-detskom-dome/

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: