Mit tegyenek a szülők, ha gyermekük nem akar iskolába menni az ünnepek után?

A gyerekeknek gyakran nehéz hosszú vakáció után iskolába menni. A hosszú pihenés teljesen megváltoztatja a tanuláshoz való belső hozzáállást, megzavarja a megszokott napi rutint. Így nem meglepő, hogy a gyerekek nem akarnak iskolába menni az ünnepek után.

Mit tegyenek a szülők, ha gyermekük nem akar iskolába menni a szünidő után?

Mit tegyenek a szülők

Ha egy gyermek vonakodik az iskolába járni, a szülőknek meg kell vizsgálniuk ennek a reakciónak az okát. Gyakori, hogy a gyermekeknek az alábbi tényezők miatt nehézséget okoz az iskolába járás

Egy gyerek sokáig aludt

Természetesen, ha a gyermek hosszú ideig délben kelt fel, a 7 órakor történő felkelés csak negatív reakciót fog kiváltani. Senki sem tud azonnal alkalmazkodni a munkarendhez. A pszichológusok azt tanácsolják a szülőknek, hogy lágyítsák az iskolába való visszatérés folyamatát. Két hétig, ha a nyári szünetről beszélünk, vagy 3-4 napig, ha a téli szünetről beszélünk, mielőtt az iskolába megyünk, fokozatosan állítsuk át a gyermeket a szokásos menetrendre.

Átszervezni a lefekvési időt. Természetesen ezt nehéz azonnal megtenni. Javasoljuk a napi lefekvési idő fél órával való eltolását. Ha a gyermek az iskolai szünetben éjfél után fekszik le, előfordulhat, hogy nem tud a megfelelő időben felkelni. Ébressze fel a gyermeket korábban. Persze nem reggel 7 óra van, mint hétköznapokon. De azzal, hogy közelebb kerülsz reggel 8-9-hez, könnyebbé teszed az iskolából való kijutást. A gyermekorvosok azt javasolják, hogy a tizenévesek este 8 és éjfél között feküdjenek le. Az alvásnak 7 és 9 óra között kell lennie.

Ezenkívül fontos a munka kezdeti napjaiban, hogy minimalizálják a terheket, megtagadják az osztályok és a korrepetálás részvételét. Ez megnehezíti az iskolába való bejutást. Ellenkező esetben a gyermek teste a rá nehezedő felelősséggel együtt nem fogja elviselni a tapasztalatot, és a gyermek bekapcsol egy védekező mechanizmust, és megbetegszik.

A gyermek fél a nehézségektől

Ha a gyermekeknek tanulási nehézségeik vannak, természetes, hogy a szünidő után nem akarnak iskolába menni. Otthon minden ismerős neki, és mindennel elégedett. A nehézségek lehetnek szituációsak, amikor egy témát nem tanulnak meg, vagy átmeneti, amikor egy témát nehéz követni. Ez negatív hozzáállást alakít ki a tantárgyhoz, ami a tanuló teljes kudarcához vezet.

Ha a téma hosszú ideig nehéz, a gyermeknek szüksége van a felnőttek segítségére. A pedagógusok azt tanácsolják, hogy először forduljon neuropszichológushoz, aki ellenőrzi, hogy a gyermek hogyan érzékeli az információt. A szakember felméri a memóriáját, hogy mennyi ideig tud koncentrálni, mennyire fejlett a munkateljesítménye, az önkontrollja és a munkabírása. Ha ezek fejletlenek, tanulási nehézségek léphetnek fel. A pszichológussal való képzés segít a gyermek “szigorításában”. Könnyebb lesz neki megtanulni. Ha a szülők úgy látják, hogy lemarad egy adott tantárgyból, akkor lehet, hogy meg kell fontolni a korrepetálás igénybevételét.

Olvasson tovább  A 4. osztályos olvasónapló: minta, hogyan kell kitölteni, egy összefoglaló

Nehézségek a tanárral való kommunikációban

Gyakran előfordul, hogy a gyerekek nem akarnak iskolába járni, ha nehézségeik vannak egy adott tanárral. Ez egyébként lehet az osztályfőnök, a biztonsági őr vagy az igazgató. Ez olyan személyt jelent, aki képes valamit mondani a gyermeknek, vagy megjegyzést tenni, ami nem feltétlenül udvarias.

Gyakran a gyerekek megrekednek a “saját világukban”, nem bíznak a felnőttekben, és nem mondják el a szüleiknek a problémát. A helyzet tisztázása érdekében a pszichológusok azt tanácsolják, hogy beszéljen a gyermekkel. Ha nem akarja a problémáját közvetlenül kifejezni,tegyen fel neki trükkös kérdéseket:

 1. Egyáltalán nem akarsz iskolába járni, vagy csak matematikára, oroszra, testnevelésre..? Szükséges lehet az összes tantárgyat felsorolni. Kezdje egy olyan tantárgyból, amiben az ünnepek előtt nehezen ment.

 2. Ha felajánlanák, hogy csak bizonyos tantárgyakat vehetsz fel, melyeket választanád?? Először is, a gyermek gondolkodás nélkül kizárja azokat a tantárgyakat, amelyekkel kapcsolatban problémái vannak a tanárral.

 3. Milyen napokon szeretnél iskolába járni?? Elemezze, hogy a fia vagy lánya mely tantárgyakra nem akar kategorikusan járni.

 4. Szeretnél más osztályba vagy iskolába járni??

A következő kérdések segíthetnek kideríteni, hogy miért nem akar a gyermek iskolába menni.

Ebben az esetben be kell menni az iskolába, és beszélni kell egy tanárral. Csak egy nyugodt beszélgetést kell kialakítani, amelyben tudatják velük, hogy segíteni akarnak a gyermeküknek. Ne piszkáld a tanárt, ne fenyegesd meg. Hallgassa meg őt, mondja meg neki, hogy megérti, milyen nehéz ez neki. De álljon a gyermeke mellé. “Hagyjuk a kikérdezést otthonra.

Ha nem tudod megoldani a konfliktust a tanárral, lehet, hogy el kell gondolkodnod azon, hogy osztályt vagy iskolát válts. De ez a végső megoldás. Mert ott a gyermeknek kapcsolatot kell építenie az új környezetével. Ne váltson osztályt, ha a gyermeke jó kapcsolatot ápol az osztálytársaival, egy másik iskola talán megnyitja ezt a kérdést. Lehet, hogy az adminisztráció segítségével meg tudja oldani a problémát.

Nehézségek az osztálytársakkal való kommunikációban

Mit tegyenek a szülők, ha gyermekük nem akar iskolába menni az ünnepek után?

Az iskolába való visszatérésre való vonakodás a vakáció után az osztálytársakkal való feszült kapcsolatok miatt lehet. Ez a probléma különösen akut az iskolaváltáskor. Először is támogassa gyermekét azzal, hogy megbeszéli, mi okozhatta az osztálytársai elutasítását. Tudd meg, hogy van-e barátja vagy legalább egy osztálytársa. Ez nem rossz.

Derítse ki a népszerűtlenség okait. Nem megfelelően van öltözve, ezért adjon neki egy átalakítást, vagy fizikailag gyenge, ezért adjon neki egy sportot. Ne hagyjon ki egyetlen alkalmat sem arra, hogy kiemelje a gyermek érdemeit, és ne fukarkodjon a dicséretekkel.

Az osztályfőnök bevonása. Talán szerepet ad neki az osztályban, ami segít a gyerekeknek kötődni egymáshoz. Csak nem kell botrányt csinálni az iskolai adminisztrációban, vagy az osztálytársakkal és szüleikkel foglalkozni. Ez csak ront a helyzeten.

Olvasson tovább  A házi feladat elvégzése veszekedés és hiszti nélkül. Hogyan fogja a gyerekeket bejuttatni a tanórákra?

Bátorítsa a gyermeket, hogy változtasson a viselkedésén. Gyakran a gyerekek szeretnek “játszani” azokkal, akiket megsértettek, hevesen reagálnak, sírnak vagy verekedésbe keverednek. Hagyd, hogy együtt nevessen a többiekkel a viccen. A pszichológusok egy egyszerű, de hatékony módszert javasolnak. Ha egy osztálytársad piszkál, mond valami bántó dolgot, csak kérdezd meg nyugodt hangon: “Na és??”. Az elkövetőknek általában nincs mit megtorolniuk. És békén hagyják az “áldozatukat”.

Tudja meg, miért “áldozat” a gyermek, mi a baj. Milyen szerepet játszik az osztályban?. Javasolja, hogy tűnjön ki, hogy az osztálytársai érdeklődjenek valami iránt. Ha 3. vagy 4. osztályról beszélünk, akkor érdekes rejtvényeket ültethetsz a gyermekednek. Hagyja, hogy 2 vagy 3 embernek kívánjon. Akkor az a 2-3 személy biztosan továbbadja a többieknek. Így az újdonság eljut a tanárhoz, aki csodálkozni fog, hogy ki hozta, “pozitív jelzést” ad a gyermekének. Egy nappal később, nem másnap, csúsztasson a gyermeknek még néhány “trükköt”. Így tekintélyt szerez az osztályban.

A motiváció hiánya

Először is magyarázza el a gyermeknek, mi a motiváció, miért kell iskolába járnia. Tegyünk egy analógiát, a szülőknek el kell menniük dolgozni, hogy pénzt keressenek, etessék a családot, ruhát vegyenek… Ha nem mennek el dolgozni, kirúgják, ami végül anyagi problémákhoz vezet.

A gyermeknek hasonló indítékkal kell rendelkeznie. Meg kell értenie, miért akar iskolába menni. Ha nem érti, magyarázd el neki. A szülők feladata, hogy kitaláljanak egy motívumot. A következő módokon motiválhatja gyermekét a tanulásra:

 1. Javasoljuk, hogy nézzük meg a sikeres gyerekeket, akik jól teljesítenek az iskolában. Gondolkodjanak el azon, hogy mi segítette őket ezen eredmények elérésében.

 2. Nem rossz ötlet, ha a tanulmányaidban találsz egy versenytársat. Bátorítsd őket, hogy jó jegyeket kapjanak.

 3. Tanítsa meg gyermekét célokat kitűzni. Legyenek kis célok, de mindig meg kell jutalmazni őket. Kapjon ötöst egy tesztre, vegyen egy “finomságot”, szervezzen egy kirándulást a barátaival, vagy látogasson el egy kedvenc helyére.

 4. Tegye otthonosabbá az íróasztalukat. Tartsa rendben a jegyzetfüzeteket, ceruzákat és tollakat. Ragassz egy életcélt az asztal fölé, nézz rá, törekedj rá!.

 5. Ideális tanulási környezet biztosítása. Kapcsold ki a tévét, tedd el a telefont, teremts egy kis nyugalmat. Ne tanuljon hosszú ideig szünetek nélkül. 30 percenként tartson egy rövid szünetet, egyen egy kis harapnivalót, sétáljon egyet, nézzen egy kedvenc műsort.

Ugyanilyen fontos a bátorítás szerepe. Javasolhatja, hogy gyermeke fél órával később feküdjön le, ha gond nélkül felkel. Dicsérd meg őt érte. Ne felejtse el megdicsérni fiát vagy lányát a jó jegyekért.

Olvasson tovább  Amikor a baba fejjel lefelé fordul a hasában a terhesség alatt

Általános tanácsok a szülőknek

Ha a gyerekek nehezen alkalmazkodnak a tanuláshoz egy hosszú vakáció után, a pszichológusok javaslatokat tesznek a folyamat zökkenőmentesítésére.

 1. Az iskolai szünet előtt tanultak áttekintése.A modern tanítási rendszer nem biztosít adaptációs folyamatot. A gyermekeknek már az első iskolai napoktól kezdve nagy munkaterheléssel kell megbirkózniuk, és új anyagot kell tanulniuk. Az iskolának nincs ideje arra, hogy a tanultak ismétlésére fordítsa az időt. Annak érdekében, hogy a nyaralás elhagyásának folyamata könnyebb legyen, ismételje meg az iskolai anyagot. A nyári foglalkozásoknak rövidnek, de rendszeresnek kell lenniük. Így magabiztosabbnak fogja érezni magát, és kevésbé fog félni az iskolába járástól.

 2. Az extrinsikus motiváció hangsúlyozásának megteremtése.Vásároljon valami újat a tanév előtt. Legyen rituálé, iskolai bevásárlás augusztus végén. Érzelmileg stimuláló. Szerezze be a gyermeke által kívánt írószereket. Tegnap még hallani sem akart arról, hogy iskolába megy, de ma már lelkesen pakol új dolgokat egy vadonatúj hátizsákba. A pszichológusok azt javasolják, hogy az iskolai bevásárlás során hagyjon teret gyermekének. Hagyja, hogy maga válassza ki a szükséges tantárgyakat. Ez pozitív érzelmi kötődést hoz létre.

 3. Ne rohanjon bele az extra leckékbe.Ha az iskolával egyidejűleg gyermeke “halmozza” a tanulási csoportokat, a korrepetálókat és a korrepetálásokat, a túlterhelt pihenésből a frenetikus, intenzív tevékenységbe való átmenet nem lesz könnyű. Szeptember vége felé térjünk vissza a helyes útra. Gyermekének lesz ideje fokozatosan alkalmazkodni.

 4. Engedd meg neki, hogy lógjon az iskolából.Néha a szülők hajthatatlanok ebben a kérdésben: “nincs mit kihagyni”. Nem baj, ha egy gyerek egy napot kihagy, és nem megy iskolába, még akkor sem, ha nem beteg. Gyakran az iskola kihagyásának vágya annak a jele, hogy a diáknak időre van szüksége, hogy fellélegezzen, feldolgozza az érzelmeit…

 5. Mutasd meg a nyugalmadat.A szülők általában a tanévkezdéshez stresszt társítanak, és az egész családnak. A pszichológusok azt javasolják a szülőknek, hogy ha már nem is pozitív, de legalább nyugodt gondolkodásmódot tartsanak fenn a tanév kezdete előtt.

 6. Mutassa meg gyermekének, hogy Ön az ő oldalán áll. Beszélj vele az érzéseiről és érzelmeiről. “Biztosan szorongsz, mielőtt visszamész az iskolába, biztosan aggódsz.”. “Mi az, ami felzaklat, mi az, ami aggaszt?”. Megmutatja gyermekének, hogy Ön az ő oldalán áll.

Ha egy gyermek kategorikusan nem akar iskolába menni, biztosnak kell lennie abban, hogy megértse, talán ennek a viselkedésnek oka van. oktatás 1 Ha egy gyermek kategorikusan nem akar iskolába menni, meg kell értenie, hogy talán van oka ennek a viselkedésnek. Ha nincs komoly oka az ilyen érzelmeknek, akkor egyszerűen csak egy megzavart rutinról van szó, ami 3-4 nap alatt helyrehozható.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: